© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief nr. 9 - Maart 2023

Beste Rotarians in District 1560.

Nu de stofwolken letterlijk in Turkije en Syrië zijn neergedaald zien we de onvoorstelbare schade die de aardbevingen hebben aangericht. Hulp was snel nodig en Rotary nam het initiatief om middels ShelterBoxen de bevolking te kunnen helpen. In totaal zijn in Nederland nu ruim 1200 ShelterBoxen gedoneerd.
In ons district ruim 200 stuks.

Dankbrief en Update

Middels een dankbrief van Stichting ShelterBox Nederland werden alle Rotarians door Bauke Boersma bedankt voor hun steun aan deze Stichting.  Al deze donaties geven ShelterBox nu en ook in de toekomst de mogelijkheid om te blijven helpen. Ook kwamen er bij ShelterBox veel vragen van clubs binnen over de hulp die ShelterBox geeft in Turkije en Syrië. In de dankbrief gaf Bauke Boersma hierover wat duidelijkheid.

LEES HIER DE DANKBRIEF EN UPDATE


Paul Harris Fellow Award voor Henk Wijnveen en Piet Kruijt

In Hotel de Wereld vond op dinsdag 7 maart een bijzonder moment plaats tijdens de clubbijeenkomst van Rotaryclub Wageningen Bergpoort. Piet Kruijt en Henk Wijnveen ontvingen uit handen van gouverneur Wim Gerards en voorzitter Anand Lachmansingh de Paul Harris Fellow Award.

Henk en Piet zijn beiden lid vanaf het begin van de oprichting van Rotary Wageningen Bergpoort. Ze zijn in het verleden beiden een jaar voorzitter geweest en hebben in verschillende commissies plaatsgenomen. De heren zijn Rotarians in hart en nieren; vrolijk en zeer betrokken. De Rotaryslogan ‘Service above self’ gaat in hun geval zeker op. 

De onderscheiding kwam als een complete verrassing, een overweldigende avond om nooit te vergeten aldus Henk en Piet.


14e editie van Eneco Clean Beach Cup

Zondag 26 maart 2023 is de 14e editie van Eneco Clean Beach Cup, de grootste strandopruiming van België en Nederland. En daar hebben we jou voor nodig. Werk samen met enkele duizenden andere vrijwilligers om onze kustlijn schoon en plasticvrij te maken, van De Panne tot de Waddeneilanden. Wacht niet en meld je samen met je familie, vrienden, bedrijf, vereniging of sportclub aan!

MEEDOEN?  Geef je hier op


Nieuwsbrief Coördinatoren Region 22

Nummer 2 – Voorjaar 2023

De coördinatoren van Rotary Region 22 zijn in opdracht van Rotary International beschikbaar voor advies, overleg en presentaties in de districten en de clubs in Nederland en Vlaanderen.

We zien in onze regio dat jonge leden aantrekken niet altijd zo gemakkelijk is. Zo zijn er vragen waar je die jonge mensen kunt vinden, wat verwachten zij van een serviceclub, gaan ze wel blijven op lange termijn, enz. Een goed beginpunt is uiteraard Rotaract.

o Neem zelf het initiatief om nieuwe Rotaract Clubs te starten.
o Nodig regelmatig Rotaractors uit op je eigen vergaderingen en activiteiten.
o Introduceer Dual Membership om de overgang van Rotaract naar Rotary vloeiender te maken.
o Vertrouw sleutelposities toe aan Rotaractors: bv. een dual member als voorzitter.
o Geef het voorbeeld als District, want Rotaract maakt er integraal deel van uit.

En bovenal blijf flexibel: https://my.rotary.org/en/club-flexibility-faq

Er is veel kennis en kunde beschikbaar via onze coördinatoren. 
Maak er gebruik van en neem contact op!

LEES DE GEHELE NIEUWSSBRIEF EN ONTDEK WAT ZIJ VOOR UW CLUB KUNNEN BETEKENEN.


ONLINE INFORMATIE OCHTEND JEUGDUITWISSELING

VOOR WIE? JONGEREN, OUDERS, ROTARY CLUBS, ROTARIANS, NIET-ROTARIANS

OVER DE INFORMATIE DAG
Leer meer over de verschillende vormen van uitwisseling die Rotary biedt en waar je heen kunt gaan. Maak kennis met oud-exchange studenten via de online landenmarkt waar zij hun verhalen, herinneringen en ervaringen delen.
Kom in contact met gastouders en Rotaryclubs die exchange studenten ontvangen hebben.
Oriënteer je op het aanmeldingsproces en stel al je vragen aan onze Multi District Jeugdzaken Commissie.
Tijdens deze interactieve digitale informatie ochtend maak je kennis met Rotary's uitwisselingsprogramma's.


Mail naar interesse@rotaryyep.nl
Website: https://www.rotary.nl/yep/People of Action Mediaseminar op 25 maart in Antwerpen

Kom naar het Rotary People of Action Mediaseminar 2023. ZATERDAG 25 MAART, RADISSON BLU HOTEL, ANTWERPEN

Op 25 maart organiseren we voor de tweede keer het People of Action Media Seminar. Een event voor alle Rotarians uit Nederland en Vlaanderen die willen werken aan ons imago en aan onze PR. Opnieuw in een inspirerende locatie: Het Radisson Blu Hotel in het hart Antwerpen.
Recht tegenover het monumentale hoofdstation van deze mooie stad. Met workshops, video en tijd om te netwerken.

Inloop vanaf 9.30 uur. Programma van 10.00 tot 15.00 uur. Deelname kost 50 euro. Dit is inclusief lunch. Rotaracters betalen 30 euro.

OPGEVEN KAN VIA DEZE LINK https://eventix.shop/dannvbj7


Paul Harris Fellow Award voor Cor Visser, Rotaryclub Apeldoorn Zuid

Het was een totale verrassing voor Cor Visser dat gouverneur Wim Gerards hem maandagavond 20 februari 2023 de Paul Harris Fellow Award kwam uitreiken. Volgens gouverneur Wim Gerards kreeg Cor de Paul Harris Fellow Award omdat hij bewezen heeft 'integer, betrouwbaar en recht door zee', te zijn. Hij is tevens een vraagbaak voor iedereen binnen de Rotaryclub.

Rotaryclub Apeldoorn Zuid heeft hiermee twee leden die de eervolle Award hebben ontvangen, Cor Visser en Chris van de Lande.  Rotary interland goede doelen / TRF Bijdrage

Goede doelen
In Nederland overheerst steeds meer de tendens om goede doelen vooral in Nederland te steunen en daardoor wordt het steeds moeilijker RC’s te interesseren voor internationale goede doelen in de zeven  Areas of Focus van de Rotary Foundation. Deze gebieden weerspiegelen kritieke humanitaire noden en vloeien voort uit de missie van TRF.

Om hierin verbetering te brengen worden RC’s aangeraden om jaarlijks financieel evenwicht te houden tussen doelen in Nederland en internationale projecten. Daarnaast kan regionaal ook hulp worden geboden door de handen uit de mouwen te steken en indien gewenst ook met ervaringsadviezen.
Bedenk ook dat men in het algemeen voor euro’s in de project landen meer kan bereiken dan in Nederland. Probeer ook met andere RC’s samen te werken.

TRF bijdrage
Normaal betaal je contributie als je lid bent van een vereniging of club. Daar Rotary Foundation wereldwijd haar leden heeft en rekening moet worden gehouden met zeer verschillende omstandigheden en wetten, is de gevraagde jaarlijkse contributie $ 100.- (momenteel € 100.-) vrijwillig.

Het is werkelijk droevig dat er in Nederland RC’s zijn die maar een deel of helemaal niets afdragen. Als argument wordt wel genoemd dat RC’s autonoom zijn en daarover zelf een standpunt mogen innemen; echter van Rotarians mag men toch moreel lidmaatschap verwachten! Vanuit moreel lidmaatschap is het een voorrecht om $ 100,-- per jaar te schenken aan onze foundation!Discon D1560  13 mei 2023.

Dit jaar organiseert de club van de gouverneur (Oldebroek-Elburg) een DISCON. (District Conferentie)!

Het thema van onze Discon is:  Each One, Bring One, Iedereen Doet Mee.    

En zal plaatsvinden op 13 mei 2023 in de Veluvine in Nunspeet.
Toegangsprijs € 35,-.
Zet de datum alvast in uw agenda en vergeet u niet aan te melden!

Voor het fantastische programma, sprekers en tijden raadpleeg:  deze SITE. 

Voor aanmelding maak gebruik van de QR code hieronder of bestel je tickets voor onze Discon 2023 d.m.v. deze link: https://eventix.shop/xxawf9nb

                                          


Een mooi project voor jongeren wordt georganiseerd met als titel Jongerenprojecten in de schijnwerpers!

Waarom zo’n project?

Het is voor jongeren in deze tijd extra lastig om hun weg in de maatschappij te (blijven) vinden. Veel jongerenprojecten staan onder druk. Ze kunnen extra aandacht en een financiële injectie dan ook goed gebruiken. Daarom organiseren de 76 Rotary- en Rotaractclubs in district Oost-Nederland voor de tweede keer de Rotary Jeugdstimuleringsprijs om jongerenprojecten in de schijnwerpers te zetten en financieel te ondersteunen. De clubs stellen gezamenlijk het prijzengeld van € 8.750,- beschikbaar. In elk van de zes regio`s van ons district wordt een winnaar gekozen en uit die winnaars de districtswinnaar.

Hoe doe je mee?

Criteria om mee te kunnen doen:
Het project moet actueel zijn en bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen (leeftijd t/m 27 jaar). De uitvoerbaarheid van het project moet realistisch zijn en vrijwilligers dienen bij de uitvoering van het project betrokken te zijn. Tenslotte moet het project maatschappelijke impact hebben. Het doel mag dichtbij huis zijn, maar ook veraf.

Voor het hele persbericht KLIK HIER.     Voor de website met alle info en opgave KLIK HIER

ONDERNEEM ACTIE EN MELD JOUW PROJECT SNEL AAN.

NAAR AANMELDFORMULIERRotary Leerinstituut D1560: eerste cursisten ontvangen nieuwe certificaat

Steeds meer Rotarians zien er het nut van in om meer over alle facetten van Rotary te weten te komen. Daarom worden er elk jaar cursussen voor Rotarians georganiseerd die zich meer willen verdiepen in Rotary. De cursus is hybride opgebouwd: een voorbereidend kennisdeel dat digitaal wordt aangeboden en een interactie- en een reflectiedag waarin de cursisten elkaar live ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan. De cursus wordt begeleid en gegeven door gecertificeerde trainers van het RLI.
Zaterdag 11 maart jl. vond een reflectiedag plaats van de eerste ‘Blended Learning’ cursus in district 1560 in Congrescentrum Bee in the Garden in Klarenbeek. De deelnemers vertelden elkaar hoe de door hen gekozen thema’s (ledenbeleid, vocational, succesvolle clubs en communicatie) op clubniveau waren uitgewerkt. Dat leverde inspirerende en praktische ideeën op.

Meer weten over RLI en deze unieke cursus? Ga dan naar: https://www.rotary-rli.nl/Ledenbeleid en ledenbehoud

De district ledencommissie zoekt een extra persoon voor de noodzakelijke uitbreiding! 

Als je belangstelling hebt, meld je dan bij ons aan!
Henri van het Erve: henri@sternadvies.nl

Per 28 februari 2023 is het ledenaantal in ons district 2244

Met hartelijk groet

Wim Gerards.