Bel Campo lezing 2017 - 25ste editie
RC Groningen Bel Campo

Spreker van de Bel Campo lezing 2017

Tommy Wieringa

Zondag 12 november 2017 14.30 – 17.30u

Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen

Foto: © Johan Jacobs

Goede Doel

De opbrengst van deze Belcampo lezing komt ten goede aan kinderen die in armoede opgroeien in Groningen

In de gemeente Groningen leeft ongeveer een op de zeven huishoudens in armoede, waarvan circa twee derde al drie jaar of langer. Een op de vijf kinderen in Groningen groeit op in armoede. In een aantal Groningse wijken is het aantal minimahuishoudens hoger dan gemiddeld.

Het goede doel is het stimuleren van de participatie en het verruimen van de wereld van kinderen die in armoede opgroeien in de stad Groningen. Daarbij vullen we, in overleg met het team armoedebestrijding van de stad Groningen, de leemtes op, die gemeentebeleid en subsidieorganisaties achterlaten. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat kinderen naar een verjaardagsfeest kunnen gaan (wat ze nooit doen omdat ze geen cadeautje hebben), dat ze hun schoolboeken in een rugzak in plaats van in een plastic tas kunnen meenemen, dat ze samen muziek kunnen maken door te investeren in een leerorkest, of dat ze mee kunnen op schoolreis. Sommige kinderen komen zelden in contact met mensen die een baan hebben. Het verruimt hun blik als ze eens een bedrijf bezoeken en zien wat de medewerkers doen. Daartoe zetten wij ons eigen netwerk in. We werken samen met een basisschool en signaleren zo welke kinderen onze steun kunnen gebruiken en welk maatwerk er nodig is.

Helpt u ons mee om nog meer kinderen mee te laten doen?

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en het boek waarmee hij doorbrak naar een groot lezerspubliek, Joe Speedboot (vele nominaties voor literaire onderscheidingen en de F. Bordewijkprijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 verscheen De dynamica van begeerte, een aanstekelijk onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld.

Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Verder had Wieringa een vaste column in De Pers en in Hollands Diep. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.

In mei 2009 verscheen Caesarion, dat op de shortlist stond van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Pieter Steinz van NRC Handelsblad meldde over de roman het volgende: ‘Tommy Wieringa heeft er met Caesarion voor gezorgd dat hij bij de Grote Tien van de Nederlandse literatuur hoort.’ Caesarion werd ook in de buitenlandse pers geprezen, zo schreef Le Figaro: ‘De enigen die er de afgelopen jaren in zijn geslaagd de heilige graal van een totale roman te bereiken, zijn W.G. Sebald met Austerlitz, J.M. Coetzee met In ongenade en Philip Roth met Alleman. Aan die lijst zouden we de naam van Tommy Wieringa kunnen toevoegen.’ In een ‘starred review’ in Publishers Weekly werd de hoge inzet van Wieringa’s roman geroemd: ‘In Caesarion speelt Wieringa met het mes op tafel.’

In 2012 verscheen zijn roman Dit zijn de namen, die werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2013. The Times Literary Supplement schreef over de roman: ‘Highly intelligent. Tommy Wieringa will make you think and keep you reading eagerly to the final page.’ The Guardian roemde de roman als een ‘timeless tale of migration’.

Voor de Boekenweek 2014 schreef Tommy Wieringa het Boekenweekgeschenk, getiteld Een mooie jonge vrouw, waarover The Guardian het volgende noteerde: ‘Je beseft dat je met een waarlijk groot schrijver te maken hebt als je gaandeweg bij geen enkel woord meer vraagtekens zet.’

In 2015 verscheen een nieuwe bundel reisverhalen Honorair Kozak, in 2016 gevolgd

door een keuze uit Wieringa’s Europese reisverhalen uit Ik was nooit in Isfahaan en Honorair Kozak onder de titel Vrouwen van de wereld.

Na Dit zijn de namen vertelt Tommy Wieringa opnieuw een migrantengeschiedenis met De dood van Murat Idrissi dat in het voorjaar van 2017 verscheen. Zijn nieuwe, verpletterende roman De heilige Rita over een vader en een zoon, en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp, zal in oktober 2017 het licht zien.

Programma

14.30 Ontvangst met koffie en thee
15.00 Welkomstwoord door Vivian Sweep, voorzitter Rotary Club Groningen Bel Campo
15.05 Muzikaal intermezzo door Acapabel
15.20 Toelichting op het goede doel
15.25 Lezing door Tommy Wieringa
16.15 Borrel en collecte voor het goede doel: De opbrengsten van deze Bel Campo Lezing komen ten goede aan kinderen die in armoede opgroeien in Groningen
17.30 Einde programma

Toegangskaarten

·

Toegangskaarten à € 25 verkrijgbaar bij alle leden van Rotary Club Groningen Bel Campo

·

Toegangskaarten à € 25 verkrijgbaar aan de deur bij de Nieuwe Kerk, zondag 12 november 2017 vanaf 14.15 uur

.-.

De Bel Campo lezing is ‘het’ jaarlijks terugkerende evenement op de tweede zondag in november, waarmee Rotary Club BelCampo het grootste deel van de fondsen voor goede doelen werven. Het hoge niveau van de sprekers heeft gezorgd voor een sterke naam in de stad. De lezing wordt door de leden van RC BelCampo zelf georganiseerd. Met de zelfgemaakte hapjes vooraf bij de thee en na afloop bij de borrel, zorgen de leden dat de vele gasten van fantastische lezing kunnen genieten.

Rotary Club Groningen Bel Campo

Opgericht 18 mei 1992, Sponsorclub RC Groningen Zuid

Contactclub RC Telgte (BRD)