Bel Campo lezing 2018 - 26ste editie
RC Groningen Bel Campo

Spreker van de Bel Campo lezing 2018

Arthur Japin

Zondag 11 november 2018 14.30 – 17.30u

Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen

Foto: © Corbin

Het Goede Doel

De opbrengst van deze BelCampo lezing komt ten goede aan kinderen die in armoede opgroeien in Groningen

In de gemeente Groningen leeft ongeveer een op de zeven huishoudens in armoede, waarvan circa twee derde al drie jaar of langer. Een op de vijf kinderen in Groningen groeit op in armoede. In een aantal Groningse wijken is het aantal minimahuishoudens hoger dan gemiddeld.

Het goede doel is het stimuleren van de participatie en het verruimen van de wereld van kinderen die in armoede opgroeien in de stad Groningen. Daarbij vullen we, in overleg met het team armoedebestrijding van de stad Groningen, de leemtes op, die gemeentebeleid en subsidieorganisaties achterlaten. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat kinderen naar een verjaardagsfeest kunnen gaan (wat ze nooit doen omdat ze geen cadeautje hebben), dat ze hun schoolboeken in een rugzak in plaats van in een plastic tas kunnen meenemen, dat ze samen muziek kunnen maken door te investeren in een leerorkest, of dat ze mee kunnen op schoolreis. Sommige kinderen komen zelden in contact met mensen die een baan hebben. Het verruimt hun blik als ze eens een bedrijf bezoeken en zien wat de medewerkers doen. Daartoe zetten wij ons eigen netwerk in. We werken samen met een basisschool en signaleren zo welke kinderen onze steun kunnen gebruiken en welk maatwerk er nodig is.

Helpt u ons mee om nog meer kinderen mee te laten doen?

Kom naar de Bel Campo Lezing en nodig uw relaties uit.

Arthur Japin

Arthur Japin schrijft romans en verhalen, filmscenario's en toneelstukken. Arthur Japin (1956) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en doorliep daar de Theaterschool. Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Hij zong zelfs een kleine rol bij de Nederlandse Opera.

In 1996 debuteerde Arthur met de verhalenbundel Magonische verhalen en ontving de prestigieuze Lucy B. & C.W. van der Hoogt-prijs. Hij brak pas echt door met zijn tweede boek: de roman De zwarte met het witte hart. Deze historische roman over twee Ghanese prinsjes bezorgde hem internationale roem en werd de basis voor toneel- en dansvoorstellingen en een opera, getiteld Kwasi en Kwame. Japin speelt in zijn werk met waargebeurde historische feiten, die zich veelal afspelen in het buitenland. De overgave (2007, NS Publieksprijs), speelt zich af in het Texas van 1800. Deze roman vertelt het aangrijpende verhaal van een pioniersvrouw die in het gevecht om haar kinderen en kleinkinderen uiteindelijk het machtigste wapen moet leren hanteren: vergeving. Vaslav (2010) gaat over de levensgeschiedenis van de Pools-Russische balletdanser Vaslav Nijinski. De Gevleugelde (2015) gaat over de vliegenier Alberto Santos-Dumont, zoon van een steenrijke koffieplanter, die opgroeit in de binnenlanden van Brazilië. En Kolja (2017) speelt zich af in Sint Petersburg. Tsjaikovski’s dove beschermeling heeft na de dood van Tsjaikovski drie dagen tijd, tot de staatsbegrafenis, om de waarheid te achterhalen over zijn mysterieuze dood. Maar terwijl Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski’s, die hem leerden spreken, beter dient door nu te zwijgen.

Wat bracht Arthur Japin nog meer uit?
1998 Een tweede verhalenbundel, De vierde wand.
1998 Een reprie van De Magonische Verhalen, met het scenario voor de verfilming door regisseuse Ineke Smits, Magonia
2002 De roman De droom van de leeuw, een exuberante literaire verbeelding van de jaren die Japin zelf doorbracht in cinematografische kringen in Rome
2004 De derde historische roman, Een schitterend gebrek, over de eerste geliefde van Casanova. Bekroond met de Libris Literatuurprijs en nu al in zijn 59e druk.
2006 het Boekenweekgeschenk, De grote wereld, over de liefde tussen Lemmy en Rosa, twee kleine mensen. Het verscheen in een recordoplage van 813.000 exemplaren en werd bewerkt voor theater.
2007 Zoals dat gaat met wonderen, een keuze uit Japins dagboeken van 2000 tot 2007. 
2012 De roman Maar buiten is het feest, gebaseerd op de dramatische jeugd van zangeres Karin Bloemen. En jij speelt na 26 jaar weer toneel; Veel gedoe om niks van William Shakespeare.
2013 De man van je leven, een sprankelende comedy of errors over liefde, trouw, overspel en wraak. En zijn toneelstuk Absinthe over De Tachtigers gaat in première.
2014: toneelvoorstelling Vaslav.

Programma

14.30 Ontvangst met koffie en thee met huisgemaakte zoete lekkernijen
15.00 Welkomstwoord door Johan Oostinga, voorzitter Rotary Club Groningen BelCampo
15.05 Muzikaal intermezzo door Sergei Bolotny (NNO)
15.20 Toelichting besteding opbrengst lezing 2017 en 2018
15.25 Lezing door Arthur Japin
16.15 Borrel en collecte voor het goede doel: De opbrengsten van deze Bel Campo Lezing komen ten goede aan kinderen die in armoede opgroeien in Groningen
17.30 Einde programma

Toegangskaarten

·

Toegangskaarten à € 25 verkrijgbaar bij alle leden van Rotary Club Groningen Bel Campo

·

Toegangskaarten à € 25 verkrijgbaar aan de deur bij de Nieuwe Kerk, zondag 12 november 2017 vanaf 14.15 uur

.-.
De Bel Campo lezing is ‘het’ jaarlijks terugkerende evenement op de tweede zondag in november, waarmee Rotary Club BelCampo het grootste deel van de fondsen voor goede doelen werven. Het hoge niveau van de sprekers heeft gezorgd voor een sterke naam in de stad. De lezing wordt door de leden van RC BelCampo zelf georganiseerd. Met de zelfgemaakte hapjes vooraf bij de thee en na afloop bij de borrel, zorgen de leden dat de vele gasten van fantastische lezing kunnen genieten.

Rotary Club Groningen Bel Campo

Opgericht 18 mei 1992, Sponsorclub RC Groningen Zuid

Contactclub RC Telgte (BRD)