© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

30e Bel Campo lezing - Judith Koelemeijer

Toegangskaarten

Kaarten (à € 27,50) kunt u kopen via de Online Kaartverkoop òf bij alle leden van Rotary Club Groningen Bel Campo 

Programma

14.30      Ontvangst in de kerk

15.00      Welkomstwoord door Dieta Mietus, voorzitter Rotary Club Groningen Bel Campo

15.05      Concertlezing door Judith Koelemeijer en Marcel Worms

16.30      Ruimte voor vragen stellen tijdens collecte voor het goede doel

16.45      Boekverkoop en signeren tijdens goed aangeklede borrel

17.30      Einde programma

Judith Koelemeijer en Marcel Worms (piano)

Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden? 

Voor haar biografie Etty Hillesum – het verhaal van haar leven wist Judith Koelemeijer een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze lezing geeft zij een nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd en familiegeschiedenis, haar linkse studentenjaren en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken. 

Etty Hillesum groeide op met muziek; haar broer Mischa was een zeer begaafd pianist. De verhalende passages worden in de lezing afgewisseld door pianist Marcel Worms, die composities speelt van onder anderen Chopin, Rachmaninov, Joodse componisten als Szymon Laks en Erich Ziegler, en de bijzondere prelude op.1 van Mischa Hillesum zelf. 

Via een powerpoint-presentatie worden op een scherm foto’s getoond van Etty Hillesum, haar vrienden en familie, en de zoektocht van Judith Koelemeijer in binnen- en buitenland. Deze sfeervolle en ontroerende concertlezing voert het publiek naar de ziel van Etty Hillesum en haar tijd. 

Judith Koelemeijer (1967) is schrijver van literaire non-fictie. Zij brak in 2001 door met haar familiegeschiedenis Het Zwijgen van Maria Zachea, waarvan meer dan 350.000 exemplaren werden verkocht. Ook haar volgende boeken, Anna Boom (2008) en het autobiografische Hemelvaart – op zoek naar een verloren vriendin werden bestsellers. Haar werk werd onder meer bekroond met de NS Publieksprijs en het Gouden Ezelsoor/best verkochte literaire debuut. De biografie Etty Hillesum – het verhaal van haar levenwerd in september 2022 door de pers unaniem lovend ontvangen.  Zowel NRC als Trouw gaven het boek vijf sterren. 

Marcel Worms (1951). Tijdens haar lezing zal Judith Koelemeijer op de piano worden begeleid door Marcel Worms. Marcel studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen in l987 specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20ste-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.
Marcel Worms is aktief als kamermuziekspeler en als solist: in l990 bracht hij in een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in l99l voerde hij het complete pianowerk van Janáček uit. Vanaf 1993 tot heden maakte Marcel Worms 18 solo cd’s, waaronder cd’s met Bachs Goldbergvariaties in combinatie met Metamorphosis van Philip Glass, met pianowerk van de Braziliaanse componist Francisco Mignone, met klassieke Caraïbische dansen, met de cyclus ‘De Jaargetijden’ van de Letse componist Pēteris Vasks en met werk van Erik Satie. Op de cd Piano Music by Jewish Composers 1922 -1943 is werk van vervolgde joodse componisten te horen. Met fluitiste Eleonore Pameijer legde hij muziek van vervolgde joodse, Nederlandse componisten vast en maakte hij de cd Spanning the Globe met een selectie van stukken uit hun Zes Continenten Project. Met altvioliste Ásdís Valdimarsdóttir nam hij twee cd’s op met muziek van vervolgde componisten voor altviool en piano. 
Marcel Worms stelde concertlezingen samen met de auteurs Jan Brokken, K. Schippers, A.L. Snijders en Marja Vuijsje. 

Goede Doel

De opbrengsten van deze lezing komen ten goede aan de Stichting Present voor het project kinderkamers. Eén op de zes kinderen in Groningen groeit op in armoede. Een matras op de grond, beton op de vloer en geen plek om te leren, komt in deze groep veel voor. Samen met de ouders en vrijwilligers willen we met deze lezing 15 kinderkamers realiseren à € 750 per kamer. Stichting Present is opgenomen in de Databank Effectieve Sociale Interventies en is effectief in het verbinden van informele en formele zorg.

Rotary Bel Campo schept kansen voor kinderen door hen op maat te ondersteunen, op punten waar bestaande regelingen geen uitkomst bieden. Wij doen dat door onze ervaring, ons netwerk, onze creativiteit en extra financiële middelen in te zetten


Wij kijken uit naar 12 november 2023. Tot dan! 

Hartelijke groet,

Commissie Bel Campo Lezing.