© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
Tientje voor Taal: Wederom groot succes
Foto's
Rotary High Tea
A Vida Do Fado: groot succes
foto's
Wandelen voor water
Rotary Helpt
Meer informatie
Sinterklaaspret
website
Next Generation
Rotary Fietsenplan
Stichting Kinderhulp

WELKOM BIJ ROTARY LINGEWAARD-BEMMEL

Een Tientje voor Taal

In de Theaterkerk in Bemmel verzamelden zich vrijdag 10 maart jl. 20 particuliere en bedrijventeams om mee te doen aan de quiz Tientje voor taal.  Een quiz met onderdelen als spelling en betekenis van moeilijke woorden en herkenning van krantenkoppen en schrijvers. Maar ook het uit de De slimste mens bekende zoek de verbanden en een fotopuzzel. Hoe schrijf je bijvoorbeeld verrukkelijk? (met dubbel r en dubbel k) En wat is de betekenis van sinistronamie? (linkshandigheid) Het beste team en daarmee winnaar van de wisselbeker was het Lentse familieteam Gymnasiumgang. Meedoen was echter belangrijker dan winnen. Want Rotary Lingewaard-Bemmel organiseerde dit evenement om opbrengst te genereren voor een gezellige High tea voor alleenstaande ouderen later dit jaar. Inkomsten werden verkregen door inschrijfgelden van de teams en een deel van de baromzet van het Theatercafé. Om de baromzet te verhogen was het motto dan ook “hap, drink en wees vrolijk”. Rotary Lingewaard-Bemmel dankt alle deelnemers en (prijzen)sponsors. Met een opbrengst van uiteindelijk  € 3000,- gaat die High Tea voor alleenstaande ouderen er zeker komen.

Foto's

Wandelen voor water

Basisschool De Wieling wandelde in het zonnetje voor de tiende keer voor water!

Wereldwijd hebben miljarden mensen geen toegang tot schoon water. Daarom helpt Rotary Lingewaard-Bemmel om ‘Wandelen voor Water’ te organiseren. Een project voor basisschoolleerlingen waarbij ze leren én ervaren dat schoon water niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Met de opbrengst van deze wandeling worden waterprojecten gerealiseerd in Myanmar, waardoor kinderen en hun familie een kans krijgen op een gezonde toekomst.

Het unieke aan dit project is de combinatie tussen leren én doen. Vooraf aan de wandeling kregen de leerlingen online gastlessen over de waterproblematiek in de wereld gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Daarna gingen ze zelf aan de slag  om geld (nu al 1750,= ) in te zamelen voor waterprojecten in Myanmar. Daar helpen we mensen in vluchtelingenkampen aan schoon drinkwater en sanitair. Er zijn spanningen tussen bevolkingsgroepen en de militairen hebben de macht gegrepen, en er is veel geweld in het land. Er is  ook te weinig voedsel in het land, in- en export liggen stil, waardoor de voedselprijzen niet te betalen zijn voor miljoenen mensen. Tel daar de coronacrisis bij op en de crisis is compleet.

Tijdens de wandeling door de Haalderense polder was het prachtig mooi weer. De 6 km lange sponsortocht met water was weer een sportieve uitdaging, waardoor de leerlingen ervaren wat hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken.

Belangrijkste doel:
ZOA gaat 20.000 ontheemden voorzien van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen, daarnaast geven we voorlichting over hygiëne en Covid om ziektes te voorkomen.

Informatie

Rotary High Tea 2022

Op 11 september jl. hebben we de primeur meegemaakt van de Rotary High Tea in de Theaterkerk in Bemmel. Rotary Lingewaard heeft ruim 100 alleenstaande ouderen uit de gemeente Lingewaard getrakteerd op thee, zoete en hartige hapjes. Tijdens de High Tea was er ook een prachtig optreden van zangeres Annet Nikamp.  Er werd meegezongen, er werd gedanst en ze ontroerde meerdere aanwezigen met haar prachtige vertolking van Halleluja van Leonard Cohen. Door reacties als "het was de eerste keer dat ik alleen ergens heen gegaan ben en ik heb een leuke middag gehad" weten we waarom wij als Rotary deze activiteit voor alleenstaande ouderen georganiseerd hebben. We hebben genoten van een gezellige middag en hopen dat we nieuwe contacten hebben kunnen stimuleren tussen de aanwezigen.

De High Tea is georganiseerd met de opbrengsten van Tientje voor Taal. Een taalquiz die wij als Rotary organiseren om geld in te zamelen voor activiteiten als deze. De datum voor de volgende Tientje voor Taal volgt spoedig, wij houden u op de hoogte.

Rotary Lingewaard-Bemmel