Welkom bij Rotaryclub Lingewaard-Bemmel

Lingewaards dictee 2019

Dictee 2019

Allesbehalve moeilijk of alles behalve moeilijk?

Met ogenschijnlijk eenvoudige woorden worden vrijdag 24 mei 12 teams tijdens de dertiende editie van het Lingewaards Dictee uitgedaagd om foutloos te schrijven. Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven leest de zinnen voor en geeft hier en daar een leesteken weg om het soms wat makkelijker te maken.

De schrijvers, Ruud Bökkerink en Annelies Moers, hebben deze keer de Lingewaardse nieuwssite als uitgangspunt voor het dictee genomen: de Bemmelse Dweildag komt voorbij alsmede het Over Betuwe College met zijn havoleerlingen en vmbo-leerlingen. Niet iedereen blijkt op de hoogte van dit verschil in schrijfstijl bij de verschillende schoolvormen. Een spreker die aantekeningen maakt op zijn blocnoteje vormt ook een struikelblok voor heel wat deelnemers. Reacties: „Helemaal niet over nagedacht dat ‘alles behalve’ op twee manieren kan” en „Weer wat nieuwe woorden bijgeleerd uit onze Nederlandse taal”.

Het team van Statengriffie Gelderland gaat aan het einde van de avond met de trofee naar huis. Arno van Heusden, die namens Rotary Lingewaard de avond enthousiast presenteert, noemt alle deelnemers ‘winnaars’ omdat ze het aandurven zichzelf te testen op hun kennis van de Nederlandse spelling. Rotary Lingewaard dankt alle sponsors en deelnemers van het dictee voor hun bijdrage en inzet op deze avond. Met de opbrengst van dit dictee wordt in januari weer een midwinterdiner georganiseerd: een feestelijke avond voor alleenstaande ouderen uit de gemeente Lingewaard.

Foto's 2019

Rotary Midwinterdiner

Midwinterdiner 2019

'Gezellig met anderen aan tafel'

Dit is een van de mooie reacties na afloop van het traditionele midwinterdiner van Rotary Lingewaard op 26 januari 2019.

Het is inmiddels al de twaalfde keer dat Rotary Lingewaard bijna honderd alleenstaanden van 65+ in de gemeente Lingewaard uitnodigde voor een heerlijk avondje uit met lekker eten en muzikaal vertier van Popkoor 2000. Ruim voor aanvangstijd zijn alle stoelen al bezet rondom de sfeervol gedekte tafels in OBC Essenpas. Bij de tafelschikking is rekening gehouden met de hobby’s van de deelnemers. Dat geeft sneller aanknopingspunten voor boeiende gesprekken en die zijn er volgens de tafeldames en -heren volop. Tijdens het heerlijke diner, dat geserveerd wordt door de leden van RC Lingewaard en Buitenpoort Catering, worden nieuwe contacten gelegd en diverse afspraken voor een vervolgontmoeting gemaakt. En dat is uiteindelijk ook wat Rotary Lingewaard met deze avond wil bereiken.

Dit jaar is het diner weer mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee, een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ) en Buitenpoort Catering.

Al met al was het een geslaagde avond. De vele dankbare reacties aan het einde van de avond maken de organisatie van het diner meer dan de moeite waard. "Ik zat ineens met een oude vriendin aan tafel, dat was heel leuk" en "we hadden een hele leuke tafel, ook al kende ik niemand", zijn voorbeelden hiervan.  

Masterclass groot succes

Masterclass

4500 euro is de opbrengst van de Masterclass Het wonder van de harmonie. Met dit bedrag kan de bouw van de eerste sanitaire voorziening voor de aardbevingsslachtoffers in Nuwakot, Nepal, gestart worden.

Wilbert Friederichs nam ons mee in zijn verhaal over harmonie en boventonen in de muziek. Na de pauze liet Musicalensemble Marcato harmonie zien en horen bij de uitvoering van musicalliederen.

Op deze harmonieuze middag voerde enthousiasme onder het publiek de boventoon.

Foto's
Rotary Lingewaard