Bezoek Distilleerderij H. van Toor in Vlaardingen 🍸
Deze clubbijeenkomst was er één van een ander kaliber: een inspirerend en smaakvol bezoek aan Distilleerderij H. van Toor. We werden hartelijk ontvangen door Constantijn, die ons meenam in de rijke geschiedenis van dit familiebedrijf dat al sinds 1883 bestaat.
🕰️ Een geschiedenis van vijf generaties
De eerste eigenaar begon in 1883 met een tapperij en kruikenzaak. De tweede generatie, Maria van Toor, bouwde het bedrijf verder uit na het overlijden van haar man. Zij introduceerde naast de bekende Schelvispekel ook gazeuse en gaf leiding aan een bedrijf met wel 60 medewerkers. De derde generatie liet het bedrijf versloffen, maar de vierde – een scheikundige – bracht weer kennis en publicaties. Uiteindelijk nam Leo Fontijne in 2000 het bedrijf over als vijfde generatie. Hij maakte het bedrijf duurzamer, breidde het assortiment uit en in 2008 werd Van Toor zelfs hofleverancier, een titel toegekend door koningin Beatrix.
🥂 Proeverij
Geen bezoek zonder proeverij! We begonnen met de klassieke Schelvispekel en de bijzondere variant op basis van drie jaar gerijpte cognac. Daarna volgden nog meer verrassende smaken:
- Kandellio – opgeklopt met ijs en fruit, heerlijk fris
- Elixer – het “toverdrankje” van jonge Maria
- Sinaasappellikeur – een creatie van oude Maria
- Gin VL92 – favoriet van prins Philip
- Hermit – met Oosterschelde water
- Torine Gin
🏭 Rondleiding
Tijdens de rondleiding zagen we hoe de beroemde Schelvispekel wordt gemaakt: een brandewijn, gedistilleerd uit zure wijn, verrijkt met Indische kruiden die maandenlang trekken. Het ambacht en de traditie waren duidelijk voelbaar in elke stap van het proces.
🍕 Afsluiting
Na de proeverij werd er voor iedereen pizza bezorgd, zodat we onder het genot van een stuk van onze favoriet nog gezellig konden napraten.