Traktatie op de Markt
Rotary Wijk bij Duurstede viert 45-jarig bestaan met taart
Op zaterdag 21 juni vieren we een mooie mijlpaal: 45 jaar Rotary Wijk bij Duurstede. En dat doen we graag sámen met de stad. Daarom trakteren we tussen 09:30 en 12:30 uur op de Markt op zelfgebakken taart en koffie. Iedereen is welkom om langs te komen.
Kersenclafoutis met een lokaal tintje
Speciaal voor deze gelegenheid bedacht culinair recensent én Cothenaar Felix Wilbrink een feestelijk recept: een kersenclafoutis. Een klassiek Frans gebak met een Wijks karakter. De clafoutis wordt verrijkt met amandelmeel voor een lichte nootachtige smaak en een fluweelzachte textuur. Amandelschaafsel en een vleugje kersenlikeur of amaretto om het vleugje 'Rotary charme' te benadrukken.
De kersen voor deze traktatie zijn lokaal geplukt en gesponsord door Fruitteeltbedrijf Theo en Martine Vernooij uit Cothen. Want niets smaakt zo goed als vers fruit van eigen bodem.
Een club van doeners
Rotary Wijk bij Duurstede bestaat uit leden met uiteenlopende beroepen en achtergronden, die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek. We zijn onderdeel van een wereldwijd netwerk van mensen die lokaal én internationaal het verschil willen maken. Als er iets moet gebeuren, staan wij op. Of het nu gaat om een eenmalige actie of langdurige inzet.
Heb je zelf een idee voor een goed doel in onze regio? Mail ons dan via: secretaris@rotarywijkbijduurstede.nl – we denken graag met je mee.
Het recept voor de Wijkse Kersenclafoutis
Ingrediënten en benodigheden:
• Een ovenschaal van ± ø 24 cm, bakpapier voor op de bodem (boter mag natuurlijk ook maar dan lost de taart minder makkelijk)
• 500g verse kersen, ontpit. Toch diepvries: vooraf even drogen in de oven
• 50g bloem
• 50g amandelmeel
• 100g suiker (afhankelijk van de zoetheid van de kersen)
• 3 eieren
• 250ml volle melk
• 50ml slagroom
• 1tl vanille extract (of ca 1/2 vanille stokje)
• snufje zout
• poedersuiker (bij het serveren)
optioneel:
• 1-2 el Amaretto of kersenlikeur (Kirsch)
• geschaafde amandelen voor een krokante topping
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bakpapier passend knippen en in de ovenschaal leggen
2. Verdeel de kersen over de bodem van de schaal
3. In een grote kom: klop de eieren los met de suiker tot het mengsel licht en schuimig is
4. Voeg de bloem, amandelmeel, en een snufje zout toe. Roer tot een glad beslag
5. Voeg de melk, slagroom, en vanille-extract (en eventueel de likeur) toe, goed mengen
6. Giet het beslag over de kersen in de ovenschaal. Als je geschaafde amandelen gebruikt, strooi deze er dan bovenop
7. Bak de Clafoutis 35-40 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is en de custard stevig aanvoelt
8. Laat iets afkoelen en bestuif de clafoutis vóór het serveren met poedersuiker.
En genieten maar!
Zietsen voor het goede doel – 5 juli
Naast taart is er meer om naar uit te kijken. Op vrijdag 5 juli vindt ons jaarlijkse fietsevenement Zietsen weer plaats. Deelnemers fietsen langs bijzondere plekken in en rond Wijk bij Duurstede – locaties die normaal niet open zijn voor publiek. Zien + fietsen = Zietsen!
De opbrengst van dit jaar gaat naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, voor de inrichting van ouder-kindkamers op de intensive care. Zo kunnen ouders dag en nacht bij hun zieke kind blijven. Elke kamer kost € 5.000 – een bedrag dat buiten het reguliere zorgbudget valt. Met jouw steun maken we het mogelijk.