DISEASE PREVENTION & TREATMENT

  

RI-maandthema: preventie en behandeling van ziekten

  

In de maand december staat voor Rotary International de preventie en behandeling van ziekten als thema centraal. 

De meest bekende Rotaryaanpak van dit thema is voor ons het voorkomen van polio met de “End Polio Now”- actie. Dit programma is in de jaren ’80 van de vorige eeuw gestart en heeft tot geweldige resultaten geleid. In een land als Pakistan zouden zonder het polio vaccinatieprogramma jaarlijks zo’n 240.000 kinderen verlamd raken doordat ze besmet raken met het poliovirus. Nu is dat nog maar een handvol en we streven er met elkaar naar dit naar nul te brengen. Rotary heeft aan de kinderen van de wereld de belofte gedaan om door te gaan met onze inspanningen om polio te bestrijden. Hier gaan we ons zeker aan houden!

In Nederland hebben we ons best gedaan om met de verkoop van tulpenbollen weer zoveel mogelijk geld binnen te halen voor deze actie. Maar de tulpen zijn niet alleen in Nederland verkocht. Ze staan in het voorjaar ook te bloeien in bijvoorbeeld België, Frankrijk, Zweden en Zwitserland. De tulpenbollenactie gaat dit jaar ongeveer € 130.000,- opbrengen. In ons district zijn er 1524 doosjes verkocht en 2 grote verpakkingen. Dat is iets minder dan vorig jaar, maar nog altijd een prachtig resultaat.

Bedankt voor alle inspanningen om ook dit jaar van de tulpenbollenactie een succes te maken en een mooie bijdrage voor “End Polio Now” te realiseren. 

  

  

Cadeautip: de Rotarypuzzel

Bestel vandaag nog en maak puzzelaars blij met deze speciale puzzel voor sinterklaas of kerst

  

Rotary doet in Nederland al 100 jaar serviceprojecten in Nederland  en in het buitenland. Dit eeuwfeest vieren we onder meer met een emissieloze estafette. Deze 100 jaar Rotaryestafette verbindt alle ruim 500 clubs in de zeven districten via meer dan 5.000 km. De opbrengst van de puzzel gaat naar het 100-jaar-Rotary-in-Nederland-bos. Dit bos gaan we aan het eind van het jubileumjaar planten ter gelegenheid van de finish van de estafette. De puzzel staat garant voor vele uren puzzelplezier. Alle zeven districten en de zeven aandachtsgebieden van Rotary International zijn uitgebeeld. 

De puzzel is een leuk cadeau voor de feestdagen, als relatiegeschenk of attentie voor een spreker en een ‘must’ voor de echte puzzelaar.

  

MEER INFO EN PUZZEL BESTELLEN...

  

  

Nieuweledenbijeenkomst

  

Iedereen die het afgelopen jaar lid is geworden van Rotary is van harte uitgenodigd voor de nieuweledenbijeenkomst op 20 januari in Heerenveen. Die bijeenkomst is op zaterdag 20 januari 2024 van 10.00-14.00 uur  in de Hof van de Koning in Heerenveen. Ook leden die de afgelopen jaren lid zijn geworden en nog niet aan een nieuweledenbijeenkomst hebben deelgenomen  zijn van harte uitgenodigd. 

De bijeenkomst wordt begeleid door inkomend gouverneur Francie Kaaijk en door mij als gouverneur. Er is tijdens de bijeenkomst veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en verwachtingen, het stellen van vragen en het kennismaken met andere nieuwe leden in het district. Op een interactieve - en ongedwongen manier leer je meer over Rotary. 

Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst  bij Victor Sterk, districtssecretaris, maar alle nieuwe leden krijgen ook persoonlijk een uitnodiging.

  

  

Verslag Rotary Foundationseminar

door Rebecca Siebinga - Bookelmann, voorzitter districtscommissie leefomgeving

  

Op zaterdag 25 november vond in Antwerpen het Rotary Foundationseminar plaats voor de 9 districten van Nederland en Vlaanderen.

De Rotary Foundationregiocoördinator Kathleen van Rysseghem had als thema "Het leefmilieu" gekozen, het zevende aandachtsgebied van RI. Het hele programma vond plaats in Hof van Liere, een prachtige locatie van de Universiteit van Antwerpen. Verschillende sprekers waren uitgenodigd, waarover ik graag in het kort wil vertellen. 

De duo-voorzitters van RC Genk-Noord, Ingrid Osieka en Rike Weltjens vertelden over hun breed opgezette project rondom water, waarbij ze aandacht schonken aan world cleanup day, wereldwaterdag en tegelwippen. 

Céline de Caluwé, programmamanager in België voor WWF, vertelde ons natuurontwikkeling. Het beeld dat wij vaak hebben van WWF is dat het alleen om beesten gaat, maar het is veel breder. Céline vertelde dat ook om ruimte voor natuurlijke processen gaat, de ‘nature-based-solutions’, waar dieren een belangrijke rol in spelen. 

Jo van Cauwenberge nam vervolgens het stokje over en hij is directeur van GoodPlanet in België - www.goodplanet.be - een organisatie die jong en oud wil inspireren voor een duurzame samenleving, door positieve acties en educatie. Bart van Meerbergen, hoofd van Vaccinopolis vertelde over de verbetering van het poliovaccin. Hij vertelde natuurlijk over het belang van het beëindigen van polio voor de mens, maar legde ook de link naar de positieve impact hiervan op ons leefmilieu. Christian Clauwers - www.clauwers.com -, ontdekkingsreiziger en fotograaf, heeft een indrukwekkende korte film gemaakt over de klimaatverandering, die ons werd getoond.

En ‘last but not least’ kwam Hans Bruyninckx aan het woord, de directeur van het Europees Milieuagentschap en hij vertelde over de actualiteit van klimaatverandering. Hij deelde een paar schokkende feiten, bijv. dat vorige week de gemiddelde temperatuur op aarde al +2 graden was, terwijl dat voorspeld was voor over 20 jaar. 

Hij leidde ons naar het inzicht dat klimaatverandering wetenschap

is en geen kwestie van wel of niet waar. De meest efficiënte manier om de CO2 uitstoot te beïnvloeden zijn ecosystemen, waar Céline ons eerder ook over vertelde. Hij sloot af met een optimistische blik naar de toekomst; er zijn op het moment heel veel ontwikkelingen gaande, zoals op het gebied van hernieuwbare energie, e-mobiliteit en bio-based materialen. We moeten nu versneld beslissingen nemen.

Ik hoop jullie hierbij een beetje een idee te hebben gegeven van een boeiend en inspirerend seminar.

  

  

Bezoek van een VSE-team uit Engeland aan ons district

verslag: Lily van Diepenbrugge, districtscommissie vocational service

  

In de periode van 15 oktober tot en met zondag 29 oktober 2023 heeft ons district 1590 een groep van drie professionals van district 1210 uit de UK ontvangen, begeleid door een Teamleider – een VSE-team. De gasten, bestaande uit een rundveehouder, een politieman en een begrafenisondernemer, zijn samen met hun teamleider eerst een week te gast geweest in Rotaryclub Sneek.

Daar is hen een interessant programma aangeboden. Er waren mooie werk gerelateerde bezoeken, ook het Waddencentrum en Ir. Wouda gemaal werden met groot enthousiasme bezocht. Het hoogtepunt voor iedereen was toch wel een middag mee op patrouille met de waterpolitie inclusief een staandehouding van een pleziervaartuig.

Daarna was de groep te gast bij Rotaryclub Kampen en Raalte. De begrafenis ondernemer heeft kunnen meelopen met een collega uit Kampen; de rundveehouder heeft diverse veehouders in Raalte bezocht en kennis gemaakt met een toonaangevend veevoederbedrijf. De politieman kon verschillende rechtbank zittingen bijwonen en kennismaken met enkele collega’s en een letselschade advocaat. Daarnaast is hun een intensief cultureel programma aangeboden met o.m. bezoeken aan Kampen en Het Loo.

De gastgevers en de gasten hebben deze periode als bijzonder inspirerend ervaren; met interessante gesprekken, boeiende informatie over beleving van de professionals en fijne kennismakingen. Het is een inspirerende tijd geweest.  Mooi bijkomend voordeel is dat we enkele clubs in onze regio/district door deze samenwerking beter hebben leren kennen. Kortom een aanrader voor andere clubs.

  

  

Update van ShelterBox over Libië


Afgelopen september werd Libië, en dan vooral de stad Derna 900 km ten Oosten van Tripoli, getroffen door ernstige overstromingen.

Door de moeilijke politieke situatie was het lange tijd niet mogelijk om hulp te bieden in Libië. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen dankzij de samenwerking met een andere NGO waar ShelterBox al eerder mee heeft samengewerkt. Hierdoor is ShelterBox in staat om in de komende weken cruciale winterhulpartikelen naar het rampgebied te sturen.

Het gaat dan om winterkleding, thermische dekens en verwarmingstoestellen zodat de mensen zich kunnen beschermen tegen de winterkou. Daarnaast gaan er ook keukensets, zeep, luiers, maanverband en tandenborstels die kant op.

Uw steun vandaag zal mensen helpen die getroffen zijn door de overstromingen in Libië en andere rampen over de hele wereld.

 Wij geloven dat we de meeste impact kunnen hebben voor gemeenschappen door flexibel te blijven. Het stelt ons in staat onze magazijnen aan te vullen, klaar voor de volgende ramp, en steun te bieden aan mensen die getroffen zijn door extreme weersomstandigheden, conflicten en klimaatcrises over de hele wereld.

  

  

 Eindejaarswens

  

  

  

Save the date...

  

 

  • 20 januari 2024 nieuweledenbijeenkomst
  • 16 maart 2024 PETS, het training seminar voor inkomende voorzitters
  • 20 april 2024 districtsassembly/algemene ledenvergadering
  • 25 mei 2024 discon



deel deze pagina: