© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
thema 23-24 samen grenzen verleggen
Bestel nu de puzzel
Lees meer

Marjan Slob, voorzitter Rotaryjaar 2023-2024, heet u welkom op de clubsite Deurne Asten Someren

nieuws

Open avond 15 april '24!!

26 maart '24


18 maart '24

Een belangrijk onderdeel van de Rotary is dat ieder lid een keer een levenspraatje houdt. Dit is strikt vertrouwelijk en er zijn dan ook nooit genodigden bij aanwezig. Voor het Rotaryjaar '24-'25 vormt Esther samen met Gerry Kanters het nieuwe voorzitterschap van de club. Daarom heeft Esther dit keer haar boeiende levenspraatje gehouden.

4 maart '24

Deze avond stond in het teken van projecten. We verwelkomden Sandra de Vreede van het project "Liever in Lierop" en Marieke Burgers van de Rotary Helmond-Regio, Lid Project Team Arusha en Mwanza.

Liever in Lierop is een ouderinitiatief voor een woonvoorziening in Lierop voor  jong volwassenen (18-35 jr) met een beperking.  Sandra laat een filmpje zien van de Rijksmonumentale boerderij met 8800 m2 grond. De (ver-)bouw is in september ’23 (eindelijk) gestart. Het gaat om jongeren, met bv een autisme spectrum stoornis die ofwel in hoofdgebouw komen te wonen ofwel in eigen studio. In het hoofdgebouw komen er 12 woonstudio's. Ouders zijn en blijven betrokken (ouderparticipatie), en in de toekomst ook broers en zussen. Het gebouw is een monument. 

Wij als Rotary Deurne Asten Someren ondersteunen Liever in Lierop door het organiseren van een dienstenveiling, waarvan de opbrengst bestemd is voor de tuin en buitenruimtes van het project. Deze is gepland op 31 mei a.s. We hopen op een grote opkomst én opbrengst. 

Vervolgens gaf Marieke een presentatie over de waterprojecten in Tanzania. Het gaat over het realiseren van toiletvoorzieningen & drinkwater bij openbare basisscholen in Tanzania (Arusha en nu Mwanza). Er is al veel bereikt: Op 30 scholen is er een toiletblok voor jongens, een blok voor meisjes inclusief een “changing room”, een docententoilet en een gehandicapten toilet, inclusief  handwas faciliteiten. Er is aansluiting op het waterleidingnetwerk gerealiseerd. In totaal zijn er 50.000 leerlingen en 800 docenten bereikt. Het schoolverzuim is mede hierdoor gedaald. Het is een groot samenwerkingsproject van organisaties in Tanzania en Nederland (o.a. waterbedrijven).

19 februari '24

Twee keer per jaar houdt een van onze leden een beroepspraatje, waarin hij/zij uitvoerig over zijn vak vertelt. Deze avond stond het beroepspraatje gepland van ons lid Joost van de Moosdijk, gezondheidspsycholoog. Een boeiende lezing over o.a. zijn werk als GZ psycholoog, die mensen met psychische problemen behandelt, zoals depressie, angsten, burn-out, trauma en onverklaarbare lichamelijke klachten.

5 februari '24

Mathy Heijmans hield een lezing over Ondermijning. een zeer interessante presentie met veel informatie hoe je zomaar ongewild toch betrokken kunt raken bij de harde realiteit van de onderwereld. De laatste 6 jaar was voor Mathy ondermijning zijn hoofdwerkgebied.

De lezing is opgebouwd uit:
1. wat is ondermijning
2. zijn relatie met het onderwerp en de route erheen

3. wat is de benadering zijdens de politie en wat zijn de problemen daarbij. Politie kan het niet alleen, de samenleving moet het volledig steunen.

4. ontstaan en voedingsbodem ondermijning. Met uitstapjes naar de jaren zestig. Botersmokkel, alcoholstokerijen, overvallen, ramkraken en brandstichtingen voor en achter de grens met België.

5. Met filmpjes uit het verleden, samen met krantenberichten en journaalfragmenten. En een wetenschappelijke verkenning naar generatie effecten in de georganiseerde misdaad.

Een boeiende lezing, maar de conclusie is niet erg optimistisch: er gaat inmiddels zoveel geld in om dat de strijd niet meer te winnen is. De huidige leidinggevende families zijn inmiddels wereldwijd verbonden met de grote criminele drugskartels en hebben hun aanpak overgenomen....

29 januari '24

Deze avond hadden we een verrassend en boeiend bezoek aan de sterrenwacht in Asten, wat valt daar veel te zien en te beleven!


15 Januari '24

Na onze viering van Sinterklaas, waarbij we via de voedselbank 55 kinderen konden verblijden met een sinterklaascadeautje, een wijnproeverij, een kerstbijeenkomst en een nieuwjaarsborrel, hadden we weer een fijne 'gewone' Rotaryavond, zoals die 1 x in de twee weken gepland staan. 

De kern van het betoog van Ben Mulder was dat in het kader van de energie transitie techniek ons nog veel oplossingen zal en kan brengen. 

De bronnen waaruit we met name energie betrekken zoals kolen, olie en gas zullen gaandeweg ‘uitgefaseerd’ worden mede omdat de CO2 moet worden gereduceerd. Ben wijst erop dat een snelle en aanzienlijke reductie (*8%) van de uitstoot vrij eenvoudig te bereiken zou zijn door de 10 grootste industriële uitstoters (bijvoorbeeld Tata Steel) om te zetten op waterstof. Overigens zijn er al initiatieven om bij enkele grote industriële complexen waterstof fabrieken te bouwen. 

Met betrekking tot de opslag van electra besteed Ben aandacht aan de techniek van batterijen. De mijnbouw en productie is zeer vervuilend en de beschikbaarheid beperkt. Dit is op langere termijn geen houdbaar model. Ben wijst op de zoutbatterijen. 

Uit het hele betoog van Ben blijkt dat hij optimistisch is over de mogelijkheden die de techniek ons biedt om de energietransitie te doen slagen.

20 november '23


Deze avond was er een lezing van Marlie Spijkers, arts palliatieve geneeskunde, in het St Anna Ziekenhuis in Geldrop. 

Marlie hield een pleidooi om het bestaan van palliatieve zorg en wat dat inhoudt veel breder  bekend te maken. Het wordt nog teveel als “enkel” de begeleiding van de laatste fase (de stervensfase) gezien. Maar in feite begint palliatieve zorg op het moment dat een patiënt ongeneesbaar is. Met palliatieve zorg is er meer tijd en aandacht beschikbaar om volledig afgestemd op de wensen van de patiënt en nabestaanden (met kwaliteit) begeleiding voor de laatste levensfase te bieden. 

Een leerzame lezing die ook ons aan het denken heeft gezet.


2 oktober '23

Deze avond was er een boeiende lezing van Wouter van Empelen, die lange tijd gewerkt heeft in en nog actief is voor Artsen zonder grenzen (AzG). Wouter heeft geen medische achtergrond, maar hij voerde de regie  over de inzet van artsen zonder grenzen in specifieke gebieden. Hij onderhandelde met alle betrokken partijen en zorgde dat de acties op alle terreinen gecoordineerd werden. AzG is opgericht in 1971 in Frankrijk als ‘Medicines sans Frontier’, toen in Biafra, waar de hongerdood heerste, hulporganisaties passief bleven in verband met de politieke achtergrond van het drama. Uit protest hebben Franse medici toen de organisatie opgericht. Inmiddels is AzG gevestigd in 5 landen: Frankrijk, België, Nederland, Spanje en Zwitserland. In deze 5 landen heeft AzG kantoren en worden operaties geleid. Daarnaast heeft zij nog 10 kantoren in de wereld. In Nederland was het de bekende Jacques de Milliano die in 1984 met AzG startte.

De inzet is gericht op conflicten en natuurrampen, de feitelijke vorm van hulp is van medische, financiële of logistieke aard. Kernpunt voor AzG is dat zij hoe dan ook om hun werk te kunnen doen de neutraliteit moeten behouden.  Op dit moment is er  veel inzet in Ukraine met patiëntenvervoer, mobiele klinieken en distributie van hulpgoederen. Momenteel zijn 124 internationale medewerkers, 696 medewerkers uit Ukraine en honderden vrijwilligers in Ukraine werkzaam voor AzG.

In 1990 was 60% van de giften/subsidies institutioneel geld, van overheden. Nu is 97% van de sponsorgelden publieksgeld.


1 oktober '23

De Rotary 100 jaar estafette 

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat wilden de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij laten gaan.  Op 28 januari was er een eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de  500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km verbindt. Met de "estafette-schop" (symbool voor People of Action) is er een heel parcour uitgestippeld met de e-bakfiets voorop. In elke regio werd aangesloten door leden die daarmee het werk van Rotary op 7 verschillende thema's onder de aandacht brachten en mensen in de duo-fietsen een heerlijke fietstocht bezorgde.

1 oktober arriveerde de estafette in onze regio. Vanuit Helmond voegden we ons bij Nuenen bij het peleton met duo-fietsen, waarna de volgende etappe de bakfiets met zijn hele gevolg naar Son& Breugel vertrok, waar Rotaryclub Best het stuur weer over nam. Het was een vrolijke tocht waar iedereen van genoten heeft.


18 september '23

Deze avond vertelde Jan van der Heijden over de Heksenjacht in deze regio eind 16de eeuw. In één week tijd werden in Soerendonk 23 vrouwen, waaronder een meisje van 12 jaar en haar moeder verbrand. Van alle mensen die in Europa slachtoffer werden van de heksenvervolgingen was 80% vrouw en 20% man. Er waren grote verschillen tussen landen die niet verklaard kunnen worden uit hoe katholiek landen waren. Zo hebben in Portugal en Ierland, die zeer katholiek waren, maar sporadisch heksenverbrandingen plaatsgevonden, terwijl het in Duitsland en Frankrijk om duizenden ging. In Nederland gaat het om circa 200 slachtoffers. Overigens moet bij dit getal bedacht worden dat de archieven incompleet zijn en mensen die tijdens hun verhoor bezweken aan de gevolgen van marteling er vaak überhaupt niet in terecht zijn gekomen.


4 september '23

Voor de eerste bijeenkomst van dit nieuwe rotaryjaar waren we te gast in coachingscentrum D'n Hoef te Lierop. 

In deze prachtige omgeving, en met een maaltijd met soep en broodjes, lichtte Marjan het programma toe tot januari, de speciale aktiviteiten die op de planning staan en werden de commissies op sterkte gebracht. Het is wennen, want dit jaar is het voor het eerst dat we de frequentie verlaagd hebben van 1 x per week naar 1 x per 2 weken...

Ruud, eigenaar van D'n Hoef vertelde vervolgens wat D'n Hoef inhoudt en gaf een rondleiding. D'n Hoef is gegroeid van een centrum dat kinderen die uit school zijn uitgevallen weer op de rit brengt, naar een centrum met veel verschillende doelgroepen. Centraal staat 'het groen': er is veel te doen in en met dieren en de natuur. Zo wordt er o.a. met paarden gewerkt. 

D'n Hoef heeft dringend behoefte aan nieuwe speeltoestellen voor de kinderen en houdt hiervoor een inzamelingsactie, die natuurlijk bij de leden onder de aandacht werd gebracht!


1 juli '23

De voorzitterswissel was dit jaar, vanwege het slechte weer, verplaatst naar het protestantse 'schuilkerkje' in Someren. Marjan Slob, onze nieuwe voorzitter maakte het thema voor het komend jaar bekend: "Samen grenzen verleggen". De avond werd, naast heerlijk eten, opgeluisterd met een prachtig optreden van Oleg Fateev, een erg goede Bajan speler, samen met Simone, een geweldige percussioniste. Oleg heeft gespeeld met Charles Aznavour, Jeroen Willems, Herman van Veen e.v.a. Eerst vakantie, maar we hebben zin in weer een nieuw Rotaryjaar!


26 juni '23

De laatste avond van het voorzittersjaar is het traditie dat de voorzitter een verrassing organiseert. Dit jaar had Marlies een zangworkshop van Lizzy Kean georganiseerd, met als resultaat de song Sweet Goodbyes van Krezip. Toepasselijk, omdat we deze avond helaas ook afscheid moesten nemen van 4 van onze trouwste leden.  Met een korte terugblik, gevisualiseerd in een placemat met alle activiteiten van dit jaar, werd dit rotaryjaar afgesloten. Op naar de voorzitterswissel...


21 juni '23

Arend-Jan Michels is als longarts verbonden aan het Sint Anna Ziekenhuis te Geldrop en  voorzitter van het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) dat de belangen behartigt van de medisch specialisten en gesprekspartij is voor de raad van bestuur van het ziekenhuis.
Hij is gevraagd om te spreken over verandering in de gezondheidzorg en beperkt zich met name tot het landelijk niveau onder het motto: “Waarom het anders moet”. Er zijn veel vragen inzake de toekomst van de gezondheidszorg in Nederland: de kostenbeheersing, het tekort aan personeel en de inrichting en de bekostigingsstructuur van de zorg. In het besef dat niet alle zorg specialistisch medisch is en alle zorggebieden met elkaar samenhangen,  moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden waar de “gepaste” zorg op de juiste plaats en tegen de laagste kosten kan worden verleend. 

Om partijen in beweging te krijgen heeft de minister dit jaar met grote moeite een “Integraal Zorg Akkoord” (IZA) met partijen afgesproken, waarbij het accent ligt op gezondheid i.p.v. ziekte. Het “verwaarloosde kindje” preventie wordt nieuw leven ingeblazen.   

Het was een boeiend verhaal over een moeizaam toekomst perspectief voor de zorg.

7 juni '23

Wij zijn diep geraakt door het overlijden van Bart. Bart had in januari een zware operatie ondergaan, die aanvankelijk tot onze grote opluchting goed was verlopen. De laatste weken keerde het tij. Het is niet te bevatten dat Bart niet meer in ons midden zal zijn. Bart was al vanaf jan 2005 lid, meer dan 18 jaar. Dat zijn veel jaren waarin veel samen is beleefd, samen is gedeeld. De laatste 11 jaar was Bart secretaris van onze club, een intensieve taak. Hij deed dat werk in alle stilte en consciëntieus. Voor ons was Bart een stille kracht, een pijler onder onze club. Het is om die reden dat we bij ons Lustrumfeest 15 april j.l. hem de  Paul Harris Fellow hebben uitgereikt. Bart belichaamde de waarden van de Rotary: fellowship en dienstbaarheid. Hij was vriend, 100% betrouwbaar, je deed nooit een vergeefs beroep op hem, invoelend, betrokken: onze stille kracht.  

We missen hem.

5 juni '23

"Wat Bastiaan Brink voorheen deed met noten, doet hij nu met woorden. Bastiaan Brink (1973) is musicus en schrijver. Bastiaan besloot een wereldreis te maken, toen zijn carrière als concertpianist werd lamgelegd vanwege een blessure. Hoe hervond hij de zin en de schoonheid van het leven tijdens een reis langs de meest afgelegen en wonderlijke plekken op aarde…? Hij vertelt erover tijdens zijn voordracht 'Sporen naar de horizon', gebaseerd op het gelijknamige boek. Een hoopgevend verhaal over hoe een mens tegenslag kan overwinnen door een nieuwe wending te geven aan zijn leven.
Naast zijn achtergrond als musicus en schrijver vertelt hij ook nog iets over zijn werkzaamheden als biograaf en olijfolieproducent”.



22 mei '23

We zijn verheugd dat we op deze bijeenkomst twee nieuwe leden konden installeren!

Michel Acdea heeft zelf meer dan 20 jaar leidinggevende ervaring bij marktleiders in de food en non-food, waaronder Philips, Unilever, Jacobs Douwe Egberts en Nomad Foods en daarbij commerciële en organisatorische transformaties geleid en nieuwe innovatieve platforms gelanceerd in diverse Europese landen. De essentie van het betoog van Michel was, dat veranderingen steeds sneller gaan, ook op het gebied van leiding geven, maar dat veel leiders vergeten zichzelf te leiden en ook voor zichzelf te zorgen. Er zijn twee belangrijke vragen bij leidinggeven bij steeds sneller op elkaar volgende veranderingen: "hoe goed zorg je voor jezelf" en "wat is jouw kompas". Michel heeft het voor zichzelf zorgen vorm gegeven door veel te sporten en geleidelijk over te gaan naar veganistische voeding. Daarnaast heeft hij ingezien, dat het tijd werd voor een rigoureuze verandering na een intensieve periode van leidinggeven met een geweldige dynamiek. Tijd voor iets anders in de vorm van een eigen bedrijf onder de naam 68 North, waarin hij zijn zogenaamde “perfecte week” wil creëren door coaching en colleges geven, scale-up mentoring en consultancy. 

15 mei '23

We hadden een verrassende avond. Ons lid Kees Brood introduceerde de band “Boven Water” uit Deurne, met als singer-songwriter zijn dochter Leanne. Een creatieve popband met rake, zelfgeschreven nummers en een verhaal. De band bestaat uit enthousiaste, ervaren muzikanten. Het resultaat zijn authenieke liedjes met een eigen geluid.

Leanne en Kees gaven samen een inkijkje achter de totstandkoming van de teksten en de link die hier vaak inzit met ons jaarthema  “Verandering”. Veranderingen in de persoonlijke sfeer, maar ook in onze maatschappij.

Na het optreden volgde een groot applaus voor de band voor de invulling van deze bijzondere avond.

13 mei '22

Op de districtsconferentie ter Weert hebben we het project Liever in Lierop ingebracht voor een bijdrage. Het project werd een van de 4 projecten die gekozen werden en heeft hiermee €1250 opgebracht. 

Project “Liever in Lierop”

Een groep ouders heeft in Lierop aan de rand van het dorp een boerderij gekocht in de Laan ten Boomen. Aan deze oude weg van Lierop naar Asten, behorend bij de gemeente Someren, ligt het huis dat is bedoeld voor twaalf jongvolwassenen die niet zelfstandig kunnen wonen. Dit particulier initiatief heeft de volle medewerking gekregen van de gemeente Someren. Het bestemmingsplan is aangepast en de omgevingsvergunning is inmiddels ook verleend. De verbouwing van de boerderij begint 4 september aanstaande.

Naast de vaste bewoning komt er een ruimte voor dagbesteding die voor iedereen ‘open’ is, met name voor de inwoners van het dorp Lierop. De dagbestedingsruimte in het hoofdgebouw wordt daartoe multifunctioneel en efficiënt gebruikt. De visie erachter is, dat het voor de bewoners én de externe dagbestedingscliënten letterlijk de deur naar de buitenwereld moet worden.

Dit is het onderdeel waar RC Deurne Asten Someren zich voor wil inzetten

8 mei '23

Onze spreker was Kees van Gelder met een presentatie over slaapstoornissen in de psychiatrie. Kees is een zeer bevlogen spreker waardoor hij eenieder boeide met zijn zeer interessante en leerzame verhaal.

Slaap is één van de meest essentiële zaken van het leven en wordt door velen onderschat/verwaarloosd.

Belangrijkste onderdeel van de slaap is de DIEPE slaap, of het ontbreken hiervan. Kees geeft aan hoe belangrijk een goede “normale” nachtrust is voor de gezondheid en het welzijn van de mens en dat het ontbreken hiervan ertoe kan leiden dan mensen in de wereld van de psychiatrie terecht komen.

Dit belangrijke inzicht breekt langzaam door in de psychiatrie en gereontologie. 

Naast zijn werk in NL werkt Kees in Zambia om daar mensen op te leiden en gezondheidscentra te bouwen. 

24 april '23

Gerard Daandels, oud-burgemeester van Deurne, werd na zijn pensionering gevraagd om voorzitter te worden van de Landinrichtingscommissie Zuidoost Brabant die namens het rijk zorgdraagt voor het terugbrengen van het natuurlijk landschap in de Peelregio. Het hoogveen moest zich weer ten volle kunnen ontwikkelen door permanent zorgen voor een hoge grondwaterstand. In 2007 kwam er een nieuwe wet en werd de regie en de benodigde gelden van het Rijk naar de provincie verplaatst.
In Deurne is het deelgebied Leegveld ter hand genomen. Voor de boeren een rouwproces en voor de cie. veel overleg aan de keukentafel om mensen te overtuigen dat de plannen noodzakelijk waren. Een aantal bedrijven zijn uitgekocht omdat deze geen toekomstperspectief op hun locatie hadden. Het inpassingsplan is momenteel nagenoeg afgerond; dit zonder spectaculaire acties. Als je de tijd neemt, veel praat en geduld hebt kun je dingen voor elkaar krijgen is de wijze les. Afdwingen werkt niet.
De Groote Peel is nu aan de beurt. Samen met Staatsbosbeheer en de waterschappen van Limburg en Brabant wordt nu integraal gewerkt aan locaties in Asten, Nederweert en Griendtsveen. Dit onder de naam “Gebiedsgerichte aanpak Peel”. Afronding is binnen afzienbare termijn.

Zijn conclusie: als je als overheid de mens in zijn waarde laat, de tijd neemt en perspectief biedt aan de boeren kom je uiteindelijk tot de doelstellingen die je wilt bereiken. 

14 t/m 17 april '23

Dit weekend vierden we ons Lustrum, het 50 jarig bestaan van Rotary DAS. Het was fijn om  weer een keer met alle leden en partners op stap te gaan, vooral dankzij de goede organisatie van de lustrumcommissie. We verbleven in het prachtige stadje Ootmarsum, brachten een bezoek aan Munster en Tecklenburg en hadden de avond een heerlijk diner. 

We sloten de lustrumviering op maandagavond af met een geslaagde lustrumborrel samen met oud-leden.

3 april '23


Een belangrijk onderdeel van de Rotary is dat ieder lid een keer een levenspraatje houdt. Dit is strikt vertrouwelijk en er zijn dan ook geen genodigden bij aanwezig. Voorafgaand daaraan was deze avond ook de installatie van ons nieuwe lid Joost van de Moosdijk! 

27 maart '23

Deze avond is ingevuld door de Rotaract van onze regio. Er was een goede opkomst, speciaal voor deze avond hadden leden jonge gasten uitgenodigd in de leeftijdgroep van Rotaract (18-30).

Jasper, 3de jaars student toegepaste psychologie hield de lezing over werkgeluk en vertelde enthousiast over de Rotaract. Hij ervaart Rotoract als een gezellige club jonge mensen, waar je een persoonlijke ontwikkeling doormaakt en hij zijn netwerk heeft zien verzesvoudigen. Er zijn interessante lezingen en er zijn allerlei activiteiten, zoals de REM in Gent met 700-800 jongeren uit veel landen. De leden van de rotaract in deze regio komen 1 keer per maand samen. Zij ondernemen allerlei acties voor goede doelen zoals laatst de pubquiz en hamburgers bakken op Koningsdag.

Jasper is aan de hand van diverse sheets ingegaan op hoe belangrijk werkgeluk voor een individu is maar ook voor een organisatie.

20 maart '23

Het 50-jarig lustrum van Rotary DAS in april, gaan we natuurlijk vieren. Aan de hand van quizvragen werden we de afgelopen weken op het spoor gezet waar de reis naar toe zal gaan en deze avond was er de onthulling: het weekend van 14-15-16 april gaan we naar Ootmarsum, met daarbij een uitstap naar de prachtige stad Munster. Tevens zal er 17 maart in de avond een reunie zijn met oud-leden van de Rotary DAS. 

Deze avond was er nog een mooi bericht: we kunnen een nieuw lid verwelkomen!

13 maart '23

2 keer per jaar is er een "fireside",  een bijeenkomst in kleine groepjes bij leden thuis. Doel is om in een informele sfeer elkaar te ontmoeten en aan de hand van een vraag/thema met elkaar in gesprek te gaan. 

6 maart '23

Bij Rotary DAS houden leden in ieder geval één keer een beroepspraatje, deze keer hield Ineke van Woerkom haar beroepspraatje. Zij heeft zich als apotheker gespecialiseerd in 3 onderdelen, waar ze in haar beroepspraatje dieper op is ingegaan:

1) Polyfarmacie
2) Farmaco-genetica
3) Deprescribing

Ad 1) Polyfarmacie is het veld waarbij een patiënt 5 of meer pillen/medicijnen gebruikt en waarbij de apotheker deze tracht te optimaliseren.

Ad 2) Farmaco-genetica is het veld/wetenschap waarin wordt bestudeerd hoe de medicatie door het lichaam worden verwerkt en afgebroken. Populair gezegd: waarom werken sommige pillen bij de ene patiënt wel en bij de ander niet. Waarom bij de ene patiënt er geen bijwerkingen zijn en bij de ander wel.

Ad 3) Op welke wijze kan er met minder medicijnen omgegaan worden. Vooral bij ouderen. Of wanneer kun je helemaal stoppen met 1 of meerdere vormen van medicatie?

Regematig wordt Ineke hierover geconsulteerd door huisartsen en andere specialisten. Daarnaast geeft Ineke bijscholing over deze onderwerpen aan beroepsgroepen.

Ineke sluit haar lezing samenvattend af met: elke dag is voor haar als apotheker uitdagend en vraagt om improviseren. Daarnaast is het tegenwoordig extra uitdagend omdat veel medicijnen niet voorradig zijn, wat zeer zorgwekkend is. 

27 februari '23

We verwelkomden deze avond twee gasten.

Frank van den Eijnden is directeur van het Van Gogh nationaal Park. Het Van Gogh Nationaal Park beslaat 1/3 van Babant en is een samenwerkingsverband van ruim 70 organisaties: van waterschappen, gemeenten tot natuurorganisaties en bedrijven. Het doel is een integrale en robuuste benadering om de natuur, in nauwe samenhang met cultuur en economie, te behouden en te ontwikkelen. Daarvoor zijn een aantal nationale parken van Brabant hierin samengevoegd. 

Er is een masterplan ontwikkeld met de beekdalen als ruggengraat, dat twee jaar geleden van start is gegaan. Van Gogh is de verbindende schakel: deze schilder heeft in dit gebied, met wel 46 plaatsen een verbinding. Daarnaast is van Gogh wereldwijd de bekendste kunstenaar. Brabant en het schilderen van het boerenleven heeft altijd een belangrijke waarde gehad voor Vincent van Gogh. Door zijn naam aan het Nationaal Park te verbinden moet het ook een grote aantrekkende functie krijgen voor toeristen.

13 februari '23

Deze bijeenkomst hebben we de gesprekscyclus over de doorontwikkeling van Rotary DAS afgerond en een aantal besluiten genomen:

De frequentie van onze reguliere bijeenkomsten gaat omlaag: van 1 x per week op maandagavond van 18 tot 20 uur, waarbij we samen eten, naar 1 x per 2 weken. De overige maandagavonden kunnen we indien gewenst vrij houden voor projecten, werkbezoeken, uitjes e.d. Maar dit is flexibel en hangt af van de betreffende leden.

We vinden het belangrijk om ons samen in te zetten voor projecten die mensen steunen die dat nodig hebben. Op dit moment werken we daar plannen voor uit. Eén actie is al bekend, want die wordt jaarlijks herhaald: donderdag 8 juni organiseren we weer een gezellige middag voor alleenstaande ouderen.

Het is vaak nog onbekend waar Rotary DAS voor staat en doet. Daarom houden we 2 x per jaar een open bijeenkomst waarbij we mensen uitnodigen die belangstelling hebben voor onze club. Daarnaast streven we ernaar om ook 1 of 2 keer per jaar een lezing te organiseren over een boeiend maatschappelijk onderwerp waar alle belangstellenden welkom zijn. 


6 februari '23

Je hebt in je werk te maken met veranderingen en wat dit met jezelf/mensen doet. Irene begeleidt mensen in een veranderingsproces. Waar krijgen mensen in verandering mee te maken? Aan de hand van een "wie-wat-waarmee-hoe" schema ligt Irene toe, dat we allemaal geneigd zijn bij problemen met veranderingen deze te wijten aan 'wie, wat of waarmee' zaken, maar dat de sleutel in het "hoe" ligt: In onze communicatie naar anderen leggen we het buiten ons zelf, maar we moeten ons bewust zijn dat onze primaire reactie op veranderingen altijd te maken heeft met ons diepste verlangen naar erkenning en gezien worden. Dit heeft te maken met onze vroegste ervaringen. Daarom is aandacht voor beleving en het gesprek daarover cruciaal om de weg vrij te maken voor verandering.

30 januari '23

Robin heeft ons meegenomen in de veranderingen in de bibliotheek algemeen en specifiek voor die van de regio Helmond, Deurne, Asten, Someren. Deze verandering is samen te vatten in: "van Uitleenfabriek naar Vrijplaats voor ontwikkeling" waarbij de bibliotheek inwoners veel meer te bieden heeft. Erg trots is Robin op de nieuwe bibliotheek te Asten. Hier is de bibliotheek in de nieuw gebouwde MFA geïntegreerd met slimme gebruikmaking van ruimten. De bibliotheek is hier niet één ruimte maar gaat als een lint door het totale gebouw. Ook de locatie Deurne krijgt een nieuwe opzet waarbij de bibliotheek is opgenomen in het nu nog in verbouw zijnde gemeentehuis.

 23 januari '23

Mede op basis van de input die we kregen bij het Arenagesprek van 12 december is besloten dat we specifiek gaan kijken naar de frequentie van de bijeenkomsten en de projecten die we gezamenlijk ondernemen. 17 Februari is er tevens een bijeenkomst waar potentiele nieuwe leden worden uitgenodigd! 

16 januari '23

Marc van der Linden is Directeur Waterstof & Co CEO Gasunie Duitsland. Marc heeft in een zeer actuele presentatie uiteengezet wat de geschiedenis is van ons aardgas, beginnend in Slochteren. In Nederland is de infrastructuur in handen van de Gasunie, de handel echter niet (in Duitsland is dat andersom). De Gasunie heeft zich ontwikkeld van een gas infrastructuur bedrijf naar een Europees infrastructuurbedrijf (aardgas, groen gas, LNG, waterstof, CO2 en Warmte). Ook opslag behoort tot de taken. Marc heeft uitleg gegeven over de transitie en nieuwe energiesystemen, welke laatste meer en meer (ook) lokaal worden geïnitieerd. 

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwejaar!

12 december '22

In een Arenagesprek gaat de begeleider in gesprek met een aantal mensen in een  'binnenring'. Daaromheen zit een buitenring van mensen die alleen kunnen luisteren en op het laatst vragen stellen. Dit gesprek werd begeleid door Ad van den Heuvel.  De binnenring bestond uit 11 mensen, die geen lid zijn van de Rotary, in de leeftijd van 30 tot 50 jaar, mannen en vrouwen, met verschillende achtegronden. Zij werden bevraagd over wat hun beelden zijn van de Rotary en wat Rotary wel/niet interessant maakt. Wij als Rotary-leden vormden de buitenring. 23 Januari gaat de club met de uitkomsten van dit gesprek aan de slag. 

5 december '22

De clubavond viel dit jaar precies op 5 december, dus het kon niet anders of het werd een sfeervolle sinterklaas-bijeenkomst. Voor 30 kinderen waren cadeautjes gekocht en ingepakt, waarbij de Voedselbank voor de verdeling verzorgde. Slechts een druppel op een gloeiende plaat, als je beseft hoeveel kinderen in armoede opgroeien. 

28 november '22

Aan de hand van het 'trolley dilemma' is gediscussieerd over argumenten bij beslissingen die je in een split second moet nemen en kunnen gaan over leven of dood. 

21 november '22

14 november '22 

Steven nam ons mee in de ontwikkeling van het Van Abbe Museum, de veranderingen die plaats gevonden hebben en de toekomst. (1936-2022-2108)

De collectie van het museum bestaat uit 3.300 werken waarvan er ca. 300 tentoongesteld worden. De ruimtelijke infrastructuur is beperkt. Daardoor moet men keuzes maken. De bevolkingssamenstelling van de regio is zeer internationaal. De collectie met beperkte oorsprong daarop aanpassen is een uitdaging. De tentoonstelling Dwarsverbanden probeert daaraan invulling te geven. Een goed voorbeeld was de Picasso langs een werk van Wilfredo Lam uit Cuba. Evenzo kunst is niet alleen visueel maar ook voelen. Er wordt nu verbinding gezocht naar design. Kortom: Een goede inleiding die noodzaakt tot een bezoek aan het museum.

7 november '22

Helaas is de spreker ziek geworden en moet de lezing verzet worden naar een andere avond. In plaats daarvan heeft ons lid Marie Jose Spierings een toelichting gegegevn op de wijzigingen in de Wet Transparante Arbeidsvoorwaarden en heeft de penningmeester de jaarrekenin g '21-'22 en de begroting '22-'23 toegelicht, waarna deze zijn vastgesteld.

17 oktober '22

Peter Glas, deltacommissaris van Nederland, hield een gloedvol betoog over de gevolgen van de klimaatverandering voor onze waterhuishouding en hoe groot het belang is dat burgers zich veel meer bewustworden van deze gevolgen. Het kan niet anders of beleid, bv op het gebied van woningbouw, zal in de toekomst hier ingrijpend op worden aangepast. 


10 oktober '22

Deze avond hield Bart Jansen een lezing over een ingrijpende keuze in zijn leven: namelijk de keuze om zijn beroep als organisatiepsycholoog te verruilen voor zijn roeping als diaken, waarvoor hij in 2013 is gewijd. In zijn lezing verwerkte Bart theorien over verandering en welke wetenschappers hem daarin geïnspireerd hebben. 

De kern in zijn betoog wanneer mensen in beweging komen om te veranderen:

1. Als we de ZIN en het DOEL zien

2. Als we het WILLEN doen

3. Als we het KUNNEN

4. Als we een VOORBEELD hebben en zijn


26 september '22

Naast haar interesse in alle activiteiten van onze club hield Joke Jongeling een bevlogen betoog over wat Rotary voor haar betekent en wat ze belangrijk vindt voor haar gouverneursjaar. Twee zaken hebben haar bijzondere aandacht: allereerst het beschermen van het leefmilieu. Zo pakt Joke standaard afval op tijdens een wandelingetje, is ze enthousiast vegetariër en stimuleert ons na te denken over het pakken van de trein i.p.v. het vliegtuig. Ook DEI (diversiteit, equity en inclusion) is een belangrijk thema, waarbij ze vraagt na te denken over hoe drempels om lid te worden van Rotary kunnen worden verlaagd. 

Volgend jaar, 30-9-’23 bestaat Rotary Nederland 100 jaar. Er zal een estafette door Nederland langs alle Rotary-clubs gaan. Zie:  https://www.rotary.nl/100/1550/ .  We eindigen met het uitdelen van loterij-tickets t.b.v. de actie Endpolionow.

Joke laat in alles zien: Rotary is people of action.

19 september '22

Theo van Kroonenburg spreekt zeer bevlogen over de wijze waarop hij aankijkt tegen de woningnood in de MRE (Metropool Regio Eindhoven) regio en welke initiatieven hij als bestuurder van Trudo op grond daarvan neemt en welke obstakels hij daarbij ontmoet. Om de woningnood aan te kunnen pakken is het voor hem een voorwaarde dat bestuurders van woningcoorporaties meer ondernemerschap tonen. 

Als centraal probleem ziet hij dat burgers met een middeninkomen (€60.000) niet meer in staat zijn op de markt een eigen huis te kopen maar evenmin in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Het tekort aan betaalbare woningen juist voor de middengroepen resulteren in een steeds duidelijkere tweedeling in de maatschappij. 

Eén van de zaken die in de presentatie worden belicht is het ‘businessmodel’ “Slimmer kopen’ dat Trudo heeft ontwikkeld. Daarbij worden in de holding van Trudo (dus niet de entiteit waarin de sociale huurwoningen worden geëxploiteerd) woningen gerealiseerd die met korting op de marktprijs worden verkocht aan burgers uit de middeninkomens-groep. De korting kan worden gegeven omdat de koper die de woning van Trudo koopt, bij latere verkoop een aanbiedingsplicht heeft aan Trudo op basis van de bij verkrijging gehanteerde kooprijs. Met deze constructie kunnen middeninkomens toch aan een betaalbare woning worden geholpen en komen er meer sociale huurwoningen vrij. 

12 september '22

We hadden een boeiende bijeenkomst met Corine Beeuwkes-van Ede, predikant, aangesteld in de Protestante kerken van Helmond en Someren/Asten. Haar lezing ging over hoe de kerkbeleving totaal is veranderd: Corine steekt veel energie in allerlei aktiviteiten door de week waar mensen elkaar ontmoeten voor gesprekken, lezingen, zang, of gewoon een kopje koffie. Het gaat om mensen en niet om het prediken van dogma’s, zoals vroeger.

Haar is opgevallen, dat vrouwen en mannen van 20-45 jaren oud veel stress ervaren en vaak een burnout krijgen. Ze hebben geen houvast. Deze generatie legt het accent op aanzien, geld, geluk en perfectie met faalangst tot gevolg. Men gaat op zoek naar spiritualiteit, zingeving en antwoorden op vragen in andere religies. Dus niet in de antwoorden, die nog steeds te vinden zijn in het Christendom, de religie van “thuis”. Daarom heeft Corine een boek geschreven met de titel:“Ik ben niks”, Bijbelse ingrediënten als in een tapasbar van spiritualiteit, waarin zij een inkijkje geeft in hoe de vragen van nu eigenlijk oude vragen zijn, die ook klinken in de Bijbel en waar mensen houvast aan kunnen ontlenen. 


5 september '22


Het thema van het nieuwe rotaryjaar '22-'23 van onze club heeft als thema: 'verandering': “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperken” (uitspraak Jan Rotmans, professor transities). Wij voelen dat op dit moment aan den lijve. De vraag is: hoe gaan wij om met de uitdagingen van onze tijd, als individu, als club, als samenleving? Welke inspirerende voorbeelden zien we? 

Daarnaast hebben we 3 belangrijke doelen voor dit jaar: 1. de club versterken met nieuwe leden, 2. een koers vaststellen voor de doorontwikkeling van de club en 3. een zichtbare actieve club zijn in de samenleving.

6 juli '22

Op 6 juli overleed Jan Bazuin, al meer dan 26 jaar lid van de Rotary DAS.

Jan zijn betrokkenheid was groot, hij deed met hart en ziel mee aan alle clubactiviteiten. Hij hield van een geintje en had een duidelijke mening die hij niet onder stoelen en banken stak. 
Je kon altijd een beroep op hem doen. Met zijn helderblauwe ogen kon hij je glimlachend aankijken en informeren naar je gezondheid of die van je familie en je een jägermeister aanbieden (volgens hem het lekkerste drankje voorafgaand aan het gezamenlijke eten op de club). Hij bezocht jarenlang iedereen die ziek, zwak of minder gelukkig was met een bloemetje namens de commissie ‘Lief en leed’. 

Onze club heeft een vriend en trouw lid verloren. We wensen zijn partner José en zijn kinderen veel sterkte met dit grote verlies.

2 juli '22

Hulde aan Jeroen van den Ingh voor een heel bijzonder en inventief voorzittersjaar, met als thema Welbevinden, waaraan alle leden een actieve bijdrage hebben gegeven dankzij de vorm die Jeroen gekozen had. Jeroen droeg het stokje voor het seizoen '22-'23 over aan Marlies Hoosemans, die voor dit jaar het thema " Verandering" heeft gekozen.


23 juni '22

Met boer Henk in de groentetuin op de Peelrandbreuk 

Jeroen, onze voorzitter, had voor een verrassing gezorgd: een bezoek aan Bijzonder Brabant, met een rondleiding door boer Henk in de groentetuin van ruim 15.000 m2 met meer dan 100 bijzondere groenten en/of kruiden. Heel bijzonder is dat de Peelrandbreuk (geologische breuklijn) dwars door de groentetuin loopt. Deze breuklijn is zichtbaar gemaakt in de tuin en zorgt voor een ondergrondse waterval van 3 tot 4 meter! De groente groeien allemaal in de open lucht en de teelt vindt zo natuurlijk mogelijk plaats. Een waardige afsluiting van het programma van het Rotaryjaar '21-'22 met het thema Welbevinden. 


9 juni '22,

Een gezellige middag voor oudere bewoners in Deurne, Asten en Someren

De Rotary Deurne-Asten-Someren organiseerde dit jaar op donderdagmiddag 9 juni een gezellig samenzijn voor 35 oudere bewoners van Someren-Asten-Deurne, met een hapje, drankje en muziek van de Astense Troubadour Hans van Gorp. 

De bedoeling was dit te doen in de prachtige tuin van de pastorie van Someren-Eind, die wel 8000 m2 beslaat, maar het weer liet dat helaas niet toe. Geen nood: we werden welkom geheten in het gemeenschapshuis de Einder tegenover de Pastorie.

Na een welkomswoord vertelde Ricus Looijmans meer over de geschiedenis van de pastorie en konden degenen die dat wilde een wandeling maken en de pastorie van binnen bekijken. Maurits Leesberg, rotarylid, maar tevens voorzitter van de vereniging van de pastorie vertelde hoe de pastorie echt van de bewoners van Someren-Eind zélf is: met ruim honderd dorpsgenoten kochten ze in 2019 het prachtige gebouw van het bisdom. Zij knapten het gebouw op en het is nu "de huiskamer van het dorp". Vrijwlligers doen het onderhoud, de tuin en inkomsten worden gegenereerd door de pastorie beschikbaar te stellen als groepsaccomodatie voor bv grote families die er een weekend tussen uit willen. 

De middag was heel gezellig, ontspannen en met heerlijk eten van de barbeque!

We hebben genoten van de muziek van de Astense troubadour Hans van Gorp die een paar speciale luisterliedjes ten gehore bracht, maar ook voor de verdere middag zorgde voor de muzikale omlijsting. 

Om half 6 ging het weer op huis aan. 

Iedereen was het er over eens: dit is voor herhaling vatbaar! Dus volgend jaar doen we dit  weer, dan op een locatie in Deurne.




23 mei '22

Deze avond heeft Betty Morel, geestelijk verzorgster van beroep, ons meegenomen in haar ervaringen met het begeleiden van mensen in de palliatieve fase van hun leven. De palliatieve fase associeren wij met het einde van het leven, maar het gaat ook over mensen die een chronische ziekte hebben zonder prespectief op genezing. De kern van het verhaal van Betty was luisteren, luisteren en aansluiten, waarbij ook rituelen een belangrijke rol kunnen vervullen. Het gaat niet om "dagen toevoegen aan het leven", maar om "leven toevoegen aan dagen".  Juist omdat een geestelijk verzorger nieuw is en in die zin afstand heeft, ontstaat er vaak ruimte voor vertrouwen en nieuwe ervaringen. 

Betty Morel is tevens lid en inkomend voorzitter van de Rotaryclub Eindhoven-Eeckaerde. Volgens gebruik hebben we daarom bij dit bezoek vaantjes uitgewisseld.


16 mei '22

Deze avond zal Hans van Kuijk een lezing geven. Hans van Kuijk is medeoprichter van GezondDorp in 2016. Sinds 1999 werkt hij als sportarts in het St. Anna Ziekenhuis. Zijn clientèle strekt zich uit van wereldniveau topsporters tot recreatieve sporters en mensen die gewoon fit willen blijven door voldoende beweging. Daarbij verzorgt hij ook de hartrevalidatie spreekuren voor de cardiologen. Enkele jaren geleden is hij mede hierdoor “diep erin gedoken” hoe de samenstelling en aard van onze voeding ingrijpt op ons lijf en onze gezondheid. Zijn doel is om zo de voortgaande toename van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en andere welvaartsaandoeningen door middel van leefstijl en voeding echt een halt toe te roepen en mogelijk zelfs om te buigen.


9 mei '22

Rolf van der Werf vertelt over 40 jaar tandartsenpraktijk van hem en zijn vrouw Ingrid en beantwoordt onze vragen. Er is veel verandert in die jaren! Regelgeving en protocollen die steeds uitgebreider worden, het ontstaan van veel meer specialismes en vooral aandacht voor preventie die bij Rolf altijd centraal heeft gestaan. De moderne tendens om in het buitenland je gebit compleet te renoveren en de risico's die daaraan verbonden zijn, de bijzondere patienten van ORO: het is een rijkdom aan ervaringen.

25 april '22

Het is 2011 en Sinéad Power heeft last van een buikgriepje. Een week later is ze helemaal verlamd. Na zeven lange jaren die haar langs wanhoop, verzekeringsmaatschappijen en tot in het buitenland voerden, concludeert ze: “Ik ben dankbaar voor het liefdevolle leven dat ik leid. In zekere zin heeft het me verrijkt.” 

Zij is een ontwikkelcentrum gestart vanuit Roll with Us. Een plek voor, door en met mensen met een lichamelijke beperking met een eigen platform. Op het platform presenteren zij zich als ‘rollmodels’. Zo kunnen ze hun cv tonen of zelf een fundraise opzetten om hun eigen therapie te bekostigen. Alles is gericht op de ontwikkeling van de rollmodels. Het is voor hen heel belangrijk om zich te richten op de mogelijkheden die ze hebben. Hun motto: "Kijk niet wat niet kan, maar kijk naar wat wel kan. Ga ervoor!”



11 april '22 

We hebben heerlijk gegeten bij Downies en Brownies in Asten, waar we een presentatie kregen van Rob en Gonnie van Brussel, initiatiefnemers van het wooniniatief het Clockhuys in Asten (Rob is tevens lid van de Rotary). Daarna gaven de bewoners een rondleiding in hun prachtige appartementen en gezellige gemeenschappelijke ruimtes.  Het Clockhuys is echt een thuis voor de 12 bewoners, met een eigen appartement met woonkamer, een slaapkamer, een keukeunit en een eigen badkamer voor elke bewoner. Daarnaast beschikken de bewoners over een gezellig ingerichte huiskamer, een ruime keuken voor gezamenlijke maaltijden en een terras/tuin. Na een gedegen selectieprocedure is Fittin gekozen als de zorgaanbieder waar het ouderinitiatief mee samenwerkt. 


4 april '22

4 April wacht ons een interessant bezoek aan De Hoof waar we welkom worden geheten door Esther en Mark Hikspoors. De Hoof is gelegen in de Brabantse Peel, midden in het recreatiegebied De Heihorsten. Het is dé groepsaccomodatie voor groepen van 40 - 500 personen, met mooie accomodaties, sfeervolle zalen, sport- en recreatievelden.


14 Maart '22

We bezoeken de uitkijktoren Belfort in Meijel,een bijzonder stuk van de Peel. Wie naast het 22 meter hoge Belfort staat, bevindt zich op historisch terrein. Ruim 75 jaar geleden vochten op deze drassige grond soldaten voor de vrijheid van heel Nederland. Dit is nog goed te zien aan de zes bunkers naast de toren, ook wel kazematten genoemd, en deel uitmakend van de Peelraamstelling. Vanaf de toren loopt een pad, dat niet alleen de ontsnappingsroute van Meijel naar Brabant vormde, maar ook essentieel was voor de turfwinning in de Peel. 


21 februari '22

We verwachten een boeiende lezing, want er valt veel over dit onderwerp te vertellen!

7 februari '22

Bart, onze organisator van de avond: "Voordat jullie denken dat het een poging zal worden om 'het Rijke Roomsche leven' te herstellen kan ik jullie geruststellen." Deze avond gaat over "hoe komen we van mooie gedachten en goede voornemens tot concrete actie? In Bijbelse termen: 'hoe worden we vissers van mensen?"


31 januari '22

Gelukkig kunnen we weer bij elkaar komen voor de jaarlijkse filmavond! Uiteraard met de nodige voorzorgmaatregelen i.v.m. corona.  De titel van de film is: A BEAUTIFUL MIND en gaat over het leven van de wiskundige John Forbes Nash jr. De film, die op een bijzondere wijze in het thema "WELBEVINDEN" past, is uit 2001 en bekroond met 3 Oscars: Oscars voor de beste film, beste acteur en beste vrouwelijke bijrol. Tevens beloond met de Golden Globe voor de beste film. 


24 januari '22

Een boeiende zoom-bijeenkomst, met oefeningen die je bewust maken of bepaalde gedachten die je hebt helpend of belemmerend zijn.


17 januari '22

Twee keer per jaar organiseert de club een fireside. Dit is een bijeenkomst met kleine groepjes van de leden bij een van de leden thuis, nu noodgedwongen soms via zoom. Doel is om in een informele sfeer een thema uitgebreider en persoonlijker te kunnen bespreken. Dit keer is het een gesprek over wat Rotary voor je betekent en wat voor de toekomst nodig is om die betekenis te blijven houden.  

10 januari '22

Deze avond stond er een uitwisseling gepland, via Zoom met Leny Goijer, gouverneur van ons district en de leden van RC Deurne Asten Someren, RC Helmond, Helmond Quartier van Peellandt en RC Nuenen. De kern van Rotary is voor Leny: oerkracht (de kracht zit in de clubs en de leden zelf, het fellowship), daadkracht (neerzetten van goede projecten, samen verder komen) en aantrekkingskracht (op toekomstige leden en uiteraard voor de leden zelf). Leny memoreerde in dat kader een aantal interessante activiteiten binnen Rotary. Vervolgens was er een uitwisseling wat op dit moment voor de clubs belangrijke ontwikkelingen zijn, waarbij wat uitvoeriger werd stilgestaan bij het werven van nieuwe leden. 

  Leny Goijer

1 januari '22

Rotary Deurne-Asten-Someren wenst iedereen een heel gelukkig en gezond nieuw jaar!


18 december '21 Kerstpakketten voedselbank

Toos Claessens (60) en haar partner Ton Bennenbroek hebben 7 jaar geleden het initiatief genomen om kerstpakketten te maken voor mensen uit Someren en Asten die het niet breed hebben. "Ik heb een periode als vrijwilliger bij het Leger des Heils gewerkt en een heel andere kant van onze maatschappij leren kennen. Ik heb daar oog gekregen voor mensen die het een stuk minder fijn hebben dan wij. Het idee is om bij gezinnen die het moeilijk hebben, warmte te brengen. Wij hebben voor december gekozen omdat in die maand niet alleen de armoede zichtbaarder is, maar ook omdat in deze koude periode de mensen toch meer kunnen en willen missen voor anderen én met elkaar de warmte van Kerstmis willen delen".  In hun ruimte aan de Ambachten 9 in Someren kon iedereen een bijdrage komen afgeven waarvan zij vervolgens prachtige kerstpakketen maken. De gezinnen zijn via de Voedselbank zorgvuldig uitgekozen, Toos en Ton kennen zelf die gezinnen niet. 

Rotary DAS vond dit zo'n mooi initiatief dat zij in heel korte tijd een sponsoring is gestart. 18 december kon Jeroen van den Ingh, voorzitter Rotary DAS een cheque van €2.000 overhandigen.


6 december '21 Concert

Deze dag was er in de Gloria te Asten een concert: Schubert's Winterreise prachtig uitgevoerd door Bram Verheijen (zang) en Joris van Loon (fortepiano).


29 november '21 Zoom bijeenkomst

Deze avond zal dr. Yvo Sijpkens van o.a. het Haaglandenziekenhuis een verhaal vertellen over de wetenschappelijke kant van welbevinden. Yvo is 1 van de leden van de Raad van Advies van de stichting  Je Leefstijl Als Medicijn. 


22 november '21.  🦠🦠🦠🦠🦠

In verband met het sterk oplopen van het aantal corona-besmettingen in ons land hebben we alles overwegende het besluit genomen om met onmiddellijke ingang geen fysieke bijeenkomsten te houden. Het is een besluit dat we niet graag nemen, maar als club hebben wij los van de al genomen en inmiddels aangescherpte maatregelen een eigen verantwoordelijkheid naar onze leden, hun gezinnen en de kring waarin we leven. Vooralsnog zal dit gelden tot het eind van dit kalenderjaar.
Met behulp van ieders flexibiliteit en creativiteit hopen we de komende clubavonden een betekenisvolle online-invulling te kunnen geven.

8 november '21

Paul verzorgde een boeiende lezing VITALITEIT. Paul is sportfysiotherapeut en eigenaar van 'Fysiotherapiepraktijk en het Trainingscentrum' en tevens mede-eigenaar van 'Natuurlijk Bewegen'. Hij richt zich daarbij zoveel mogelijk op de preventieve kant van de gezondheidszorg.


--------------------------------------------------------------

1 november '21

Een boeiende presentatie door Ferens Giebelen over IDEXX, een Amerikaanse multinationale onderneming die zich bezighoudt met de ontwikkeling, productie en distributie van producten en diensten voor de markten voor gezelschapsdieren, dierenartsen, vee, pluimvee, watertesten en zuivelproducten


----------------------------------------------------------

18 oktober '21

Er was een Fireside met een variatie op het thema: "die ene leerling" (column in de Volkskrant): die ene persoon die je kijk op je vak veranderde, ofwel: wie/wat heeft je een belangrijk inzicht gegeven.

--------------------------------------------------------------

11 oktober '21

Een mooie lezing van Geert van den Boomen! Hij werd geinspireerd door Mark Tuitert, oud top-schaatser, die een stoicijnse mindset heeft ontwikkeld (en zich nu richt op topsportpsychologie, ook voor ondernemers). 

------------------------------------------------

4 oktober '21

We zijn door Christa Alaert uitgenodigd voor een Workshop "Welbevinden in hart en ziel" in het kunstkwartier te Helmond!

----------------------------

27 september '21

De commissie Community Service heeft Gertjan Hooijman, apotheker te Asten uitgenodigd om meer te vertellen over het project Meten is Weten te Asten. Een samenwerking van apotheker, huisartsen, GGD, Zorgboog, gemeente, fysiotherapeuten voor een jaarlijkse open preventieve 'prikdag', waar zaken gemeten worden als chlorestorol, bloedsuikerspiegel, nierfunctie, bloeddruk e.d. Rotary DAS gaat onderzoeken hoe we dit project voor meer jaren kunnen steunen. 

------------------------------------------------

20 september '21

Eline Bergshoeff hield een interessante lezing gehouden over wat gezond en vitaal voor haar betekent. Haar boodschap: leefstijl is een keuze. Door kleine stapjes te zetten naar je eigen doelen kun je hieraan wennen en het langzaam tot een gewoonte maken, met als resultaat meer energie en levensvreugde. 

----------------------------------------------------------

13 september '21

Een boeiende lezing door Wim Tilburgs, voorzitter van de stichting Je Leefstijl als Medicijn, die aan de hand van zijn persoonlijke verhaal liet zien wat verandering van leefstijl kan doen voor je gezondheid. Zie: 

Wim Tilburgs

en 

Gezond Helmond

 En de uitbreiding naar onze regio: 

Gezond Peelland



3 juli '21

Hulde aan Vivian van Stratum voor een heel bijzonder, inventief en creatief voorzittersjaar en succes voor Jeroen van den Ingh, de nieuwe voorzitter voor het jaar '21-'22 met als thema: Welbevinden!


28 juni '21


14 juni '21 Wat heerlijk, we konden elkaar weer live ontmoeten. De film was indrukwekkend. We waren en zijn er stil van. Vrijheid is een groot goed.

7 juni '21


31 mei '21

Boeiende lezing door Lilian Dekkers, een kunstenares die zich de laatste 12 jaar wijdt aan de kunst van het tatoeëren. Zij maakt prachtige unieke en gepersonaliseerde tattoos. Haar specialisme is photo-realistic en portretten en haar bedrijf heet INK & Art Company.


17 mei '21 

Een boeiende presentatie van Peter van der Zanden, over o.a. de psychologische effecten van cijfers en het belang van áchter de cijfers te kijken....



3 mei '21

26 april '21

Gisteren kregen we een enthousiaste presentatie door oprichters van Skatepark TIPI Asten. De meerwaarde van een volwaardig skatepark voor de jeugd en volwassenen van Asten e.o. werd goed voor het voetlicht gebracht! @SkateparkBootcampTIPIAsten




19 april '21


12 april '21:  

Lezing “Only one earth”: Science to secure everyone’s future. Door dr. Birgit van Munster. Birgit van Munster is biologe en activiste. Zij zet zich in voor wereldwijde duurzame ontwikkeling. Samen met haar partner Michael Wadleigh, wetenschapper en Oscar-winnende filmregisseur (bekend door het regisseren van de film Woodstock uit 1969) heeft zij de Homo Sapiens Reports opgericht, een officieel UNESCO-project. Zij geven bijdragen en informatie aan sprekers op de internationale klimaattoppen.

Hun nieuwste onderzoeksproject is “OnlyOneEarth.science”  

“Wij zijn er sterk van overtuigd dat burgers systemische verandering moeten eisen en niet alleen individuele acties moeten ondernemen”. 


29 maart '21: we gaan wandelen in clubjes van twee; na lange tijd weer een vorm van live Rotary-contact en de weersvoorspellingen zijn goed!


22 maart '21: een boeiende presentatie van Bjorn Heerwagen: hoe hij door zijn dromen te volgen, van onderop alle facetten van het bedrijf te leren, niet bang te zijn voor de onzekerheid van tijdelijke projecten, Director werd van Walt Disney Imagineering. 

15 maart '21: Meer dan een miljoen mensen in NL leven in armoede, waarvan circa 325.000 kinderen. Een leerzame avond over de rol van de bewindvoerder en over bescherming van kwetsbare mensen.


8 Maart '21: De Fire Side ging deze keer over gezondheid a.h.v. drie boeiende stellingen

Ons programma voor de komende weken



Start van het Rotary-jaar '20-'21. De voorzitter daagt jullie uit: 

meer info