© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

RYLA juni 2023

RYLA

WAT IS RYLA?

Rotary Youth Leadership Awards (RYLA) is een intensieve ervaring in Leiderschap gericht op jongeren tussen de 18 en 30 jaar. De trainingen worden georganiseerd door Rotaryclubs. Jongeren ontwikkelen zich op een gezellige manier in leiderschapskennis en -kunde terwijl zij nieuwe vrienden maken.

Voor jongeren die de uitdaging aan willen gaan om een intensieve training in persoonlijk leiderschap te volgen waarin je niet alleen jezelf beter leert kennen maar ook de andere deelnemers!

Rotary streeft ernaar om elk voor- en najaar een RYLA te organiseren waarbij diverse thema’s vanuit andere invalshoeken worden benaderd. Het afwisselende programma wordt samengesteld door experts vanuit diverse Rotary- en Roteract clubs die vrijwillig hun expertise inzetten.

Iedere jongere met een goede motivatie kan zich aanmelden via een Rotary Club die de deelnemer sponsort. Ben je niet bekend met een Rotary Club bij jou in de buurt dan helpt de organisatie je, na het invullen van het inschrijfformulier, met het leggen van het contact.

WAT HOUDT HET RYLA-PROGRAMMA VAN JUNI 2023 IN?

In Juni 2023 hebben twee Rotaryclubs uit het Eindhovense, te weten Rotary Club Eindhoven en Rotary Club Welschap de organisatie in handen van een RYLA-weekend.

THEMA: LEIDERSCHAP TEN TIJDE VAN POLARISATIE

Wanneer: Vrijdag 2 juni 18:00 uur tm zondag 4 juni 14:00 uur
Waar: ontvangst en hotelovernachting: NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven
Trainingslocatie: LUZAC Eindhoven

HET WEEKEND PROGRAMMA

 

VRIJDAG 2 JUNI

We ontvangen je om 18.00 uur op Koningshof (Veldhoven), waar we eerst samen dineren en daarna een avondprogramma hebben.
Koningshof is de locatie waar je ook 2x overnacht en ontbijt. Je kunt gratis parkeren bij Koningshof of er is ook een rechtstreekse bus (Hermes 319 naar Reusel via Veldhoven) vanaf Eindhoven centraal station.

Op vrijdagavond wordt, aan de hand van een onderzoek(je) waarvoor je vooraf vragen invult, bekeken wat voor soort leider jij bent, wat je voorkeursstijl is. Daaraan verbind je je eigen leer-/ontwikkelvraag waar we dan natuurlijk op zondag op terugkomen.
Voor de duidelijkheid: we gaan niet psychologiseren, het gaat erom dat je dit weekend bijleert over wie je bent als leider en hoe je beter kunt worden in leiding geven.
Ervaren leidinggevenden van diverse Rotaryclubs brengen hun kennis en ervaring in die zij hebben opgedaan in het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

ZATERDAG 3 JUNI

We beginnen om 09:00 uur bij LUZAC (Frederiklaan 60A in Eindhoven).
Je wordt ingedeeld in een groep van maximaal 10 deelnemers. Elke groep kiest een themablok waarin zij gaan samenwerken. Je kunt aan maximaal 3 themablokken deelnemen. De groepssamenstelling wisselt per blok. Je ontmoet zo (vrijwel) alle deelnemers gedurende het programma.
Het schema hieronder laat zien welke themablokken er zijn. Je wordt aan het werk en aan het denken gezet rondom het thema. Ieder blok heeft een of enkele werkvormen. Bijvoorbeeld: discussie, case uitwerken ea. Daarbij wordt er natuurlijk ook steeds teruggekomen op wat er vrijdagavond is besproken. Je ervaart in ieder themablok iets wat te maken heeft met jouw leidersstijl of juist met iets wat minder bij je past.
Hoe ga je ermee om? Wat doet het met je? Wat neem je mee?

Voorbeeld: Blok 1 gaat over duurzaamheid vanuit politiek perspectief. Blok 4 zelfde onderwerp maar vanuit het perspectief van het bedrijfsleven……………etc.

Schematische weergave van de themablokken (je doet er 3 van de 9):

 

Invalshoek

Onderwerp

Onderwerp

Onderwerp

 

 

Duurzaamheid

Politiek
(Polarisatie)

Migratie

Tijdstip 1

Politiek

Blok 1

Blok 2

Blok 3

Tijdstip 2

Bedrijfsleven

Blok 4

Blok 5

Blok 6

Tijdstip 3

Samenleving

Blok 7

Blok 8

Blok 9

Natuurlijk zit er ook ‘lucht’ in het programma. We voeren deze thematische dag uit met als thuisbasis LUZAC Eindhoven dat dicht tegen Strijp S aan ligt (Eindhoven Centrum). Natuurlijk maken we van die omgeving gebruik. We geven graag een stukje ‘Brainport-spirit’ mee.
We zitten zeker niet de hele dag binnen en zorgen ervoor dat er variatie is in de activiteiten op de zaterdag.
Zowel lunch als avondmaaltijd op zaterdag zijn op LUZAC.
Het programma loopt door tot in de vooravond.

ZONDAGOCHTEND 4 JUNI

Na het ontbijt en uitchecken bij Koningshof wederom naar LUZAC waar we de ochtend gebruiken voor een terugblik en een vooruitblik naar jouw toekomstig leiderschap!
We sluiten af met een lunch waarbij de gouverneur van Rotary officieel de certificaten zal uitreiken. Want we beseffen dat we ook wat moeten doen voor jouw portfolio.

We doen het programma zo goed mogelijk in het Engels. Je hoeft daar niet van te schrikken, het basisniveau dat we vragen is eindexamenniveau HAVO/VWO.
We doen dit niet alleen omdat we denken dat steeds meer jonge mensen een deel van hun loopbaan in het buitenland (gaan doen) of in contact komen met buitenlandse klanten en relaties. We doen het ook omdat Nederland steeds internationaler wordt. Zeker in de Brainport-regio zijn er vele tientallen nationaliteiten vertegenwoordigd en iedere leidinggevende, ongeacht de sector waarin hij/zij werkt, heeft daarmee te maken en dat zal alleen maar meer worden de komende jaren.
Je hoeft niet vloeiend te zijn in Engels, we vragen dat je je best doet.

HOE KUN JE JE INSCHRIJVEN?

Ben je tussen de 18 en 30 jaar, dan kun je een mail sturen naar nolvanbeurden@hotmail.com met je CV en een motivatiebrief waarom je deel wilt nemen en wat je input kan zijn in dit weekend.
Via dit mailadres kun je ook je vragen stellen.

INFORMATIE VOOR ROTARIANS EN ROTARACT LEDEN

VERZOEK OM ACTIEVE DEELNAME OP ZATERDAG 3 JUNI AAN DE RYLA VAN 2 T/M 4 JUNI IN EINDHOVEN EN SPONSORING VAN DEELNEMERS AAN DIT RYLA-WEEKEND.

 

Beste collega Rotarians,

Rotary Eindhoven en Rotary Welschap organiseren begin juni een RYLA in Eindhoven, aan de rand van Strijp S, in het hart van Brainport.
We hebben jullie kennis en kunde nodig om het niveau van de RYLA optimaal te krijgen.

THEMA: LEIDERSCHAP TEN TIJDE VAN POLARISATIE

Voor het hart van het RYLA-programma op zaterdag 3 juni, stelden we een matrix samen met drie inhoudelijke ‘lijnen’: migratie, politiek, duurzaamheid, die benaderd worden vanuit drie perspectieven: samenleving, politiek, bedrijfsleven.
In wisselende groepen van 10 besteden deelnemers 2,5 à 3 uur aan een inhoudelijk blok. En dat drie keer.

Zie matrix hieronder.

 

Invalshoek

Onderwerp

Onderwerp

Onderwerp

 

 

Duurzaamheid

Politiek
(Polarisatie)

Migratie

Tijdstip 1

Politiek

Blok 1

Blok 2

Blok 3

Tijdstip 2

Bedrijfsleven

Blok 4

Blok 5

Blok 6

Tijdstip 3

Samenleving

Blok 7

Blok 8

Blok 9

Wij zoeken mensen die willen bijdragen aan één (of meer) van de blokken van de matrix, hetzij inhoudelijk, hetzij als ‘regisseur’ van zo’n blok. We hebben per blok minimaal twee mensen nodig: 1x inhoudelijk, 1 x regisseur.

In plaats van op de traditionele manier een gesloten programma te maken, proberen wij de dynamiek van de regio en van Brabant te benutten. We werken en denken in netwerkstructuren anno 2023 en we vinden dat dat terug zou moeten komen in de RYLA.
Natuurlijk bieden we een basisstructuur, maar wij willen dit niet ‘alleen’ doen.

We zouden graag ook leden van andere clubs uit ons district willen uitnodigen mee te doen. We denken dat ook jouw bijdrage een verrijking aan deze RYLA zal zijn.

Wij bieden je de mogelijkheid dit op een relatief eenvoudige manier te doen. Wij bieden de basisstructuur en zorgen voor een gedegen inleiding (op de vrijdagavond) en een betekenisvolle afronding op de zondag. Zo “bewaken” we de samenhang.

Een mooie mogelijkheid je kennis over te dragen aan jonge mensen en kennis te maken met het fenomeen RYLA zonder dat het je heel veel tijd hoeft te kosten.

We staan natuurlijk ook open voor deelname/bijdragen van niet Rotarians. Pols svp ook mensen uit je netwerk of iemand het leuk zouden vinden hieraan mee te werken.

Nadere informatie bij

Jan Willem Peppkink, vanuit RC Eindhoven, jwpeppink@gmail.com, 06-19275238

Nol van Beurden, vanuit RC Welschap, nolvanbeurden@hotmail.com, 06-13765915

Wij kijken uit naar jullie reactie.

Namens
RC Eindhoven en RC Eindhoven Welschap