• Rotaryclubs steunen Stichting Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe
  • Initiatieven Emmense Rotaryclubs vallen in de prijzen
  • 't Loo kookt voor stichting Het Kopland en stichting Leergeld
  • Thuisbasis 't Loo
  • Geweest: Rotaryclub Emmen 't Loo Joris 'Kerstboom
  • Opbrengst ambulance-actie voor Syrië 12.500
  • Grote Kerk Emmen
  • Emmer clubs in het Bargerveen
  • Industrie in Emmen
Website Rotary 't Loo

Pop-up restaurant voor goed doel

Een pop-up evenement is er niet, vervolgens is het er even wel en dan verdwijnt het weer snel. Een maand geleden popte er een pop-up restaurant op in de brandweerkazerne van Emmen, om geld in te zamelen voor het goede doel. 


Samen met hun pop-up team bereidden professionele hobbykoks Pieter Franx, Kees Koopstra en Lien Meijer van Rotaryclub Emmen 't Loo tussen de brandweerauto's een veelgangendiner voor een kleine honderd gasten met culinaire hoogstandjes. De opbrengst van 3000 euro is bestemd voor twee goede doelen: de stichting Het Kopland en de stichting Leergeld.

Stichting Het Kopland – voorheen het Blijf van mijn Lijf huis – biedt vrouwen die door geweld-achter-de-voordeur in de knel zijn geraakt, een tijdelijk onderkomen in een veilige omgeving. Semira Ocak: "Vroeger hielden we de locatie geheim, maar als er kinderen bij betrokken zijn overleggen we met de vader. Dat blijkt veel beter te werken." Ook mensen die maatschappelijk of financieel flink in de problemen raakten, krijgen bij Het Kopland tijdelijk onderdak. Via coachingsgesprekken helpt Het Kopland ze ook verder weer op weg. Dat lukte bij voormalig cliënte Sandra Fehrman zo goed dat ze onlangs als medewerkster bij Het Kopland is aangenomen. "Daar ben ik supertrots op. Ik ben het levende bewijs dat Het Kopland werkt!", aldus een enthousiaste Fehrman.

Stichting Leergeld helpt kinderen die om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten heel normaal zijn. Hierdoor staan ze vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld zorgt ervoor dat deze kinderen kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Coördinator Tina Groenhoff: "Je moet hierbij denken aan sportkleding, een fiets, een computer of een bijdrage aan een schoolreis. De stichting biedt kinderen een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen. Groenhoff: “Leergeld wordt vooral gerund door vrijwilligers. We zoeken trouwens nog een vrijwilliger voor het verbeteren van onze website. Dat mag je gerust in de krant zetten."

Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe

Wie herinnert zich hem niet, die gigantische kerstboom naast de Grote Kerk in Emmen van december? (Bijna) net zo groot als de boom van New York? Helaas moest aan de onderkant wat worden afgezaagd, zodat hij de noodzakelijke 25 meter hiervoor net niet haalde.  

De organiserende Emmer Rotary clubs bestemden de opbrengst van de verkoop van de wenskerstballen voor de Stichting Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe (SKZOD). De drie clubs hebben onlangs de eindbalans opgemaakt en overhandigden afgelopen maandag een bedrag van 4000 euro aan vrijwilligers van de stichting.  

De stichting SKZOD bestaat uit vijftien gedreven vrijwilligers tussen de 18 en 75 jaar met een groot hart voor kinderen. Ieder jaar organiseert SKZOD een onvergetelijk vakantiekamp voor zo’n veertig kinderen in de basisschoolleeftijdZe doet dit speciaal voor kinderen in een (tijdelijke) kwetsbare situatieIn een week – bijvoorbeeld op Ameland – staan sport, cultuur, natuur, muziek en toneel centraal. Een week waarin kinderen het middelpunt zijn, veel bewegen, meedoen aan een dropping, meehelpen gezond te kokenonbekende gerechten eten, vrienden maken en vooral … kind kunnen zijn. 

De stichting (www.skzod.nl) is gevestigd in Schoonebeek en bestaat al 44 jaar. Tien van de vrijwilligers nemen speciaal een week vakantie op om het vakantiekamp enthousiast te kunnen begeleidenAangezien de stichting financieel afhankelijk is van welwillende sponsoren, werd de cheque van de Rotaryclubs in dank aanvaard. Op de foto vertegenwoordigers van de organiserende clubs en SKZOD (de vier jongedames in het midden). 

Emmense clubs in de prijzen

De Stichting Kinderkamp Zuidoost Drenthe ontving vorige week op voordracht van de drie Emmer Rotaryclubs in Assen de hoofdprijs van de Rotary Stimuleringsprijs 2018. Het bedrag van 7.000 euro ondersteunt deze stichting bij het organiseren van een ontspannende week voor kinderen die – door problemen, door ziekte, wegens de financiële thuissituatie of anderszins – niet op vakantie gaan. In zo’n vakantieweek krijgen zij de kans zich in een beschermde omgeving te ontplooien. De kinderen komen daarbij in aanraking met veelsoortige activiteiten, die hun ontwikkelingskansen vergroten. Ten gevolge van het reuzekerstboomproject op de markt in Emmen ontving de stichting al eerder al een aanmoediging van 4000 euro van de Emmer Rotaryclubs.  


Van de drie beschikbare prijzen in district Noord Nederland viel ook de derde prijs in Emmen. Hun project Microprojecten Jongeren Burundi (land in Afrika) werd extra gesteund met een bedrag van 1000 euro. Dit initiatief van Rotaryclub Emmen ’t Loo wordt uitgevoerd in samenwerking met de Duitse zusterclub in Greven 


De onlangs geridderde voorzitter Wim Melenberg van Emmen ’t Loo: “We zijn erg blij dat onze projecten extra worden gesteund. Stiekem zijn we ook best trots dat Emmens initiatieven in het district Noord Nederland sterk worden gewaardeerd.” Nederland kent zeven districten met samen ruim 450 Rotaryclubs met bijna 20.000 leden.