© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
Strategisch overleg
Rotaryclubs steunen Stichting Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe
Initiatieven Emmense Rotaryclubs vallen in de prijzen
't Loo kookt voor stichting Het Kopland en stichting Leergeld
Thuisbasis 't Loo
Geweest: Rotaryclub Emmen 't Loo Joris 'Kerstboom
Opbrengst ambulance-actie voor Syrië 12.500
Emmer clubs in het Bargerveen
Industrie in Emmen

Website Rotary 't Loo

Kansen voor jong talent: Ryla

Na vier jaar organiseren de drie Emmense Rotary Clubs op 14-16 oktober 2022 wederom een RYLA: Rotary Youth Leadership Award. U kunt een jong talent in uw organisatie of vanuit uw netwerk de kans geven een fantastisch weekend te beleven én een netwerk op te bouwen met jonge ambitieuze professionals in de regio. Daarnaast strijden de deelnemers gedurende het weekend mee naar de Youth Leadership award.

Voor meer informatie: https://www.rotary.nl/emmen/Activiteiten/ryla/ryla-emmen-2022/

Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe

Wie herinnert zich hem niet, die gigantische kerstboom naast de Grote Kerk in Emmen van december? (Bijna) net zo groot als de boom van New York? Helaas moest aan de onderkant wat worden afgezaagd, zodat hij de noodzakelijke 25 meter hiervoor net niet haalde.  

De organiserende Emmer Rotary clubs bestemden de opbrengst van de verkoop van de wenskerstballen voor de Stichting Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe (SKZOD). De drie clubs hebben onlangs de eindbalans opgemaakt en overhandigden afgelopen maandag een bedrag van 4000 euro aan vrijwilligers van de stichting.  

De stichting SKZOD bestaat uit vijftien gedreven vrijwilligers tussen de 18 en 75 jaar met een groot hart voor kinderen. Ieder jaar organiseert SKZOD een onvergetelijk vakantiekamp voor zo’n veertig kinderen in de basisschoolleeftijd. Ze doet dit speciaal voor kinderen in een (tijdelijke) kwetsbare situatie. In een week – bijvoorbeeld op Ameland – staan sport, cultuur, natuur, muziek en toneel centraal. Een week waarin kinderen het middelpunt zijn, veel bewegen, meedoen aan een dropping, meehelpen gezond te koken, onbekende gerechten eten, vrienden maken en vooral … kind kunnen zijn. 

De stichting (www.skzod.nl) is gevestigd in Schoonebeek en bestaat al 44 jaar. Tien van de vrijwilligers nemen speciaal een week vakantie op om het vakantiekamp enthousiast te kunnen begeleiden. Aangezien de stichting financieel afhankelijk is van welwillende sponsoren, werd de cheque van de Rotaryclubs in dank aanvaard. Op de foto vertegenwoordigers van de organiserende clubs en SKZOD (de vier jongedames in het midden). 

Schoonmaken stolpersteine

"Ze glimmen weer mooi en de tekst is weer goed leesbaar." Aan het woord is Gerard Boels. Hij spreekt over de zojuist schoongemaakte Stolpersteine - letterlijk struikelstenen - in het Centrum van Emmen.

Deze - meer dan 80 - gedenkstenen in de stoep of weg in Emmen zijn geplaatst voor de voormalige woonhuizen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd naar vernietigingskampen. Elke steen van 10x10 cm herdenkt een Joods slachtoffer en bevat een messing plaatje met de inscriptie van naam, geboortedatum, plaats van overlijden en datum van hun dood.

Het Stolpersteineproject werd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in 1997 gestart in Berlijn. Stolpersteine herinneren aan slachtoffers van de nazi's: natuurlijk Joden, maar ook Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. Ze heten Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Vele landen en steden plaatsten deze gedenktekens, zo ook Emmen zes jaar geleden.

"De stenen monumentjes waren behoorlijk onleesbaar geworden door vuil en aanslag.", aldus initiatiefnemer Boels. "Daarom waren ze best moeilijk te vinden." Hij charterde leden van zijn Rotaryclub om de gedenkstenen schoon te maken. Boels bereidde de schoonmaakoperatie minutieus voor en op de foto toont hij zijn clubleden voor hoe "het moet". Gewapend met schoonmaakspullen gingen de clubleden op pad. Nieuwsgierige reacties van voorbijgangers: "Wat doen jullie?" en een ander: "Wat goed dat jullie ze schoonmaken!"

Na de schoonmaak sprak een van de clubleden, duidelijk aangedaan: "Bizar, sommige Joodse slachtoffertjes waren nog maar 2 jaar oud, andere waren ouder dan 80. Soms liggen er wel vijf stenen bij elkaar en keerde een compleet gezin niet terug uit het kamp, allen systematisch vermoord door de Duitse nazi's. Verschrikkelijk waartoe een mens in staat is." [bron: Emmer Courant]

Gratis toegankelijk