© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
Strategisch overleg
Rotaryclubs steunen Stichting Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe
Initiatieven Emmense Rotaryclubs vallen in de prijzen
't Loo kookt voor stichting Het Kopland en stichting Leergeld
Thuisbasis 't Loo
Geweest: Rotaryclub Emmen 't Loo Joris 'Kerstboom
Opbrengst ambulance-actie voor Syrië 12.500
Emmer clubs in het Bargerveen
Industrie in Emmen

Website Rotary 't Loo

Pop-up restaurant voor goed doel

Een pop-up evenement is er niet, vervolgens is het er even wel en dan verdwijnt het weer snel. Een maand geleden popte er een pop-up restaurant op in de brandweerkazerne van Emmen, om geld in te zamelen voor het goede doel. 


Samen met hun pop-up team bereidden professionele hobbykoks Pieter Franx, Kees Koopstra en Lien Meijer van Rotaryclub Emmen 't Loo tussen de brandweerauto's een veelgangendiner voor een kleine honderd gasten met culinaire hoogstandjes. De opbrengst van 3000 euro is bestemd voor twee goede doelen: de stichting Het Kopland en de stichting Leergeld.

Stichting Het Kopland – voorheen het Blijf van mijn Lijf huis – biedt vrouwen die door geweld-achter-de-voordeur in de knel zijn geraakt, een tijdelijk onderkomen in een veilige omgeving. Semira Ocak: "Vroeger hielden we de locatie geheim, maar als er kinderen bij betrokken zijn overleggen we met de vader. Dat blijkt veel beter te werken." Ook mensen die maatschappelijk of financieel flink in de problemen raakten, krijgen bij Het Kopland tijdelijk onderdak. Via coachingsgesprekken helpt Het Kopland ze ook verder weer op weg. Dat lukte bij voormalig cliënte Sandra Fehrman zo goed dat ze onlangs als medewerkster bij Het Kopland is aangenomen. "Daar ben ik supertrots op. Ik ben het levende bewijs dat Het Kopland werkt!", aldus een enthousiaste Fehrman.

Stichting Leergeld helpt kinderen die om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten heel normaal zijn. Hierdoor staan ze vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld zorgt ervoor dat deze kinderen kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Coördinator Tina Groenhoff: "Je moet hierbij denken aan sportkleding, een fiets, een computer of een bijdrage aan een schoolreis. De stichting biedt kinderen een springplank, waardoor zij opbloeien, kennis en vaardigheden ontwikkelen en eigenwaarde krijgen. Groenhoff: “Leergeld wordt vooral gerund door vrijwilligers. We zoeken trouwens nog een vrijwilliger voor het verbeteren van onze website. Dat mag je gerust in de krant zetten."

Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe

Wie herinnert zich hem niet, die gigantische kerstboom naast de Grote Kerk in Emmen van december? (Bijna) net zo groot als de boom van New York? Helaas moest aan de onderkant wat worden afgezaagd, zodat hij de noodzakelijke 25 meter hiervoor net niet haalde.  

De organiserende Emmer Rotary clubs bestemden de opbrengst van de verkoop van de wenskerstballen voor de Stichting Kinderkamp Zuid-Oost Drenthe (SKZOD). De drie clubs hebben onlangs de eindbalans opgemaakt en overhandigden afgelopen maandag een bedrag van 4000 euro aan vrijwilligers van de stichting.  

De stichting SKZOD bestaat uit vijftien gedreven vrijwilligers tussen de 18 en 75 jaar met een groot hart voor kinderen. Ieder jaar organiseert SKZOD een onvergetelijk vakantiekamp voor zo’n veertig kinderen in de basisschoolleeftijdZe doet dit speciaal voor kinderen in een (tijdelijke) kwetsbare situatieIn een week – bijvoorbeeld op Ameland – staan sport, cultuur, natuur, muziek en toneel centraal. Een week waarin kinderen het middelpunt zijn, veel bewegen, meedoen aan een dropping, meehelpen gezond te kokenonbekende gerechten eten, vrienden maken en vooral … kind kunnen zijn. 

De stichting (www.skzod.nl) is gevestigd in Schoonebeek en bestaat al 44 jaar. Tien van de vrijwilligers nemen speciaal een week vakantie op om het vakantiekamp enthousiast te kunnen begeleidenAangezien de stichting financieel afhankelijk is van welwillende sponsoren, werd de cheque van de Rotaryclubs in dank aanvaard. Op de foto vertegenwoordigers van de organiserende clubs en SKZOD (de vier jongedames in het midden). 

Schoonmaken stolpersteine

"Ze glimmen weer mooi en de tekst is weer goed leesbaar." Aan het woord is Gerard Boels. Hij spreekt over de zojuist schoongemaakte Stolpersteine - letterlijk struikelstenen - in het Centrum van Emmen.

Deze - meer dan 80 - gedenkstenen in de stoep of weg in Emmen zijn geplaatst voor de voormalige woonhuizen van Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn afgevoerd naar vernietigingskampen. Elke steen van 10x10 cm herdenkt een Joods slachtoffer en bevat een messing plaatje met de inscriptie van naam, geboortedatum, plaats van overlijden en datum van hun dood.

Het Stolpersteineproject werd door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig in 1997 gestart in Berlijn. Stolpersteine herinneren aan slachtoffers van de nazi's: natuurlijk Joden, maar ook Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. Ze heten Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Vele landen en steden plaatsten deze gedenktekens, zo ook Emmen zes jaar geleden.

"De stenen monumentjes waren behoorlijk onleesbaar geworden door vuil en aanslag.", aldus initiatiefnemer Boels. "Daarom waren ze best moeilijk te vinden." Hij charterde leden van zijn Rotaryclub om de gedenkstenen schoon te maken. Boels bereidde de schoonmaakoperatie minutieus voor en op de foto toont hij zijn clubleden voor hoe "het moet". Gewapend met schoonmaakspullen gingen de clubleden op pad. Nieuwsgierige reacties van voorbijgangers: "Wat doen jullie?" en een ander: "Wat goed dat jullie ze schoonmaken!"

Na de schoonmaak sprak een van de clubleden, duidelijk aangedaan: "Bizar, sommige Joodse slachtoffertjes waren nog maar 2 jaar oud, andere waren ouder dan 80. Soms liggen er wel vijf stenen bij elkaar en keerde een compleet gezin niet terug uit het kamp, allen systematisch vermoord door de Duitse nazi's. Verschrikkelijk waartoe een mens in staat is." [bron: Emmer Courant]

Gratis toegankelijk