Rotary Club Wageningen

Verbinding aan durven gaan

Ga er maar aan staan!

Rotary Connects the World is dit jaar het internationale rotary thema. Het wordt prachtig tot uitdrukking gebracht in het speciaal ontworpen logo waarin mensen van over de hele wereld samenkomen.

Maar dit is zowaar geen eenvoudig thema! Want om je te verbinden heb je moed nodig, moet je aandacht hebben voor de ander, moet je luisteren en openstaan, aangesloten zijn, actie ondernemen en verantwoordelijkheid dragen. Een hele opgave dus dat verbinden.


Concert: aangesloten

Enkele jaren geleden zijn we als club de verbinding met Rotary Club Wipperfurth/Lindlar aangegaan. In een paar jaar tijd hebben we samen een goede relatie opgebouwd. In 2020 resulteert onze samenwerking in een benefietconcert van twee top orkesten uit de legers van Duitsland en Nederland. Een unicum, deze orkesten speelden nog nooit samen. De orkestleiding ziet oprecht uit naar het gezamenlijk optreden op Koningsdag in Wageningen, Stad der Bevrijding. De opbrengst van het benefietconcert gaan we samen besteden aan een jongerenfestival in 2021.

 

Jongerenfestival: verbinden

Uit studies blijkt dat jongeren het vandaag de dag niet gemakkelijk hebben. Ze ervaren de wereld als onveilig. De huidige generatie jongeren voelt zich in toenemende mate onzeker. Niet alleen door hun onvermijdelijke persoonlijke ontwikkeling, maar ook door gebroken gezinssituaties en de vele conflicten in de wereld. Generatie Z is vol passie op zoek naar (meer) zekerheid!

Een steuntje in de rug bij de verbinding en integratie van jongeren is daarom hard nodig. In onze samenleving drijven jongeren steeds verder uit elkaar, zeker als het jongeren uit verschillende culturen betreft. Het is belangrijk dat alle jongeren in de toekomst samen de weg kunnen vinden.

Met de opbrengst van het concert organiseren Rotary Wageningen en Wipperfurth een jongerenfestival waarin muziek centraal staat. Want muziek verbindt zonder woorden. Het festival heeft het karakter van een creatieve ontmoeting op vele terreinen, en voor vele talenten. De talenten van de jongeren en die van de Rotarians komen hierbij van pas. Het staat ons vrij om samen met jongeren het festival te organiseren waar we zelf het meest naar zouden uitzien. Daarmee verbindt het festival niet alleen jongeren, maar ook de leden binnen onze vereniging en die met onze zusterclub in Wipperfurth.

De start van de idee voor een jongerenfestival ligt inmiddels ver achter ons. Het kostte soms wat extra energie om met de vele nieuwe ideeën en plannen de vaart erin te houden. Maar met het doel voor ogen en de tomeloze energie en inzet van alle leden gaat ons dat zeker lukken.

 

Service above self : waarderen

Dit jaar was ik kort op reis in Gambia. Daar vroegen de mensen die je behulpzaam waren geweest soms om een present from the heart. Ik vond dat erg mooi, het bracht me terug waar het echt om gaat bij het uitdrukken van waardering: wat heb je er echt bij gevoeld als vriend?!


Het deed me direct denken aan de lijfspreuk van Rotary die ook in onze club regelmatig ter discussie staat: Service above Self, ook die geef je vanuit je hart. Eerst als lid en vanaf nu als voorzitter heb ik enorm veel waardering voor de energie en de inzet van onze clubleden, desgevraagd staan ze direct voor je klaar om in actie te komen. Ik hoop dat jullie samen veel plezier en waardering ervaren dit nieuwe clubjaar. Een fantastisch Rotary jaar gewenst voor jullie allemaal.

 

Ronald van Welie

Voorzitter RCW