© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

RC WAGENINGEN

Jaarthema 2020-2021
Jaarthema 2019 - 2020
RC Wageningen lid mee met Rotaplast missie Myanmar 2018
Lees hier hele verslag + foto's
RC Wageningen Jaarproject 2015-2016
Duchenne
RC Wageningen Jaarproject 2014-2015
Bij Blijven - Wageningen Zoemt
RC Wageningen doneert 2 shelterboxen voor oa. Nepal
.
POLIO NOW TULPENACTIE
KLIK HIER VOOR ALLE INFO
INFORMATIEDAG
LINK NAAR SITE

Rotary Club Wageningen

Aandachtige betrokkenheid

Hoe zorgt Rotary Wageningen de komende periode voor haar omgeving, vanuit de Rotary-gedachte?

Tijdens de voorbereiding van mijn voorzitterschap 2020/2021 speelde deze vraag regelmatig door mijn hoofd terwijl ik nadacht over een alternatieve manier om samen in de club plannen te maken voor het komende jaar. Als start heb ik alle leden gevraagd mij een brief te schrijven aan de hand van vragen als: Welke bijdrage zou jij kunnen leveren, waar ben jij goed in? Waar zou jij je graag voor in willen zetten, wat maakt jou gelukkig en wat mag ik van jou verwachten? Waar hoop jij na het komend jaar met trots op terug te kijken? De brieven kwamen binnen, vaak handgeschreven, prachtige persoonlijke verhalen, allemaal bij elkaar een mooi document. Met elk lid apart heb ik een wandeling gemaakt om het gesprek over het komende jaar aan te gaan.

Ons thema voor dit jaar is ‘aandachtige betrokkenheid’. Vanaf het moment dat ik deze twee woorden bij elkaar zag, realiseerde ik me dat ze alleen sámen de goede dingen in gang zetten. De brieven, de wandelingen maar ook de prachtige initiatieven die in deze verwarrende tijd zijn ontstaan, hebben dat idee voor mij bevestigd.

Aandachtige betrokkenheid’ houdt voor mij een wederkerige ontmoeting in, een ontmoeting waarin ruimte ontstaat door zonder oordeel naar elkaar te luisteren, waar verwondering en nieuwsgierigheid de ander uitnodigen om zichzelf te zijn, waarbij je geeft en ook krijgt.

Aandachtig betrokken zijn, vraagt om vertrouwen maar ook om moed. Want jezelf mogen zijn, betekent ook dat je de grenzen van de ander tegenkomt, dat het kan wrijven en je het niet met elkaar eens bent. Je tot elkaar verhouden, betekent zoeken naar de balans waarbij iedereen tot zijn recht komt. Dat geldt voor mensen onderling maar ook voor Rotary als club in relatie tot onze omgeving.  


Het internationale Rotary thema is dit jaar ‘Rotary Opens Opportunities’. Dit thema wordt verbeeld door drie, gekleurde openstaande deuren. We hebben afgesproken dat wij met elkaar minstens drie deuren gaan openen waarmee we onze lijfspreuk ‘Service above Self’ het komend jaar kracht bij gaan zetten. Door ons als Rotary Club Wageningen, met aandachtige betrokkenheid, aan te sluiten bij bestaande bewegingen en door (eigen) initiatieven te omarmen.

Vooralsnog staat ons project ‘benefietconcert op koningsdag 2021’ op de rol. Het stond al in 2020 gepland maar is vanwege Covid-19 uitgesteld. Dit concert wordt verzorgd door de Nederlandse Marinierskapel, samen met Musikkorps der Bundeswehr, een unieke samenwerking. Voor december 2020 staat er een actie in de steigers om vrijwilligers in Wageningen te bedanken, met een papieren bloem, gemaakt door schoolkinderen. De bloem verbeeldt dat de vrijwilligers gewaardeerd worden en dat ook de schoolkinderen het nut en het plezier van vrijwilligerswerk zien.

Rotary Wageningen organiseert, verbindt en faciliteert en werkt hierin samen met Stichting Zonnebloem.Daarnaast staat het plan om een diner voor 100 Wageningse mantelzorgers te organiseren, in samenwerking met Mantelzorg Wageningen, lokale horeca en kunstenaars. Stond voor 31 oktober, maar wordt nu uitgevoerd op het moment dat een samenkomst met 100 mensen weer toegestaan is.  

Het thema en alle gesprekken hebben mij overtuigd van het idee dat we als Rotary Club Wageningen moeten werken vanuit actieve, bruisende kernen, met leden die toegewijd en enthousiast, in autonomie, hun talent en passie inzetten voor kleinschalige projecten. Op een manier die iedereen inspireert deel te nemen, die energie geeft en waarbij ieders inzet de motor van het project is. Ook in de huidige omstandigheden proberen we elkaar te blijven ontmoeten en te inspireren. Op een manier die toegestaan en veilig is binnen de geldende coronarichtlijnen. Het adagium ‘Service above Self’ is daarbij in deze tijd van onverminderd van groot belang.

Hans Brandwacht,
voorzitter 2020/2021
Rotary Club Wageningen