© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
Samen voor de samenleving
.
POLIO NOW TULPENACTIE
KLIK HIER VOOR ALLE INFO
INFORMATIEDAG
LINK NAAR SITE
NIEUWE FOCUS
lees meer

Welkom op de clubwebsite van Rotary Ambt Almelo

Veilige verloskunde voor vrouwen in Oeganda

In Oeganda overlijden 16 moeders per dag door onvoldoende deskundige begeleiding. Met de bouw van een school voor verlos- en verpleegkundigen lossen we veel problemen op. Helpt u ook mee om deze school te bouwen?

Met iedere euro die wordt gedoneerd komt betere zorg dichterbij!

 

Wereldwijd sterven er dagelijks 810 vrouwen aan zwangerschap-gerelateerde problemen, de meeste tijdens en direct na de bevalling door medische problemen, onveilige abortus en onvoldoende deskundige begeleiding. In Oeganda krijgt slechts 60% van de zwangere vrouwen het minimum van 4 controles en heeft slechts 40% van de vrouwen een geschoold arts of verloskundige bij de bevalling. Daardoor is de sterfte onder moeders helaas 63x hoger dan in Nederland.

Om deze situatie te verbeteren wil St. John XXIII hospital in Aber Oeganda graag een eigen opleiding voor verpleeg- en verloskundigen starten. Bestaande opleidingen in Oeganda zijn bijna allemaal particuliere instituten in de hoofdstad Kampala, op 6 uur rijden. Deze instituten moeten hun leerlingen stage laten lopen in allerlei ziekenhuizen, kleinere centra en gezondheidsposten. Maar de ervaring van de artsen in St. John XXIII met studenten van deze instituten is slecht. De kwaliteit van deze opleidingen is matig en veel vaardigheden worden slecht beheerst.

De stichting Equator Medicare is een initiatief van Rotarian Dick Jungst en bestaat bijna 17 jaar. Focus van de Stichting ligt op schoon en veilig drinkwater, eerstelijnsgezondheidszorg en verbetering van zorg voor vrouwen en kinderen. Als ex-huisarts met bijna 800 bevallingen in het verleden is Dick zeer betrokken bij veilige zwangerschap en bevalling.

Dick Jungst heeft na 34 jaar huisartsenwerk een Masterstudie gevolgd aan het Koninklijk Instituut voor de Tropen, International Health and Tropical Diseases. Hij heeft vervolgens van 2005 t/m 2015 15 missies gedaan voor Rotary Doctors in Kenia en Ethiopië en daarna 7 missies voor PUM.nl en ConceptFoundation.org, (in Azië en Afrika). In 2017 werd hij namens PUM uitgezonden naar St. John XXIII hospital in Aber, Oeganda.

Equator Medicare is gevraagd om een substantiële bijdrage aan de ontwikkeling en bouw van een opleidingsinstituut voor verloskundigen in Aber, Oeganda te leveren. Zelf heeft het ziekenhuis in deze zeer arme regio geen middelen om de school te starten. Gebouwen met leslokalen, praktijkruimten, leermiddelen, IT en laptops moeten allemaal gebouwd en gekocht worden. 

Rotary Club Ambt Almelo gaat daarom samen met de Stichting Equator Medicare een project starten om een school voor verlos- en verpleegkundigen te bouwen in Aber, Oeganda en in te richten met lokalen voor praktijklessen en leermiddelen.

Uw bijdrage is zeer welkom, wij kunnen dit niet alleen!

Kijk voor meer informatie op www.equatormedicare.nl

Rotaryclub Ambt Almelo

De Rotary Club Ambt Almelo is een groep van enthousiaste mensen uit verschillende beroepsgroepen die elkaar verrijken met kennis en gezamenlijk projecten organiseren die bijdragen aan de maatschappij.


Bijeenkomsten zijn iedere donderdagavond vanaf 17:30u op onderstaande locatie:


The Shamrock

Grotestraat 135

ALMELO
Tel 0546 - 45 99 05

Contact:

Secretaris: Jeroen Wiertz      (info@rcaa.nl)

Voorzitter: Harold Asbroek  (voorzitter@rcaa.nl)

PR / pers  : Leon Lagendijk   (pr@rcaa.nl)

Het Rotary Leadership Institute

no

RLI streeft ernaar om kwaliteitsonderwijs te bieden in Rotary-kennis en leiderschapsvaardigheden aan Rotarians die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van hun Rotary-deelname en aan diegenen die volgens Rotary Clubs potentieel hebben voor clubleiderschap. Deze educatieve mogelijkheden zullen vaardigheden bijbrengen die de leden in hun leven en in hun vrijwilligerswerk ten goede Voor meer informatie klikt u op de INFO  link.


Bekijk de folder

Thema: Samen voor de samenleving