• Lezing Tropenarts Frans Harmsen
  • Meld je snel aan want vol is volAanmelden
  • Presentatie Polio de wereld uit Albertine Perre
  • Reanimatiecursus voor Roterians op 10 april 2019
  • Inleiding over E-nummers in voeding
  • Meld je snel aan want vol is volAanmelden
  • Plenaire discussie over thema zwerfjongeren in Almere
  • Inleiding Jannie Lammers over Burn Out
  • Bezoek aan Dierenambulance Midden Nederland
Welkom bij Rotaryclub Almere-Weerwater

Clubavond met partners

Sinds een paar jaar is onze club min of meer actief bij de 4 mei herdenking in Almere. 2 keer hebben we deelgenomen aan de stille tocht en dit jaar gaan we namens de gezamenlijke Rotary clubs Almere een krans leggen. Het onderwerp 4 mei herdenking willen we nog meer vorm geven door het te combineren met de discussie over ethische dilemma’s waar we in het jaarplan ook al aandacht aan schenken. Op woensdag 24 april hebben we in clubverband met partners de film “Im Labyrinth des Schweigens” bekeken. Een week later op 1 mei hebben we vervolgens de ethische dilemma’s bediscussieerd.

Im Labyrinth des Schweigens is gebaseerd op de voor velen onbekende naoorlogse geschiedenis van het onderzoek dat leidde tot het Auschwitz proces in Frankfurt, dat plaatsvond tussen 1963 en 1965. Duitsland werd hiermee het eerste land dat zelf haar oorlogscriminelen vervolgde voor hun misdaden.

Johan Radman, een jonge ambitieuze advocaat, ontdekt via een tip van een journalist dat bepaalde overheidsdiensten en instituten samenzweren om de nazimisdaden in de doofpot te houden. Johanns vastberadenheid om dit tot op de bodem uit te zoeken maakt dat procureur-generaal Fritz Bauer hem aanwijst om de leiding van het onderzoek naar deze praktijken op zich te nemen.

De film is op Cd uitgegeven bij Lumière art. nr. 5 425019009427 en te bestellen bij Bol.com voor € 11,99.

Film bestellen

Jaarprogramma 2018-2019

Natuurbeheer

Rotaryclub Almere Weerwater heeft een jaarprogramma voor leden. In principe houden wij elke woensdag onze clubavond in restaurant View aan het Weerwater in Almere.

In een aantal gevallen komen wij bijeen op een andere locatie in geval van bedrijfsbezoek, buitenactiviteit etc.. 
 
Hier onder volgt ons jaarprogramma tot de zomer 2019 (wijzigingen voorbehouden). Mocht u een keer willen komen kijken bij een van onze activiteiten, meld u zich dan even bij het secretariaat voor een uitnodiging.  (gebruik Ctrl en + om het programma te lezen). U kunt ook de button aanklikken voor het volledige jaarprogramma 2018 - 2019

Jaarprorgamma

Tropenarts 15 mei 2019

Woensdag 15 mei ontvingen we Rotarydoctor Frans Harmsen, de vriend van ons lid Francisco Meurs. Frans verzorgde een PowerPointpresentatie over zijn ervaringen in de tropen. Frans is huisarts (nu waarnemer in diverse praktijken) en ook tropenarts. Hij heeft in diverse landen als tropenarts gewerkt, maar zijn hart heeft hij verpand aan Afrika.

Aanvankelijk heeft hij gewerkt in (o.a.) Malawi en Irian Jaya. Toen de kinderen naar de middelbare school moesten, heeft hij zich als huisarts in Hoorn gevestigd.

Op enig moment is Frans met Rotary Doctors Nederland in contact gekomen en is daarna vele malen naar Afrika geweest. Het betreft vrijwilligersprojecten waarbij de betreffende arts een auto met chauffeur en huisvesting krijgt. De rest wordt door de arts zelf voldaan.

Thans worden er artsen en medisch specialiseten uitgezonden naar de arme gebieden in Kenia en tandartsen naar arme gebieden in Ethiopië.

Rotary Doctors Nederland wordt gesponsord door de Rotary Clubs. De deelnemende artsen zijn zowel Rotarians als niet-Rotarians. Het doel van de uitzending is onder meer de overdracht van kennis aan lokale artsen, basale zorg en instructie mondhygiëne. Via het Ministerie van Volksgezondheid wordt bekeken waaraan de meeste behoefte bestaat en welke hulp gegeven kan worden. Korte lijnen zijn in deze zeer belangrijk.

Het door de Rotary gedoneerde geld gaat rechtstreeks naar Rotary Doctors Nederland. Een project kost op jaarbasis ongeveer € 30.000,00, waarvan 5% overhead, 87% project en 8% verzekeringen. De inkomsten zijn overigens in de afgelopen 10 jaar dramatisch gedaald.

De lezing wordt afgesloten met een filmpje waarin een impressie wordt gegeven van het werk van de Rotary Doctors.  

.

Interesse in een lidmaatschap van Rotaryclub Almere Weerwater? Bel met ons secretariaat: 0619007255 of mail rene@avoort.nl