© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Handicamp 2023

Goed geïnformeerd om dit verzoek te ondersteunen samen met je club!

Stukje geschiedenis van het Handicamp

RC Elsloo en RC Gulpen Vaals zijn drieëntwintig jaar gelden begonnen met het organiseren van het eerste Handicamp voor jongeren met een lichamelijke beperking (rolstoelen e.d. geen probleem) tussen de 14 en 19 jaar op het terrein van het Franciscusoord te Valkenburg.

In de meivakantie (eerste week mei) vinden de survivalactiviteiten plaats, van maandag t/m vrijdag, zoals zwemmen, duiken, abseilen, oriëntatie tochten, droppings, vlotten bouwen, paardrijden, skiën en touw en klim- parcours. Overnachten voorheen in wigwams op het Adelante terrein en momenteel in de huisjes van Stichting Wigwam. Alle activiteiten vinden plaats onder leiding van gecertificeerde instructeurs en iedere deelnemer krijgt een persoonlijke begeleider voor de verzorging (op ieder kamp minimaal 15 vrijwilligers).

Handicamp van 16 t/m 20 oktober 2023

Welke actie van een Rotary Club?

Jaarlijks alle Rotaryclubs in district 1550 benaderd om een of meerdere kinderen te sponsoren. Momenteel € 700,- per deelnemer.  Ook een bijdrage voor een activiteit, of kunnen Rotaryclubs een warme maaltijden bereiden of het organiseren van een BBQ op de laatste dag van de survivalweek voor deelnemers, vrijwilligers, ouders en afgevaardigden van sponsor Rotaryclubs. Ook kunnen de clubs vrijwilligers leveren voor de begeleiding.

Welke doelgroep?

Er is steeds meer behoefte om niet alleen het Handicamp te organiseren, maar ook twee jongerenkampen, speciaal bedoeld voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar, maar met een geestelijke en lichamelijke beperking. Deze twee kampen hebben uiteraard een aangepast programma, toegespitst op de beperking en het geestelijk niveau van e deelnemende kinderen.

Tot nu toe is het Handicamp voor de deelnemende kinderen gratis, kosten worden gedragen door de Rotaryclubs, terwijl bij de jongerenkampen een deel van de kosten betaald wordt door PGB of Wajong uitkering.

Er is een lange wachttijd en moeten kinderen soms jaren wachten op een plekje.

In de nabije toekomst willen we graag niet alleen het Handicamp organiseren, maar ook de twee jongerenkampen voor totaal 45 kinderen.

Om iedere deelnemer een gelijke kans te geven, zouden ook de kosten van het Handicamp, (geheel of gedeeltelijk) vanuit de PGB-toelage of Wajong uitkering betaald moeten worden. Door de sponsoring van de Rotaryclubs, samen met een deel van PGB of Wajong wordt het mogelijk om de kosten voor de drie kampen (45 jongeren) op te brengen. Hierdoor zijn deze weken ook toegankelijk voor minderdraagkrachtige ouders.

Wat heeft Rotary bijgedragen?

Door Corona en de watersnoodramp in Valkenburg en omgeving in 2021 hebben we tot nu toe onze plannen niet kunnen uitvoeren. De schade aan onze spullen en de huisjes bedroeg ongeveer € 250.000. De door ons in samenwerking met IPDG-gouverneur Leni Goijer aangevraagde Disaster Grant en bijdrage van diverse clubs hebben we een bijdrage in de kosten van € 28.000 kunnen leveren. Zo wordt komt de Grant van Rotary International ten goede aan onze activiteit!

Vanuit het district ontvangen we jaarlijks een bijdrage van € 1500,- voor het Handicamp.

Uiteraard ben je van harte uitgenodigd op de afsluitende BBQ op 20 oktober 2023 aanvang 17.00 uur op het Adelante terrein adres: Onderste straat 29, 6301 KA Valkenburg.

Het inschrijformulier kunt hier downloadendit-is-rotary.pdf; U kunt hierin aangeven op welke wijze uw club zou willen bijdragen aan Handicamp. Aanmelding vóór 25 september 2023 mailen naar de voorzitter, vermeld in het formulier.

Ik reken op de steun en bijdrage vanuit uw club en het district 1550.

Met vriendelijk groet,

Guus Bücker
Voorzitter Handicamp
06-52162475

update 19-9-2023