Welkom op de internetsite van Rotaryclub Dronten

Haringparty Dronten groot succes

De eerste Haringparty van Rotaryclub Dronten was meteen een doorslaand succes. Het Redeplein in Dronten, waaraan een clublid een horecazaak drijft, werd gezellig ingericht met stalletjes en tenten. Dankzij sponsoring van het bedrijfsleven startte men al in de plus. Vooral de Amerikaanse verkoop van een heel vaatje haring bracht veel geld op: een dikke 15.000 euro. Daarnaast dreven bedrijfsarrangementen en losse entreekaarten de teller flink op, tot iets over de 25.000 euro. Rotaryclub Dronten, die komend jaar een halve eeuw bestaat, stort het geld in een nieuw fonds voor jeugdprojecten. Dat is genoemd naar het afgelopen jaar overleden clublid Geert Popkema.

Jubileumjaar Rotary Dronten

Rotaryclub Dronten maakt zich op voor haar 50-jarig jubileum. Daarvoor heeft de club het Geert Popkema fonds in het leven geroepen. Lambert van Ommen en Remko Bosma van Rotary Dronten: 'Met het fonds kunnen we meerdere projecten aanvliegen.

Hospice Dronten en de Voedselbank: zomaar twee doelen die de afgelopen jaren een genereuze gift hebben ontvangen van Rotary Dronten. 'We zijn al vijftig jaar als serviceclub bezig met de ondersteuning van maatschappelijke doelen,' zegt Van Ommen. Hij kwam dertig jaar geleden bij de club en is de kartrekker voor het jubileumjaar.


Hele opgaaf

'Ieder jaar is het een opgaaf om een goed doel te kiezen, omdat het om lokale eenmalige schenkingen gaat. Met het Geert Popkema fonds proberen we een pot te laten ontstaan, zodat we als club niet steeds meer voor één doel hoeven te kiezen.'

Het is bij de Rotaryclub niet gebruikelijk om een naam te verbinden aan een fonds, maar de leden van Dronten voelden zich geroepen om het jeugdfonds aan Popkema op te dragen. Hij overleed in april aan de gevolgen van kanker. Van Ommen: 'In dit geval was het logisch, Popkema deed zoveel met en voor kinderen en voor de Rotaryclub. Het is een blijk van waardering voor wat hij allemaal gedaan heeft.' Het Geert Popkema fonds wordt uitsluitend gebruikt voor de jeugd tot 21 jaar, legt Van Ommen uit.


Rotaryclub op de kaart zetten

Hoe de invulling eruit gaat zien, is nu nog niet duidelijk. 'We willen de inwoners van Dronten hierbij betrekken,' zegt Remko Bosma. 'Zij kunnen projecten indienen voor een donatie.'

Bosma maakt zich op voor het voorzitterschap van de club in het jubileumjaar. Na veertien jaar lidmaatschap vindt hij het 'een hele eer'. 'Het is een jaar waarin de club echt op de kaart kan worden gezet,' vindt Bosma. De stip op de horizon is al gezet door huidige voorzitter Bauke van der Veen. Rotary Dronten wil namelijk in het jubileumjaar het substantiële bedrag van 50.000 euro vergaren voor het jeugdfonds.

Dankzij de haringparty die Rotary Dronten twee weken geleden hield bij De Rede van Dronten, is de helft al in de pot: de veiling bracht 25.000 euro op. Bosma: 'We komen er wel.'


Feestjaar

Naast het steunen van meerdere goede doelen met het Geert Popkema fonds, wordt 2017 een feestjaar voor de Rotaryclub. Met als hoogtepunt het feest op 17 juni, zegt Van Ommen. 'Daarvoor nodigen we ook de zusterverenigingen uit Duitsland en Engeland uit,' zegt hij enthousiast.

Na dertig jaar lidmaatschap, vindt Van Ommen het nog altijd fijn bij de serviceclub. 'Het mooie aan de Rotary is dat het bestaat uit mensen met allemaal een verschillende achtergrond. Je vindt hier niet snel mensen met dezelfde achtergrond,' zegt hij. 'Er is een grote beroepsdifferentiatie en dat zorgt voor een sterke, brede club.'