End Polio Now

Nog een klein zetje

Zo’n 30 jaar geleden kwam polio, kinderverlamming, in meer dan 125 landen voor en werden per jaar 350 000 nieuwe gevallen gemeld. Miljoenen kinderen werden gevaccineerd en nu is polio teruggedrongen tot vier gebieden: India, Pakistan, Afghanistan en Nigeria. Jaarlijks zijn er ‘nog maar’ 1600 kinderen die polio krijgen. Dat is natuurlijk een geweldig resultaat! Na 25 jaar van hard werken staan Rotary en haar partners op de rand van het definitief uitroeien van de verschrikkelijke ziekte polio. Maar een klein zetje is nog nodig om kinderverlamming voor eens en altijd uit te bannen.

Vaccinatieprogramma

Rotary Internatonal heeft in 1985 het initiatief genomen tot het Polioplus-project, later ondersteund door de Wereld Gezondsheidsorganisatie en Unicef. De grote financiële impuls kwam van Bill en Melinda Gates. Zij zagen het belang van het uitroeien van polio, hadden vertrouwen in Rotary en schoten te hulp. Van de Gates Foundation kwam een geweldige financiële impuls van maar liefst 355 miljoen dollar. Rotary heeft toegezegd deze gift aan te vullen met 200 miljoen dollar. In totaal is dus 555 miljoen dollar beschikbaar om intensieve en doorlopende vaccinatiecampagnes te houden om polio beheersbaar te maken en nieuwe uitbraken van deze zeer besmettelijke ziekte tot een minimum te beperken. Rotary organiseert wereldwijd fundraiseacties om de 200 miljoen dollar bij elkaar te krijgen.

The bottom line

Zolang polio zelfs maar één kind bedreigt ergens op deze wereld, zijn alle kinderen over de hele wereld in gevaar, waar ze ook leven.

Postzegels

Ook de Nederlandse Rotaryclubs werken mee aan die moeilijke 'last mile to go' en daarom zijn in Nederland postzegels uitgebracht die de laatste fondsen moeten binnenhalen om polio de wereld uit te krijgen.

Links

Polio's Last Percent, link naar de video van de Gates Foundation

http://youtu.be/kU3Lw7Nn3qg

Link naar Gates Foundation

http://www.thegatesnotes.com/Topics/Health/Bills-Annual-Letter-End-Polio-Now

Officiële Twitterpagina

http://twitter.com/EndPolioNow

Bedankt!

Door het kopen van postzegels voor het doel “End Polio Now” rond de jaarwisseling 2011/2012 heeft Leusden aangetoond een goed hart te hebben.

In december en januari heeft Rotaryclub Leusden in samenwerking met C1000 van William Wahle, 12.500 postzegels verkocht aan de bezoekers van C1000 en bevriende relaties van de leden van Rotaryclub Leusden. Hierdoor kunnen wereldwijd 10.000 kinderen ingeënt worden tegen polio.

Rotary Leusden dankt hierbij iedereen die meegewerkt heeft aan het succes van deze actie.