© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Tsjechië reisverslag Wim Heeres oktober 2009.doc

Tsjechië reis

Rotaryclub Monnickendam

woensdag 30 september t/m zaterdag 3 oktober 2009

REISVERSLAG van WIM HEERES

Dobrý den, beste reisgenoten,

Patrick Beuker, André Boon, Annemarie en Dirk-Jan van Geemen, Lize en Roel Hoekstra, Pim Hulsebos, Noor en Dorus Hulsebos, Marie-José en André Karsten,

Teddy en Hans Knüsel, Adri en Peter Kock, Carla en Klaas Miedema, Ria en Dick Rijser, Nelly en Jorrit Sieperda, Nel van Geemen, Florence Kneppers, Hélène en Rinus Ostermann, Carla en Paul Holtkamp, Candy en Theo Prins, Loes en Wim Heeres, Romana Macasová.

30 september 2009

Op woensdag 30 september vertrokken wij rond 08.30 uur met de auto richting Dresden. Afstand: +/- 750 km. Reisduur: circa 8 uur.

Carla en Paul Holtkamp konden zich onverwacht toch nog vrijmaken, zij zaten bij ons in de auto en de tijd vloog om. Wij hebben onderweg gezellig over van alles gesproken en een aantal keren koffie gedronken en uiteraard een goede lunch genuttigd.

Onderweg werden wij ingehaald door Helene en Rinus, gelukkig stonden wij later bij hetzelfde tankstation te tanken, gezelligheid troef.

Rond 17.00 uur arriveerden wij gezamenlijk bij het Hilton Hotel, een keurig en goed hotel, gebouwd op de mooiste plek in Dresden, de hoofdstad van Landes Sachsen. Onze parkeerplaatsen waren gereserveerd. Uiteindelijk stonden wij in de parkeergarage voor de garage deur van het Hilton en is het ons niet gelukt om met de auto binnen te komen. Wij besloten de auto daar waar wij stonden te laten staan en checkten in.

Om geen tijd verloren te laten gaan spraken wij af om 15 minuten later de stad te gaan verkennen. In Dresden is enorm veel te zien. Het hotel staat aan de rand van een schitterend plein waar o.a. de prachtig verbouwde Frauenkirche staat. Deze kerk is in de oorlog bijna helemaal weggevaagd en is schitterend herbouwd. Je weet niet wat je ziet, fantastisch gewoon.

ßDe Frauenkirche.

In de buurt vindt je de Hofkirche, Zwinger und Semperoper en vele mooie andere gerestaureerde en nieuwe gebouwen.

Rond 18.45 ontmoeten we elkaar in de lobby van het hotel. Gezamenlijk liepen wij naar restaurant Ayers Rock in een zijstraat tegenover het hotel, welke door André en Roel was uitgezocht en bekend staat om zijn heerlijke gerechten. Het staat op een schitterende plek midden in een gezellig uitgaansgebied met meerdere goede en gezellige restaurants.

Wij gingen borrelen en daarna genoten wij van een 3 gangen diner, voorzien van heerlijke voor- en nagerechten. Het voorgerecht was vijgen met spek (een lekkernij volgens genoemde kenners) of zalm of soep, gevolgd door lamsvlees, empire vis of wilde zalm. Witte en rode wijn, bier, wij hadden de smaak te pakken en waren goed van start gegaan. Een aantal ging rond 23.00 uur terug naar de kamer en een aantal ging heerlijk buiten zitten op het goed verwarmde terras om te genieten van een laatste drankje.

1 oktober 2009

Op donderdag 1 oktober rond 9.00 uur vertrokken we gezamenlijk naar Praag, nadat wij een heerlijk goed verzorgd ontbijt hadden genuttigd. Rijdend in colonne vanaf het hotel waren we na 5 minuten de groep al kwijt Gelukkig belde André dat wij opnieuw gingen verzamelen op de vignetten stop plaats. Je hebt een wegenvignet nodig om in Tsjechie rond te mogen rijden. Het is ongeveer 150 km rijden naar Praag.

Rijdend richting Praag volgden wij André en Roel die ons onderweg de in aanbouw zijnde woonwijk op de grond van André in de plaats Kralupy Nad Vitavou (op circa 20 km van Praag aan de snelweg Dresden-Praag) lieten zien.

Een prachtig project waar al een aantal huizen was gebouwd, een aantal nog in aanbouw was en een aantal nog moet worden verkocht. Wij begrepen dat het een kwestie van tijd zal zijn voor het hele project zal zijn verkocht. Het wordt een mooie nieuwe wijk vlak bij een plaats in ontwikkeling. Kopers uit de buurt maar ook uit Praag vinden hier een schitterende woonwijk in een schitterend landschap. Knap van André om een dergelijk project aan te pakken.

André bij zijn project.

Rond 12.00 uur kwamen wij aan bij het Crowne Plaza hotel, gelegen in een buiten wijk van Praag waar veel ambassades in de buurt staan. Aangezien de kamers op naam stonden waren wij snel ingecheckt. De vliegende vriendinnen en vrienden van gisteravond waren al aanwezig en hadden een goede overnachting meegemaakt.

De vliegende vriendinnen en vrienden van vanmorgen hadden ook een goede vlucht gehad. Op het vliegveld zijn zij opgehaald door busje van het hotel Crowne Plaza. De chauffeur stond te wachten met een bordje Rotaryclub.

Rond half 1 verzamelde de hele groep zich in de hal en iedereen was blij elkaar weer te ontmoeten. Wij begaven ons naar het hotel restaurant om de lunch, bestaande uit een heerlijk kop soep met heerlijke sandwiches te nuttigen, hetgeen goed lukte.

Uiteindelijk zijn wij nu met 32 vriendinnen en vrienden op reis.

Na de lunch reden wij met een speciaal voor ons gehuurde touringcar naar de Praagse Burcht (Prazsky hrad a hradcany). De geschiedenis van Praag begint in de 9de eeuw, toen prins Borivoj de Praagse Burcht stichtte. Door zijn strategische ligging boven de oever van de Moldau (Vltava). Binnen de kasteelmuren staat onder andere het Lobkowitzpaleis, het Koningspaleis, drie kerken, het St. Jorisklooster, een kruittoren en ligt de schitterende slottuin evenals het Gouden straatje. Na een brand in 1541 werden de zwaar beschadigde gebouwen in renaissancestijl herbouwd. Onder Rudolf de 2e vierden kunst en cultuur hoogtijdagen, de Habsburgers gebruikten de Burcht sporadisch. Sinds 1918 is de Praagse Burcht de zetel van de Tsjechische regering en thans ook van de huidige president Vaclav klaus.

Een stadsgids (ook speciaal voor ons ingehuurd) heeft ons enorm veel bijzonderheden verteld. In het bijzonder was het bezoeken van de gotische St. Vituskathedraal meer dan de moeite waard. Hij vertelde dat het circa 1000 jaar heeft geduurd voordat de Kathedraal was afgebouwd. Tussen 1753 en 1775 werden de binnenpleinen van de burcht geheel heringericht naar laat barokke en neoclassicistische mode.

Helaas was er onvoldoende tijd om ook het Gouden straatje en de andere genoemde bezienswaardigheden te bezoeken. Ongelofelijk als je je realiseert hoe er in al die jaren op behoorlijk primitieve wijze o.a. deze Kathedraal is gebouwd.

Vanaf de Burcht liepen wij naar een gezellig terras op een binnenplaats tussen de panden in, te bereiken via een gang voorzien van mooie houten vloer klinkertjes. Onder het genot van een drankje hebben wij gezellig bijgepraat.

Nadat wij van het uitzicht hadden genoten gingen wij daarna de trappen af naar de Kleine Zijde (Malá Strana). Van alle oude wijken heeft deze zijn oude karakter het best behouden, sinds het einde van de 18de eeuw is hier nauwelijks meer gebouwd. Wij hebben talloze barokke monumenten en huizen met sierlijke gevelstenen gezien op weg naar de Karelsbrug (Karluv Most). Een enorme ervaring om deze bijzonder mooie oude brug over de Moldau te zien die zich naar de overkant slingert en de Oude stad (Staré Mesto) Praag met elkaar verbindt.

In 1158 is de Judithbrug gebouwd alsmede de daarbij behorende bruggentoren. De brug is in 1342 door overstroming verwoest. In 1357 gaf Karel de vierde toestemming voor de bouw van de nieuwe Karelsbrug. Aanvankelijk was de brug slechts versierd met een eenvoudig kruis.

Het eerste beeld van St.-Johannes Nepomuk werd in 1683 pas aangebracht ter nagedachtenis aan Jan Nepomucký, vicares-generaal van het aartsbisdom Praag. Hij is met vele anderen in 1393 doodgemarteld en zijn gebonden lichaam werd van de Karelsbrug afgegooid in opdracht van de koning Wenceslas de 4e omdat ze hem hadden hem gebruuskeerd. De andere beelden zijn geplaatst in de jaren, eeuwen daarna. De bruggetoren aan de kant van de oude stad werd tegen het einde van de 14de eeuw door Peter Parler ontworpen en maakte deel uit van de verdedigingswerken.

Het is een schitterend gezicht om de stad Praag aan beide zijden vanaf de brug te bekijken. Men is druk bezig de brug stukje voor stukje te renoveren, interessant is het om nu te zien hoe solide de brug in het verleden is gebouwd.

De stadsgids vertelde vele verhalen over de ontwikkeling van de stad Praag in de afgelopen 1000 jaar. Wij liepen langs oude gebouwen van de Oude Stad (Staré Mesto) richting de Joodse Wijk (Josefov) en de Joodse begraafplaats (Starý Zidovsky Hrbitov). In de middeleeuwen waren er twee joodse gemeenschappen. Joden uit het westen woonden rond de oude synagoge terwijl de Asjkenaziem zich in de buurt van de Oude sjoel (op de plaats waar nu de Spaanse Synagoge staat) vestigden. Langzamerhand vormden deze twee joodse buurten één joods getto waar zij schaamteloos werden gediscrimineerd. Pas in 1784 bezorgde Jozef de 2e de joden enige bescherming waarna de buurt Josefov werd genoemd. In 1850 werd de buurt bij Praag gevoegd. Aan het eind van de 19de eeuw besloot het stadsbestuur tot een drastische sanering en verbetering van de in verval geraakte wijk.

Bekend zijn de Pinkassynagoge de Klausensynagoge de Oud-nieuw-synagoge (Staronová Synagóga) de Hoge Synagoge (Vysoká Synagogá) het Joods stadhuis (Zidowvska Radnice) en de al genoemde Oude Joodse Begraafplaats (Starý Zidovsky Hrbitov). Het is zeker de moeite waarde dit gebied uitgebreid te bezoeken.

Uiteindelijk kwamen wij aan in het midden van de Oude Stad (Staré Mesto), het plein Oude Stad en de omliggende wijk vormen het hart van de stad. De bewoning van de Praagse Burcht breidde zich in de 11de eeuw tot de rechteroever uit en al in 1091 was er sprake van een markt op de plaats waar nu het Plein van de Oude Stad (Staromestské Námestí) ligt. In de 13de eeuw verkreeg de wijk stadsrechten, waarna in 1338 het stadhuis werd gebouwd. Samen met gebouwen als het Clam-Gallaspaleis en het Representatiehuis weerspiegelt het stadhuis het rijke verleden van de Oude Stad evenals Het Kinskýpaleis de Týnkerk, de Týnschool het Huis bij de Stenen Klok, de St.-Nicolaaskerk, de Romaanse zuilengang onder een 18de eeuwse gevel. Het is allemaal een lust voor het oog, en niet te vergeten Het Ministerstvo Hospodárstvi; dit jugendstil gebouw werd in 1898 door Ostwald Polivka voor de Praagse verzekeringsmaatschappij ontworpen. Tegenwoordig is hier het Ministerie van Handel gevestigd.

Beslist de moeite waard om te bekijken was de Astronomische klok. De eerste klok uit het Stadhuis dateert uit het begin van de 15de eeuw. Klokkenmaker Hanus werd volgens de legende door raadsleden blind gemaakt om te voorkomen dat hij ergens anders een mooiere klok zou maken. Je ziet de elf apostelen met Paulus elk heel uur naar buiten komen. Petrus leidt de processie. Na dit ritueel klinkt er gekraai van een haan en slaat de klok de tijd. Andere bewegende beelden zijn een hoofdschuddende turk, ijdelheid die zichzelf in de spiegel bekijkt en hebzucht in de gedaante van een woekeraar.

Ook de toren van het stadhuis oude stad is zeer de moeite waard om te bezichtigen; je overziet bijna heel Praag.

De overgang van een communistisch land met een plan economie naar een land gebaseerd op vrije marktwerking resulteert in een gezelligere sfeer, met veel gezellige terrassen en veel dienstbare, aardige bewoners.

Wij bezochten het Kaverna Obecni dum. Het mooiste Jugendstil gebouw van Praag het staat op de plaats waar het paleis stond dat tussen 1383 en 1485 onderdak bood aan de Koninklijke familie. Daarna stond het eeuwenlang bijna helemaal leeg. Aan het begin van de 20ste eeuw werd het gesloopt en vervangen door het huidige gebouw (1905-1911). Het werd ontworpen door Antonin Balsánek en zijn assistent Osvald Polivka. Aan de buitenkant is het versierd met pleisterwerk en allegorische beelden. Wij hebben daar een heerlijk kopje koffie of thee gedronken met daarbij een heerlijk stuk gebak. Ook was de bier en wijn van goede kwaliteit.

Dit Representatiehuis is geheel gebouwd en ingericht in Jugendstil stijl. Er worden veel concerten gegeven. Onder de enorme glazenkoepel vormt het dak de belangrijkste Praagse concertzaal, de Smetanazaal, waar ook veel dansfeesten worden gehouden.

Alfons Mucha is een van de kunstenaars wier werk binnen te bewonderen is. Wij zaten in het Jugendstil café hetgeen een lust voor het oog is. Er is een nachtclub in de kelder. De hal, de lunchruimte alsmede het enorme trappenhuis en zeker de kelderruimte zijn alleen al gezien het flamboyante Jugendstil interieur de moeite waard om te bezoeken.

In het fotoboek maar zeker op de Rotary website van onze club vind je prachtige digitale foto’s. Ook kun je kijken op www.obecnidum.cz

Rond 18.00 uur waren wij terug in ons hotel. Wij hadden precies een uur om ons op te frissen waarna wij vertrokken naar Restaurant Lary Fary, gelegen in de Oude Stad. Op zoek naar het restaurant genoten wij van een lange wandeling met veel schitterende gebouwen om ons heen. Uiteindelijk vonden wij, na wat zoeken, het restaurant.

Afdalend via een stenentrap bereikten wij een schitterende kelderruimte met een rond, stenen gemetseld plafond, hetgeen ons deed denken aan een wijnkelder.

Wij genoten van een heerlijke Tsjechische soep, gevolg door een vis- of een vleesgerecht, gecompleteerd met heerlijke witte en of rode wijn. Een smaakvol dessert maakte de avond compleet. Kortom een fantastische avond op een enorm leuke plek.

Rond half 12 waren wij terug in het hotel waar wij in onze zeer luxe kamer exclusief op de tiende etage genoten van onze nachtrust.

2 oktober 2009

Op vrijdag 2 oktober om 7 uur stonden wij op, om rond 8 uur te kunnen gaan genieten van een fantastische uitgebreid Engels ontbijt in het hotel. Rond 8.30 vertrokken wij met de bus richting de Residentie van de Nederlandse Ambassade.

Rond 10.00 uur werden wij ontvangen door de zaakgelastigde de heer Jelle de Mol.

Onze ambassadeur is op 30 september 2009 naar Nederland terug geroepen en zal niet meer in Praag terugkeren, de reden van overplaatsing is en zal nooit bekend worden gemaakt.

Jelle de Mol heeft ons het één en ander verteld over het werk van de ambassade.

Tsjechië is politiek, economisch maar ook cultureel vanuit een planeconomie naar een democratische markteconomie overgegaan. Vanuit die vrijheid en de doorgevoerde hervormingen hebben zij nu moeite met Brussel gezien de onderdrukking uit het verleden vanuit Moskou. De huidige president Vaclav klaus doet regelmatig van zich horen en legt zich niet zonder slag of stoot neer bij in zijn ogen bevelen vanuit Brussel, ook negeert hij zijn eigen parlement, hetgeen niet erg democratisch overkomt. De Tsjechische premier Jan Fischer heeft inmiddels Fredrik Reinfeldt (de huidige EU voorzitter) verzekerd dat het EU verdrag toch zal worden getekend. Ook Ierland en Polen hebben dit inmiddels te kennen gegeven zodat de EU democratie weer een stapje verder kan worden vormgegeven.

Hoe wordt je ambassadeur. Je moet dan om te beginnen gaan werken bij buitenlandse zaken. Per jaar zijn er circa 13 beschikbare plekken om op te solliciteren. De selectie procedure duurt circa 6 weken. Jelle gaf aan dat hij zelf goed is in klassieke talen Latijn en Grieks. Hij heeft rechten gestudeerd, is officier geweest in het leger en hij heeft Russisch geleerd. Een goede, zeer brede algemene ontwikkeling is noodzakelijk, je moet sociaal vaardig zijn, houden van mensen. Goed kunnen communiceren, veelal overal in de wereld hebben gewoond.

Hij heeft bij het WFO gewerkt en nog vele andere banen gehad, nu is hij tweede man en zaakgelastigde. Hij gaf aan dat deze functie een enorme impact heeft op je privé leven, zeker wanneer je een partner hebt met kinderen. Als alles verder goed met je gaat dan kun je ambassadeur worden, ook als vrouw.

Tsjechië is een sterk exporterende economie die ook hard is geraakt door de huidige crisis. De werkloosheid neemt snel toe. De staatsschuld is relatief beperkt. Op dit moment is er een stabiel zakenkabinet die er voor moet zorgen dat het land zich goed ontwikkeld in zijn transformatie fase.

Onze voorzitter Hans bedankte Jelle voor het op deze wijze ontvangen van onze club. Een glas jus d’orange, water, koffie, thee, koekjes, schaaltjes vol werden er voor ons uitgeserveerd. Hij gaf een goed dankwoord, alsmede een cadeau hetgeen eigenlijk bestemd was voor de ambassadeur de heer van Hoorn. Hij overhandigde een mooi bord over de stad Hoorn voor de heer van Hoorn inzake Hoorn en Hoornen en wij hopen dat dit cadeau een mooie plaats in de ambassade zal krijgen. Tevens overhandigde Hans een Rotary vlaggetje van onze club en na het maken van een groepsfoto in de achtertuin die er werkelijk schitterend bij ligt, vertrokken wij weer met de bus rond 10.15 uur richting Pardubice.

Onderweg deden wij het plaatsje Opatovice nadlabem aan, een typisch Tsjechisch stadje. Wij reden naar de sportclub en kregen onderweg een goed beeld van het stadje. In dit stadje zijn André en Roel bezig een woonwijk te realiseren. De grond hebben zij bijna helemaal aangekocht en de aannemer, de heer Navotni (ook gemeenteraadslid), werkt met hen samen. Met hem zijn zij op de goede weg.

Tevens hebben zij regelmatig en goed contact met de burgemeester die wel voelt voor uitbreiding van zijn stad met een leuk aantal mooie nieuwe huizen bestemd voor zijn bevolking en/ of voor mensen uit grote steden zoals Pardubice en Hradec Kralove en wellicht Praag die graag buiten willen gaan wonen.

De ontsluiting d.m.v. een afslag van een nieuwe rijksweg ligt op schema waardoor de plaats en het stuk grond zeker in waarde zal toenemen en het doorverkopen een succes zal worden.

De aankoop van de grond bedroeg circa € 20,00 per meter, evenals voor het bouwrijp maken, wat neerkomt op een totaal van circa € 40,00 per meter.

De vrijstaande huizen gaan circa 3.000.000 kronen kosten hetgeen uitkomt op een kleine € 120.000,00. Wij reden nog langs recent gebouwde appartementen die zijn verkocht voor circa € 100.000,00.

André en Roel gaan circa 45 huizen bouwen in blokjes van steeds 15 huizen. De grond grenst direct aan het stadje op een mooie plek en passend bij het stadje.

Het stadje ligt tussen Pardubice en Hradec Kralove en zij verwachten in april 2010 met de bouw te beginnen. Heien hoeft niet, fundering storten en dan direct bouwen. Dit is de eerste fase en zij zijn al weer bezig met de 2e fase grond.

Wij reden verder naar Dostikové Závodiste Pardubice, de Paardenrenbaan van Pardubice. Het verdere programma voor deze dag was georganiseerd door Rotaryclub Pardubice.

De heer Petran, de architect van André en Roel, is tevens voorzitter van de paardenclub, hij hield een ontvangst praatje. Ook de voorzitter van de Rotary club Martin Kolovratnik, een lid van die club en past voorzitter en tevens zakenpartner van André en Roel, een Nederlander Jeroen van Leeuwen (werkzaam bij een bank) was ook aanwezig. In Tsjechie heeft een architect enorm veel invloed op de beslissingen en uitvoering en bebouwing van gronden. Hun invloed en macht in de hele bouwmarkt is enorm.

Wij lunchten om circa 13.00 uur op de paardenclub en genoten van een heerlijke soep en lekkere broodjes, waarna wij het terrein hebben rondgelopen en een uitgebreide uitleg kregen over deze paardensport.

In de eerste helft van de 19e eeuw waren in Pardubice parforcejachten populair – klopjachten op een hert met de paarden en een meute honden. Uit deze jacht ontstond toen de Grote Steeplechase van Pardubice (Velká pardubická steeplechase). De inspiratie kwam uit de Grote Race van Liverpool. Zo ontstond er een unieke, voor de ruiter en zijn paard buitengewoon veeleisende race met hindernissen.

De eerste wedstrijd werd op 5 november 1874 gelopen. De Grote Race vindt nu elk jaar plaats. Voor verdere info kijk op www.pardubice-racecourse.cz.

Na deze bezichtiging en uitleg brachten wij een bezoek aan het Gemeente huis. Het neorenaissancistische raadhuis is gebouwd volgens een project van Jan Wejrych op de plaats van 4 gesloopte huizen en is een bezichtiging waard. Wij werden in stijl rond 15.30 uur door de burgemeester van Pardubice, de heer Jaroslav Deml, in het gemeentehuis in zijn raadszaal ontvangen. Het raadshuis staat midden in de historische stadskern van de hoofdstad van de regio Pardubice, daar waar de rivieren Labe en Chrudimka samenvoegen.

In de raadzaal.

Wij kregen een heerlijk glas wijn, een flesje water en een honingkoek- (pernik) huisje alsmede een boekje in het Nederlands met uitleg over de plaats. In 1295 werd voor het eerst melding gemaakt van de stad, rond 1340 kreeg het stadsrechten. De stad behoorde aan de heren van van Pardubice. De belangrijkste daarvan was Arnost van Pardubice, de eerste Praagse aartsbisschop, raadsheer en vriend van keizer Karel de vierde. De familie Pernstejn verbouwde de stad op grootschalige wijze – eerst in laatgotische stijl, na 1538 in vroegrenaissancistische stijl. Begin 20e eeuw groeide de stad uit tot de grootste Oost-Tsjechische stad. De plaats staat bekend om zijn peperkoek mensen. Vlakbij de stad vindt je het Huisje van Honingkoek (Pernikova chaloupka) met het honingkoekmuseum. De plaats heeft 90.000 inwoners, is in de regio een industriecentrum, en ligt in Oost Boheemen.

20.000 Mensen komen dagelijks in de plaats om daar te gaan werken. Er is een faculteit met 10.000 studenten, chemische industrie, veel Pharma; bekend zijn de Semtex fabrieken. Er is een scheikunde universiteit, nanotechnologie, veel electrotechniek en gelukkig veel buitenlandse investeerders. Foxcom en onderdelen voor computers is het derde bedrijf in Tsjechie. Tevens is er veel automobielindustrie, wordt er veel gesport en als bijzonder verhaal is er dus de paardenrace die weer plaats heeft gevonden op 11 oktober. Er wordt geëxporteerd over de hele wereld.

In het wapen van de gemeente is een paard verwerkt, de mannen zijn erg sterk. In 2011 is er het ijshockey wereldkampioenschap inline hockey. Er zijn motorraces, er is een mooi theater en veel cultuur zoals fiddler on the Roof. Niet te verstaan voor de burgemeester uit Wageningen die langs kwam, maar wel erg mooi zei hij.

Veel info over de stad wordt dagelijks bekend gemaakt via de radio, de voorzitter van de Rotary club, Martin Kolovratnik, werkt daar.

Na het bezoek aan het gemeente huis liepen wij naar het kasteel (Slot Pardubice) (pardubicky zámek). Onderweg moesten wij wel wat lang wachten op wat Rotary vriendinnen en vrienden die toch wel wat van het bijzonder mooie kristal glaswerk gingen kopen.

Vanaf circa 17.00 uur hadden wij een rondleiding door het kasteel (Slot Pardubice). Deze oorspronkelijke burcht werd in de 16e eeuw verbouwd tot paleis.

Het staat bijna in het centrum van de stad. Het is een mooi kasteel waarbij alle wanden in vroeg renaissancistische stijl waren beschilderd, enorm fraaie cassetteplafonds en veel waardevolle elementen zijn bewaard gebleven. Tijdens de restauratie zijn veel wanden mooi in de oude staat teruggebracht. Het Oost-Tsjechische museum (Východoceské muzeum) is er nu gevestigd.

Er zijn expositieruimtes ingericht, zoals een kunstenaars glas, een geld tentoonstelling, oude wapens, uniformen en harnassen.

In de kelderruimte was nog een expositie over oude kaarten (ook ansichtkaarten), leuk om dat allemaal aandachtig te bekijken.

In het centrum van de stad vindt je veel burgerhuizen o.a. op het Pernstynsképlein, de vele nauwe straatjes en de groene Poort (Zelená brána). Het schitterende huis U Jonáse het genoemde kasteel (Slot Pardubice) (pardubicky zámek). Tevens zijn er diverse gebouwen en kerken de moeite van het bekijken waard, o.a. de kerk van Johannes de Doper (kostel sv. Jana Krtitele).

Van circa 18.30 uur tot circa 21.45 uur.

Na een korte wandeling kwamen wij weer bij de bus die ons naar het restaurant in Stodole pod Kunětickou Horou.vervoerde. Daar werden wij door de Rotary clubleden en partners van Pardubice ontvangen met als eerste een heerlijk goed glas Champagne. Wij kwamen in een oud historisch restaurant waar het speenvarken buiten aan het spit werd gegrild. Ook de burgemeester was weer aanwezig, ook hij is een Rotarylid.

De beide voorzitters Martin en Hans hielden een speech en de vlaggen van beide clubs werden uitgewisseld. Rond 19.00 uur gingen wij aan tafel en onze Hans gaf als voorzitter voorzitter Martin een leuk aantal Edammerkazen. Alle leden van onze club vertelden tijdens de rondcall wie zij zijn en wat zij doen. Hans stelde Florence en Nel voor met de daarbij behorende uitleg. Er werd een toast op de toekomst uitgebracht.

Wij aten een uitgebreide buffetmaaltijd met als hoofdgerecht een speenvarken van het spit (met de kop er nog aan!), gecompleteerd met heerlijke tussen- en nagerechten en heerlijke rode en witte wijn.

De Rotary club Pardubice is opgericht door de heer Petran in 1926 en in circa 1938/1939 door Hitler verboden. Uiteindelijk is de club voor de 2e keer opgericht maar daarna door de communisten verboden. Ruim na de 2e wereldoorlog (in 1995/1996) heeft de kleinzoon van de eerste oprichter de heer Petran de club voor de 3e keer opgericht. Een oud lid dat aanwezig was vertelde dit opmerkelijke verhaal, als adviseur van het parlement was hij al 4 keer in Nederland geweest.

Doetinchem is de partnerstad die ook heeft geholpen met de oprichting van de club bij de 3e keer.

Zij zijn de moederclub van de club. De leden van de Rotary club Pardubice zien de in het verleden opgedane vriendschap nu als een voortzetting met onze club.

Het was een bijzonder gezellige avond. Na een lange polonaise en het bijwonen en dansen in de discotheek door een aantal leden met partners vertrokken wij rond 21.45 uur met de bus terug naar ons hotel in Praag, aangezien de chauffeur zich aan de rijtijdenwet (die zeer streng is) moet houden. In de bus werden wij getrakteerd op muziek van André, hij had een aantal CD´S van André Hazes en Nick en Simon (speciaal voor Marie José) bij zich en wij mochten meezingen en meeluisteren. Wij zongen ons terug naar Praag waar wij rond 23.45 uur aankwamen.

Onder het genot van een borrel namen wij afscheid van een aantal leden aangezien zij de volgende ochtend vroeg weer naar huis zouden vertrekken, zowel met het vliegtuig als met de auto. Een speech van André mede namens Roel completeerde het afscheid en rond 1 uur gingen wij allen voldaan naar bed. Hiermee kwam aan deze Rotary reis officieel bijna een einde.

3 oktober 2009

Op zaterdag 3 oktober genoten wij van ons ontbijt en namen soms voor de tweede keer afscheid van de vertrekkende vriendinnen en vrienden.

Ik sluit bij deze het officiële reisverslag af en hoop dat iedereen veel plezier heeft beleefd aan het lezen er van. Afgesproken is dat er een fotoboek wordt gemaakt dat een ieder kan bestellen. Tevens zal ik de leden verzoeken alle foto’s in een mapje beschikbaar te stellen voor op de Rotary website.

Loes en ik hebben één en ander zelf samen met alle anderen enorm leerzaam, gezellig en bijzonder prettig ervaren en willen bij deze de organisatoren André en Roel en Romana nogmaals namens alle leden bedanken voor alles wat zij hebben georganiseerd. Het was meer dan top, enorm bedankt.

Op voorhand bedank ik Carla voor het maken van een fotoboek. Haar kennende ben ik er van overtuigd dat het een mooi boek zal worden waar wij nog met veel plezier in kunnen terugkijken.

Met vriendelijke groet,
Wim Heeres.