© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Een reis door een eeuw Rotary

Een reis door één eeuw Rotary

Precies honderd jaar geleden, op 23 februari 1905, stichtte Paul Harris in zaal 711 van de Unity Building in Chicago de allereerste Rotaryclub. Dat deed hij met drie zakenkennissen: een kolenhandelaar, een kleermaker en een mijningenieur.

Vandaag, met bijna 32.000 clubs verdeeld over 167 landen, is de erfenis van Paul Harris over de hele wereld verspreid geraakt. Van Albanië tot Zimbabwe zijn de Rotarians er rotsvast van overtuigd dat elk individu een positief verschil kan maken.

Om het eeuwfeest van onze organisatie waardig te vieren hebben de vertegenwoordigers van de ganse Rotarypers (31 regionale magazines, overkoepeld door The Rotarian) hun krachten gebundeld. Naast een gemeenschappelijke cover stellen wij u een bijzondere reportage voor gewijd aan de impact van Rotary over de hele wereld, continent per continent (met uitzondering van Antarctica, dat weliswaar een Rotaryclub telt, maar geen magazine!). Paul Harris heeft ongetwijfeld nooit gedacht dat zijn kleine bijeenkomst op de 7de verdieping van de Unity Building de volgende 100 jaar zulke verstrekkende gevolgen zou hebben… Om nog maar te zwijgen over hetgeen de toekomst nog kan brengen!

AFRIKA & HET MIDDEN-OOSTEN

De wieg van Rotary op het zwarte continent staat in Zuid-Afrika. Na Rc Johannesburg (1921) komen er nog andere clubs in de grote steden van dit land. Buiten Zuid-Afrika is het wachten tot 1929 vooraleer de eerste Rotaryclub wordt opgericht: Rc Caïro (Egypte). Vandaag telt Afrika meer dan 750 Rotaryclubs. Aangezien dit het armste continent is, was het lang de bevoorrechte partner van de Rotary Foundation.

In Zuidelijk Afrika bestaat een uniek pioniersproject dat gefinancierd wordt met een 3H-toelage (Health, Hunger, Humanity: gezondheid, honger, humanitaire steun) van 500.000 USD. Het voorziet in een betere zorgverstrekking voor tuberculosepatiënten. Zes Amerikaanse districten steunen samen dit initiatief voor de behandeling en voorkoming van tuberculose in Botswana, Lesotho, Namibië, Zuid-Afrika en Swaziland. 264 plaatselijke Rotaryclubs en een Zuid-Afrikaanse vereniging nemen eveneens deel aan dit project. De resultaten overtreffen zelfs de stoutste verwachtingen: sinds de start van de actie in 1998 zijn 220.000 patiënten behandeld in plaats van de beoogde 100.000. Bovendien hebben verscheidene ziekenhuizen gespecialiseerd medisch materiaal gekregen, hebben stafleden bijkomende cursussen kunnen volgen en hebben patiënten na hun behandeling hun oude baan weer kunnen opnemen.

Ook inzake alfabetisering heeft Rotary een opmerkelijk 3H-project opgestart, ter waarde van 300.000 USD. Sinds 1994 worden er in Kwazulu-Natal (Zuid-Afrika) gratis opleidingen voor vrijwillige leerkrachten mee georganiseerd. 250 Rotarians van D 9270 (de Oostkust van Zuid-Afrika) werken mee aan dit project, dat ook alfabetiseringscursussen omvat in scholen en gevangenissen. 6.000 mensen hebben al leren lezen en schrijven dankzij dit project, dat ook mag rekenen op de steun van D 1040 (Engeland).


Eerste club: Rc Johannesburg (1921)


Rotary in Afrika en het Midden-Oosten
- Clubs: 1.197
- Rotarians: 31.352

Cijfers op 31 oktober 2004

AUSTRALIË, NIEUW-ZEELAND, STILLE ZUIDZEE

15 jaar geleden kon Aleeta Dawes het niet langer aanzien hoe zoveel van haar Aboriginal-volksgenoten al op jonge leeftijd stierven. Vandaag studeert deze jonge vrouw, die zelf behoort tot de Larrakia-gemeenschap (in de omgeving van Darwin, in het uiterste noorden van Australië), geneeskunde. Haar studies worden betaald door een beursprogramma dat de Australische Rotarians zelf uit de grond hebben gestampt. Enige voorwaarde was dat zij zich in de eerste plaats zou inzetten voor de Aboriginalgemeenschap, bij wie zich een schrijnend gebrek aan medisch personeel voordoet.

Dit programma startte heel bescheiden. Het initiatief ervoor kwam van twee clubs in het zuiden van het land: Rc Mitchum en Rc Unley. Zij kwamen op het idee studiebeurzen toe te kennen aan jonge Aboriginals die geneeskunde wilden studeren. Het eerste jaar (2000) kregen twee studenten een beurs. Maar al gauw kreeg het programma een nationale reikwijdte en vorig jaar kon er al een 50-tal studenten van genieten. De Rotarians houden het trouwens niet alleen bij financiële hulp. Ze steunen de studenten ook persoonlijk, bijvoorbeeld door hen geregeld bij hen thuis uit te nodigen. Zo houden ze voortdurend contact met de begunstigden en zorgen ze ervoor mét hen te werken en niet enkel vóór hen.

Dit programma is erg illustratief voor de mentaliteit van de 'Aussies': tal van grote Australische projecten vloeiden voort uit kleine, plaatselijke clubinitiatieven. Dat geldt trouwens ook voor de RYLA (Rotary Youth Leadership Awards). Dit programma begon 40 jaar geleden als een lokale bijeenkomst voor jongeren in Queensland.

In Australië is Rotary zowel aanwezig op de meest afgelegen plekken (bv. Humpty Doo, een klein stadje waar Aleeta woonde) als in de kosmopolitische grootsteden. In Melbourne hebben de Rotarians bijvoorbeeld niet minder dan 4.000.000 AUD verzameld (ongeveer 2.300.000 EUR) voor de bouw van een ultramodern laboratorium voor kankeronderzoek en een onthaalcentrum voor zieken en hun gezinnen.

Eerste club: Rc Melbourne (1921)


Rotary in Australië, Nieuw-Zeeland en de Stille Zuidzee
- Clubs: 1.491
- Rotarians: 46.583

Weetjes: Rc Auckland (Nieuw-Zeeland) lag aan de basis van het grootste bloemenfestival van het zuidelijk halfrond, de Ellerslie Flower Show. Rc Papeete (Tahiti) is de meest afgelegen club ter wereld.

Cijfers op 31 oktober 2004

LATIJNS-AMERIKA, ANTILLEN

Wanneer mensen in armoede moeten leven, zijn het vooral de kinderen die daarvan het slachtoffer zijn. Om te overleven, moeten ze paradoxaal genoeg vaak kiezen voor een weg die hun fataal kan worden. Vandaag leven in Brazilië miljoenen mishandelde of verstoten kinderen op straat. Diefstal, prostitutie en drugs zijn voor hen dagelijkse kost.

Sinds Latijns-Amerika toetrad tot de Rotaryfamilie - met de oprichting van Rc Havana (Cuba) in 1916 - hebben de plaatselijke Rotarians zich steeds ingespannen voor armoedebestrijding, zeker wanneer het kinderen betreft. Zo biedt er in Vitoria, in de staat São Paulo, een school voor beroepsonderwijs een opleiding aan 214 leerlingen (waarvan 89 internen). Daardoor krijgen zij onverhoopt een nieuwe kans in het leven. Deze school, met de naam 'Hope Mountain' werd gebouwd met een 3H-toelage van de Rotary Foundation. Het bestuur ervan is toevertrouwd aan een vzw die afhangt van Rc Campinas-Alvorado.

De vijftienjarige Ivo Martins volgt er sinds twee jaar les. Als kind werd hij door zijn moeder mishandeld. Buren konden hem op het nippertje redden toen ze hem probeerde te verdrinken. Toen hij onderdak kreeg in Hope Mountain, was het voor Ivo allesbehalve gemakkelijk om zich aan te passen aan zijn nieuwe leven. Gezien zijn chaotische en ongelukkige jeugd mag dat misschien verbazend lijken. Maar hij werd er meteen met zijn neus op de feiten gedrukt en moest zijn ideaalbeeld over 'liefhebbende' ouders grondig bijstellen. Pas dan kon hij denken aan een betere toekomst via een beroepsopleiding.

Twee jaar na zijn aankomst is Ivo een ander mens. Onlangs is hij zijn moeder gaan opzoeken in de gevangenis. Hij wou zich om haar bekommeren, haar beschermen. Hij begreep nu dat haar gewelddadige gedrag voortsproot uit haar eigen ellende. Op een goede dag zal Ivo's moeder vrijkomen uit de gevangenis. Misschien zal ze dan, zoals wel meer ouders, gaan wonen in een huis dat gebouwd is door haar zoon…


Eerste club: Rc Havana (1916)


Rotary in Latijns-Amerika en op de Antillen
- Clubs: 4.701
- Rotarians: 98.349

Weetjes: Rc Marambio-Antártida is gevestigd op Antarctica. Rc El Aguilar (Argentinië) is de hoogst gelegen club ter wereld: ze vergadert op een hoogte van 4.880 meter.

Cijfers op 31 oktober 2004

NOORD-AMERIKA

In Canada kunnen de Rotarians rekenen op de waardevolle steun van de regering voor hun fundraisingprojecten. Via het Canadian International Development Agency (CIDA) worden fondsen ter beschikking gesteld voor Acties van Algemeen Wereldbelang. Voor al het liefdadigheidsgeld dat in Canada wordt ingezameld, dus ook giften aan de Rotary Foundation, legt de regering via het CIDA 50 % bij. Een systeem waar Rotarians elders in de wereld enkel maar van kunnen dromen…

Er werd een specifiek comité (het CRCID) opgericht, dat als financiële hefboom dient tussen het CIDA en de Canadese clubs en districten. Het zorgt voor de verdeling van de fondsen en staat in voor de controle op de gesteunde projecten.

Dit initiatief kadert helemaal in de generositeit van Rotary in Noord-Amerika. Al van bij het begin hebben de clubs in de V.S. (sinds 1905), Canada (sinds 1912) en Mexico (sinds 1921) zich ingezet voor hulpbehoevenden. Omdat de meeste clubs er opereren in relatief welvarende gemeenschappen, richten zij hun blik vaak over de landsgrenzen heen.

In de loop van de voorbije tien jaar heeft het CRCID meer dan 400 projecten gefinancierd voor een totaal budget van meer dan 4.500.000 CAD (ongeveer 2.765.000 EUR). Sinds de oprichting ervan werd er al zo'n 14.000.000 CAD (ongeveer 8.604.000 EUR) toegekend.

Onlangs heeft het comité haar politiek trouwens aangepast. Men streeft nu meer overleg na met de ontvangende landen, om 'concurrentie' met eigen humanitaire programma's te vermijden. Zo breekt men ook met een ouderwetse, paternalistische visie op ontwikkelingshulp. De tijd dat het Westen de ontwikkelingslanden dicteerde wat te doen en wat te laten, is definitief voorbij. En dat is maar goed ook.

Eerste club: Rc Chicago (1905)

Rotary in Noord-Amerika
- Clubs: 8.440
- Rotarians: 416.584

Weetjes: Rc Barrow (Alaska) is de meest noordelijk gelegen club ter wereld. Rc El Centro (Californië) is dan weer de laagst gelegen club op onze aardbol. Ze vergadert 12 meter onder zeeniveau. In Los Angeles is de voertaal van Rc Rancho Park het… Farsi. De club bestaat dan ook grotendeels uit Rotarians van Iraanse oorsprong.

Cijfers op 31 oktober 2004

EUROPA

In oktober 2004 hebben Rotarians uit Finland, Rusland en de V.S. hun krachten gebundeld om tandheelkundige verzorging te bieden aan 263 kinderen, adolescenten en jongvolwassenen in Biysk (Siberië). Om dat project in goede banen te leiden werkten de Rotarians samen met Medicine Arm-In-Arm, een Amerikaanse vzw (opgericht door een Rotarian) die vrijwillige professionals binnen en buiten de V.S. inzet om gratis genees- en heelkundige zorgen te verstrekken aan de allerarmsten

Dat is maar één voorbeeld van een waardevol project dat de Scandinavische Rotarians tot een goed einde hebben gebracht. Rotary door in de jaren twintig op in Noord-Europa: Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland. IJsland trad een tijdje later toe tot de Rotaryfamilie, in de loop van het volgende decennium.

Vandaag is Zweden vooral bekend om zijn 'Doctor Bank', die vrijwillige artsen en tandartsen naar ontwikkelingslanden zendt om zieken te verzorgen en medisch personeel op te leiden. Na de ineenstorting van de Sovjetunie, richtten de inspanningen zich vooral op Oost-Europa. In de marge daarvan konden in die regio ook nieuwe clubs worden opgericht.

De Rotarians zullen de volgende maanden overigens nog vaak over Scandinavië horen spreken. De inkomend RI-voorzitter, Carl-Wilhelm Stenhammar, is namelijk een Zweed en de RI-conventie 2006 wordt gezamenlijk georganiseerd door Malmö (Zweden) en Kopenhagen (Denemarken).

Eerste club: Rc London (1912)


Rotary in Europa
- Clubs: 6.051
- Rotarians: 256.945

Weetjes: Rc Verkkorotary.fi (Finland) is de allereerste e-club ter wereld. Met één Rotarian per 271 inwoners bezit IJsland het record qua 'Rotarydichtheid'.

Cijfers op 31 oktober 2004

.

AZIË

Bijna twintig jaar lang werd Vandan Gaokar, een 36-jarige Indiase vrouw, gehinderd door een misvormde voet. Haar leed werd nog verergerd door een wonde die maar niet wilde helen. Toen de Rotarians van Rc Bicholim (in de deelstaat Goa) dit vernamen, boden ze onmiddellijk hun hulp aan. Ze zorgden voor de dagelijkse boodschappen, kochten haar krukken en zorgden zelfs voor bloedgevers, zodat het juiste bloed voorhanden was voor een operatie. De medische zorgen werden verstrekt door een arts die lid was van Rc Panaji Mid-Town. Vandaag lacht het leven Vandan weer toe.

Verhalen als dit zijn legio in India en de rest van Azië. Sinds 1920 en de stichting van een eerste Rotaryclub op het Aziatische vasteland (Rc Calcutta), is het Rotaryledenbestand er gestaag gegroeid tot bijna 300.000 toegewijde mannen en vrouwen.

Ondanks de omvang en verscheidenheid van onze organisatie in India, heeft ze één gemeenschappelijk doel: de gezondheid van de bevolking. Met individuele medische zorgen, de uitbouw van gezondheidsantennes in afgelegen dorpen, de oprichting van ziekenhuizen in de steden, enz… hebben de Indiase Rotarians miljoenen medeburgers geholpen.

Sommige projecten kunnen zelfs de internationale verstandhouding ten goede komen. Zo was er bijvoorbeeld het geval van de kleine Noor, een Pakistaans jongentje dat een levensreddende hartoperatie heeft ondergaan in het ziekenhuis van Bangalore (India). Dat kon gebeuren dankzij de goede samenwerking van Rotarians uit beide landen, terwijl tussen India en Pakistan politieke spanningen bestaan.

Nu onze organisatie haar tweede eeuw van dienstverlening ingaat, blijven de Rotarians uit India en Pakistan zich inzetten om polio daar definitief uit te roeien. Degelijke gezondheidszorg is er voor velen nog een luxe, onnodig te zeggen dus dat dit een heel gepaste uitdaging vormt voor de volgende jaren.


Eerste club: Rc Manila (1919)


Rotary in Azië
- Clubs: 8.369
- Rotarians: 298.478

Cijfers op 31 oktober 2004