© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Drukbezochte intercity meeting Monnickendam

Drukbezochte intercitymeeting RC Monnickendam

Het was een uitstekende avond, daar in de Zuiderzeezaal van Hotel Volendam. Rotaryclub Monnickendam mocht ca. 120 gasten verwelkomen op het door hen georganiseerde seminar over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, MVO.

D1580 - Onze club was met ruim 20 leden bijzonder goed vertegenwoordigd en dat was te verwachten omdat deze bijeenkomst in de plaats van onze eigen clubavond kwam. Er werden Rotarians uit

Landsmeer en Amsterdam-Noord gespot, dus al met al zal de conclusie zijn dat de deelname toch wel iets is tegengevallen als er 8 clubs zijn uitgenodigd en ook de leden van de Industrie- en Bedrijvengroep Edam-Volendam en de Waterlandse Bedrijvengroep welkom waren.

Hoe het ook zij, de thuisblijvers hebben weer eens ongelijk gehad want niet de minste sprekers waren ‘van stal gehaald’. Avondvoorzitter Fons van Westerloo, voormalig CEO Holland Media Groep en nu directeur van de nieuwe http://www.mediacourant.eu/images/0627_Westerloo.jpgomroep Wakker Nederland. Allen werkten pro-deo mee aan deze avond!

Vooraf was er tijd voor en mooi broodjesbuffet waar zeer gretig gebruik van werd gemaakt, met name de kroketten waren niet aan te slepen… Monnickedam’s voorzitter Hans Knüsel opende de avond, begroette gouverneur Arend Sijpestein, introduceerde de sprekers, lichtte het thema toe en herinnerde ons aan de Four-Way Test die zeer toepasbaar is op MVO. Want: willen wij niet dat onze (klein-)kinderen in een wereld terechtkomen waar wij voor hebben zorg gedragen?

Peter de Wit, director en partner van McKinsey & Company. Expert voor de Energy Practice en European Energy Risk Management vroeg zich met ons af of MVO een hype of werkelijkheid is. Het is continue in het nieuws en: wat is het eigenlijk?

C:\Users\Knüsel Hans\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\UFQTH8Y5\Foto Peter De Wit 0164.jpg

Een eenduidige definitie bestaat niet Volgens de Sociaal economische Raad SER gaat het over People, Planet en Profit. Bedrijven vinden duurzaam ondernemen van groot belang vanwege hun reputatie en de merkwaarde. Hij toonde aan dat MVO-bedrijven gelijk en veelal iets beter presteren dan ‘gewone’ bedrijven.

Wat weerhoudt consumenten en bedrijven van ‘het duurzaam leven’. Het is duur(der) en er is veel onduidelijkheid over wat nu precies duurzaam is. In de autobranche wordt het wel volop gecommuniceerd en de laatste 5 jaar is er een enorme toename van modellen waarbij MVO zeer serieus wordt genomen. Bedrijven passen MVO toe in sponsoring en lange termijn investeringen; wetten en keurmerken dwingen deze strategie af. Grote, beursgenoteerde bedrijven manifesteren zich opvallend als duurzame companies: TNT, Philips, Akzo Nobel, Océ, Triodos Bank etc. Nederland doet het goed en bij veel bedrijven is het inmiddels verworden tot de normale, dagelijkse bedrijfsvoering.

http://feweb.uvt.nl/images/jpg3/vos2.jpgBart Vos. Professor, doctor, ingenieur. Zijn naam is korter dan zijn titels tezamen, zijn c.v. is te lang om hier op te nemen! Hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg met een leerstoel voor Duurzame Inkoop. Vos schetst meteen maar een recent schrikbeeld voor een onderneming: miljoenen drinkglazen moeten door McDonalds worden teruggehaald vanwege cadmium in de verf waarmee ze bewerkt zijn. Reputatieschade van jewelste. Zijn inleiding gaat met name over de belangrijke inkoopfunctie, de Corporate Social Responsibility. Omdat het lonend is, je kunt er als bedrijf het verschil mee maken! Je bedrijft blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de inkoop en streef daarbij naar meerwaarde. Hij wijst ons op de website www.nevi.nl waarop een fictieve wereldkaart is te downloaden waar (bijna) alle aspecten van MVO terug te vinden zijn.. Noemt voorbeelden als NS, maar ook Boon Edam die een energieopwekkende draaideur plaatste op verzoek van de uitbater van het historische stationsgebouw/restaurant van Driebergen. Rewarding, coöperation, job enrichment, prachtige woorden die juist in het Engels een prachtige lading hebben. Hij beëindigde zijn inleiding met een sheet van het refrein van een nummer van De Dijk.

http://burgenstock.sfoa.org/2006/Image/Moller.jpgGeorge Möller, tot voor kort CEO van Robeco, de vermogensbeheerder uit Rotterdam en daarvoor bekleedde hij meerdere functies in de financiële wereld, waar onder President van Amsterdam Exchanges N.V. Nu onder andere voorzitter van de Raad van toezicht AFM. Zijn powerpointloze inleiding ging uiteraard over duurzaam beleggen, hoe te gedragen in deze economie. Het gaat om de waarden van het ondernemen.Hij brengt onder de aandacht dat als wij ooit gaan ‘hemelen’, wij aan deze aarde teruggeven moeten hebben wat wij in ons leven tot ons hebben genomen. Beleggen zou je uitsluitend in duurzame bedrijven moeten doen, anders zou je een sanctie kunnen opleggen dat je daar bijvoorbeeld 5 jaar lang geen geld insteekt. Ga in dialoog met zo’n niet-MVO-onderneming:willen ze zich echt niet duurzaam gedragen dan volgt exclusion, uitsluiting.

Dan komt uiteraard ook kinderarbeid aan de orde: wat nu, als zo’n kind van het bedrijf waar ze die arbeid voor verricht wel de gelegenheid krijgt om van die werkgever een opleiding te volgen. Dilemma! Möller was onlangs in Shanghai om de opening van de World Expo bij te wonen en werd daar tijdens een seminar geconfronteerd met een interessante case waarbij het ging over een wapenhandelaar die een rekening bij een bank wilde openen en wat dat tot gevolg had. Dat zijn serieuze zaken die aan de orde komen bij een onderneming die zich als MVO-er wil manifesteren. ‘Veel bomen planten om je geweten te sussen’, was een mooie afsluiter. In de pauze werden er loten verkocht en er kon een bedrag van ruim 1.200 euro worden genoteerd Ook nu weer ten bate van de gehandicaptensport in Waterland. Het kostte moeite om ieder weer op zijn of haar stoel te krijgen. Van Westerloo leidde de vragen c.q. discussieronde. Het gaat te ver om daar in deze impressie op in te gaan. Toch enkele topics: rol overheid, BP, alternatieve energie, Betuwelijn, atoomstroom, ‘greenwashing’, managen van groei, we schieten door, gooien teveel weg, verspilling, besparend ondernemen, hoe weinig heb je eigenlijk nodig, kantorenleegstand, bonuscultuur en last but not least: cradle to cradle. Het sprekerspanel had de antwoorden goed paraat of had er een mening over maar dat de deelnemers met de nodige vragen huiswaarts keerden was wel duidelijk. Maar dat was dan ook de bedoeling. Het was ruim 22.00 uur toen deze succesvolle Intercitymeeting werd afgesloten.

(Bron: weekbericht RC Purmerend)

Klik hier voor de foto’s van deze geslaagde avond