© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

100 jaar !!

100 jaar

Het 100 jarig bestaan van Rotary International werd door onze club gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst op 23 februari 2005 in Het Broekerhuis in Broek in Waterland.

Fotoverslag

Als genodigden waren aanwezig:

·

Mevrouw Buis, wethouder voor Financiën, Personeel & Organisatie, Openbare Werken, Groenvoorziening en Openbare Ruimte, Onderwijs en Basiseducatie

·

De heer Sake Tuinsma, voorzitter Raad van Kerken Waterland, voorzitter Aereopagus (de stichting die zoveel cultuur in waterland stopt) voorzitter van Stichting Uit de Kunst.

·

De heer Jan Lunshof, voorzitter van de voedselbank in Zaanstreek Waterland

·

Mevrouw Margit Kniesmeijer, adviseur bestuur Stichting 650 jaar Monnickendam Stadsrechten, samen met Hr Herman van Elteren, Anne La Grand, Ria Steltenpol en Ate Koning.

100 jaar Rotary!!

Jubilarissen, van harte gefeliciteerd met het 100 jarig bestaan van ‘s werelds oudste organisatie van serviceclubs, Rotary International. Een organisatie die zijn oorsprong vind in het bewust zijn van een enkeling voor zijn omgeving.

Grondlegger Paul Harris, die zich begin van de 20e eeuw ernstig zorgen maakte over de onverschilligheid in de menselijke verhoudingen in de VS. nodigde vandaag, 100 jaar geleden 3 vrienden uit om te bespreken hoe deze situatie kon worden verbeterd. Het werden wekelijkse bijeenkomsten, steeds bij een van hen thuis. De Bijeenkomsten roteerden, vandaar de naam Rotary. Elke keer werden er nieuwe mensen bij uitgenodigd. Zo ontstond de eerste Rotaryclub.

Nu uitgegroeid tot een wijdvertakte internationale beweging, ruim 31500 clubs in 166 landen. De ruim 1,2 miljoen leden vormen een wereld omvattend netwerk van zakelijke en professionele leidinggevenden die vrijwillig hun tijd en talenten geven aan de maatschappij waarin zij leven.

In Nederland waren in 2004 20.000 leden in 468 clubs ingeschreven.

23 februari 2005 is officieel Rotarydag in de Verenigde Staten. Tijdens de 109e bijeenkomst van het Amerikaanse congres heeft de Senaat en het Huis van Afgevaardigden verklaard dat 23 februari 2005 officieel Rotary International Day is. Zij hoopt daarmee alle Amerikaanse burgers aan te moedigen om RI te erkennen als een autoriteit op het gebied van dienstbaarheid en voor het humanitaire werk binnen de gemeenschap.

Rotary is niet religieus of politiek geëngageerd.

Het motto van Rotary, ‘Service Above Self’, dient als voorbeeld voor de humanitaire geest van de organisatie. Een sterk onderlinge ‘Fellowship’ en een gemeenschap met inhoud en de inzet voor serviceprojecten, kenmerken Rotary wereldwijd.

Een paar grote stappen door de tijd:

1905

De advocaat Paul Harris organiseert in Chicago op 23 februari de eerste bijeenkomst die tot de oprichting van de Rotaryclub Chicago leidt.

1906

RC Chicago zorgt voor een openbaar toilet buiten het stadhuis, het eerste Community Serviceproject van Rotary.

1911 – 1913

Clubs opgericht in Canada, Groot Britannië en Ierland; de naam van de organisatie verandert in ‘International Association of Rotary Clubs’. Het tijdschrift ‘National Rotarian’ wordt uitgebracht.

1915 – 1916

Goedkeuring voor club op Cuba, het eerste niet- Engels sprekende Rotaryland.

1916 – 1917

President Arch Klumph doet het voorstel een steunfonds in het leven te roepen, de voorloper van de ‘Rotary Foundation’ (TRF).

1923

RC Amsterdam is de eerste Rotaryclub in Nederland; huidig Rotaryembleem wordt aangenomen.

1942 – 1943

Rotaryconferentie in Londen over onderwijs en culturele uitwisseling is de eerste stap op weg naar de UNESCO.

1945 – 1946

Negenenveertig rotarians helpen met het opstellen van het Handvest van de VN.

1946 – 1947

Stichter Paul Harris sterft in Chicago; stroom van gelden van rotarians om Fellowship programma in leven te roepen.

1948 – 1949

Eerste 18 ‘Rotary Fellows’ studeren in het buitenland, een voorloper van ‘Ambassadorial Scholars’.

1962 – 1963

Eerste Interact club gevormd in Melbourne (Florida, VS); ‘World Community Service’ programma uitgebracht.

1965 – 1966

‘Sput’ Teenstra is de eerste Nederlander die de functie van president RI vervult; Matching Grants en Group Study Exchange (GSE) programma beginnen.

1968 – 1969

Rotaract programma gestart.

1979 – 1980

‘Foundation Grant’ om vijf miljoen Filippijnse kinderen te vaccineren tegen polio; dit is de voorloper van PolioPlus.

1984 – 1985

Rotary lanceert het PolioPlus programma en de campagne om 120 miljoen Amerikaanse dollars op te brengen en alle kinderen ter wereld te vaccineren.

1985 – 1986

Het aantal leden komt boven de 1 miljoen.

1987 – 1988

Met behulp van de campagne PolioPlus brengen rotarians wereldwijd 247 miljoen Amerikaanse dollars op.

1988 – 1989

De eerste vrouwen doen mee in Rotary. Rotary komt terug in Hongarije en Polen.

1994 – 1995

Het westelijk halfrond wordt poliovrij verklaard.

1998 – 1999

Rotarycentra voor internationale studies in vraagstukken van oorlog en vrede gevestigd.

2000 – 2001

Het westelijk deel van de Stille Zuidzee wordt poliovrij verklaard.

2001 – 2003

Europa wordt poliovrij verklaard. Rotary kondigt een slotcampagne aan van 80 miljoen Amerikaanse dollars om polio wereldwijd in 2005 uit te roeien.

2005 Rotary bestaat 100 jaar

Toekomst Rotary

De toekomstgedachte van Rotary wordt op16 op de komende Multi Districts Conferentie vastgesteld. Maar ook in eigen huis zullen we ons moeten beraden op hoe we verder willen met onze RCM. Daarvoor zal een meerjarenplan opgesteld dienen te worden wat leidraad wordt voor komende besturen. Een grote openheid naar de samenleving is geen ad hoc gebeuren en vraagt veel kennis van die samenleving. Rotary kan dit aan op twee fronten. Kennis en middelen.

Kennis is ruim voorhanden, op veel gebieden. Onder de 40 leden van deze Rotary zijn 36 verschillende disciplines.

Middelen moeten worden aangeboord. Telkens weer, Wij hebben geen tegoeden waar we uit kunnen putten. Voor iedere besteding aan een project dient er eerst een geldinzamelende actie georganiseerd te worden. In het achter ons liggende jaar zijn aan gedoneerd aan Sinterklaas en voor stichting Uit de Kunst, voor Grote Kerk, voor vrienden van de Molen, voor de Waterlandse bibliotheek, War Child, medisch equipment voor Bonaire, de docters bank en Rotary Foundation.

Het is juist dit service gedeelte waarmee wij naar buiten kunnen uitstralen wat wij doen. Wat wij kunnen betekenen voor de gemeenschap dicht om ons heen en in de derde wereld. Dat mag best met de nodige trots worden gedaan. Niet voor de eigen genoegdoening, maar vooral ook om een sfeer te creëren waardoor het mogelijk wordt om bij acties op een grotere gemeenschap een beroep te kunnen doen om goederen en geld in te zamelen. Die naamsbekendheid helpt je verder en vergroot de wens tot deelname.

Een van de lokaal georiënteerde projecten zou bijvoorbeeld een voedselbank kunnen zijn.

Een van die internationaal georiënteerde projecten zou bijvoorbeeld een veilig drinkwater project kunnen zijn. Ons district heeft in de Berkhoutgroep een eigen werkgroep die zich met dit belangrijke onderwerp bezighoudt. Water dat volgens deskundigen wel eens de grootste bron van machtsstrijd in de wereld kan worden. Het gebrek eraan leidt reeds tot:

·

armoede

·

1 miljard ziektegevallen

·

3 miljoen sterftegevallen, hoofdzakelijk kinderen beneden de vijf jaren

·

geldverslindende behandeling van ziekten

·

sociale en culturele ontwrichting

·

verlies aan productiviteit

Er is werk aan de winkel, genoeg voor de komende 100 jaar!

Fotoverslag