© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Introdans project: breng jongeren met verschillende achtergronden via Introdans bij elkaar

Persbericht 2018-03-01

Rotaryclub Rozendaal Veluwezoom brengt jongeren met verschillende achtergronden via dans bij elkaar

Hoe brengen we jongeren, die opgroeien in een leefomgeving die weinig te bieden heeft, in aanraking met cultuur? Hoe bereiken we die jongeren? Dat zijn de twee vragen waarmee de Rotaryclub Rozendaal Veluwezoom in 2015 een nieuw project voor jongeren in de regio Arnhem opstartte. Introdans Interactie, de educatieve poot van het internationale dansgezelschap Introdans uit Arnhem, bedacht naar aanleiding van deze vraag een concept voor een lessenserie dans. Het doel is dat de jongeren na dit traject doorgeleid worden naar reguliere dansscholen in hun omgeving. Maar door het grote enthousiasme voor dit project van de internationale schakelklassen van het VMBO én van leerlingen van het V.W.O., blijkt het tevens een integratieproject te zijn geworden. Deelnemers uit diverse culturen komen met elkaar in aanraking. Bij aanvang is dit niet bedacht, maar het is een mooie bijkomstigheid. Jongeren die gevlucht zijn uit hun eigen land, dansen met Nederlandse jongeren onder leiding van een van de dansdocenten van Introdans. Door de universele taal van dans blijken taal barrières te worden geslecht en vallen grenzen weg.

Het project heet “Dansen met Introdans en een kijkje achter de schermen” vindt sinds 2015 jaarlijks plaats. De Rotaryclub Rozendaal Veluwezoom is zowel de initiator als financier van dit dansproject en brengt de diverse partijen bij elkaar. Tijdens de lessenreeks zorgen leden van de Rotary Rozendaal Veluwezoom voor de “monitoring” van het project.

Een kijkje achter de schermen bij een internationaal dansgezelschap

In een studio van Introdans leren de jongeren gedurende vijf dansworkshops een danscombinatie en maken zelf een deel van een nieuwe choreografie. Tevens wordt tijdens iedere les een aspect van het dansgezelschap belicht zoals bijvoorbeeld de techniek, het kostuumatelier , de dansstudio´s en de dansers. Als de jongeren een van de dansrepetities van het gezelschap bijwonen, zien ze dansers van verschillende nationaliteiten, ze gaan in gesprek met dansers van Introdans en in de hal van het gebouw hangen affiches van buitenlandse tournees met Russische en Arabische teksten. Het internationale karakter van Introdans spreekt in het bijzonder de deelnemers uit andere landen aan. Ook reageren ze tijdens een kijkje bij de kostuumafdeling enthousiast op het aantrekken van kostuums.

Meltingpot van deelnemers

Door jongeren te werven op verschillende schooltypes is de samenstelling van de deelnemers divers.. De dansdocenten van Introdans gaven op de scholen informatieve workshops, waarna de leerlingen zich konden opgeven. Leerlingen grafische vormgeving van VMBO ´t Venster ontwierpen zelf de flyer en poster.

De doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 12 en 18 jaar uit een achterstandssituatie, maar om de jongeren niet te “labelen” en de procedure niet bureaucratisch te maken, is besloten om ca. 80% van het VMBO en Internationale schakelklassen toe te laten en 20 % van het VWO. Tot onze verrassing ontstond een pluriforme groep deelnemers met uiteenlopende sociaal-culturele achtergronden.

Voor het eerst naar het theater!

De deelnemers gaan tijdens de reeks van zes workshops ook naar een voorstelling van Introdans in Stadstheater Arnhem , waar ze hun eigen geleerde danspassen én muziek uit de lessen herkennen. Voor de meeste deelnemers is dit een bijzondere ervaring, omdat zij voor de eerste keer in hun leven in een theater zijn.

De bekendheid van Introdans, het internationale aspect van het gezelschap, de allure van het bedrijf en het wederzijds respect van de dansers, docenten, medewerkers van Introdans en cursisten reflecteert op de cursisten. Mooi om te zien wat dans met iedereen doet en fantastisch om mee te maken!

Met vereende krachten werken naar het eindresultaat

Aan het einde van de cursus wordt een filmclip gemaakt. De laatste les wordt door dansdocenten van andere dansscholen gegeven in kunstencentrum Rozet. De jongeren krijgen inzicht in het aanbod van de reguliere dansscholen. En kunnen zich direct aanmelden voor een vervolgcursus naar keuze. Tot de zomervakantie is dit kosteloos. Rotary Rozendaal Veluwezoom , Jeugdcultuurfonds Arnhem en de dansscholen Studio 26 en de Vloer bieden dit gratis aan..

Mede dankzij de support en het enthousiasme van mentoren op de scholen is het project een succes geworden.

Dank aan Introdans, Jeugdcultuurfonds, Stichting Leergeld, VMBO ‘t Venster, Internationale schakelklassen ‘t Venster, Stedelijk Gymnasium Arnhem, VMBO Maarten van Rossem College.

Arnhem, 2018-03-01 Margriet de Zwart, Rotaryclub Rozendaal Veluwezoom