© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Uw wachtwoorden de baas.docx

Uw wachtwoorden de baas

Het probleem

We moeten bij steeds meer websites inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. En dan bij voorkeur met een veilig wachtwoord. Dat is een wachtwoord met minimaal 6, maar liever 8 willekeurig gekozen cijfers en letters, de laatste ook nog met enkele kapitalen. Voor een normaal mens niet te doen, dus kiezen we massaal voor b.v. Gijs135 of Marie 321, en als het even kan voor alle websites. Of we verzinnen iets moeilijkers en zetten de functie "wachtwoord onthouden" aan. Zijn we héél voorzichtig dan stellen we een wachtwoord in bij het opstarten en denken we veilig te zijn.

De risico's

Als derden, na inbraak of ongemerkt online, bij uw computer kunnen komen zijn uw gegevens eenvoudig te achterhalen.

·

Simpel wachtwoord. Er zijn lijsten met de meest populaire wachtwoorden. De booswichten proberen die eerst en gaan dan aan de gang met (varianten op) de namen van u en uw kinderen. Die zijn simpel uit uw email te herleiden en er zijn ook nog programma's voor.

·

Veel dezelfde wachtwoorden. Wees bewust van het bestaan van z.g. keyloggers. Dat is een klein programmaatje dat mogelijk al ongemerkt op uw pc is geïnstalleerd toen u een bestand van het internet of een email opende. Het verzamelt al uw toetsaanslagen en zendt die, al dan niet bewerkt, periodiek door aan het canaille dat ze analyseert.

·

Computer onthoudt wachtwoord. Is zoiets als de voor- én achterdeur openzetten en de vlag uitsteken

·

Wachtwoord bij opstarten. Stelt vrij weinig voor. Aardig om een collega uit je pc te houden, maar er zijn van het internet talloze gratis programma's te downloaden die dit wachtwoord omzeilen, wissen of resetten.

De oplossing

1.

Maak een goed eigen wachtwoord met behulp van een persoonlijke zin die je moeiteloos onthoud en zet de eerste letters op een rij. Voorbeeld: "Mijn 1e hond was Fikkie, de 2e Blackie" >> M1hwFd2B. Verzin maar iets.

2.

Maak gebruik van een goede z.g. Passwordmanager. Dat is een programma dat uw wachtwoorden onthoudt en versleuteld opslaat. U hoeft dan nog maar één hoofdwachtwoord (zie 1) te onthouden om het programma te openen en alle opgeslagen wachtwoorden te ontsleutelen.

Hoewel er meerdere gratis passwordmanagers bestaan verdient het aanbeveling voor dit kritische onderdeel uitsluitend een gerenommeerd programma te kiezen. Op 1 staat met afstand het programma Roboform. Een interessante runner-up is Sticky Password. Beide hebben een gratis versie met een beperkt aantal inlogadressen, die uitstekend zijn om de geschiktheid te beoordelen. Bevalt het koop je voor een paar tientjes de volledige versie.

Hoe werkt het?

Beide programma's hebben een icoontje rechtsonder in de programmabalk, waar na aanklikken een lijst met de opgeslagen inlogpagina's verschijnt. Nadat de gewenste inlog is geselecteerd moet het hoofdwachtwoord worden ingevuld (dat van 1). U kunt dit intoetsen, maar ook op een geprojecteerd toetsenbordje aanklikken, zodat er geen toetsaanslagen vastgelegd worden! Vervolgens opent vanzelf uw browser (Internet Explorer, Firefox , etc), gaat het programma naar de inlogpagina, vult de velden in en klikt door, zodat u eenvoudig, automatisch en veilig bent ingelogd. Zeer aanbevolen.