© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rc Amersfoort-Regio

Rotaryclub Amersfoort-Regio: een moderne club met traditie.

Onze club is in 1980 opgericht en telt nu 33 leden die allemaal wonen of werken in de stad of regio Amersfoort. Onze blik is echter breder dan de regio. Dat bewijzen onze vele buitenlandse projecten en intensieve vriendschappen met buitenlandse clubs.

Onze clubgegevens:

 

 

 

Clubnummer

296

Disctrict

1570

Int. Nr.

10298

Opgericht

21 april 1980

Sponsorclub

Rc Amersfoort, Nederland

 

 

Contactclubs

RC Erwitte-Hellweg, Duitsland

 

 

Facebook

Rotaryclub Amersfoort-Regio

 

 

 

 

 

 

Bijeenkomsten

Amactia-1

Elke maandagavond treffen de leden van Rotaryclub Amersfoort-Regio elkaar in herensociëteit Amicitia anno 1837 aan de Prins Hendriklaan in Amersfoort. Een stijlvolle omgeving voor een moderne Rotaryclub met gevoel voor traditie. In leeftijd verschillen de leden van begin dertig tot ruim tachtig. Actief of gepensioneerd in alle segmenten van bedrijfsleven, openbaar bestuur, zorg, onderwijs of wetenschap. Verschillend in levensstijlen en opvattingen vinden zij elkaar in hun gezamenlijke ambitie om via Rotary bij te dragen aan beter begrip en betrokkenheid bij elkaar en hun omgeving.

Rotaryclub Amersfoort-Regio is indertijd opgericht als herenclub, maar heeft de omslag tot een gemengde club gemaakt. Ook dames zijn dus welkom.

Inhoud, activiteit en gezelligheid zijn met elkaar in evenwicht.

Amicitia-2Sociëteit Amicitia

Sociëteit Amicitia is opgericht in 1836 en is daarmee één van de oudere sociëteiten in Nederland.

Amicitia is een "herensociëteit", maar ook diverse serviceclubs, zoals Rotary en Lions, houden hun bijeenkomsten in deze gezellige sociëteit. Ook Rotaryclub Amersfoort-Regio komt in sociëteit Amicitia bijeen.

Bijeenkomst bijwonen

Als Rotarian bent u natuurlijk van harte welkom om onze bijeenkomst bij te wonen. Neemt u desgewenst contact op met een van onze bestuursleden om uw komst aan te kondigen.

Locatie en tijdstip

Onze bijeenkomsten vinden elke maandag om 18u30 plaats. Dat wil zeggen dat het borrelen begint om 18u00 en de maaltijd om 18u30.

Onze locatie is:

Sociëteit Amicitia

Prins Hendriklaan 15

3818 HJ Amersfoort

Tel: 033-4618541

Routebeschrijving

routekaart

U kunt deze routebeschrijving hier beter bekijken.

Ambtsketen

Ambtsketen

Ambtsketen voorzitter Rotaryclub Amersfoort-Regio

Het is een ontwerp van de bekende Amersfoortse edelsmid Ton Postma en in 1980 door hem vervaardigd voor Rotaryclub Amersfoort-Regio. Hij is van zilver en bestaat uit 30 schakels, waaraan het Rotarywiel hangt. Op de schakels zijn de initialen van de voorzitters van de club gegraveerd met het jaartal van hun voorzitterschap.

De ambtsketen is een uniek exemplaar, passend bij de waardigheid van de functie van voorzitter.

In 2016 is de ambtsketen door Ton Postma (inmiddels 89 jaar!) weer helemaal opgeknapt.

Hein-de-Jong-Pluim

In Rotaryjaar 2015-2016 is de Hein-de-Jong-Pluim ingesteld, vernoemd naar onze oud-Sergeant at Arms en Charterlid Hein de Jong. Deze (wissel)pluim van verdienste kan door het bestuur toegekend worden aan een lid van de Rotaryclub Amersfoort-Regio die zich langdurig in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt voor de club.

Negen van onze leden hebben de Hein-de-Jong-Pluim mogen ontvangen. Het zijn achtereenvolgens:

Foto László Vákár

László Vákár
in december 2015
(lid sinds juni 1995)

Roel Linn
in december 2016
(lid sinds mei 2006)

Jeroen Bosma
in januari 2018
(lid van februari 2013 tot december 2022)

Olivier Laméris
in januari 2019
(lid sinds juni 2015)

Jung Im Koomans
in december 2019
(lid sinds maart 2018)

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, Voorhoofd

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, glimlach, nek

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, glimlach, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met Menselijk gezicht, persoon, kleding, Kin

Automatisch gegenereerde beschrijving

Hugo Pietersz
in juni 2021
(lid van januari 1988 tot juni 2021)

Joke van Egmond
in maart 2022
(lid sinds november 2020)

Kees van de Vendel
in januari 2023
(lid sinds januari 2010)

Peter Maas
in januari 2024
(lid sinds januari 1997)

Bij de kerstviering op 21 december 2015 werd hij voor het eerst uitgereikt aan Rotarian László Vákár (lid sinds juni 1995).

Uit het weekbericht van RC Amersfoort-Regio, 21 december 2015:

“In overleg met het voltallige bestuur heeft het onze voorzitter Jeroen Koevermans behaagd om deze pluim van verdienste als eerste uit te reiken aan onze webmaster László Vákár voor zijn langdurige inzet als onze webmaster en voor zijn 5-jarig jubileum als organisator van het Aspergefestival.”

Bij de kerstviering op 19 december 2016 droeg hij de pluim over aan Roel Linn (lid sinds mei 2006), die de pluim kreeg vanwege zijn grote verdiensten voor waterprojecten op club- en het districtsniveau.

Bij de nieuwjaarsbijeenkomst op 8 januari 2018 reikte voorzitter Filip Van Eeckhoutte de pluim uit aan Jeroen Bosma (lid van februari 2013 tot december 2022) voor zijn ‘vertolking van Rudolph the red nosed reindeer’.

Bij de nieuwjaarsbijeenkomst op 7 januari 2019 reikte voorzitter Witte van der Kam de pluim uit aan Olivier Laméris in 2019 (lid sinds juni 2015).

Uit het weekbericht van RC Amersfoort-Regio, 7 januari 2019:

“Als je met enthousiasme ergens tegen aan gaat, gewoon omdat je dat leuk vindt, nodig vindt en erin gelooft, kun je als club bergen verzetten. Geloof erin, ga ervoor en houd de waarden van Rotary in het oog. Daarom ben je lid van Rotary, om het verschil te maken daar waar het kan. Het is dus ook zaak, dat bij mensen die lid willen worden de waarden van Rotary worden onderschreven. Als wij die uitstralen, mede dankzij mensen zoals degene die de Hein-de-Jong-pluim krijgt, krijgen wij ook de mensen die wij zoeken.”

Bij de kerstviering op 16 december 2019 droeg hij de pluim over aan Jung Im Koomans (lid sinds maart 2018), die de pluim kreeg vanwege de voortvarendheid waarmee zij het werk voor de Commissie International Service heeft overgenomen en de durf om als eerste vrouw toe te treden tot het mannenbolwerk dat onze club tot dan toe vormde.

Bij de bestuursoverdracht op 28 juni 2021 werd de pluim overgedragen aan vertrekkend lid Hugo Pietersz (lid van januari 1988 tot juni 2021) voor alle bewezen diensten en bijzondere fellowship richting onze club.

Bij de voorjaarsbijeenkomst op 21 maart 2022 werd de pluim uitgereikt aan Joke van Egmond (lid sinds november 2020) voor de niet aflatende energie en het enthousiasme waarmee ze zich ondanks de onlinebijeenkomsten een plaats wist te veroveren in onze club.

Bij de nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari 2023 werd de pluim overgedragen aan Kees van de Vendel (lid sinds januari 2010) voor zijn langjarige inzet voor de club, onder andere als hoofd fondsenwerving, waar hij een recordopbrengst behaalde met de kerstlichtjesactie.

Bij de nieuwjaarsbijeenkomst op 8 januari 2024 kreeg Peter Maas (lid sinds januari 1997) de pluim voor zijn langjarige inzet voor de club, onder andere vanwege zijn inzet voor Motiva, waarbij hij al jarenlang op dinsdagochtend de daklozen van fruit voorziet namens onze club.

Paul Harris Fellows

Vijf van onze actieve leden zijn benoemd tot Paul Harris Fellow. Zij hebben deze onderscheiding te danken aan hun bijzondere inzet voor onze club en de samenleving. Het zijn achtereenvolgens:

C:\Users\László\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Foto Ton Voortman.jpg

Foto László Vákár

C:\Users\László\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Foto Huub Geurtsen.jpg

Ton Voortman
(lid sinds februari 1995)

László Vákár
(lid sinds juni 1995)

Huub Geurtsen
(lid sinds april 1980)

Roel Linn
(lid sinds mei 2006)

Max von Devivere
(lid sinds juli 1995)

Daarnaast heeft onze club oud-leden die Paul Harris Fellow zijn of zijn geweest.

C:\Users\László\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Foto Wim Schermer.jpg

C:\Users\László\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Foto Oscar Coenen.jpg

Wim Schermer †
(lid van april 1980 tot zijn overlijden op 29 januari 2018)

Bert Manasse †
(Rotarian van februari 1972 tot zijn overlijden op 21 december 2016)

Oscar Coenen †
(lid van april 1980 tot januari 2018)

Hein de Jong †
(lid van april 1980 tot zijn overlijden op 2 oktober 2020)

Marc van Santvoort
(lid van juni 1998 tot juli 2021)

Bovendien heeft onze club niet-leden die Paul Harris Fellow zijn geweest.

Albert Ketelaars †
(behorend tot de congregatie Brothers FIC in Ghana)

John Bosco Bongnea †
(behorend tot de congregatie Brothers FIC in Ghana)

Uit het weekbericht van RC Amersfoort-Regio, 30 juni 2003:

‘Toen kwam het bijzondere van deze avond namelijk het afscheid nemen van onze secretaris Wim Schermer. Hij is 10 jaar lang ons gezicht geweest naar Rotary en daarom had het de Gouverneur behaagd om hem te benoemen tot Paul Harris Fellow. Wim werd er stil van en bedankte iedereen voor de prettige samenwerking in de afgelopen 10 jaar.’

Paul Harris

Paul HarrisPH-reconition

Paul Percy Harris (Racine (Wisconsin, USA, 19 april 1868 – 27 januari 1947) was een Amerikaanse initiatiefnemer tot en één van de oprichters van Rotary International.

Harris studeerde rechten aan de Universiteit van Iowa. Na een aantal verschillende beroepen in de krantenwereld, als fruitboer, zakenman en acteur en ook gedurende meerdere jaren reizen van en naar onder andere Europa op schepen die vee vervoerden, vestigde hij zich in 1896 in Chicago als advocaat. Daar leerde hij de steenkolenhandelaar Silvester Schiele, de mijnbouwingenieur Gustaph Loehr en de kleermakerspatroon Hiram Shorey kennen. Gezamenlijk richtten zij op 23 februari 1905 de eerste Rotaryclub op als bijeenkomst van ontmoeting en vriendschap.

Serviceclub

Rotary is een serviceclub. Tijdens de bijeenkomsten en in de diverse activiteiten komen de viif ‘avenues’ van Rotary volledig tot hun recht. Dit houdt in dat de leden op verschillende manieren hun medemens steunen; zonder onderscheid naar ras, geloof of politieke visie: Service above Self. De uitgangspunten zijn samengevat in de vijf ‘Avenues of Service’: 

Meer over dit onderwerp : imagesGrondslagen Rotary

Afbeelding met logo, Lettertype, symbool, Graphics

Automatisch gegenereerde beschrijvingClub Service

Om mee te doen, moet je er zijn. Onze leden proberen dan ook als ’t even kan de maandagavond van 18u30 tot 20u00 aanwezig te zijn (en soms langer; gezellig aan de bar van de sociëteit). Deze attendance is belangrijk maar niet zaligmakend. Werk en thuisverplichtingen zijn, zeker voor de jongere generaties immers ook belangrijke zaken. Toch blijft fellowship, de kameraadschap, de hoeksteen van Rotary.  

Vocational Service

De bevordering bij ieder lid van het dienstideaal in en door ambt, beroep of andere activiteiten. Bovendien stimuleert deze Avenue hoge ethische normen, onder andere aan de hand van de 4 Way Test, en het toepassen hiervan in bedrijf en beroep, waarbij de maatschappelijke problematiek via de classificatie in de club voelbaar gemaakt wordt. 

Community Service

Het dienen van de (plaatselijke) gemeenschap, zowel persoonlijk als door de club, zowel financieel als daadwerkelijk, zo mogelijk in samenwerking met bestaande organisaties. Vaak fungeert Rotary als locale inspirator en motor; is een project eenmaal gestart dan wordt de verdere uitvoering, indien mogelijk aan de desbetreffende organisatie overgelaten. 

International Service

De bevordering van een beter begrip, goodwill en vrede tussen de volkeren en culturen door betrokkenheid te tonen met mensen uit andere landen en culturen, met andere zeden en gewoonten. De middelen hiervoor zijn onder meer persoonlijke contacten, deelneming in de activiteiten van de Rotary Foundation (RoFo), World Community Service (WCS), contactclubs

Afbeelding met logo, symbool, Lettertype, Graphics

Automatisch gegenereerde beschrijvingNew Generation Service

De vijfde avenue richt zich op de toekomstige generatie: De Jeugd.

In april 2010 is op de wetgevende vergadering van Rotary International, de Council on Legislation, een voorstel aangenomen voor het instellen van een vijfde avenue waarbinnen alle jeugdprogramma’s worden gebundeld.

Theo Hülsenbeck Fonds

De Stichting Community Service Theo Hülsenbeck Fonds is aan Rotaryclub Amersfoort-Regio verbonden en heeft als doel het verstrekken van middelen aan rechtspersonen, groeperingen of natuurlijke personen, welke uitsluitend of nagenoeg uitsluitend een maatschappelijk doel beogen en heeft als zodanig de ANBI-status. De inkomsten komen direct of indirect uit contributies en acties van (leden van) Rotaryclub Amersfoort-Regio.
Het fonds ontleent zijn naam aan Theo Hülsenbeck, oud-lid van Rotaryclub Amersfoort-Regio die de club als eerste lid, veel te jong, ontvallen is.
Hier vindt u er meer informatie over.

4 Way test

4-way test

Met betrekking tot alles wat we denken, zeggen of doen, geldt:

1. is het waar?
2. is het billijk voor alle betrokkenen?
3. bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap?
4. komt het alle betrokkenen ten goede?

Deze vier regels zijn in 1932 bedacht door (de latere wereldpresident van Rotary International:1954-55) Herbert J. Taylor. Ze verwoorden het waarschijnlijk meest gebruikte uitgangspunt van moreel verantwoord handelen in de zakenwereld. Bij Rotarians staan deze regels bekend als de 4-Way Test. Taylor werd gevraagd om een bedrijf te leiden dat een faillissement naderde en hij stelde een ethische code op die alle werknemers, zowel op hun werk als in hun privéleven, accepteerden.

De 4-Way Test werd een richtlijn voor de verkoop-, de productie- en de advertentieafdeling alsmede voor de afdeling public relations. De toekomst van het bedrijf lag in handen van deze eenvoudige levensvisie. Het groeide al snel uit tot een succesvolle organisatie.

De 4-Way Test werd door Rotary in 1943 overgenomen en in het Engels luidt de tekst als volgt:

Of the things we think, say or do:

Is it the truth?

Is it fair to all concerned?

Will it build goodwill and better friendships?

Will it be beneficial to all concerned?

In het Nederlands wordt de 4-Way Test wel eens kernachtig in één zin samengevat:

Is het zo, mag het zo, kan het zo, moet het zo…

Zusterclub

Onze zusterclub is sinds de jaren tachtig RC Erwitte-Hellweg, uit de Duitse regio Soest-Warstein.

erwitte

Klik hier voor de website van onze zusterclub.

Erelid

In Mei 2005 is de heer Ewald Sames benoemd als Erelid van onze Rotaryclub.

hr sames

Ewald Sames heeft vanuit onze zusterclub jaren actief vorm en inhoud gegeven aan de relatie en activiteiten die beide clubs gezamenlijk hebben ondernomen. Uit erkentelijkheid voor deze inspanningen heeft onze club in mei 2005 besloten Ewald Sames het erelidmaatschap van onze club toe te kennen.