© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief december 2023


Samen bouwen aan vitale relaties

Beste Rotarian,

Vrede bij jou, vrede thuis, vrede op je werk en vrede in de samenleving. Dat is lang niet zo vanzelfsprekend als we denken. Op dit moment zijn ruim 70 miljoen mensen ontheemd als gevolg van conflicten, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen. De helft daarvan zijn kinderen. Ook in Nederland is er veel onvrede bij onszelf, thuis, op het werk en in de samenleving.

Rotarians creëren een omgeving van vrede. Wij geloven dat wanneer mensen werken aan het creëren van vrede in hun gemeenschap, die verandering een mondiaal effect kan hebben.

Ik wens jou veel vrede.

Stan Uyland

District-Gouverneur D1570, 2023-2024
dg2023-2024@rotary-d1570.nl
06 – 33 888 600

PS-1- Lees mee in de agenda van de Gouverneur: HIER

PS-2- Meer weten over de vredesactiviteiten van Rotary? Lees dan hier verder.

RC Almere 40 jaar Rotaryclub 

RC Almere 40 jaar. Het was voor mij een buitengewoon voorrecht en een waar genoegen om gast te mogen zijn bij de viering van het 40-jarig bestaan van RC Almere.

Veertig jaar van toewijding met elkaar, veertig jaar van verbondenheid met elkaar, Almere, en de wereld. Veertig jaar van inspirerende prestaties door oa jonge ondernemers met raad en daad bij te staan, uitjes te organiseren voor de bewoners van het verzorgingstehuis , stopplasticwaste, aandacht voor laaggeletterheid en talrijke andere mooie projecten .

Op deze avond mocht ik een oorkonde uitreiken aan Berneditha Rijssel-Omusuo (voorzitter van RC Almere) van Rotary International. Dit is meer dan een stuk papier. Het vertegenwoordigt de vele jaren van inzet, passie en doorzettingsvermogen die RC Almere tot een stralend baken hebben gemaakt. Het symboliseert de impact die deze club heeft gehad op leden van de RC Almere, de gemeenschap in Almere en op de wereld.

Bijzonder was ook dat Hedy d’Ancona en Freek de Jonge te gast waren bij deze prachtige jubileumbijeenkomst.

Jeugd = Rotary!

Wist je dat via Rotary elk jaar een dikke 8.000 jongeren op jaaruitwisseling gaan via Rotary? Een schooljaar lang wordt een jongere door een club ergens op de wereld ‘geadopteerd’, wordt via de lokale Rotary club in 3 tot 4 gastgezinnen geplaatst en gaat elke dag naar een middelbare school om de taal, de cultuur en de lessen te volgen. In het district zelf ontvangen ze via ons programma diverse jongeren uit heel de wereld. 

Lees HIER meer...

Rotary Club Maarssen bezoekt Harmelen

Op 2 november 2023 ontvingen we de leden van verschillende Rotary Clubs uit de regio in Harmelen.

De avond stond in het teken van het versterken van vitale relaties binnen onze community. De deelnemende clubs waren onder meer RC Utrecht-Fletiomare, RC Haarzuylens, RC Hilversum-West, RC Maarssen-Breukelen, RC Huizen-Gooimeer en RC Maarssen.

Lees HIER meer… 

Concert Zeist 

Op vrijdag 3 november 2023 vond de 30e editie van het jaarlijkse Autunno Concert in de kerk van de broedergemeente in Zeist plaats.

Een traditioneel concert waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de goede doelen die worden gesteund door Rotary op Seyst. 

Lees HIER meer...

Voorzittersdiner

Op maandag 9 oktober vond het voorzittersdiner plaats bij Restaurant De Soesterduinen.

We startten plenair met alle voorzitters van het district, de area gouverneurs en de regiosecretarissen met een gezamenlijk diner. Daarna gingen we met de regio's aan aparte tafels verder met het programma. Het was een avond van verbinding, inspiratie, nieuwe ontmoetingen en nieuwe ideeën (zie film).

https://youtu.be/8j7l_Wy5P0o?si=8RPpKrcZcHqzPdqe

Verdiepende sessie Elevate Rotaract

Afgelopen jaar hebben heeft het CRN bestuur zich verdiept in de gevolgen van de beslissing van de Councilon Legislation dat Rotaract geen project meer is binnen Rotary International maar een volwaardig onderdeel van Rotary. Aan deze beslissing hangen ook consequenties voor het CRN / Rotaract in Nederland. Afgelopen jaar hebben zij tijdens clubbezoeken en de AAV’s aan hun leden gevraagd wat voor hun als leden zwaar weegt in het vormgeven van deze transitie in Nederland. 

Lees HIER meer...

Nieuwe regio-indeling 

De regio’s zijn verkleind als gevolg van een internationale richtlijn. In omliggende districten zijn de regio’s ook veelal kleiner.

Bekijk de nieuwe indeling via https://www.rotary.nl/d1570/over/Regioos/. Als gevolg van de verkleining van de regio’s is er ruimte voor 9 area gouverneurs. De huidige area gouverneurs zijn:  

Ina Smit Roest, Marilyn Newalsing, Sjoukje van Krimpen Statema, Joop van Ditmarsch, Edgar Keehnen (nieuw) en Robert Boeder (nieuw).

2 Vacatures voor AG

Er is op dit moment ruimte voor een nieuwe AG in regio Groenehart Waarden en in regio Gooi Flevo.

Sommige AG’s zijn nu area gouverneur van meerdere regio’s.

Vacature communicatiespecialist

We zoeken voor het district nog een omnichannel communicatiespecialist. Deze persoon zal tevens de verbinding vormen naar het landelijk Rotary Magazine. 

Bekijk de vacature: https://www.rotary.nl/D1570/

Maak je clubleden actief en bereik meer met je commissies

Commissies en commissievoorzitters zijn de motor achter gezonde clubs. Commissies betrekken leden, creëren en voeren zinvolle serviceprojecten uit, werven nieuwe leden en partners en doen nog veel meer. Moedig leden die geïnteresseerd zijn in het starten of leiden van een commissie aan om de cursus Effectieve commissies leiden in het Learning Center te volgen.

Cursussen voor clubbestuursleden en commissievoorzitters

Wanneer verkozen clubfunctionarissen worden toegevoegd in My Rotary, ontvangen ze nu automatisch een e-mail waarin ze worden verwelkomd in die rol en waarin links staan naar de cursussen die hen voorbereiden op hun verantwoordelijkheden. Vanaf het Rotary jaar 2023-24 zijn clubvoorzitters, penningmeesters en secretarissen verplicht om deze cursussen te volgen.

Cursussen voor clubbestuurders en commissievoorzitters zijn te vinden in de Club Leadership sectie van het Learning Center. Het is leuk, nuttig en inspirerend om te zien hoe Rotary.org helpt om jezelf, maar ook de clubs beter te laten functioneren.

https://www.rotary.org

 

Bijeenkomst mentale gezondheid jongeren door Rotary Club Bunnik  

Woensdagavond 1 november was in Werkhoven een avond georganiseerd voor zowel jongeren als ouders.

Volgens de laatste peildatum door het RIVM kampt 35% van de Nederlandse jongeren met mentale klachten, voelt 45% zich eenzaam en denkt 14% wel eens aan zelfdoding. Verontrustende cijfers.

Tim Zuidberg, Sebastiaan de Rooij en Luuk Renne van de stichting "We zien mekaar"

Tim: “We zijn een vriendengroep zoals je wel vaker ziet: elkaar gevonden in de studententijd en nu nog altijd bevriend en betrokken. Maar we missen twee van onze maten: Ian en Martin. Ze worstelden met zichzelf, zonder de ruimte te zien om deze gevoelens te delen, totdat het ze te veel werd. Twee keer is dit ons overkomen, in 2016 en in 2022. Genoeg is genoeg.

Patricia van Wezel, psycholoog en nabestaande

Patricia begeleidt bij Humanitas lotgenotengroepen voor nabestaanden na zelfdoding. Een indrukwekkende avond waaruit veel lessen te trekken vallen. Het was een goedbezochte en interactieve avond en ik hoop dat we door alle informatie de drempel wat kunnen verlagen om over dit onderwerp te gaan praten. Dat kan namelijk net het verschil maken! 

Denk je wel eens aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

 Bekijk HIER de presentatie van Patricia van Wezel

Clubbezoek Rotary Club Woerden

Het bijwonen van de bijeenkomst van 3 oktober, aan RC Woerden, werd achteraf extra luister bijgezet door de 'uitgave' van een speciale editie waarin veel aandacht voor het bezoek

Kijk HIER maar...

Genoeg keuze op beroepenmarkt in Soest

750 leerlingen inspireren voor een toekomstige beroepskeuze. Hoe doe je dat? RC Soest-Baarn, RC Baarn-Soest en RC Soestdijk organiseerden met elkaar een beroepenmarkt op het Griftland College in Soest. Een succesnummer. Lees HIER het artikel dat in de Soester en Baarnsche Courant verscheen (15 november 2023).

 

Ryla vanaf 5 april tot 7 april 2024 voor jongeren van 20 tot 26 jaar in Doorn 

In 2024 zetten maar liefst 60 Rotarians zich in om ons Rotary Youth Leadership weekend voor 48 deelnemers tot een groot succes te maken. De RYLA-commissie is met hulp van oud-coaches en -deelnemers alweer druk bezig een “new & improved” editie 2024 vorm te geven. Deze zal plaatsvinden van 5 t/m 7 april 2024 in Doorn.

Lees HIER meer: https://www.rotary.nl/d1570/Commissies/ryla/

Elke puzzel betekent een nieuwe boom in het Rotary voedselbos 

Graag aandacht voor de Rotary 100 jaar Nederland puzzel.

De Rotary puzzel is een ideaal cadeau voor gastsprekers of als cadeautje onder de kerstboom. Bovendien wordt voor elk verkochte puzzel één boom gepland voor het Rotary voedselbos. Via onderstaande link kun je puzzels voor jouw Rotary Club bestellen:

 

Bestel via www.rotarypuzzel.nl


Unieke gala avond met alle serviceclubs uit Soest en Baarn op 4 november bij AFAS

Zaterdag 4 november vond Het Groene Gala plaats in het Afas theater in Leusden. Georganiseerd door Serviceclubs van de Rotary, Lions, Ladies Circle, Leo's en Ronde Tafel uit Soest, Baarn en Eemnes. Naast het leggen van vele nieuwe verbindingen, een netto opbrengst van ruim 40.000 zijn ook de eerste plannen voor de uitvoering gemaakt om de eerst 500 huishoudens uit de regio van de energiearmoede af te helpen.

Naast veel gasten en leden van de serviceclubs waren ook de energiecoaches en tolken waarmee we samen de projecten uitvoeren waren aanwezig.

Ook mocht ik aan Piet Mars (oprichter AFAS) de Social Impact Award uitreiken namens Rotary in aanwezigheid van Gouverneurs Anja Rijlaarsdam, Marijke Inklaar en Guido Rijninks.

Piet krijgt deze award vanwege zijn voortdurende inzet en inspiratie om het beter te doen dan nu gebeurt. Altijd met grote gevolgen. Omdat het heel veel mensen helpt.

Zie HIER een impressie van de avond.

Inspirerende avond Rotary Foundation commissie 

De Rotary Foundation commissie organiseerde 16 november, onder aanvoering van Coen Hoencamp, een inspirerende avond in Veenendaal. HIER krijg je een impressie. 

De onderwerpen op het programma:

Peacebuilding and Conflict Prevention

Inleider: Sofie van Londen, RC Hilversum West

Disease Prevention and Treatment

Inleider: Matty Crone, RC Leiden

Water Sanitation and Hygiene

Inleiders: Chris Engelsman, RC Op Seyst te Zeist, Bauke Boersma, RC Utrecht West

Maternal and Child Health

Inleider: Jan Lucas Ket, RC Purmerend

Basic Education and Literacy

Inleiders Simon Pleijsant, RC Almere New Town, Nicole van Bloois, RC Almere-Weerwater, Ton Theunis, RC Almere, Ali Boorsma RC Almere-Weerwater, Marian Visser, Almere-Weerwater

Environment

Inleider Anne Legeland, RC Amsterdam -Nieuwendam

Ook was er de nodige aanvullende informatie te vinden in de Informatiestands over

  • Disaster and Humanitarian support
  • End Polio
  • Paul Harris Society
  • End Plastic Soup
  • RC Leefklimaat

Nieuwe leden werven en behouden

Juist bij het begin van het nieuwe jaar overwegen mensen in jouw omgeving of wellicht het lidmaatschap van Rotary hen helpt om maatschappelijke doelen te verwezenlijken of nieuwe vriendschappen te sluiten.

Als nieuwe leden bij jouw club zich aansluiten, betrek ze dan zo snel mogelijk bij allerhande activiteiten. En als je niet echt weet wat zij willen, gebruik dan een enquête, formeel of informeel door een gesprek, om erachter te komen wat hun verwachtingen zijn
En vergeet ook niet de leden die al één jaar lid zijn of zij de clubactiviteiten naar hun wensen vervuld zien. Een handleiding voor een dergelijk enquete vind je HIER

Bied je leden een ongeëvenaarde clubervaring 

Volgens recent Rotary-onderzoek is een bevredigende clubervaring nog steeds het belangrijkst voor leden. Maar het creëren van die ervaring is complex en het kost tijd om uit te zoeken wat werkt voor jouw club. Gelukkig is de Club ervaringsmeter beschikbaar om je advies op maat te geven. Deze tool is online, en biedt manieren om de vijf aspecten van de clubervaring te verbeteren die het belangrijkst zijn voor leden.

SAVE THE DATE!

Op 25 juni 2024 organiseert Rotary een Rotary congres met als thema Mentale gezondheid. Locatie: AFAS theater in Leusden.

21 maart 2024 avond bij FC Utrecht met het hele district. Frans van Seumeren (eigenaar van FC Utrecht) is gastheer.

Data van (overige) activiteiten in District 1570 tot 1 juli 2024

klik HIER