© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Historie van Rotary Club Houten

Historie Rotaryclub Houten

De Rotaryclub Houten werd op 19 januari 1990 opgericht en vierde dus inmiddels haar derde lustrum. Een Rotaryclub kan men niet zo maar opzetten. De club moet worden gecharterd. In dit chartertraject werden wij in 1989 bijgestaan door onze “moeder” Rotaryclub Vianen-Vreeswijk.
Onze eerste chartervoorzitter was Pieter Vos. Wij vierde deze charter tezamen met het district en onze latere Rotary twinclub in Tunbridge Wells, ten zuiden van Londen.

Wij zijn een ‘mannen’ club. Op verzoek van het district hebben wij inmiddels ook een gemengde dochterclub opgericht namelijk Rotaryclub Houten-Castellum. Door de groei van Houten en een eigen profiel heeft deze dochter zich tot een volwaardige Rotaryclub ontwikkeld.

Afbeeldingsresultaat voor Rotary rondje houten hardlopenMet zo’n dertig jaar historie hebben wij vanzelfsprekend een reeks van lokale en internationale serviceprojecten gerealiseerd. Teveel om hier te vermelden, maar een paar projecten steken erboven uit:
Een schoolinrichting in India, een waterzuivering in Thailand, ‘het Rondje Houten’ later de Vlinderloop, de Truckersdag, de Kerstviering met ouderen, het vervoer van ouderen en gehandicapten en diverse fundraisingsdiners.
In het algemeen richten wij onze service activiteiten met name op mensen en organisaties, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Onze dochterclub richt zich meer op de behoeften van de Houtense jeugd.

Afbeeldingsresultaat voor de appelplukker

Op gepaste tijden reiken wij de ‘Appelplukker’ uit om een vrijwilliger, die zich bijzonder heeft ingezet voor de Houtense gemeenschap, te bedanken voor zijn of haar inzet.

Een andere activiteit van Rotaryclub Houten is de internationale uitwisseling door het bezoek aan elkaars club. Lang hebben wij die jaarlijkse uitwisseling gehad met RC Tunbridge Wells, daarna hebben wij een uitwisseling met RC Sonderborg in Denemarken gehad.
Nu worden de bezoeken meer op thema gestuurd bijvoorbeeld door een bezoek aan RC Thessaloniki over de schuldencrisis, aan RC Dresden over ‘Die Wende’. Een bezoek aan Belgie ligt in onze planning.

Tenslotte organiseren wij sinds enkele jaren publieke lezingen, die altijd van een hoog niveau zijn en inspringen op actuele zaken zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen, onze inzet in Afghanistan, de vaccinatieproblematiek etc.