© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary 100 jaar Estafette acties Oosterhout

NEDERLANDSE SAMENLEVING KAN AL 100 JAAR REKENEN OP INZET ROTARY

Oosterhout – Zaterdag 25 november hebben Rotaryclubs uit Oosterhout, Gilze-Rijen en Dongen gezamenlijk het 100-jarig bestaan van Rotary in Nederland gevierd.

Rode draad in het 100-jarig jubileumjaar is een emissieloze fietsestafette, die op 28 januari is gestart in het Olympisch Stadion in Amsterdam en over een route van 5.000 km alle 500 clubs in Nederland verbindt. Het bezoek van ‘de bakfiets’ is een mooi moment om zichtbaarheid te geven aan de projecten die gesteund worden door de lokale rotaryclubs.

Samen met een duofiets van Fietsmaatjes Oosterhout kwam de estafettefiets ’s middags aan bij het Roger That Inspiratielab in Oosterhout. Deze laagdrempelige inloopplek, in één van de hallen op het Galvanitasterrein, is een burgerinitiatief om de mentale gezondheid van jongeren in Oosterhout te verbeteren. Mentale gezondheid, vooral onder jongeren, is wereldwijd één van de grootste uitdagingen in dit decennium.

1 of 11

In aanwezigheid van Assistent-Gouverneur Ad Kroft namen de voorzitters van de rotaryclubs Oosterhout-Regio, Oosterhout-Centrum, Oosterhout-de Warande en Gilze-Rijen en Dongevallei gezamenlijk de gouden estafetteschep over. Hierna werd aandacht besteed aan de lokale initiatieven die door de verschillende rotaryclubs worden ondersteund.

Fietsmaatjes; een groep enthousiaste Oosterhouters die zelf graag fietsen en dit iedereen gunnen. Op duofietsen, mede gefinancierd door verschillende rotaryclubs, zorgen zij ervoor dat zoveel mogelijk mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen op een actieve manier buiten zijn en kunnen genieten van de gezelligheid van het samen fietsen en nieuwe of juist vertrouwde plekken kunnen opzoeken.

Stichting Leergeld helpt kinderen uit gezinnen met geldzorgen, bijvoorbeeld met het verzorgen van schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, sport, muziekles of een verjaardagpakket. Ouders kunnen zo het beste aan hun kind geven, en elk kind kan meedoen met hun leeftijdgenootjes!

De Wensboom; al 10 jaar kunnen inwoners van Oosterhout en omgeving rond de kerstdagen een wens ophangen in de Oosterhoutse Wensboom. Rotaryclubs en stichting Bruisende Binnenstad spannen zich ieder jaar weer in om een aantal bijzondere wensen te vervullen.

De Voedseltuin; de ongeveer 1 hectare grote voedseltuin voorziet mensen in Oosterhout en omstreken die in ‘stille armoede’ leven via de Voedselbank minimaal 3x per week van verse, biologische groenten en klein fruit. De tuin wordt gerund door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en draagt positief bij aan ongedwongen participatie, nieuwe contacten en integratie in de samenleving.

Mantelzorgdag; al bijna 15 jaar organiseren de Oosterhoutse rotaryclubs een dag waarbij de maatschappelijke erkenning voor mantelzorgers voorop staat en mantelzorgers een onbezorgde dag wordt gegund met diverse activiteiten zoals bijvoorbeeld een heerlijke wandeling door het bos, een ontspannen tekenworkshop of leerzame lezing.

Santa Run Oosterhout; de jaarlijkse kerstmannenloop in Oosterhout om geld in te zamelen voor lokale goede doelen, zoals onder andere Inloophuis Poppy’s, de Wensboom, Dorpsmaaltijd Teteringen en musicalvereniging Con Brio. Dit jaar vindt de Santa Run plaats op 16 december. Je kunt je inschrijven op oosterhout.rotarysantarun.nl.

En daarnaast zetten de rotaryclubs zich jaarlijkse in voor bijvoorbeeld het Classic Wings & Wheels Gala, de Matthäuspassion, Stichting Op den Alpe, Job Experience, Ninos de Guatemala en vele andere bijzondere projecten.

Het Rotary district Zuid-West Nederland vraagt tijdens het 100-jarig jubileum op verschillende manieren aandacht voor het thema Leefmilieu. In Oosterhout konden de clubs daar goed op aansluiten door aandacht te vragen voor het initiatief ZAPpers. Zwerf Afval Pakkers zijn mensen die zich vrijwillig inzetten voor een schone leefomgeving door zwerfaval aan te pakken. Daarom hielpen zaterdag ruim 30 Rotarians mee om de gemeente Oosterhout een stukje leefbaarder te maken.

De Oosterhoutse burgemeester Mark Buijs – afgelopen zaterdag zelf óók jarig - feliciteerde de rotaryclubs met hun 100-jarig jubileum en prijsde de tomeloze inzet voor alle bijzondere goede doelen en initiatieven in Oosterhout en haar randdorpen.

Namens de gezamenlijke Rotaryclubs Oosterhout en Gilze-Rijen en Dongevallei is er een bedrag van € 1.250,- gedoneerd aan werkgroep Duurzaam Oosterhout ten behoeve van de Boomplantdag 2024.