© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary Kinderkamp 2023 gaat door!

Frits Boddeman | 24/10/2022

De klap kwam hard aan toen eind 2021 duidelijk werd dat groepsaccommodatie De Vliehorst in de zomervakanties niet langer meer als onderkomen voor het Vlielandkamp beschikbaar zou zijn. Ondenkbaar, want in de afgelopen halve eeuw hebben honderden Rotaryclubs zo’n 5000 kinderen naar het eiland gebracht voor een zorgeloze vakantie. Kinderen die anders niet met vakantie hadden gekund, bijvoorbeeld als gevolg van financiële nood of gezinsomstandigheden. 

“Alles is uit de kast gehaald in een poging het besluit ongedaan te maken. Van een brief aan de Vlielandse gemeenteraad, een gesprek met de burgemeester tot aan een radio interview op Omrop Fryslân.” zegt Diana Bakker (RC Purmerend Polderland) die, samen met Frits Boddeman (RC Purmerend Weidevenne) al jarenlang de kampen organiseert. 

“Dat het kamp in 2022 moest worden afgelast heeft binnen Rotary veel reacties losgemaakt”, vertelt Frits Boddeman. “Wij kregen van Rotaryclubs veel vragen en een groot aantal steunbetuigingen. En niet in de laatste plaats veel suggesties voor alternatieve locaties. Het is natuurlijk fijn om te merken dat dit Rotary kinderkamp bij velen leeft en in een behoefte voorziet. Vandaar dat we deze prachtige traditie met zo’n grote maatschappelijke impact niet zo maar aan de kant wilden zetten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het opzetten van een nieuwe versie van het kamp gaat veel verder dan het vinden van een geschikte accommodatie. Want het gaat niet alleen om een slaapplaats, maar vooral ook om de mogelijke activiteiten op loop- of eventueel fietsafstand. Als de kinderen van hun vakantie thuiskomen moeten ze immers kunnen vertellen over de spannende avonturen en uitdagingen die ze hebben beleefd”. 

Maar het gezegde ’waar de ene deur dicht gaat, gaat een andere open’ bleek ook op het kinderkamp van toepassing. In het afgelopen jaar was er intensief contact met een mogelijke partner die op Schiermonnikoog het klappen van de zweep kent en de beschikking heeft over een ruime en moderne groepsaccommodatie. Alle reden om een overstap van Vlieland naar Schiermonnikoog te maken en daar onder de nieuwe naam Rotary Kinderkamp de traditie van het organiseren van een vakantiekamp voor kwetsbare kinderen voort te zetten.