© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Sollicitatieproject

Ieder jaar organiseren we voor leerlingen uit het vervolgonderwijs een leerzaam sollicitatieproject.

Van tevoren krijgen de leerlingen informatie over het schrijven van een echte sollicitatiebrief en het voorbereiden op een gesprek.

Daarna komen ze, verspreid over twee avonden, op een ‘echt’ sollicitatiegesprek bij twee zogenaamde medewerkers van het bedrijf waar ze solliciteren.

Dit gesprek wordt beoordeeld en telt mee voor het rapport.

uit het AD van 7 maart 2023:

Hoe moet je solliciteren? Ook in deze tijd is oefenen belangrijk: ‘We geven ze zelfvertrouwen’

Alissa Verwoerd

Afbeelding met kleding, persoon, person, pak

Automatisch gegenereerde beschrijving

Dylan van den Boogaard (rechts) ging op sollicitatiegesprek bij Wim de Rooij. © Marnix Schmid

Daar ga je dan. Met knikkende knieën en zweethandjes op weg naar je eerste sollicitatiegesprek. Tientallen vmbo-leerlingen van het Minkema College in Woerden moesten er maandag- en dinsdagavond aan geloven.

Alles om die ene felbegeerde mbo-stage te bemachtigen. Een outdoor- en reiscentrum in Utrecht zoekt iemand die nieuwe activiteiten wil bedenken en ontwikkelen voor het bedrijf, zoals wandeltochten en fietsvakanties.

Tja.. hoe begin je vervolgens als je die stage wil krijgen? Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Wat zet je op je cv? Hoe presenteer je jezelf bij een sollicitatiegesprek?

Levensecht

Gelukkig voor de Woerdense scholieren, ging het deze keer niet om een echte vacature. Zij kregen de kans om op een levensechte manier te oefenen met solliciteren. Op school kregen ze les over het schrijven van een goede brief en het maken van een mooi cv. Deze week mochten de leerlingen op gesprek komen bij Van Dijk Trucks in Woerden. Hier stonden allerlei echte ondernemers en leden van de Woerdense Rotary Club klaar om de scholieren flink aan de tand te voelen.

Ondanks dat het slechts om een oefening ging, namen de examenleerlingen hun opdracht bloedserieus. Jade Bouwman (15) is ruim van tevoren aanwezig om haar gesprek goed voor te bereiden. ,,Ik kreeg de tip om me netjes aan te kleden, dus dat heb ik gedaan. Straks moet ik ervoor zorgen dat ik netjes en professioneel blijf”, laat ze weten.

Jade Bouwman (15) laat vol trots haar cv zien.

Jade Bouwman (15) laat vol trots haar cv zien. © Marnix Schmidt

Dylan van den Boogaard (15) mocht maandagavond het spits afbijten. Ietwat zenuwachtig loopt hij naar het hokje waar Wim de Rooij, oud-directeur van een voedselproductiebedrijf, op hem staat te wachten. Er volgt een gesprek van zo’n 20 minuten. 

Rechtop

Met een blij gezicht loopt Dylan de ruimte weer uit. ,,Aangenomen!” vertelt hij. ,,Ik vond dit ontzettend waardevol. Van tevoren dacht ik: ‘moet dit nou?’ Maar ik heb er echt wat van opgestoken. Als ik straks moet solliciteren voor m’n stage, sta ik sterker in m’n schoenen. Dat komt doordat ze me praktische tips mee hebben gegeven. Zo moet ik proberen wat minder aan m’n gezicht te zitten en kreeg ik de tip om een notitieblokje mee te nemen.”

Ondertussen heeft ook Arda Kozan (16) zijn gesprek gehad. ,,Het ging goed, maar ik ben helaas niet aangenomen.” Toch is Arda niet getreurd. ,,Ze hebben me geleerd hoe ik moet zitten en hoe ik mijn cv aantrekkelijker kan maken.”

Wiebelen

De jongeman ging op gesprek bij Rolf Verschure (eigenaar Lekx Accountants) en Emma Verschure (eigenaar Emma’s Tax Law). ,,Het viel mij op dat bijna iedereen een vrij saai cv had, dus ik heb de tip gegeven om deze in Canva te maken. Daar kun je makkelijk een eigen cv ontwerpen, wat opvalt tussen de rest”, laat Emma weten. ,,En toch ook de houding van veel leerlingen viel ons op”, aldus Rolf. ,,Bijna iedereen was erg aan het wiebelen en zat niet stevig op de stoel. Dat is zonde”, vindt Emma. ,,Maar kijkend naar de leeftijd, deed iedereen het super goed”, zijn beiden het eens.

Dat vindt ook Wim de Rooij. ,,Alle leerlingen weten heel goed wat ze willen. En ik weet ook dat ze het voeren van zo’n gesprek prima kunnen. Door deze oefening geven we ze zelfvertrouwen voor de volgende keer.”

Arda Kozan (16) op gesprek bij Emma en Rolf Verschure.

Arda Kozan (16) op gesprek bij Emma en Rolf Verschure. © Marnix Schmidt

Big Smile

Als de leerlingen uit gesprekken komen, worden ze opgevangen door Nederlands docent Brigitte Piëst. ,,Ze nemen het zo serieus! Dat is prachtig om te zien”, aldus een blije lerares. ,,Iedereen heeft een goede brief geschreven. Alleen de spelling verdient nog wel wat aandacht bij veel leerlingen. Maar over het algemeen ben ik ontzettend trots op ze”, aldus Piëst. ,,Je kunt leerlingen wel laten oefenen door een gesprek te voeren met elkaar, maar dit is toch echt anders. Ze nemen dit vele malen serieuzer. Iedereen is op tijd en loopt met een big smile het gesprek uit. Ze vinden het fijn dat er zoveel tijd voor ze wordt genomen.”

Belang

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en de grote vraag naar mbo’ers, is er nog altijd een tekort aan zo’n drieduizend stageplaatsen voor deze mensen, volgens het CBS. In de provincie Utrecht is er vooral een tekort aan stageplaatsen in de zorg en de internationale handel, dat is ontstaan doordat er maar weinig begeleiders zijn.

Sollicitatie-expert Eveline Pernoud juicht het oefenen op solliciteren op deze manier dan ook enorm toe. ,,We leven nu in een goede tijd waarin je als werknemer soms tussen banen kan kiezen, maar dat gaat ook wel weer veranderen. Het is fijn dat mensen dan weten hoe ze moeten solliciteren.”

Bij jongeren gaat het inderdaad vaak fout als het gaat om houding, is Pernoud het met de Woerdense ondernemers eens. ,,Op school is het stoer als je achterover gezakt zit, maar in een sollicitatiegesprek is het een garantie voor een afwijzing. Je ziet er dan juist uit als lui. De werkwereld is anders dan de schoolwereld, maar dat hebben veel mensen al na hun eerste stage door. Studenten krijgen daarna vaak een heel andere houding.”

Om te slagen in het solliciteren zijn volgens Pernoud voor jongeren helemaal niet zoveel dingen nodig. ,,Zorg ervoor dat je enthousiast bent en je goed hebt ingelezen over een bedrijf. Met simpelweg je best doen, kom je al een heel eind.”