© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

ROTARY BREDA MASTBOS

Logo Rotary Breda West

Maatschappelijk, Betrokken, Sociaal

Deze drie woorden staan centraal voor onze Rotary Breda Mastbos (RBM). Welkom op onze site!
RBM is een gemêleerde club met een diversiteit aan mensen, beroepen en levenservaringen.
Wij inspireren elkaar graag op vriendschappelijk, zakelijk maar vooral op maatschappelijk vlak.

In- en externe sprekers houden ons wekelijks scherp met onderwerpen die gerelateerd zijn ons jaarthema.
Dit clubjaar is het thema Forward Thinking.
Met dit thema willen we ons in het programma ook richten op sprekers met onderwerpen gericht op de toekomst.

Wij zetten ons in voor lokale, regionale en internationale goede doelen.
En wisselen dat af met interne activiteiten om elkaar beter te leren kennen en plezier te maken.
Verschillende commissies zijn druk in de weer om dit allemaal mogelijk te maken.

Spreekt het bovenstaande jou aan en ben je jong van geest?
En ben je toe aan een nieuw fris netwerk?
Dan ben je van harte welkom.

Meld je aan en kom gewoon gezellig een keer langs om de sfeer te proeven.
Onder het genot van een diner maak je dan kennis met de clubleden.
Ons “clubhuis” is hotel/restaurant Heeren van Oranje in Breda, aan de rand van het Mastbos.

Iedere twee weken op woensdag van 18.00 tot 20.00 uur.

Fundraising diner voor Grote Broer Grote Zus een groot succes!

Grote Broer Grote Zus (GB-GZ) is een organisatie die zich inzet voor Bredase jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een belangrijke activiteit van GB-GZ is dat zij dagelijks in de Bredase wijken te vinden is om jongeren te helpen. Op dit moment zijn er 3 locaties binnen Breda. Alleen al in de Haagse Beemden geven de grote broers en zussen “een thuis” aan 80 jongeren in de leeftijd van 10-21 jaar.

Om meer Bredase jongeren een goede start te kunnen geven voor hun toekomst hebben wij op 13 april een fundraising diner georganiseerd i.s.m. Ingenhousz Breda en Classic Young Masters Breda. Het doel was om geld in te zamelen om GB-GZ voor minimaal 3 jaar te begeleiden naar hun “stip op de horizon”. En dat is gelukt. We hebben in totaal ruim tienduizend euro bij elkaar gebracht!

Dat geld gaan we de komende 3 jaar gebruiken om:
- nieuwe materialen aan te schaffen voor sport, muziek en onderwijs
- jongeren een begeleidingstraject aan te bieden op het gebied van stage
- de organisatie te helpen met hun financiële doelstellingen.

Wij willen iedereen bedanken die mee heeft geholpen om dit mooie bedrag bij elkaar te brengen, in het bijzonder Ingenhousz Breda, Classic Young Masters Breda, de sponsoren Rotary Club Antwerpen, Best Besteed uit Breda, Bedrijvenvereniging VBBO en last but not least club en leden van Rotary Club Breda Mastbos voor al hun financiële bijdragen (diners, sponsoring, spontane inzameling etc.). Maar we willen vooral ook de jongens en meiden van GB-GZ bedanken die mooie rap- en DJ-optredens hebben verzorgd en die mee hebben geholpen in de keuken en in de bediening.

Wij zijn trots dat we twee muziekwerelden voor deze avond bij elkaar hebben gebracht. De samenwerking, energie en tijd die hieraan besteed is heeft zijn doel bereikt. Muziek is immers de taal die iedereen “spreekt”. De muziekstukken die deze avond door de Rappers (Kevin, Esmano en Senn), de muzikanten Julian en Rangel en DJ Kevin ten gehore zijn gebracht hebben ons verteld doen staan. Prachtige zelfgeschreven nummers die uit het hart gespeeld en gezongen zijn!Fietsen voor begeleiders Oekraïnse weeskinderen

In Breda worden 30 weeskinderen uit de Oekraine opgevangen. Bredase Rotary clubs ondersteunen deze opvang. Vorig jaar hebben we met hen verschillende activiteiten ondernomen (naar de Efteling, NAC, schouwburg, etc.) en hebben toen voor de kinderen ook fietsen gekocht. Omdat hun Oekraïnse begeleiders graag samen met hen zouden gaan fietsen, ook al omdat in het drukke Nederlandse verkeer enige begeleiding wel nodig is, hebben de Rotary clubs Breda Mastbos en Breda Zuid nu voor de begeleiders 8 fietsen gekocht. De fietsen zijn geleverd door Tools to Work, een ontwikkelingsorganisatie in Teteringen die materialen inzamelt en opknapt voor landen in Afrika. In dit geval hebben ze de fietsen tegen een laag bedrag voor de Oekraïners geleverd. De kinderen kunnen nu samen met hun begeleiders op stap.


Een bloemlezing van activiteiten in het afgelopen jaar

Santa Run 2022

Eindelijk kon op 18 december, na een geforceerde pauze van twee lange jaren door Corona, weer de traditionele Santa Run worden gehouden. Onder winterse omstandigheden liep een enorme hoeveelheid Santa's een rondje van ca. 3 km door het Ginneken en het Mastbos. 

Deze Santa Run is een gezamenlijke activiteit van de vier Rotary clubs in Breda. De opbrengsten gaan naar twee lokale goede doelen. Stichting JOBi zet zich in om ervoor te zorgen dat ieder kind in Breda zonder honger naar school kan en stichting Het Bonte Perdje helpt jonge mensen met een handicap de paardensport te beoefenen.

100 gezinnen een “warme" kerst bezorgen!

Dat was het doel van onze kerstpakkettenactie 2022. En dat is gelukt!  Zaterdag 17 december jl. hebben we in overleg met de stichting Caritas voor 100 extra kerstpakketten gezorgd.

Met medewerking van Sligro Breda hebben onze leden Ad van Alphen en Joost Frenken een mooie kerstpakket samengesteld. Alle spullen zijn door Sligro Breda bij de kerk/pastorie in Prinsenbeek afgeleverd. En met diverse leden van onze club hebben we in een paar uurtjes tijd 100 dozen gevouwen, gevuld en bezorgd op diverse verzamelplaatsen in Breda. Caritas Breda zorgt er vervolgens voor dat de pakketten bij de juiste adressen worden afgeleverd.

Avondjes van Acht

Twee keer per jaar vinden er zogenoemde Avondjes van 8 plaats. Dan komen 4 leden met hun partners een avond samen. De organisatie is in handen van één van die leden en die kan het volledig naar eigen inzicht invullen. De Avondjes van 8 zijn dan ook telkens weer heel verschillend en variëren van bijvoorbeeld een lunch tot een borrel of een diner, waarbij interessante gesprekkken worden gevoerd om elkaar beter te leren kennen.

In het kader van het jaarthema "Leven in de Brouwerij" heeft Jan Laurijssen onlangs een zeer geslaagde avond verzorgd in het Brouwerijmuseum in Breda.

Kunst en cultuur: Ongeremd Verwonderen

Hoe een individuele uitnodiging voor een tentoonstelling van verschillende kunstenaars in één week uitgroeide tot een gezellig club-uitje ...

Nadat tijdens een reguliere club-bijeenkomst een leuke tentoonstelling was aangekondigd bleek de belangstelling zo groot dat we met een grote groep clubleden en partners naar de Vlaamse schuur van Wilma en John Heller in Prinsenbeek zijn getogen. Daar hebben we genoten hebben van een prachtige verzameling kunst, inclusief nadere toelichting door de kunstenaars zelf. Een activiteit die voor herhaling vatbaar is.

Opvang Oekraïense kinderen

Dankzij de vier Rotary clubs in Breda zijn 36 Oekraïense kinderen met begeleiders naar Nederland gebracht.

Door fundraising en gezamenlijke actie was dit in versneld tempo te realiseren. Nadat ze eerst op adem zijn gekomen in Bavel, waar lokale vrijwilligers ook bergen werk hebben verzet om een goede opvang te realiseren, hebben we de vraag gesteld waar verder hulp nodig is. Dat heeft o.a. al geresulteerd in de aanschaf van zeven mountainbikes voor de oudere jeugd, een dag Efteling voor alle kinderen en begeleiders en een bezoek aan een balletvoorstelling in het Chasse theater. De gezamenlijke aanpak werpt zijn vruchten af.

Open avonden

Op 6 april was de eerste open avond met John Heller, CEO van Louwman, als gastspreker. Hij gebruikte het jaarthema "change" als rode draad in zijn inleiding, met niet alleen de veranderingen die de automobielsector op dit moment doormaakt als voorbeeld, maar ook zijn persoonlijke verandering, van CEO van de Argentabank naar CEO van Louwman.

Woensdagavond 15 juni was de tweede open avond met gastspreker Frank de Haan, manager kenniskern Strategie en Bestuur van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Frank is  onder andere ingegaan op het strategievormingsproces waar Amphia op dit moment middenin zit. Fondsenwerving en Goede Doelen

Wij zetten ons in voor lokale, regionale en internationale goede doelen. We organiseren hiervoor fondsenwervingsactviteiten en werken ook regelmatig samen met (internationale) zusterclubs. Enkele voorbeelden:

Lokale goede doelen: Grote Broer Grote Zus

Fondsenwerving: Santa run

Internationale goede doelen: goed (drink)water, sanitatie en hygiëne

Lokale goede doelen: NatuurWijs op lagere scholen in Breda 

Lokale goede doelen: Kerstpakketten in Breda en omstreken

Lokale goede doelen: diverse corona-acties in Breda e.o.Welke commissies maken dit allemaal mogelijk?

                   


Het privacy-statement van Rotary Breda Mastbos is van toepassing!