© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Handicamp 2023

Afgelopen oktober is na een pauze van drie jaar het 20e Handicamp gehouden.

De overstroming op ons terrein in Houthem en de Corona hebben het ons bijna drie jaar

onmogelijk gemaakt om deze mooie survivalweek door te laten gaan.

Voor wie Handicamp niet goed op het netvlies heeft staan: Handicamp is oorspronkelijk gestart op initiatief van Theo Alberts van RC Gulpen-Vaals samen met Kitty de Jonge van RC Elsloo-Maaskant.

Het is een activiteit van het hele District 1550, warm ondersteund door onze Gouverneur Joke Jongeling. De organisatie wordt al vele jaren verzorgd door RC Elsloo-Maaskant en RC Geleen.

De doelgroep zijn lichamelijk gehandicapte jongeren tussen de 15 en 20 jaar, die op onze locatie in Houthem met hun beperkingen uitdagende activiteiten beleven zoals boomklimmen, touwparcoursen, tokkelen, nachttocht, etc. Voor de deelnemers is het steeds weer een prachtige ervaring om hun grenzen te verleggen. De grootte van de deelnemersgroep is 15 jongeren.

Het organisatie team tijdens de week bestaat uit een paar professionals, waarbij de deelnemers in een 1:1 relatie begeleid worden door jonge vrijwilligers. Stichting Wigwam heeft als professionele organisatie de zorg dat alle activiteiten veilig kunnen plaatsvinden binnen ook de medische randvoorwaarden die ieder van de deelnemers meebrengt. 

De kosten van een Handicamp week bedragen een klein twee duizend euro, op te delen in twee stukken: de kosten van verblijf en activiteiten - € 700,- - en de zorgkosten die gemaakt moeten worden voor deze bijzondere deelnemersgroep. Deze laatste kosten bedragen ca. € 1000,- waarvoor de deelnemers een beroep kunnen doen op hun PGB of Wajonguitkering. Stichting Wigwam faciliteert hierbij.

De Rotary Clubs van ons district kunnen op een aantal manieren bijdragen aan het Handicamp:

  • Sponsoren van een deelnemer a raison van € 700,-. De club kan hiervoor zelf een deelnemer aandragen. Als dit niet mogelijk is zorgen wij dat een andere kandidaat gevonden wordt.
  • (Kinderen van) Rotarians kunnen zich ook aanmelden als vrijwilligere begeleider.
  • Gedurende de week is er ook een (echt)paar die intern verblijft en zorgt voor allerlei huishoudelijke taken. Ook dat is vrijwilligerswerk waar we op zoek zijn naar opvolgers van het echtpaar dat dit de laatste jaren met plezier heeft gedaan.
  • Clubs kunnen zich ook aanmelden om op een van de avonden een maaltijd te verzorgen. De maandag- en woensdag zijn al ingevuld, maar voor de dinsdag en donderdag zoeken we nog een kookteam.
  • Naast het sponsoren van een deelnemer kunnen clubs ook een algemene bijdrage geven waaruit andere kosten zoals een bijdrage voor een deelnemer die de zorgbijdrage niet uit PGB/Wajong uitkering kan betalen.
  • Op de laatste dag is er een barbecue voor de deelnemers, vrijwilligers, ouders en Rotarians vanuit de sponsorclubs.

Hoe verder?

Allereerst willen we nog benadrukken dat een brede ondersteuning van clubs uit ons district echt  nodig is om te toekomst van Handicamp zeker te stellen.

Het Handicamp 2023 zal dit jaar van maandag 16 t/m vrijdag 20 oktober plaatsvinden.

Het inschrijformulier kunt hier downloadendit-is-rotary.pdf; U kunt hierin aangeven op welke wijze uw club zou willen bijdragen aan Handicamp. Het ingevulde formulier vóór 1 juni 2023 mailen naar de voorzitter, vermeld in het formulier.

Guus Bucker (vz) (RC Geleen, 06-52162475)

Leon Dautzenberg  (RC Elsloo-Maaskant, 06-51656288)

Rob Atsma (RC Geleen, 06-22408624)