© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Inspiratiedag 1 oktober 2022
De aanmeldingen zijn gesloten!

District Governor 1550 Zuidoost-Nederland 2022-2023


Inspiratiedag Rotary D1550 | 1 oktober | College Parklaan1 Weert

Werkstuk van Jiska Dielen, 2022, Het College, Weert

Locatie

Het College, Parklaan 1A, Weert

Er is voldoende parkeergelegenheid, maar carpoolen en openbaar vervoer worden aanbevolen.

Station Weert ligt op circa 20 minuten lopen van het College.

Programma


Tijd

Programma

09.30 uur

ontvangst

10.00 uur  

opening  

10.30 – 11.15  

workshop 1  

11.15 - 11.30  

pauze /wisselen  

11.45 – 12.30  

workshop 2  

12.30 – 13.15  

lunch  

13.15 – 14.00  

workshop 3  

14.00 – 14.15  

pauze /wisselen  

14.15 – 15.00  

workshop 4  

15.00  uur

afsluiting  

De workshops:

 1. End Polio Now - Patrick Hardeman. We are this close! Waar staan we nu met onze doelstelling om Polio de wereld uit te krijgen en wat kunnen jij en jouw club doen om te zorgen dat in 2026 de wereld polio vrij is?!
 2. End Plastic Soup - Marja Ritterfeld. De ambitie is anno 2050 geen plastic soep meer in de oceanen, zeeën en is er geen plastic afval meer in onze meren, rivieren, parken, bossen en op de straten. Rotary, Rotaract & Interact Clubs uit de hele wereld helpen mee om het plastic probleem op te lossen en te voorkomen, gedurende de hele cyclus. Hoe draagt jouw club hier aan bij?
 3. Diversiteit brengt ons verder – Karima Hekmat. Mensen zijn niet gelijk. Met alle unieke eigenschappen en kwaliteiten zijn er verschillen tussen mensen. Ook hebben we veel overeenkomsten. Elkaar opzoeken ondanks de verschillen lijkt een sleutel te zijn tot begrip en verbinding. We kunnen meer vooruitgang maken als we meer samen gaan werken met een mix van culturen, geaardheid, leeftijd, mannen en vrouwen. Diversiteit in teams bevordert innovatiekracht. In deze workshop word je je bewust van de meerwaarde van verschillen en hoe je die kunt benutten in het contact.
 4. Rotary en het belang van water – Jan Roumen. De leden van de waterwerkgroep gaan in op het belang van water als een van de Rotary-focusgebieden. Twee districtsbrede projecten (IHE-scholarships en Arusha-Tanzania) worden toegelicht. Ook wordt uitleg gegeven over Wandelen-voor-water nieuwe stijl als fundraise-project. Er is verder ruimte voor discussie / interactie.
 5. 7e focusgebied: Leefmilieu – Gé Moonen. De nieuwe districtscommissie Leefmilieu presenteert zich en inventariseert de initiatieven en behoeften in ons district. Input zeer gewenst!
 6. 100 jaar Rotary in Nederland-estafette – Charon Duermeijer. In 2023 bestaat Rotary 100 jaar in Nederland. Dat laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan. We verbinden de ruim 500 clubs via een meer dan 5.000 km lange emissieloze estafette. Wanneer is jouw club aan de beurt en gaan jullie lopen, fietsen met een rolstoelbakfiets, roeien of zeilen?
 7. Maak je club zichtbaar – Annemiek Groen en Mariecke Schipper. Jouw club doet fantastische projecten. Maar hoe laat je die zien en werk je mee aan het imago van Rotary via sociale media?
 8. My Rotary: wegwijs in de onmetelijke website van 'my.rotary.org' – Frank van der Meijden. (Alléén) Voor leergierige leden die een 'my-Rotary account' hebben! Inzicht in 'Club & District Administration', inzicht in het begrip 'third party sites', etc. Vragen stellen zal het nut van de workshop sterk verhogen!! 
 9. Meer kennis, meer Rotary! – Kiki Kossmann. Niet alleen voor nieuwe leden. Laat je informeren wat het Rotary Leerinstituut en het nieuwe blended learning voor jou en je clubleden kunnen betekenen. 
 10. Empowering Girls – Anneke Assen (NB alleen 10.30 u en 13.15 u). Gelijke kansen voor meisjes is niet alleen iets voor ontwikkelingslanden. Ook in Nederland is er kansenongelijkheid. Kunnen meisjes zich in Nederland net zo goed ontwikkelen als jongens? Denk eens aan leer- en leesachterstand, economische zelfstandigheid, veilig kunnen reizen en menstruatiearmoede. Wat doet jouw club?
 11. Stop cervical cancer – Motalib Weijters. Baarmoederhalskanker is wereldwijd een oprukkende ziekte, met name in de lage-inkomenslanden. De WereldGezondheidsOrganisatie (WHO) deed in 2018 de oproep hier een einde aan te maken door vaccinatie, screening en behandeling. Motalib is een voortrekker in Bangladesh.
 12. The Rotary Foundation: het hart van Rotary – Herman Schimmel. The Rotary Foundation (TRF) is de ‘goede doelen’-tak van Rotary. De inspanningen zijn gericht op allerlei humanitaire en educatieve doelen, het bevorderen van vrede en een eind maken aan polio. Waarom is het zo belangrijk hier aan bij te dragen? 
 13. Leden werven en behouden – Willem van ’t Geloof. Om een robuuste en daadkrachtige club te zijn, heb je voldoende leden nodig. Om te kunnen inspelen op de noden in je omgeving, is een goede maatschappelijke vertegenwoordiging aan te raden. Doe je voordeel met de aanbevelingen van deze workshop. Samen maken we het verschil! 
 14. Vocational Service, de kern in theorie en praktijk – Herman Maassen. De diversiteit aan beroepen onderscheidt Rotary van andere serviceclubs. Deze workshop is een combinatie van een presentatie waar het in de kern om draait en oefenen in groepjes met een aantal praktische voorbeelden voor in de club.
 15. Rotary en jeugd: inspirerend, ontdekkend, uitdagend – Daniëlle Alders. Interactieve workshop over de jeugdprogramma’s van Rotary, zoals Long Term, Short Term, zomerkampen, Ryla, Interact, Rotaract, Handicamp, Vlieland en andere jeugdprojecten.
 16. Ontwikkel leiderschapskwaliteiten bij de jeugd via RYLA – Peter van de Sande. Help jongeren kun kwaliteiten te ontdekken en ontwikkelen via een RYLA-weekend. Ook heel goed voor de samenwerking in de regio en de teambuilding in je club.
 17. Rotaract – Martin Bilo. Deze workshop geeft een bondig overzicht over Rotaract (in het district, landelijk en internationaal). De focus van deze workshop ligt op ons district waarbij ook praktische kanten besproken worden, zoals het vinden en contacteren van Rotaract clubs in de buurt en de mogelijkheden om een Rotaract club te sponsoren.
 18. Het belang van (goed) kunnen lezen – Maarten Gielen. Laaggeletterdheid is, zeker in Nederland, zeer onderschat. Laat je informeren over de mogelijkheden voor projecten in jouw eigen omgeving.
 19. Shelterbox – Addy Goudsmits. Wie kent deze groene boxen niet, die worden ingezet waar mensen huis en haard hebben verloren? We proberen hen goede noodonderkomens aan te bieden voor de eerste paar dagen, weken of maanden na een ramp, om hen te helpen hun leven weer op te pakken. Wat kan jouw club bijdragen om slachtoffers van natuurrampen en oorlogsgeweld weer onderdak te geven?
 20. Ervaringen van een Peace Fellow – Eleni Diker (in het Engels). Wat is een Peace fellow? Wat doet een Peace Fellow? Hoor het verhaal uit eerste hand.
 21. De heilige huisjes van Rotary – Jan Goossens. Wat zijn die heilige huisjes van Rotary en zijn die wel zo onwrikbaar als we denken? Paul Harris heeft het zelf gezegd: ‘Er is niets zo heilig binnen Rotary, dat het niet veranderd kan worden’.
 22. Actiegroep voor Diabetes – Elly Scheepers. Een Rotary Actiegroep (RAG) in oprichting maakt zich sterk voor voorlichting over Diabetes. Veel mensen weten niet dat ze diabetes hebben en gezondheidsrisico’s lopen. Wat kan Rotary bijdragen?