© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief oktober 2023


Samen bouwen aan vitale relaties

Beste Rotarian,

Ik maak me grote zorgen; steeds meer mensen kunnen zich niet meer staande houden in deze wereld. De hele samenleving snákt naar verbinding, vertrouwen, liefde en veiligheid. Daarom wil ik mij, samen met jullie, hard maken voor mentale gezondheid: dit jaar hét item van Rotary wereldwijd
Laten we als Rotarians thuis, op het werk, in de samenleving en in samenwerking met anderen voorgaan in dialoog. Laten we samen bouwen aan vitale relaties. Doe je mee?

Meer weten over mijn achtergrond en drijfveren?  …. Lees verder

Hartelijke groet,

Stan Uyland,

District-Gouverneur D1570, 2023-2024
dg2023-2024@rotary-d1570.nl
06 – 33 888 600

Lees mee in de agenda van de Gouverneur: HIER

To create hope in the world

'To create hope in the world'. Dat is het wereldwijde Rotary thema voor dit jaar. Het verbeteren van de mentale gezondheid maakt daar deel van uit.

Mentale gezondheid krijgt dit jaar extra aandacht vanuit Rotary. Dat is niet zo vreemd, want voor veel mensen geldt dat zij zich in deze verwarrende tijden en snel veranderende samenleving maar met moeite staande kunnen houden. Of erger, mensen die in de knel komen, in een dip zitten of verslaafd raken. De wachtlijsten bij de GGZ zitten vol. We geven 25 miljard uit aan psychische zorg. Jonge dertigers hebben al een burn-out.

Meer en betere preventie is een van de oplossingen. We moeten onze kinderen weerbaarder maken. Daar zijn vitale verbindingen (relaties) voor nodig. En daar wil Rotary mee aan de slag gaan.

Rotary is een veilig, betrouwbaar, groot en invloedrijk netwerk. We zien, horen, respecteren, coachen en helpen elkaar. Om onze kennis met elkaar te delen, is er 25 juni 2024 een congres over mentale gezondheid bij AFAS in Leusden. De international president van Rotary is hierbij aanwezig.

Als Rotarians kun je veel betekenen. Je stelt je tijd, kennis, netwerk en ervaring beschikbaar. Daarmee kun je het verschil maken in iemand leven. Doe je met mij mee?

Zet alvast in je agenda! Congres ‘Mentale gezondheid’ op 25 juni 2024 in Leusden

Lees verder!

The Rotary Foundation: betekenis en rol

Weet jij wat de The Rotary Foundation (TRF) precies doet? En waarom deze foundation zo belangrijk is voor Rotary als geheel, maar ook voor jouw Rotary Club?

The Rotary Foundation is de wereldwijde goede doelenorganisatie van alle Rotary leden. Het is één van de grootste NGO’s ter wereld. TRF ondersteunt op wereldschaal projecten van en door Rotarians en partner-organisaties die een duurzaam effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan de jarenlange actie om polio de wereld uit te krijgen.

The Rotary Foundation werd in 1917 opgericht als een ‘endowment fund’ (dotatiefonds) met als doel ‘Doing good in the world’. Deze missie (en het motto) gelden nog altijd. Arch Klumph (oprichter van TRF) en Paul Harris wilden zorgen dat de goede projecten die ze namens Rotary voor ogen hadden gefinancierd en langdurig ondersteund konden worden. Onafhankelijk en duurzaam.

Service above self

De doelstelling van Rotary komt kernachtig tot uitdrukking in onze lijfspreuk ‘Service Above Self’.

Als Rotarian ben je bereid iets van jezelf te geven, dienstbaar te zijn aan de samenleving en dit in de praktijk ook zichtbaar te maken. Niet alleen door het mede opzetten van lokale en wereldomvattende fundraisingprojecten. Ook door het ter beschikking stellen van je (vak-)kennis.

Juist voor grote, vaak grensoverschrijdende humanitaire projecten is het noodzakelijk om de handen ineen te slaan. Alle kleine bijdragen van individuele Rotarians en hun clubs samen leveren een groot effect. Daarbij is een goede coördinatie cruciaal, juist ook op financieel gebied. Maar ook gedegen kennis en degelijk beheer van grote financiële bedragen en geldstromen is daarbij een vereiste. En dáár zorgt TRF wereldwijd voor.
... lees verder

Kom naar het Rotary Foundation seminar in Antwerpen op 25 november 2023 of in Veenendaal op 16 november 2023.

Rome Rotary Institute 2023

Van 15 tot 17 september 2023 was Rome Rotary Institute 2023 in het Nuvola Convention Center gastheer van de Europese conferentie. Het was de gelegenheid om ervaringen, debatten en netwerken te delen.

De samenwerking tussen Rotarians uit Italië, Malta, San Marino, Frankrijk, België, Luxemburg, Andorra, Monaco, Spanje, Portugal, Azoren, Nederland, Duitsland, Liechtenstein en Zwitserland werd versterkt en nieuw leven ingeblazen.

Bezoeken

Mooie en inspirerende bezoeken aan Rotary Clubs Driebergen Rijssenburg, concert bij Vinkeveen-Abcoude (zie foto en tekst), Rotary Club Laren Huizen (Mauve) en de clubs uit Almere, Almere-Weerwater en Almere New Town.

Dat een ontmoeting tussen musici van het Concertgebouworkest en musici uit de Latijns Amerikaanse wereld tot nieuwe en opwindende muziek kan leiden, werd duidelijk tijdens het benefietconcert op 7 oktober 2023 in de Dorpskerk van Abcoude.

Momenten van weemoed, vreugde en luchtige verhalen wisselden elkaar af tijdens het door de Rotary Club Vinkeveen-Abcoude georganiseerde concert. Musici van het Concertgebouworkest brachten samen met enkele musici uit de wereld van de Latijns-Amerikaanse muziek een veelzijdig en inspirerend muzikaal programma.

Er werden werken gespeeld van Vila Lobos en Ponce. Maar ook composities en bewerkingen van de uitvoerende musici.

De prachtige stem van Laura Polence, de strijkers, de gitaristen, de fluitist en de percussionist brachten het publiek in vervoering. Als altijd was de productie te danken aan Michael Gieler, altviolist van het KCO, die met een creatieve aanpak (klassieke) muziek onder een breed publiek brengt.

Ga voor een impressie naar het YouTube-kanaal Olaiá Music - YouTube.

Meer weten over Rotary Club Vinkeveen-Abcoude: zie www.rotary.nl/vinkeveenabcoude/.

🧰Toolkit voor mooie Rotaryactiviteiten🧰

Het district wil graag een mooie toolkit ontwikkelen om jullie te faciliteren bij het organiseren van activiteiten. Daar staan veel praktische tips en handleidingen in, zodat jullie dat niet allemaal opnieuw hoeven te bedenken. Het doel: de beste projecten met elkaar delen.

Jij kan helpen!

Heb je met jouw club een mooie activiteit georganiseerd? Mail het draaiboek naar secretaris@rotary-d1570.nl. Dan gaan we alle ontvangen informatie goed bekijken en daar een mooie toolkit uit samenstellen, die we uiteraard met jullie allemaal delen. Zo hoeft jouw club niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. 

👍Heel veel dank👍

18 september: inspirerende meeting t.b.v. onze Area Governors

Naast een goed samenzijn om de onderlinge band te versterken en om ervaringen uit te wisselen zijn er door de aanwezigen een grote hoeveelheid tips verzameld.

Lees hier de: 'Tips van alle aanwezigen bij het Area Governors en Secretarissen Diner op 18-09-2023'

Nieuwe regio-indeling

Sinds kort is er een nieuwe regio-indeling van ons district. De nieuw regio-indeling en overzicht van de AG's en secretarissen vind je HIER.

ChatGTP te gebruiken door Rotary. Jazeker!

Enkele Rotarians hebben een tijdje terug een goede ChatGPT training gevolgd en ik ben inmiddels een actief gebruiker van ChatGPT. Ik gebruik al een tijd de betaalde versie en die heet ChatGPT4. Die biedt vele voordelen en gebruikt bijvoorbeeld nog meer bronnen. Ook kun je Excel bestanden laten maken en teksten in PowerPoint laten zetten. Daar zijn plug-ins voor nodig, maar de rest gaat vanzelf. lees verder...

Rotaract: onze toekomst

Uitnodiging AAV op 4 november 2023

Contactorgaan Rotaract Nederland (CRN) nodigt al haar leden uit voor de Algemene Afgevaardigden Vergadering (AAV) op zaterdag 4 november in Utrecht.

Het is een belangrijke AAV, omdat wij als CRN graag samen spreken over de toekomst van het CRN / Rotaract in Nederland.

Daarnaast staat er ook een aantal vaste onderdelen op het programma, zoals de begroting en het kiezen van de organisator van het landelijk gala 2023-2024. 

We hopen jullie in grote getalen te zien en kijken uit naar een gezellige dag.

Lees meer...

Ryla commissie wordt aangepast

De RYLA commissie voor de komende editie van 2024 wordt aangepast. De afgelopen 2 edities heeft Rotary Club De Bilt-Bilthoven de kerncommissie bemenst en heeft het bestuur van RBB zich gecommitteerd aan RYLA.

Mathilde Meeuwis neemt namens Zandzegge het bestuurlijke sponsorschap zal over. De afgelopen editie liepen ook al twee leden van Zandzegge mee. Ella Prins is bereid gevonden de RYLA commissie voor de komende editie voor te zitten. Victor zal in de rol van ‘uitgaand voorzitter’ betrokken blijven.

Seph Jacobs had zich aangeboden om als penningmeester voor de RYLA-commissie te fungeren. In de 2022 en 2023 edities heeft Victor van Haeren dat als voorzitter gecombineerd.

Ella en Victor zullen de komende weken de rest van de commissie verder vormgeven. Daarna starten zij met de planning en voorbereidingen voor editie 2024.

Overigens roept de Ryla commissie de (penningmeesters van de) clubs op om in ieder geval de sponsoring van 1 deelnemers in het clubbudget op te nemen.

Jeugd = Rotary!

Wist je dat via Rotary elk jaar een dikke 8000 jongeren op jaaruitwisseling gaan via Rotary?

Een schooljaar lang wordt een jongere door een club ergens op de wereld ‘geadopteerd’, via de lokale Rotary Club in 3 tot 4 gastgezinnen geplaatst. De jongere gaat elke dag naar een middelbare school om de taal, de cultuur en de lessen te volgen.

In het district zelf ontvangen ze via ons programma diverse jongeren uit heel de wereld.

Wat brengt het de club? Het brengt een club heel veel. Wekelijks contact met de jongere, nieuw elan in de club, interesse in andere culturen en gebruiken en een nieuwsgierigheid om buiten de eigen club te kijken.

De jongere wordt wereldburger binnen de normen, waarden en cultuur van Rotary. Rotary normen en waarden die het meer dan waard zijn om door te geven aan de volgende generatie.

We vieren dat Rotary dit jaar 100 jaar bestaat. Als we willen dat Rotary nog eens 100 jaar voortleeft, dan is het aan ons allen om jongeren binnen onze clubs te halen.

Op dit moment zijn er 18 Nederlandse jongeren op jaaruitwisseling naar Finland, USA, Canada, Argentinië, Mexico waar ze elke dag – in hun oranje blazers – hun rol als Nederlandse Rotary ambassadeur vervullen. Vier daarvan komen uit ons eigen district.

Om 2024-25 op uitwisseling te kunnen, moet je je in oktober aanmelden. Op de informatieochtend zaterdag 16 september heb ik kennis gemaakt met een aantal enthousiaste jongeren, die zich zeker gaan aanmelden. Maar er kan nog meer bij. Heb jij een avontuurlijke puber (15-18 jaar) thuis, in de familie of om de hoek? Het programma is niet alleen voor kinderen van Rotary-leden.

Aanmelden kan door een bericht te sturen naar interesse@rotaryyep.nl

Aansprekend (golf-) evenement van Rotary Club Maarssen

Wat een dag! Het WKZ Rotary Golf Evenement op Lage Vuursche donderdag, 31 augustus 2023, was een groot succes. Sportiviteit, teamspirit en gulle bijdragen!

Er is € 31.000 opgehaald voor het WKZ Sportief van het Wilhelmina Kinderziekenhuis ism IT4Kids.

Locatie en Timing

De Lage Vuursche stelde niet teleur; het was de perfecte plek voor dit event.

Spel & Sfeer

Met Texas Scramble als spelvorm was de team-dynamiek geweldig. Het startschot was het startsein voor een memorabele dag die we niet snel zullen vergeten. De baan was zeer uitdagend voor velen, we hoorden veel bal verlies met gelach, de sfeer zat er goed in.

Sponsors

Speciale dank aan IT4Kids, TBM consulting, Frendly, Broekhuis, Briqwise en Ofyr. Jullie bijdrage heeft een enorme impact voor het WKZ programma.

Afsluiting

De borrel, BBQ en veiling waren de kers op de taart. Fantastische items en een geweldige opbrengst voor het WKZ Sportief programma!

Alle (nieuwe)leden naar het Rotary Leer Instituut (RLI)

- Meer Kennis Meer Impact -

Waarom?

Het Rotary Leer Instituut (RLI) heeft als doel om leden van Rotary Clubs door middel van interactieve, hybride trainingen meer Rotary kennis en -inzicht te geven. Het idee daarachter is dat meer kennis over Rotary leidt tot meer plezier in het lidmaatschap en meer effectiviteit van onze wereldwijde organisatie.

Hoe?

De opleiding van het Rotary Leer Instituut bestaat uit vijf onderdelen, inclusief een online startbijeenkomst. De stof wordt voor een deel digitaal aangeboden. Daarnaast zijn er twee plenaire bijeenkomsten die een volle, respectievelijk, een halve dag in beslag nemen. Van deelnemers wordt verwacht dat ze zich een deel van de aangeboden stof zelfstandig eigen maken. Onder tabblad ‘wat leer ik’ is een en ander verder uitgelegd. Na afloop ontvang je een RLI-oorkonde én de RLI-pin.

Wanneer en waar?

Jaarlijks organiseren de zeven districten RLI trainingen. Kijk bij je eigen district onder 'waar kan ik meedoen', voor data en aanmelding.

De data voor de training in 2023: 1e training najaar 2023:

  • Plenaire interactieve dag: zaterdag 28 oktober 2023 van 09.15 tot 17.00 uur
  • Reflectie/terugkomdag: zaterdag 27 januari 2024 van 09.15 tot 13.15 uur

Twee korte filmpjes over de impact van Rotary

De kracht van Rotary

https://youtu.be/gUgz0OpplrI De kracht van Rotary

https://youtu.be/-svB_cKZe4Y Elske vd Vliert & Rotary

De 100 jaar Rotary puzzel

Bestel puzzels voor jullie gastsprekers, Sinterklaas en kerstcadeaus. De opbrengst van de puzzels gaat naar het 100 jaar Rotary in Nederland bos.

Ons eeuwfeest vieren we onder meer met een emissieloze estafette. Deze 100 jaar Rotary estafette verbindt alle ruim 500 clubs in de zeven districten via meer dan 5.000 km.

Het voedselbos planten we aan het eind van het jubileumjaar tijdens de finish van de estafette. Kom naar Hulst in Zeeland voor de start van het voedselbos in het kader van 100 jaar Rotary.

Rotary puzzel jubileumuitgave (€ 25,-)

De puzzel staat garant voor vele uren puzzelplezier. Alle zeven districten en de zeven aandachtsgebieden van Rotary International zijn uitgebeeld. De puzzel is een leuk cadeau voor de feestdagen, als relatiegeschenk of attentie voor een spreker en een ‘must’ voor de echte puzzelaar.

Bestellen?

Puzzel dus mee en lever een bijdrage aan het milieu. Bestellen kan via deze website: https://www.rotarypuzzel.nl

Clubbeleving is cruciaal voor groei

Onderzoek van Rotary International toont aan dat men vooral lid van Rotary blijft als men positieve ervaringen opdoet. Wat zijn dan die positieve ervaringen? Dat is vanzelfsprekend voor iedereen anders. De vraag is dan ook hoe wij deze motivatoren in onze club kunnen meten en creëren?

Onderstaande tips kunnen je op weg helpen.

  1. Voer een evaluatie/ enquête uit. Rotary is net als ieder willekeurig bedrijf of organisatie. We verkopen een ‘product’: de clubbeleving. Als we een geweldig clubleven aanbieden, blijven leden en brengen nieuwe leden aan. Bij gebrek hieraan, verlaten zij de club en vertellen het luid en duidelijk anderen, alleen al om hun vertrekmotivatie te versterken. Voor daarom van tijd tot tijd een enquête uit met specifieke onderwerpen. Op myRotary zijn verschillende tools beschikbaar.
  2. Ga voor verandering. Enquêtes zijn prima, meten is weten, maar als je er echter niets mee doet heeft een dergelijke activiteit een averechts effect. Eens vertelde een inkomende clubvoorzitter dat zij haar jaar begon met het bestellen van taart als toetje. Iedereen barstte in lachen uit. Aan het eind van haar jaar was er echter iets opmerkelijks gebeurd: de clubleden waren blij met deze geste, begonnen spontaan met andere veranderingen en nu is de club de op een na de grootste in haar district.
  3. Blijf positief, glimlach en zeg ‘dankjewel’. Het zit ‘m vaak in kleine dingen…. Iedereen verwelkomen bij de deur, met een glimlach en een vriendelijk woord. En iedere vrijwilliger smelt bij elke daad van service door een welgemeend ‘dankjewel!’
  4. After sales. Helaas leert Rotary International ons ook dat circa 21% overweegt om Rotary te verlaten. We kunnen zo veel leren van een eindgesprek, mits in een veilige omgeving gevoerd, van de redenen tot vertrek.

Agenda van Stan Uijland, gouverneur

Klik HIER