© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Wat wij doen

Wat wij doen

Als serviceclub Rotary Lingewaard Bemmel zetten we ons in voor de maatschappij. Rotary helpt lokaal, nationaal en internationaal. Op lokaal niveau organiseren wij bijvoorbeeld jaarlijks een Midwinterdiner voor alleenstaande 55-plussers in Lingewaard en kan Lingewaard Natuurlijk een beroep op ons doen voor het opschotten van rabatten of het wilgenknotten of de Zonnebloem voor vervoer of het duwen van rolstoelen.

Een kleine greep uit de activiteiten waarmee wij ons als Rotary Lingewaard-Bemmel de afgelopen periode hebben beziggehouden.

Handen uit de mouwen acties

Sinterklaas(pret)

Ieder jaar doet Rotary Lingewaard-Bemmel mee met de stichting Sinterklaaspret voor kinderen tot 13 jaar die anders geen cadeautje zouden kunnen krijgen. De kinderen mogen een verlanglijstje indienen voor een cadeau tot een waarde van € 30. Ze kunnen dus zelf door de speelgoedfolder heen bladeren en iets uitzoeken. Wij zorgen ervoor dat dit cadeau ingepakt bij de ouders terecht komt. Onze club doet dit onder andere samen met RC Arnhem-Huissen en RC Renkum. Wij verzorgen het verzamelen van de namen, helpen met cadeautjes inpakken en het zoeken naar sponsoring.

Daarnaast helpen wij jaarlijks bij de sinterklaasintocht in Lent. De sint komt aan bij de Spiegelwaal. Wij helpen als club mee met het praktische deel. Dit moet ervoor zorgen dat de intocht zonder problemen verloopt. Zo plaatsen wij hekken en leiden de stromen kinderen en ouders in goede banen.

Benefiet Masterclass

In 2020 organiseren we voor de derde keer een Benefiet Masterclass op de tweede zondag in januari. De hoofdingrediënten zijn educatie en vermaak. De opbrengst ging in 2018 naar de stichting Medora: een non-profit organisatie die op duurzame wijze de gezondheid van de lokale bevolking in Nepal wil verbeteren. Zij richten zich met name op tand- en algemene hygiëne.
In 2019 was de opbrengst voor de aardbevingsslachtoffers in Nepal, die sinds de aardbevingen van april 2015 nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden leven. Zij moeten het met een kraantje doen en hebben nauwelijks toiletvoorzieningen. Met de opbrengst van de Masterclass is met de bouw van de eerste sanitaire voorziening gestart.

In 2020 is de opbrengst voor Young Africa Namibië. Zij helpen kansarme jongeren met een opleiding en een baan aan een betere toekomst. Aan de huidige integrale ontwikkelingsaanpak willen zij basistrainingen computervaardigheden toevoegen. Omdat het om kansarme jongeren gaat, willen zij hier geen kosten aan verbinden.

Midwinterdiner & dictee

Ieder jaar organiseren wij het inmiddels bekende Lingewaards dictee: een laagdrempelige taaltoets voor amateur taalliefhebbers. Circa 70 deelnemers worden uitgedaagd om in foutloos Nederlands het dictee te voltooien. De burgemeester van Lingewaard of een wethouder lezen het dictee voor. Enkele leerlingen van het OBC-Bemmel zijn onder leiding van docenten Nederlands verantwoordelijk voor de correctie. Deelnemers betalen inschrijfgeld en voor iedere fout.

Met de opbrengst van dit dictee wordt o.a. het jaarlijkse diner voor alleenstaande ouderen georganiseerd. Ook een van onze jaarlijkse hoogtepunten waar we met alle plezier de handen uit de mouwen steken in bijvoorbeeld het bedienen van onze gasten.

www.lingewaardsdictee.nl

Lingejutten

Wij hebben ons in grote getalen ingezet om de oevers van onze rivier De Linge schoon te maken.

In een land als Nederland dat nauw verbonden is met het water is het EXTRA belangrijk dat het water vanuit ons land zonder bijvoorbeeld plastic en blik de Noordzee bereikt.

Plastic soep komt namelijk niet alleen voor in de oceanen maar is veel dichterbij huis dan we denken. Het begint al in onze eigen beken en rivieren. Op de oevers van onze rivieren ligt zwerfafval, dat door regenwater en/of wind in ons oppervlaktewater terecht komt. Uiteindelijk stroomt het naar zee en veroorzaakt de bekende 'Plastic soep': grote drijvende eilanden van plastics in onze oceanen.
Opvallend veel van het afval in onze rivieren is afkomstig van recreanten. Zij gooien het achteloos weg, op de fiets, uit de auto. Na een hoge waterstand vinden we veel terug langs onze rivieren; van plastic korrels (granulaat) tot wattenstaafjes, flessen, blikjes tot autobanden en surfplanken toe. Des te meer een reden om hier een jaarlijks actie van te maken.