Wat wij doen

Een kleine greep waar wij ons als Rotary Lingewaard-Bemmel de afgelopen periode zoal mee bezig hebben gehouden. 


Wandelen voor Water

Met de Nijmeegse Rotaryclubs heeft RC Lingewaard samen het Wandelen voor Water voor basisschoolleerlingen georganiseerd. Er werd zes km gelopen met zes liter water op de rug om te ervaren wat leeftijdgenootjes in arme landen moeten doen om water te kunnen bemachtigen. Er werd dit jaar voor Sri Lanka gelopen. Er is door de kinderen 8702 euro opgehaald. Stichting Wilde Ganzen voegt 50% toe aan het actieresultaat, waarmee het totale bedrag op 13.000 euro komt. Ook is hier nog een deel van naar ons sanitatie project in Nepal gegaan. 

https://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/7094/VIDEO-Basisschoolleerlingen-lopen-voor-water-voor-kinderen-in-Sri-Lanka.html


Sinterklaaspret

Ieder jaar doet Rotary Lingewaard-Bemmel mee met Sinterklaaspret voor kinderen die anders geen cadeautje zouden kunnen krijgen. Onze club doet dit samen met RC Arnhem-Huissen. Wij helpen met cadeautjes inpakken en leveren een financiële bijdrage aan de Sinterklaascadeautjes bij de Voedselbank. Op 20 november 2018 zijn er zo’n vijfhonderd cadeaus weer ingepakt.


Benefiet Masterclass

Sinds twee jaar organiseren wij een Benefiet Masterclass op de tweede zondag in januari. De hoofdingrediënten zijn educatie en vermaak. De opbrengst ging in 2018 naar de stichting Medora: een non-profit organisatie die op duurzame wijze de gezondheid van de lokale bevolking in Nepal wil verbeteren. Zij richten zich met name op tand- en algemene hygiëne. Dit  jaar is de opbrengst voor de aardbevingsslachtoffers in Nepal, die sinds de aardbevingen van april 2015 nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden leven. Zij moeten het met een kraantje doen en hebben nauwelijks toiletvoorzieningen. Met de opbrengst van de Masterclass kan met de bouw van de eerste sanitaire voorziening gestart worden.


New Generations Service Exchange

Twee Nepalese onderwijzeressen zijn afgelopen november twee weken bij ons op bezoek geweest om, als afronding van een in Nepal gevolgde opleidingmet het Nederlandse schoolsysteem kennis te kunnen maken. Dit was op de Nijmeegse school de Lanteerne. Verder hebben ze natuurlijk de toeristische hoogtepunten van Nederland mogen bewonderen.


Midwinterdiner & dictee

Jaarlijks wordt het Midwinterdiner voor alleenstaanden georganiseerd. Mede mogelijk gemaakt door de opbrengsten van het Lingewaards dictee. 


RYLA

Met meerdere Rotaryclubs zijn we nu bezig met de organisatie van een RYLA (Rotary Youth Leaderships Award) van 17 t/m 19 mei 2019. Het onderwerp is 'fake nieuws'. Zeer binnenkort kunnen jongeren van 18-28 jaar zich hierop inschrijven. 

Meer informatie over deze Ryla in deze factsheet


Lingejutten

In september hebben wij een 'Handen uit de mouwen'-project gehad. Na het Waaljutten van 2016 hebben wij met onze club dit keer rotzooi rond het riviertje de Linge opgeruimd, het zogeheten 'Lingejutten' dus. Plastic soep komt namelijk niet alleen voor in de oceanen maar is veel dichterbij huis dan we denken. Het begint al in onze eigen beken en rivieren. Op de oevers van onze rivieren ligt zwerfafval, dat door regenwater en/of wind in ons oppervlaktewater terecht komt. Uiteindelijk stroomt het naar zee en veroorzaakt de bekende 'Plastic soep': grote drijvende eilanden van plastics in onze oceanen.
Opvallend veel van het afval in onze rivieren is afkomstig van recreanten. Zij gooien het achteloos weg, op de fiets, uit de auto. Na een hoge waterstand vinden we veel terug langs onze rivieren; van plastic korrels (granulaat) tot wattenstaafjes, flessen, blikjes tot autobanden en surfplanken toe. Des te meer een reden om hier een jaarlijks actie van te maken.