© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

NEW GENERATIONS SERVICE EXCHANGE

New Generations Service Exchange

Twee Nepalese onderwijzeressen zijn in november 2018 twee weken bij ons op bezoek geweest om, als afronding van een in Nepal gevolgde opleiding, met het Nederlandse schoolsysteem kennis te maken. Dit was op de Nijmeegse school de Lanteerne. Verder hebben ze natuurlijk de toeristische hoogtepunten van Nederland mogen bewonderen.

RYLA

De Rotary Youth Leadership Award (RYLA) is een training voor jongeren die samen willen werken aan de ontwikkeling van hun leiderschap en daarmee een verschil willen maken in de samenleving waarin zij leven. RYLA is een begrip binnen Rotary.

De deelnemers zijn de potentiële leiders van de toekomst en gemotiveerd om het verschil te maken.

Van 17 t/m 19 mei hebben wij als club mede de RYLA in Beers georganiseerd. Het thema was FAKE NEWS. De deelnemers moesten hun talenten inzetten bij het scheiden van nieuws en nepnieuws. In het weekend oriënteerden zij zich op het leidinggeven en op omgaan met nepnieuws. Samen met leeftijdsgenoten en met specialisten op gebieden van leiderschap, media en nepnieuws. Zodoende leerden zij in een veilige omgeving hun kwaliteiten en talenten beter kennen en bouwden tegelijkertijd een netwerk, nieuwe vriendschappen en vertrouwen op. Al met al een geslaagd weekend!

Exchange student

Ieder jaar verblijven er zo’n vijftig buitenlandse jaarkinderen in de leeftijd van 15 tot 18 jaar in ons land als gast van een Rotaryclub.
Deze jongelui zijn hier omdat er een vrijwel even groot aantal Nederlandse jongeren in hun landen jaarkind van een Rotaryclub is.

Voor de jaarkinderen is dit een unieke mogelijkheid om een jaar in één of meerdere gezinnen heel intensief de gebruiken van het land te leren kennen.

Eind Juli is Jesse Cools vanuit onze club voor een jaar naar Nerang in Australië vertrokken. Hij verblijft dit jaar in meerdere gastgezinnen en zit op de Nerang High School.

Begin augustus hebben wij als Rotaryclub ons eigen jaarkind mogen verwelkomen op Schiphol: Brenda Samaniego uit Paraquay. Zij fietst dagelijks naar de Notre Dame des Anges en heeft als sport volleybal uitgekozen. Zij is druk bezig onze taal en cultuur eigen te maken.

Meer informatie over ons Rotary jeugd uitwisselingsprogramma is te vinden op https://www.rotary.nl/yep/scholier/jaaruitwisseling/

Wandelen voor Water

Nigeriaanse kinderen bij een waterput.

Nigeriaanse kinderen bij een waterput.

Leerlingen De Wieling en De Tichelaar helpen 289 kinderen in Nigeria aan schoon drinkwater

De actie Wandelen voor Water op 20 maart 2019 in Haalderen heeft 1445 euro opgeleverd. Ongeveer 95 leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen De Tichelaar uit Gendt en de Wieling uit Haalderen liepen zes kilometer met zes liter water in een rugzak.

Door deze sportieve actie konden de kinderen ervaren wat leeftijdgenoten in Derde Wereldlanden dagelijks moeten doen om aan water te komen. De kinderen lieten zich voorafgaand aan de wandeling sponsoren door familie, vrienden en bekenden. Ze kregen vooraf ook een gastles over Nigeria door Rotaryclub Lingewaard. Voor maar vijf euro help je daar al een kind een heel jaar aan schoon drinkwater.

De sponsorloop voerde vanaf de school door Haalderen en na een pauze door de uiterwaarden weer terug naar school. Wat van tevoren eenvoudig leek, viel bij de meeste kinderen toch wat tegen. Wandelen met water is een zware opgave. Gelukkig waren de weersomstandigheden goed. Het is de zevende keer dat Rotary Lingewaard-Bemmel deze sponsorloop houdt. Met de opbrengst van de sponsorloop worden vluchtelingen in het noordoosten van Nigeria geholpen aan schoondrinkwater. Stichting ZOA is in dit gebied actief en ziet de enorme nood. ZOA is een Nederlandse hulporganisatie die mensen ondersteunt die lijden als gevolg van een gewapend conflict of natuurramp door hen te helpen hun bestaan opnieuw op te bouwen. Water- en sanitaire voorzieningen zijn hierin essentieel.
Met de opbrengst van de actie zullen honderden gezinnen geholpen worden aan schoon drinkwater, latrines en hygiënetraining. Rotaryclubs helpen jaarlijks met het organiseren van deze jaarlijkse actie.

Meer informatie over de jeugdprogramma’s die de Rotary organiseert zijn te vinden op;

https://www.rotary.nl/yep/