© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

WELKOM BIJ ROTARYCLUB PURMEREND

Voorzitter Cynthia begroet u op de website van rc Purmerend


Wat we zoal doen dit jaar:

Maart: een 'jungle-tuin' fatsoeneren.

Voorjaar: een weekend met elkaar op stap.

Zaterdag 3 juni 2023: De Grote Purmerendse Priknick! www.priknick.nl.

Zomer: 5 weken een 'carrousel' met regioclubs.

Zondag 27 augustus: fietspuzzeltocht (iedereen welkom) voor het goede doel.


Rotary club Purmerend doneert ShelterBoxen voor slachtoffers aardbevingsramp in Turkije en Syrië

  Rotary club Purmerend doneert 7 shelterboxen voor slachtoffers die geen huis meer hebben of niet meer in hun huizen durven te wonen wegens naschokken en instortingsgevaar. Veel mensen overnachten onder erbarmelijke omstandigheden in sneeuw, kou en regen. Er is sprake van grote humanitaire nood in de getroffen gebieden. 

Inmiddels is na een paar dagen in beide landen het dodental opgelopen tot boven de 20.000 en er zijn duizenden gewonden. De verwachting is dat deze aantallen nog sterk gaan oplopen. Na het uitkomen van de eerste rampberichten en het zien van zeer heftige beelden van slachtoffers van wie familie levend onder het puin ligt begraven is het Rotarynetwerk in Nederland direct in werking gesteld. Alle 500 clubs zijn door de 7 samenwerkende districtsgouverneurs gevraagd ShelterBoxen te doneren. De donaties vanuit Rotaryclubs stroomden meteen binnen en na drie dagen zijn er inmiddels meer dan 1.200 gedoneerd ter waarde van 900.000 euro. Daar zullen er nog veel ShelterBoxen bijkomen omdat de meeste clubs tijdens hun wekelijkse bijeenkomst samen bepalen hoeveel ShelterBoxen worden gedoneerd.

Bauke Boerma, voorzitter van ShelterBox Nederland: “Sinds de start van de actie van Rotary worden we overstelpt met donaties. ShelterBox is al ter plaatse in Turkije en Syrië en kan alle steun goed gebruiken om de slachtoffers van deze ramp een dak boven hun hoofd te bieden.”

ShelterBox, een officiële projectpartner van Rotary International, stelt in rampgebieden altijd eerst met een onderzoeksteam ter plaatse vast welke hulp het beste kan worden ingezet. Na overleg met plaatselijke en internationale hulporganisaties wordt bepaald welke hulpgoederen naar de getroffen gebieden gaan. In de bekende ShelterBoxen zit materiaal waar de mensen behoefte aan hebben zoals tenten, slaapzakken, gereedschap en tabletten voor waterzuivering. Ook worden losse goederen zoals afdekzeilen en touw, thermische dekens, warme kleding en solarverlichting geleverd. Er zijn grote tenten die groot genoeg zijn voor 4 volwassenen en 6 kinderen en kleinere tenten voor 2 volwassenen en 3 kinderen. Als richtlijn voor het inzetten van een grote tent geldt een bedrag van € 750,-. Rechtstreeks doneren voor ShelterBoxen is mogelijk via de doneerknop op https://www.shelterbox.nl/doneer/.


WATER EN SANITATIE: speerpunt van rotaryclub Purmerend

Schoon water, sanitaire voorzieningen en voorlichting over hygiëne zijn basisbehoeften voor een gezond milieu en een productief leven.

Wanneer mensen toegang hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen, nemen door water overgedragen ziekten af, blijven kinderen gezonder en gaan ze regelmatiger naar school en kunnen moeders minder tijd besteden aan het dragen van water en meer tijd aan het helpen van hun gezin.

Zo helpt Rotary

Door middel van water-, sanitatie- en hygiëneprogramma's (WASH) mobiliseren de actiemensen van Rotary middelen, vormen ze partnerschappen en investeren ze in infrastructuur en training die leiden tot verandering op de lange termijn.

W A T  O N Z E  C L U B  D O E T

Het 6T-project spitst zich toe op Nakuru, Kenia, waar men niet over veilig drinkwater beschikt. In nauwe samenwerking met de rotaryclub daar: Tanks - Toilets - Trees - Training - Tablebanking - Transformation. Hoofddoel van het 6T-project is het bouwen van betonnen drinkwatertanks met een inhoud van 10.000 liter, waarin regenwater wordt opgevangen dat via golfplaten daken in een pijp naar de betonnen watertank wordt geleid. Trekker van deze 20-jarige samenwerking is rotaryclub Hoorn en club Purmerend sluit daar al veel jaren bij aan met financiële bijdragen die hebben geleid tot realisatie van 50 watertanks. Dat is niet veel ten opzichte van het totaal van 6.000 tanks die er gebouwd zijn. Maar wij spannen ons er nog steeds voor in, elke tank is er een en het project stopt niet!

Met een donatie van slechts € 444,00 kan er al een tank gebouwd worden.

Maar iemand krijgt niet zomaar een watertank. Er is een behoorlijk aantal voorwaarden waaraan een gezin (er wordt voornamelijk gewerkt met vrouwen) moet voldoen om een tank te bemachtigen. In Nakuru is een facilitating team van lokale mensen gevormd die de bouw begeleiden en controleren en rotaryleden gaan regelmatig naar Kenia om het project met eigen ogen te kunnen volgen.

Vierhondervierenveertig euro, en het is nog aftrekbaar ook. Doet u mee? Mail: secretariaatrcpurmerend@gmail.com

E N  D A N  D I T  N O G : scholarship

Ieder jaar studeren er 10 tot 15 studenten met een Rotary beurs bij IHE (Institute for Water Education) in Delft. Dat doen zij samen met 160 andere studenten uit 60 verschillende landen. Het is een eenjarige masteropleiding waar alle internationale waterervaring bij elkaar komt. De studenten worden klaargestoomd om toekomstige experts en leiders te worden op het gebied van water en sanitatie.

www.un-ihe.org

rotaryscholarshipprogramunescoihe/


VRIJDAG 24 FEBRUARI 2023: 'CARILLONS VOOR VREDE' EN KERKKLOKKEN KLONKEN OP DE KAASMARKT PURMEREND en de SPEELTOREN EDAM.

Om solidariteit te tonen aan de Oekraïense bevolking. Die dag was het een jaar geleden dat Russische troepen Oekraïene binnenvielen. Beiaardiers in ons hele land hebben muziek ten gehore gebracht met als thema: solidariteit, compassie, liefde en vrede.