© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary Club Steenwijk steunt Actie Shelterbox

Rotary club Steenwijk doneert ShelterBoxen voor slachtoffers aardbevingsramp in Turkije en Syrië

Snel hulp bieden aan mensen in nood is één van de speerpunten van serviceorganisatie Rotary. Het gaat om het bieden van concrete hulp. Rotary club Steenwijk doneert 8  shelterboxen voor slachtoffers die geen huis meer hebben of niet meer in hun huizen durven te wonen wegens naschokken en instortingsgevaar. Voorzitter Cindy van der Helm van Rotary Steenwijk is onder de indruk van de snelle actie van haar clubleden: ‘binnen een dag konden we 8 shelterboxen doneren, dankzij de leden en bedrijven aangesloten bij onze club. 8 shelterboxen bieden onderdak aan 32 volwassenen en 48 kinderen. Dat is fantastisch!’

Inmiddels is na een paar dagen in beide landen het dodental opgelopen tot boven de 20.000 en er zijn duizenden gewonden. De verwachting is dat deze aantallen nog sterk gaan oplopen. Veel mensen overnachten onder erbarmelijke omstandigheden in sneeuw, kou en regen. Er is sprake van grote humanitaire nood in de getroffen gebieden. Na het uitkomen van de eerste rampberichten en het zien van zeer heftige beelden van slachtoffers van wie familie levend onder het puin ligt begraven is het Rotarynetwerk in Nederland direct in werking gesteld. Alle 500 clubs zijn door de 7 samenwerkende districtsgouverneurs gevraagd ShelterBoxen te doneren. De donaties vanuit Rotaryclubs stroomden meteen binnen en na drie dagen zijn inmiddels meer dan 200 gedoneerd ter waarde 750 euro. Daar zullen er nog veel ShelterBoxen bijkomen omdat de meeste clubs tijdens hun wekelijkse bijeenkomst samen bepalen hoeveel ShelterBoxen worden gedoneerd.

Bauke Boerma, voorzitter van ShelterBox Nederland: “Sinds de start van de actie van Rotary worden we overstelpt met donaties. ShelterBox is al ter plaatse in Turkije en Syrië en kan alle steun goed gebruiken om de slachtoffers van deze ramp een dak boven hun hoofd te bieden.”

ShelterBox, een officiële projectpartner van Rotary International, stelt in rampgebieden altijd eerst met een onderzoeksteam ter plaatse vast welke hulp het beste kan worden ingezet. Na overleg met plaatselijke en internationale hulporganisaties wordt bepaald welke hulpgoederen naar de getroffen gebieden gaan. In de bekende ShelterBoxen zit materiaal waar de mensen behoefte aan hebben zoals tenten, slaapzakken, gereedschap en tabletten voor waterzuivering. Ook worden losse goederen zoals afdekzeilen en touw, thermische dekens, warme kleding en solarverlichting geleverd. Er zijn grote tenten die groot genoeg zijn voor 4 volwassenen en 6 kinderen en kleinere tenten voor 2 volwassenen en 3 kinderen. Als richtlijn voor het inzetten van een grote tent geldt een bedrag van € 750,-. Rechtstreeks doneren voor ShelterBoxen is mogelijk via de doneerknop op https://www.shelterbox.nl/doneer/.

RC Steenwijk, 11 februari 2023