© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Over ons

7 Focusgebieden

Rotary heeft 7 focusgebieden benoemd, die een weerslag zijn van ernstige humanitaire noden. Door onze inspanningen te focussen op deze onderwerpen, kunnen we een grotere impact bereiken, lokaal en wereldwijd. Als Rotaryclub Weert ondersteunen wij de wereldwijde 7 focus gebieden van Rotary International. 

End Polio Now

Al meer dan 35 jaar zetten Rotary en onze partners zich in om polio wereldwijd uit te roeien. Ons PolioPlus-programma was het eerste initiatief om de wereldwijde uitroeiing van polio aan te pakken door kinderen op grote schaal te vaccineren. Als kernpartner in het Global Polio Eradication Initiative richt Rotary zich op belangenbehartiging, fondsenwerving, werving van vrijwilligers en bewustwording. Als Rotaryclub Weert ondersteunen wij ook dit wereldwijde project. 

Oekraïne

Als tijdelijke ondersteuning hebben leden van de Rotary de handen ineen geslagen en hulp geboden aan het volk van Oekraïne. Hiervoor is een tijdelijk een nieuw fonds gecreëerd. Het Ukraine Response Fund is een reactie op de voortdurende, dringende behoefte en de wens van Rotary-leden om het verschil te blijven maken voor mensen die getroffen zijn door de oorlog.  Ook Rotaryclub Weert ondersteunt Oekraïne. 

Voorzitters focus gebied

Ieder jaar wordt er door de inkomende voorzitter een specifiek persoonlijk focus gebied te benoemen. Dit jaar is door onze voorzitter Daniëlle Alders gevraagd om aandacht te geven aan Kinderen en Toekomst.   


BESCHERMING VAN ONS LEEFMILIEU

Rotary’s nieuwe prioriteit is een grondige aanpak van schadelijke invloeden op ons leefmilieu. Laten we als People of Action de handen uit de mouwen steken voor projecten met een positief, meetbaar en duurzaam effect op de plek die we allen kennen als onze wereld.

VREDE EN CONFLICTBEHEERSING

Rotary initieert gesprekken om begrip binnen en tussen culturen te bevorderen. We leiden volwassenen en jonge leiders op om conflicten te voorkomen, erin te bemiddelen en helpen vluchtelingen die gevaarlijke gebieden zijn ontvlucht.

GEZONDHEID VAN MOEDER EN KIND

Elk jaar sterven bijna 6 miljoen kinderen onder de vijf jaar door ondervoeding, slechte gezondheidszorg en ontoereikende sanitaire voorzieningen. We breiden de toegang tot kwaliteitszorg uit, zodat moeders en hun kinderen zich sterker kunnen ontwikkelen.

PREVENTIE EN BEHANDELING VAN ZIEKTEN

We geven voorlichting en delen middelen uit om de verspreiding van levensbedreigende ziekten zoals polio, hiv / aids en malaria te stoppen. We verbeteren en breiden de toegang tot goedkope en gratis gezondheidszorg in ontwikkelingsgebieden uit.

WATER, SANITATIE EN HYGIËNE


We ondersteunen projecten om elke dag meer mensen schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne te bieden. We bouwen niet alleen putten, we delen onze expertise met de lokale bevolking om ervoor te zorgen dat onze projecten op de lange termijn slagen.

ECONOMISCHE EN SOCIALE ONTWIKKELING

We voeren serviceprojecten uit die de economische en gemeenschapsontwikkeling bevorderen en kansen creëren voor waardig en productief werk voor jong en oud. We versterken ook lokale ondernemers en gemeenschapsleiders, met name vrouwen, in arme gemeenschappen.

BASISONDERWIJS EN ALFABETISERING

Meer dan 775 miljoen mensen ouder dan 15 zijn analfabeet. Ons doel is om de capaciteit van gemeenschappen te versterken om basisonderwijs en alfabetisering te ondersteunen, genderongelijkheid in het onderwijs te verminderen en de alfabetisering van volwassenen te vergroten.

END POLIO NOW


Rotary werkt al meer dan 35 jaar aan de uitroeiing van polio en ons doel om de aarde van deze ziekte te bevrijden is in zicht. We zijn in 1979 begonnen met vaccinaties voor 6 miljoen kinderen in de Filippijnen. Tegenwoordig zijn Afghanistan en Pakistan de enige landen waar polio nog steeds actief is.

OEKRAÏNE


De actie Rotary Helpt Oekraïne heeft meer dan €350.000 opgeleverd; donaties vanuit de clubs, maar ook van individuele leden. Rotarians trekken zich de gebeurtenissen in Oekraïne aan en willen helpen. Dat bleek ook uit de vele acties en initiatieven die door verschillende clubs op de website RotaryHelptOekraine.nl waren geplaatst. Indrukwekkend hoe wij als Rotary kunnen acteren naar aanleiding van deze humanitaire ramp.