© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary Nieuws augustus 2021


  AUGUSTUS: ACTIEF ZIJN OF LUIEREN???


Net als ik zal een ieder in deze zomerperiode proberen even het roer om te gooien, en de vakantietijd te benutten om andere dingen te doen, elders te zijn.  En/of even pas op de plaats maken en ruimte zoeken voor het maken van nieuwe plannen. Ergens in juli dacht ik dit ook nog, maar mijn gouverneurs-account (gouv2021-2022@rotary-D1550.org) blijft volstromen met allerhande berichten!

En aangezien ik dit leuke werk maar één jaar mag doen, krijgen jullie ondanks mijn verblijf elders toch wat te lezen, buiten het onderstaand landelijk en wereld Rotary-nieuws. Ik probeer ook tussentijds alle mails te beantwoorden…zo gaat dat…

Te beginnen met fantastisch nieuws: Herman Schimmel (voorzitter van de commissie Foundation D1550) en ik diende een verzoek in om aanspraak te kunnen maken op een Rotary Disaster response Grant van $ 25.000,00.Dit werd binnen één week goedgekeurd! Het geld  is bestemd voor het lenigen van de acute nood die is ontstaan door de watersnood in Zuid Limburg.

Het is uiteraard de bedoeling hiermee zo snel mogelijk daadwerkelijk hulp te bieden, en onder meer de Stichting Wigwam te hulp te schieten, die samen met Rotaryclub Sittard Geleen, die onder meer de Handicamps in Valkenburg organiseert. Er is veel materiaal verloren gegaan dat nodig is voor het organiseren van vakantieweken voor jongeren met een beperking. Mocht je als club een andere concrete hulpvraag ontvangen, neem dan contact op met Herman Schimmel, om samen met hem te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Meer over de Grants en de mogelijkheden van de Rotary Foundation kun je horen en zien op de TRF conferentie op 4 september a.s. in Mechelen (http://trfseminar-mechelen.nl).

Verder  was ik uitgenodigd om de feestelijke viering van het negentigjarig bestaan van Rotaryclub Nijmegen bij te wonen op 21 augustus. Een prachtig Lustrum! De club is nu qua leeftijd een bejaarde dame, maar floreert als nooit te voren. Vanwege mijn afwezigheid heeft Past Gouverneur Anneke Assen mijn beste wensen overgebracht, met daarbij een certificaat als blijvende herinnering.

Voor Rotary International is augustus de ledenmaand. In het kader daarvan kan ik jullie laten weten dat er verregaande initiatieven zijn tot het oprichten van een E (internet)-club in ons district. Deze club wordt een volwaardige Rotaryclub, maar met een andere manier van samenkomen, en dus ook met een ander kostenplaatje…  De bedoeling is een internationaal ledenbestand, maar Nederlandse inbreng is zeer welkom! Als je hierover meer wilt weten, neem dan contact op met Patrick Hardeman van RC Tiel-Waalstreek, (patrickhardeman@hotmail.com) of met Raquel Juncal, (raqueldjuncal@gmail.com). Wellicht zijn er (oud) Rotarians/Rotaractors of anderen die hiervoor belangstelling hebben. Het is de bedoeling om in dit clubjaar te charteren.

Dat was het voor nu, ik duik het zwembad in….

  ROTARY NIEUWS:


Nijkerkdag geeft inkijk in werk Rotary Doctors

Voor Rotary Doctors Nederland is de Nijkerkdag altijd het hoogtepunt van het jaar. Het is terugblikken en vooruitzien. De bijeenkomst heeft een hoog reüniegehalte, omdat veel uitgezonden medisch personeel elkaar graag weer ziet om de verbondenheid te voelen die bij uitzending naar verre landen is gegroeid. Maar het is ook een dag waarop nieuwe initiatieven worden gepresenteerd en besproken. Voor medisch geschoolden die overwegen om ruimte te maken voor een dankbare inzet in landen die onze ondersteuning bitter nodig hebben, is “Nijkerk” een uitgelezen gelegenheid om zich goed te oriënteren.

Zaterdag 13 november worden zij met open armen ontvangen. Op de site rotarydoctors.nl staat meer over de aanmelding

Meer informatie

Kom met je Rotary Club in actie voor END POLIO NOW!

De End Polio Now tulpenactie 2021 is gestart. Het afgelopen jaar hebben veel Rotarians gezorgd dat een mooie bijdrage is geleverd aan het uitroeien van polio.

In één doosje zitten 25 tulpenbollen en een projectverpakking met 2.500 bollen is voldoende om 25 vierkante meter te beplanten.

In 2020 zijn totaal 12.767 doosjes en 23 projectverpakkingen (gelijk aan 2300 doosjes) gekocht. Daarmee is de netto bijdrage dit jaar €163.000 

Twee Nederlandse Rotary Districten doneerden ook nog € 20.000 

Met extra bijdragen vanuit het Rotary World Fund en de Bill & Melinda Gates Foundation zorgden onze End Polio Now tulpen voor ruim  €579.000 aan middelen om de ziekte polio te bestrijden.

Daar zijn we natuurlijk trots op.

Naast de bloembollen is het ook nog altijd mogelijk om aan de T-shirt actie deel te nemen om geld op te kunnen halen via social media.

Voor meer informatie hierover kun je mailen naar secretaris@rotarymaastricht-oost.nl

Meer informatie

STERRENKRACHT!

Sinds de jaren zestig is Houston de thuisbasis van missiecontrole voor het bemande ruimteprogramma van de Verenigde Staten en het trainingsprogramma voor astronauten. Wanneer je in de stad bent voor de Rotary International Convention, 4-8 juni, kun je meteen meer te weten komen over die geschiedenis en de wetenschap van de ruimte in Space Center Houston, waar educatieve programma's en een museum te vinden zijn.

Onder de ruimtevaartuigen die je in de Starship Gallery vindt, bevinden zich: Faith 7, de laatste Mercury-capsule waarin Gordon Cooper in 1963 34 uur rond de aarde cirkelde; Gemini V, waarin Cooper en Pete Conrad in 1965 acht dagen in de ruimte doorbrachten als onderdeel van NASA's onderzoek naar een reis naar de maan; en de commandomodule van Apollo 17, de laatste Apollo-missie naar de maan. Je kunt ook de grootste publiekelijk getoonde verzameling maanstenen ter wereld zien.

Er is dus alle reden om samen met clubgenoten en partners naar Houston af te reizen en het RI Convention te bezoeken. 

Lees verder . . .


Ga naar het jaaroverzicht