© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

een Rotaryklimaatbos in de grote groene muur

De Afrikaanse Grote Groene Muur (AGGM) is een bomenmuur die loopt van Senegal, een land in het uiterste westen van Afrika, tot helemaal in het oosten van het continent, Djibouti. Het project van de Afrikaanse Unie ging in september 2011 van start. De muur moet de oplossing bieden tegen de oprukkende Sahara, droogte en landdegradatie. De woestijn breidt zich snel uit en dat heeft een negatief effect op de mensen in deze regio, mensen die ook nog eens tot de armsten van de wereld behoren. Verwoestijning wordt veroorzaakt door de invloed van de mens op het kwetsbare ecosysteem, door ontbossing en klimaatverandering.

De Afrikaanse Grote Groene Muur is ondertussen geëvolueerd tot een verzameling van allerlei kleinere projecten die veel meer aansluiten bij de noden en werkwijzen van de lokale boeren. Duizenden initiatieven moeten de lokale bevolking helpen en de natuur verbeteren. Op deze manier worden duurzaamheid, inspraak van de lokale bevolking en klimaatverbetering met elkaar verbonden. De 11 betrokken Sahellanden, samen met de VN, willen dat dit ‘wonder in wording’ tegen 2030 klaar is.

De Rotaryclubs Antwerpen-Metropool en Dakar-Soleil sluiten hierbij aan met een 'Rotary Climate Forest' van een miljoen m2 (100 ha) in het noorden van Senegal als een eigen Rotaryonderdeel van de grote groene muur. Aanvullend hierop worden de nodige trainingen aan (voornamelijk) vrouwen verzorgd om hun positie in de lokale samenleving blijvend te verbeteren.

Onze club steunt dit project met EUR 2.500,=

deel deze pagina:



ZIE OOK: "BOMEN ALS MOTOR VOOR VERANDERING" IN ROTARYMAGAZINE NOVEMBER ...