© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Verslag bezoek aan Sibiu Roemenië mei 2018

Verslag van onze Reis naar Sibiu 7 mei t/m 9 mei 2018

In mei 2018 mei brachten vijf leden van onze club met partners (Martien en Hannie, Nico en Magda, Pieter en Berthie, Frans en Gerard) een bezoek aan Sibiu, waar de projecten van Ropo op dit moment plaatsvinden. Het was een geweldige reis die veel inzicht bracht in de problematiek aldaar. Het werd wederom duidelijk hoe belangrijk onze bijdrage daar de komende tijd ook weer kan zijn. Het was fantastisch om deze reis te maken, fellowship op hoog niveau!

Eerste dag, 7 mei

De eerste dag bezochten we drie plaatsen:

In Speranta Sibiu zagen we huizen waar 31 kinderen in de leeftijd van 0 en 18 jaar, zeer zwaar gehandicapt, worden verzorgd. Er is de wens om ook 50 kinderen van buiten het huis behandelen. Naast de verzorgers zijn er 6 professionele hulpverleners. De bouw gaat nog niet vlot, dit heeft oa te maken met vergunningen en de afhankelijkheid van de County Council. Op het wensenlijstje staan 2 wasdrogers, een bad met ‘lift mogelijkheid’ voor de patiënten, daarnaast moet de brandbeveiliging worden verbeterd.Iedereen was zeer onder de indruk van de inzet` en gedrevenheid van het personeel .

In Cisnadie bezochten we het huis Tavi Bucur, waar 16 jongens met een IQ  van onder de 50 wonen. Deze jongens zijn verstoten of weggehaald bij de ouders wegens mishandeling of misbruik. Ze hebben vaak psychische problemen. Om de kinderen na schooltijd vertier te kunnen geven is er de wens om een speelterrein buiten, een speelgelegenheid in de kelder te maken en computers aan te schaffen. Het dak van de kelder lekt, een wasdroger en wasmachine ontbreken.

In Orlat wonen 95 kinderen die naar school gaan. Er in nu 16 lei per kind voor eerste levensbehoeften. Volgens de County Council is er al genoeg geld uitgegeven aan deze locatie, om die reden krijgt de directrice, Danielle,geen geld meer om het laatste gebouw af te maken Er is behoefte aan verbetering van de tuin, schoolmeubels voor de huiswerklocatie, en het keuken- en eetgebouw moet nog worden afgemaakt.

Tijdens een bijeenkomst van de Rotary van Sibiu zagen we een film van de Auchan International foundation en Polisano foundation. Internationale hulp is erg noodzakelijk. Veel dokters verlaten het land om in het westen te gaan werken. In de arme gebieden en dorpen krijgen zij niet de hulp die ze nodig hebben. Er zijn maar twee ziekenhuizen (met 2 gespecialiseerde hartchirurgen) in het land waar kinderen met hartproblemen geholpen kunnen worden. Een operatie kost 5000 euro .Vorig jaar zijn er 60 kinderen geholpen. Geld is nodig, een Rotary groep uit de UK en Zweden bereiden een missie voor in mei.

Er zijn nog vele andere projecten waarbij geld wordt uitgegeven aan gezonde voeding voor kiinderen, educatie programma’s via aan te schaffen TV’s op de kamer en eerste hulp cursussen voor de leraren in de dorpen. Save a Child ‘s Heart is een Roemeens Rotary programma op district niveau in samenwerking met Israëlische dokters.Training (door buitenlandse chirurgen) van lokale chirurgen is hierin belangrijk, omdat de Roemeense chirurgen geen tijd hebben op opvolger te trainen.Een ander project van Rotaract: via Duckrace worden eenden verkocht. De opbrengst gaat naar te vroeg geboren kinderen in het ziekenhuis van Sibiu. Er is veel steun van de sportclubs en County Council. Het was een groot succes met een totale opbrengst van meer dan 5000 euro . met het geld is een couveuse voor tweelingen gekocht.

Tweede dag, 8 Mei

Op 8 mei bezochten we een kinderopvang in het dorpje Sarata , in de plattelandsgemeente Porumbacu. De burgemeester, Ioan Trava, vertelt dat veel kinderen na schooltijd verloren in het dorp rondlopen omdat er geen naschoolse opvang is.Er lijkt geen gedegen plan van aanpak te zijn hoe dit opgelost moet worden. Er is ook geen financiële onderbouwing.

Na een toeristisch bezoek aan de “mooiste bergweg van de wereld”, de Transfagarasan en een bezoek aan een oud Cisterciënzer klooster in Carta Kerz met een humorvolle rondleiding van een Duitse dominee werd de dag afgesloten met een BBQ in het buitenhuis van een van de leden van de Rotary Giuseppe Bothar.

Derde dag, 9 Mei

Op het programma stond een bijeenkomst met de County Council en een bezoek aan een psychiatrisch ziekenhuis.

De County Council heeft niet genoeg geld om alle projecten uit te voeren. 50% van het budget van de County Counsil gaat op aan sociale ondersteuning, zij moeten diverse ziekenhuizen, culturele instellingen en ook nog o.a. 900 km wegen onderhouden. Voor Speranta is het geld gealloceerd maar de vergunningen en benodigde papieren zijn nog steeds niet geregeld, er is een slechte samenwerking tussende County Council en kinderbescherming. De technische dienst van de County Counsil probeert Speranta te helpen. Voor het project in Agarbiciu is de bouw begonnen. Cisnadie en Orlat blijven bestaan maar zouden mogelijk een andere bestemming kunnen krijgen.

In het ziekenhuis krijgen we een rondleiding van Cyprian.Er werken 35 dokters in het ziekenhuis, en er worden ongeveer 8000 patiënten per jaar behandeld, zowel intern als extern.

Onder Cyprian’s leiding is men begonnen met de renovatie van het ziekenhuis. In vergelijking met 5 jaar geleden is er veel vooruitgang geboekt. Er zijn twee therapeutische tuinen, een röntgenapparaat , een EEG afdeling , een pony voor de kinderen. Er is veel geld ingezameld door de Rotary en Rotaract om het een en ander te financieren. Er is behoefte aan TV’s voor de kinderkamers zodat via een gesloten systeem de kinderen educatieve filmpjes kunnen kijken (bijv. over tandenpoetsen, harenkammen etc). Er is ook behoefte aan het vervangen van houten deuren door PVC, (de houten deuren isoleren het geluid van gewelddadige patienten in de gesloten afdelingen niet goed).