© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Indrukwekkend bezoek aan Rotaryclub Sibiu in april 2024

Na een voorspoedige vlucht via München werd een delegatie van Rotaryclub Het Westland hartelijk ontvangen door een aantal leden van de Rotaryclub Sibiu, waarbij de dames een bosje Lelietjes van Dalen, geplukt in de tuin van een van de leden kregen aangeboden. Volgend op een mooie lunch werden we meegenomen naar een nationaal park, Poiana Neamtulul, met uitleg door een gids over diverse soorten herten. Na het diner trokken we naar het hotel in de stad Sibiu vlak bij het centrum. Heet was het ook, tegen de 30 graden maar liefst, Ook voor Roemenië uitzonderlijk in dit seizoen.

De volgende dag zijn we op gehaald door een aantal Sibiu-leden en gingen we naar een van de grootste projecten die zij kort geleden hebben afgerond, namelijk de inrichting van de bakkers- en patisserieafdeling van de middelbare school Teresianum (dit is een soort Technasium). Op deze school zitten 750 leerlingen waarvan er 100 speciaal onderwijs volgen. Ook zorgt de club voor stageplaatsen en een aantal Rotarians neemt deze leerlingen ook in dienst. Het project heeft een totale waarde van € 250.000,- en is in samenwerken met Rotaryclubs uit Duitsland en Zwitserland en een bijdrage van Rotaryclub Het Westland gefinancierd. Ook de Rotaractclub zelf heeft € 40.000,- gedoneerd. Alles bij elkaar een indrukwekkende prestatie. De school is georiënteerd op voeding, catering en toerisme.

 

Daarna reisden we door naar Speranta waar we een van onze projecten zouden bekijken en bespreken welke nieuwe projecten nodig waren. In Speranta wonen 32 vaste bewoners en komen er dagelijks 90 kinderen voor dagbehandeling. Er is grote behoefte aan nieuwe, rolstoeltoegankelijke badkamers en ook de ander badkamers moeten nodig vernieuwd worden, zodat het personeel minder fysiek belast wordt. Rotaryclub Sibiu heeft inmiddels met Coucil van Sibiu gesproken om te peilen of zij mee willen investeren en daar is gelukkig positief op gereageerd. De faciliteiten zoals zij nu zijn kunnen niet langer. Ook is duidelijk gemaakt dat Rotaryclub Sibiu de prijzen zal opvragen en vergelijken. Hopelijk werkt dit even prijsverlagend als bij andere projecten (toen leverde het een besparing op tot 25%). Ook is er een behoefte om de buitenspeelplaatsen rolstoelvriendelijk te maken.

 

Na de lunch en een korte rondleiding door de oude stad bezochten we de clubbijeenkomst waar we kennismaakten met de Interact (van 12 tot 18 jaar) en de Rotaract (19 tot 31 jaar) van Sibiu. Deze jeugdclubs zijn ook zeer actief en hebben meer dan 40 leden.

De volgende dag zijn we naar Alba Julia gegaan waar we kennismaakten met de prachtige historische stad die al voor de Romeinse tijd bewoond was door de Daciers. Daar bezochten we een porceleinfabriek en een wijngaard. In de avond tijdens het diner met maar liefst 18 leden van de Sibiuclub, zijn onze clubleden Gerard van Daalen en Martien van der Valk benoemd tot ere-leden van Rotaryclub Sibiu. Dit kwam als totale verrassing en beide rotariens waren er helemaal ondersteboven van. Het is mede een blijk van waardering van wat Rotaryclub Het Westland in de afgelopen 14 jaar daar voor elkaar heeft gekregen. 14 jaar geleden is bij Rotaryclub Sibiu de ogen geopend wat Rotary allemaal kan bereiken. Het was een grote eer voor onze leden én voor onze club.

Op woensdagochtend ging de reis naar het psychiatrisch ziekenhuis Gheorghe Preda. Daar zijn diverse projecten mede mogelijk gemaakt door Rotaryclub Het Westland, zoals de vloeren en de geluidgedempende deuren tussen de kamers en afdelingen. Het zag er alemaal nog buitengewoon goed uit, ook de vloerbedekking die er al weer 14 jaar ligt.

  

Na een fijne lunch reden we naar het vliegtuig en vlogen we via Wenen weer naar huis. Het was een reis met veel fellowship en emotie waar alle 10 deelnemers erg van genoten hebben. Vooral voor de clubleden die voor de eerst keer deelnamen was het fijne verrasing . Ook de inzet van de locale club dwong veel bewondering af.