© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Samen in actie voor waardevolle ontmoetingen

Buiten is het guur, de dagen zijn kort, het einde van het jaar komt in zicht: meer binnenshuis, minder aanspraak en vaker alleen. Wat is er dan fijner dan samen tafelen! Restaurant Unicum Elzenhagen, Vitis Welzijn en Rotaryclub Het Westland komen gezamenlijk in actie en laten geselecteerde gasten tijdens de donkere maanden genieten van lekker eten en vooral: van elkaars gezelschap.

Maar liefst zestien maandagavonden zet Restaurant Unicum Elzenhagen de deur gastvrij open en biedt zestien gasten per avond een heerlijke maaltijd aan. De bediening is tijdens de dineravonden gedeeltelijk in handen van enthousiaste leden van de Rotaryclub en Vitis Welzijn draagt zorg voor de uitnodigingen.

“Uit eten gaan staat voor genieten, plezier, samen zijn, geluk delen met elkaar en dit alles in een warme sociale context”, aldus Eddy Moerman van Restaurant Unicum Elzenhagen. “Zou het nu niet mooi zijn als we dit gevoel kunnen delen met mensen die dit verdienen of goed kunnen gebruiken. Dit is de gedachte van waaruit we aan de slag zijn gegaan.”

Hands-on mentaliteit

“Volgens de maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)-gedachte is het goed om iets terug te doen voor de samenleving”, vervolgt hij.  “Dit kun je doen door te sponsoren. En begrijp me niet verkeerd, geld weggeven is ook heel mooi. Maar ik vind het persoonlijk nóg gaver om samen dingen voor elkaar te krijgen. De hands-on mentaliteit: aanpakken en doen.”

De komende weken zetten de drie partners zich belangeloos in om waardevolle ontmoetingen tot stand te brengen. “Samen is zoveel leuker dan alleen”, aldus Moerman. “En eten is bij uitstek de manier om een brug te slaan tussen mensen. Samen een avondje tafelen brengt saamhorigheid en verbindt als niets anders.”

Structureel contact

Liesbeth Koornneef, directeur van welzijnsorganisatie Vitis Welzijn, vult aan: “We brengen mensen met elkaar in contact. Niet eenmalig, maar vier keer. Zodat zij écht wat op kunnen bouwen samen. Door structurele ontmoetingen, krijgen onze gasten de kans anderen te leren kennen, te genieten van mooie momenten, gesprekken en onderlinge verbondenheid. Dát is waar we het voor doen.”

Het leven draait volgens haar om verbinding. “Sociale contacten geven het gevoel dat we ertoe doen. Het maakt ons gelukkig. En vandaar ook dit initiatief.”

Sneeuwbaleffect

Het sneeuwbaleffect van de actie wordt steeds groter, weet Eddy Moerman. “Steeds meer partijen haken aan om écht een verschil te maken voor een ander. Zo is dankzij onze chef-kok Lennart Spaans inmiddels ook een aantal leveranciers betrokken.”

Rotaryclub Het Westland is per avond aanwezig met twee leden die bedienen. “Het rooster was zo gevuld”, merkt vicevoorzitter Inge Vermeulen op. “Er zitten echte doeners in onze club. Eddy is ook lid. Hij kwam met het idee en dat hebben we enthousiast omarmd. We hadden meteen zoiets van: dit moeten we gaan doen! Maar ja, hoe kom je aan gasten? Via Vitis Welzijn! Hoe mooi is het dat dit initiatief zo in de samenleving verankerd is!”

Gemêleerd gezelschap

De sociaal makelaars (Vitis Welzijn) van de diverse kernen hebben de gasten voor de avonden mogen uitnodigen. “Het resultaat is een mooi gemêleerd gezelschap, van senioren en alleenstaanden tot gezinnen”, zegt Liesbeth Koornneef.

Lokaal voor lokaal iets voor een ander betekenen, dat is de insteek van deze actie. Iets wat Rotary volledig onderschrijft, aldus Inge Vermeulen. “Een steentje bijdragen waar het nodig is, geeft voldoening. Daarbij zijn de dineravonden ook een feest van warmte en gezelligheid voor ons Rotarians. Je loopt nog eens een bekende tegen het lijf en hebt leuke gesprekken. Ontmoetingen die er anders niet geweest zouden zijn.”

Jaarrond kerstgedachte

Restaurant Unicum Elzenhagen, Vitis Welzijn en Rotaryclub Het Westland hopen dat hun initiatief zal bijdragen aan een stukje bewustwording. “Een klein gebaar kan al een bijzonder fijn lichtpuntje zijn en het verschil maken!”, geeft Liesbeth Koornneef aan. “We willen anderen inspireren om ook in actie te komen”, vervolgt Eddy Moerman. “Niet alleen rond de feestdagen is het belangrijk dat we in de samenleving naar elkaar omzien”, benadrukt hij. “Het mooiste zou zijn als de kerstgedachte collectief jaarrond ten uitvoer wordt gebracht.”

Op de foto vlnr: Inge Vermeulen (vicevoorzitter Rotaryclub Het Westland), Eddy Moerman (eigenaar Restaurant Unicum Elzenhagen) en Liesbeth Koornneef (directeur Vitis Welzijn).