© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
a
a
.
NIEUWE FOCUS
lees meer

Hartelijk welkom op de website van Rotary Club Wageningen-Bergpoort

Curling voor Speelgoedbank


In de weken vóór kerst kunnen bezoekers van Tuincentrum De Oude Tol in Wageningen ‘ijsstok schieten’, van de TV ook bekend als ‘curling’. Niet echt op ijs, maar op een kunststof baan. Voor één euro mogen bezoekers drie worpen maken. Het is een behendigheidsspel, waarmee je een tegeod van € 10 of € 3 kunt winnen, die aan de kassa meteen verrekend werden met je inkopen. De prijzen werden ter beschikking gesteld door De Oude Tol.


De opbrengst van deze actie is voor de Speelgoedbank van Wageningen e.o. De Speelgoedbank probeert met 25 vrijwilligers kinderen in Wageningen en omgeving te verzorgen met speelgoed. In kansarme gezinnen is dat essentieel, want ieder kind heeft recht om te spelen. Zie ook:

https://speelgoedbankwageningen.nl/.


De actie wordt ondersteund door Tuincentrum ‘De Oude Tol’. De uitvoering is door de Rorey Club Wageningen-Bergpoort. Telkens zijn twee leden van deze club in touw.


De actie duurt van 6 t/m 22 december, elke middag van 13 tot 17 uur; op zaterdagen wordt al om 10 uur begonnen.


Wil je weten hoe dat ijsstok schieten eruit ziet? Er is een korte video-impressie van gemaakt. Deze kun je bekijken door op bovenstaande afbeelding te klikken.

Lentefeest met WAAG

Een jaarlijks evenement van Rotary Club Wageningen-Bergpoort is het ‘Lentefeest’. De deelnemers zijn personen met een lichamelijke of geestelijke beperking uit Wageningen en omgeving. Het Lentefeest wordt georganiseerd in samenwerking met Sportclub WAAG, die zich week-in week-uit met een grote groep vrijwilligers inzet voor mensen met een beperking op het gebied van sport, recreatie en culturele activiteiten.


Elk jaar in april komen rond 75 deelnemers een hele zaterdag naar het Lentefeest. Dat wordt op wisselende locaties gehouden. Bijvoorbeeld een kinderboerderij, een grote zaal, een sporthal en voor een jubileum zelfs een keer een dierentuin. Er worden spelletjes gedaan, eenvoudige opdrachten uitgevoerd, er wordt gedanst en er is muziek.


De Rotary Club Wageningen-Bergpoort verzorgt samen met vrijwilligers van WAAG het vervoer van de deelnemers ‘s-morgens naar het Lentefeest en ‘s-middags terug. Ca. 30 vrijwilligers van de Rotary Club en WAAG verzorgen de activiteiten gedurende de dag. Voor een belangrijk deel bestaan die uit het uitdelen van limonade en vruchtensap, versnaperingen en dergelijke. De middagmaaltijd bestaat bijvoorbeeld uit patat met frikandellen of kroketten, vele soorten pannenkoeken, of zelfs een heerlijke catering maaltijd aangeboden door Food for Cultures uit Wageningen.


De Rotary Club weet jaarlijks een aantal sponsors uit Wageningen te overtuigen om een financiële bijdrage te leveren en draagt zelf ook ca. € 1.000 bij. Daarnaast is er ook een financiële bijdrage van WAAG, o.a. voor de localiteit en de activiteiten. Met beperkte middelen en de inzet van veel vrijwilligers hebben de deelnemers een dag van hun leven, waar ze elk jaar weer naar uitkijken.


Boeken voor Speelbus

Rotary Club Wageningen-Bergpoort heeft in 2018 de opbrengst van haar jaarlijkse boekenmarkt geschonken aan de Speelbus. Een bedrag van maar liefst 1.000 euro voor de aanschaf van nieuw speelgoed.


Deze mobiele spelbus is een onderdeel van de Stichting Solidez – Welzijn in Uitvoering en is al jaren een succesvolle dienstverlening. De Speelbus trekt volgens een schema door Wageningen om kinderen in de gelegenheid te stellen met elkaar te spelen. Dit bevordert de saamhorigheid en vermindert de ‘rottigheid’ in een aantal wijken.


De boekenmarkt wordt elk voorjaar door de Rotary Club Wageningen-Bergpoort georganiseerd rond het Bevrijdingsfestival in mei. Er wordt eerst een grote hoeveelheid gebruikte boeken verzameld en gesorteerd. Grammofoonplaten en CD’s nemen een steeds belangrijker plaats in. Dat waren dit jaar meer dan 3.000 stuks! De boekenmarkt werd een aantal dagen gehuisvest in het pand waar opticiën Bril 29 later in zou komen.


De boeken, platen en CD’s worden gedoneerd door de burgerij. Als u geschikte boeken etc. hebt of iemand weet die er vanaf zou willen, laat het ons dan weten. Vooral romans, reisbeschrijvingen en kinderboeken zijn erg in trek. Ook in ‘vreemde’ talen zoals Engels en Duits. Studieboeken vinden weinig aftrek.