© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
Puzzel mee voor een schone zee
Meer informatie en bestellen
Puzzel 'Rotary in actie'
Meer informatie en bestellen
Elke boom telt
Boomplantactie
Puzzel mee voor een schone zee
Meer informatie en bestellen
Gratis theatervoorstellingen voor de jeugd
Puzzel mee voor een schone zee
Meer informatie en bestellen
PUZZEL '100 JAAR ROTARY IN NEDERLAND
BESTELLEN...
op zoek naar Nederlandse cultuur
LEES VERDER...
MAANDBRIEF GOUVERNEUR
lees verder...

Rotaryjaar 2022-2023

Nieuwe ‘EndPlasticSoup’-puzzel staat in teken van Rotary Summercamps

FOR ENGLISH PRESS HERE | KLICKEN SIE HIER FÜR DEUTSCH

Puzzel jij ook mee voor het goede doel? Bestel dan snel een van de prachtige puzzels via https://rotarywinschoten.247bestellen.nl voor slechts € 20,00 per stuk incl. BTW (excl. € 6,00 verzendkosten). Bij een bestelling van 10 stuks of meer is de verzending gratis.  

‘’Rotaryclubs Winschoten en Leer slaan handen ineen"

De Rotaryclubs uit Winschoten en Leer (OstFriesland) slaan de handen ineen voor de actie ‘Puzzel mee voor een schone zee’. Na het succesvolle debuut van de kerstpuzzel die Rotary Winschoten vorig jaar ontwikkelde (opbrengst 60.000 euro), was de vraag naar een vervolg groot. “Niet alleen van puzzelaars uit Nederland, maar ook van onze Oosterburen. Vandaar dat we nu, voor de zomer, samen met Rotaryclub Leer een nieuwe ‘EndPlasticSoup’-puzzel verkopen zowel in Nederland als in Duitsland”, zegt Freerk Potze van Rotaryclub Winschoten.

“Duitsers puzzelen graag en in coronatijd zijn er nog meer mensen gaan puzzelen. Wij waren zo gecharmeerd van de kerstpuzzelactie van onze Winschoter collega’s, dat we er ook in ons, Duitse, Rotary Magazine aandacht aan hebben besteed. Daar kregen we heel veel positieve reacties op. Ook het goede doel, puzzelen voor schoon water, spreekt ons zeer aan. We vinden het daarom fantastisch om het vervolg nu samen op te pakken”, zegt Rainer Wilken van Rotaryclub Leer.

Rotary Summercamps

De Santa Run met 50 rennende kerstmannen en de Duckrace van de vorige puzzel verving tekenaar René Leisink van Studio Noodweer voor activiteiten die te maken hebben met de internationale Rotary Summercamps. Vrolijke jongeren uit allerlei landen vermaken zich uitstekend op en om het water. Potze: “Dat past bij ons doel. Jaarlijks verdwijnt er wereldwijd ruim acht miljard kilo plastic afval in de zeeën en oceanen. De opbrengst van onze actie gaat daarom weer naar de ANBI stichting EndPlasticSoup, voor de ontwikkeling van projecten die voorkomen dat plastic in de zee stroomt. Dit sluit ook goed aan bij het internationale thema van Rotary wereldwijd: Protecting the Environment.”

Internationale bestellingen 

Naast de vele bestellingen uit eigen land en Duitsland, kwamen er voor de kerstpuzzel orders uit onder meer Australië, Amerika, Spanje, Zwitserland en Turkije. De ambitie van beide Rotaryclubs is dan ook om dit keer de puzzel internationaal te promoten. Gert-Jan van Dommelen, co-founder EndPlasticSoup, draagt hier graag zijn steentje aan bij. “Wij spelen, net als de Rotary, een internationale rol. Onze ambitie is een wereld zonder plastic afval in 2050. En dat betekent geen plastic afval meer in de oceanen, zeeën en op het land. Daarbij hanteren we drie uitgangspunten; je kunt zelf nú in actie komen, we doen het stap voor stap, en we doen het samen.’

Hoe bestel ik de End Plastic Soup-puzzel? 

Deze 1.000 stukjes tellende puzzel kost, net als de kerstpuzzel, 20 euro, exclusief verzendkosten. Bij 10 puzzels of meer is de verzending gratis. De puzzel is te bestellen via: https://rotarywinschoten.247bestellen.nl.

Gouden Rotary-logo: In drie dozen zit een gouden Rotary-logo verpakt. Wie dit aantreft, kan het bij ons melden en ontvangt 500 euro om te besteden aan een goed doel naar eigen keuze!

Opbrengst Puzzelactie 2020

Rotary Puzzel opbrengst

‘Rotary in actie’-puzzel levert 60.000 euro op voor EndPlasticSoup en krijgt vervolg 

De ‘Rotary in actie’-puzzel van Rotaryclub Winschoten is een groot succes. ‘Het is onze beste actie ooit’, zegt Freerk Potze van Rotary Winschoten trots. ‘We zijn bijna uitverkocht, op enkele puzzels na die nog via onze site te bestellen zijn. Met dank aan alle puzzelaars hebben we 60.000 euro voor het goede doel, EndPlasticSoup, opgehaald. Dat is waar we het voor doen. Iedereen puzzelt mee voor een schone zee!’  

Naast de vele bestellingen uit eigen land, kwamen er orders uit onder meer Australië, de U.S.A, Spanje, Zwitserland en Turkije. ‘En nadat er een artikel in het Duitse Rotary magazine stond, stroomden ook de bestellingen en enthousiaste reacties van onze oosterburen binnen.’ 

Nieuwe puzzel

Rotary Winschoten speelde vorig jaar in op de puzzelrage tijdens de Corona-crisis. Een schot in de roos, blijkt nu. Potze: ‘Er zijn ruim 5.000 puzzels verkocht en er is nog steeds veel vraag naar. Daarom geven we er een vervolg aan.’ De tekenaar is alweer aan de slag met een nieuwe puzzel. Dit keer niet met vijftig rennende kerstmannen en -vrouwen, maar met allerlei activiteiten rondom de internationale Rotary-summercamps. ‘Het wordt een echte zomerpuzzel, die we eind mei landelijk én internationaal lanceren. Ook nu weer gaat de opbrengst naar EndPlasticSoup, want dat past bij het internationale thema van Rotary wereldwijd: Protecting the Environment.’ 

Opbrengst naar EndPlasticSoup

De opbrengst van de ‘kerstpuzzel’ is bestemd voor de Stichting EndPlasticSoup. Zij ondersteunen en realiseren projecten die plastic vervuiling in onze natuur voorkomen en reduceren. Een voorbeeld hiervan is de Bubble Barrier; een bellenscherm dat met luchtbellen plastic in de rivieren tegenhoudt en afvangt, voordat het de Noordzee instroomt. Jaarlijks verdwijnt er wereldwijd ruim acht miljard kilo plastic afval in de zeeën en oceanen.

Superactie

Gert-Jan van Dommelen, co-founder EndPlasticSoup, is onder de indruk van de opbrengst van de puzzelactie. ‘Echt een superactie die Rotary Winschoten op poten heeft gezet; het maken en verkopen van een fantastische puzzel die menigeen de afgelopen tijd heeft beziggehouden. Hij was echt heel moeilijk. En wat een ongelooflijk mooie opbrengst voor EndPlasticSoup. Daarmee zijn we weer een stapje dichterbij onze ambitie: een wereld zonder plastic afval in 2050. Een deel van de opbrengst gaat naar de investering in een nieuwe uitdagende puzzel. We verwachten dat die ook weer een succes wordt. Het resterende, overgrote deel van de opbrengst gaat naar educatie en monitoring, en natuurlijk naar het Limes Bubble Barrier project in Katwijk. We zijn er superblij mee, dank aan iedereen!’

Rotary Winschoten helpt!

Duizenden Rotarians van verschillende Rotary Clubs in Nederland organiseren vrijwillig de mooiste activiteiten voor jong en oud, vaak in de buurt en achter de schermen. De leden van Rotary Club Winschoten hebben de afgelopen jaren onder andere:

Les gegeven aan de Weekendschool waar kinderen die een extra kans verdienen werken aan hun toekomst; 

Kinderen uit de regio een gratis educatieve theatervoorstelling aangeboden in de Cultuurhuis De Klinker; 

Bomen geplant in Natuurgebied Reiderwolde 

Een kerstfeest georganiseerd voor bewoners van De Esdoornhof;

De Santa Run georganiseerd door het centrum van Winschoten.

Een badeendjesrace georganiseerd voor kinderen aan de achterkant van het geluk

Een Rotary-puzzel ontwikkeld waarbij de opbrengst ten goede komt van de Stichting End Plastic Soup

Winschoten

De clubbijeenkomsten worden gehouden op maandag (inloop vanaf 17.30, aanvang 18.00 uur).