© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Historie

Historie van Rotary Club Almere

De Rotary Club Almere is opgericht in 1983. Op 29 oktober van dat jaar werd in aanwezigheid van en na een toespraak door Han Lammers, de Landdrost van de Zuidelijke IJsselmeerpolders, het charter uitgereikt door de gouverneur van het toenmalige district 158.

De club is opgericht op initiatief van de Rotary Club Hilversum. Tim Pel, lid van die club, zette zich als speciale vertegenwoordiger van de gouverneur enthousiast in om het benodigde aantal leden bijeen te brengen. Het waren de pioniers die betrokken waren bij de ontwikkeling van Almere en Zeewolde, afkomstig van bedrijfsleven en overheid.

In 1993 werd op initiatief van de Rotary Club Almere in Zeewolde de Rotary Club Zeewolde opgericht en in 1993 een tweede club in Almere, de Rotary Club Almere Weerwater.

Tot 1992 was het lidmaatschap van Rotary alleen toegankelijk voor mannen. Toen binnen Rotary ook vrouwen konden worden toegelaten werden in 1992 de eerste vrouwelijke leden geïnstalleerd.

De club onderhoudt ook banden met clubs in het buitenland. Van 1985 tot 2008 werden contacten onderhouden met de Rotary Club Hereford Why Valley in Engeland. Sinds 2014 bestaat een hechte band met de Rotary Club Mainz in Duitsland.

In de toespraak van Han Lammers tijdens de oprichting van de Rotary Club Almere sprak hij over jonge mensen en hun weg naar het ondernemerschap. Dit thema leverde het eerste service project van de club: het begeleiden van jonge ondernemers in Almere.

Sindsdien zijn veel projecten gevolgd, op enkele uitzonderingen na, gericht op plaatselijke behoeften en problemen. Het gaat daarbij om hands-on en heads-on projecten, onder meer voor de Stichting ABRI, de Kemphaan, Parkhuys, Roefelraad, interactieve kiosk Flevoziekenhuis, Time Out Specialband, Triade, Stichting Diligence, Stichting Wensjes, PRO-school en vele andere. De daarvoor benodigde financiën werden geworven door grote en kleine acties zoals bomen snoeien, organiseren van wijnproeverijen, golftoernooien en haringparty’s.

Het verkopen van banketstaven, tot 2018 een project van de Almeerse Rotary Interact Club, is het jongste serviceproject. De opbrengst hiervan komt voor een deel ten goede van een koor uit de Zuid Afrikaanse townships dat in 2020 meedoet aan een internationaal zangconcours in Brussel.

NSK

10-10-2019