© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

RANA concert in de Urbanuskerk

Rana-Concert - 2010

Amstelveenweb.com 18 februari 2010

Op donderdagavond 18 februari 2010 organiseerde de Rotaryclub Amstelveen Nieuwer Amstel (RANA) een bijzonder concert in de Urbanuskerk aan de Noorddammerlaan te Amstelveen ten behoeve van de Stichting Wings of Support.

Wings of Support is een initiatief van vliegend personeel van de KLM en sinds 5 september 2005 is ook het personeel van Martinair onderdeel van de stichting. Getracht wordt kinderen in landen waar de KLM en Martinair op vliegen, te helpen aan onderdak en onderwijs.

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Simone Koops, voorzitter van Rotaryclub Amstelveen Nieuwer-Amstel (RANA) verwelkomt de aanwezigen in de St. Urbanuskerk in Bovenkerk

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen en Joss Tabak wethouder, waren ook getuige van het RANA concert

Door de aard van het werk komt het vliegend personeel in veel landen, zo kan een project maximaal bezocht worden, zowel door mensen van Wings of Support als geïnteresseerde donateurs. Wings of Support ontvangt tegenwoordig ook steun van verschillende bedrijven en particulieren buiten de KLM.

KLM Mannenkoor Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De mannen van het koor luisteren naar de inleiding

KLM Mannenkoor Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Nog even pauze en dan aan de slag

KLM Mannenkoor Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Klaar voor de uitvoeringDe stichting heeft een project lopen in Zuid-Afrika in Kaapstad (wijk Philippi)- een kindercrèche - waar het lekkende dak zorgt voor steeds terugkomende problemen. Er is maar één werkende toilet in het gebouw voor 124 kinderen, die daar elke dag komen. De financiële steun is dus hard nodig, om het gebouw te kunnen renoveren en daarvoor is RANA’s hulp gevraagd om, via het organiseren van een concert, geld in te zamelen voor de crèche.

In de St. Urbanuskerk in Bovenkerk hing onder het plafond een groen opvangnet voor het geval dat er steen of gruis van het plafond zou vallen. Het was een mooie geste dat ook een deel van de opbrengst van het concert naar de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus zou gaan, om het dak te kunnen repareren. (De complete restauratie moet de komende jaren verder worden uitgevoerd).

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het KLM Mannenkoor met dirigent Piet de ReuverHet concert bestond uit verschillende onderdelen, waaronder twee Italiaanse musici: Matteo Galli bespeelde het orgel en Francesco Attesti de vleugel. Ook Het Mirakel van Amsterdam, een A-capella kwartet trad op en natuurlijk het KLM Mannenkoor onder leiding van dirigent Piet de Reuver. Het koor zong onder andere liederen van Schubert, Mozart, Joplin en Heber. De pianist van het koor, Robert Greuter, was helaas verhinderd. Echter de dirigent, Piet de Reuver draaide er zijn hand niet voor om en leidde het koor enkele keren zelf, vanachter de vleugel, met verve!

De kerk was niet helemaal vol, maar er waren toch ruim 250 kaarten verkocht à 25 euro. De twee uitstekende Italiaanse musici Francesco Attesti en Matteo Galli zijn op tournee in Nederland en ze bepaalden de sfeer van de avond door een virtuoos samenspel.

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Matteo Galli speelt op het beroemde Jules Anneessens-orgel

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Francesco Attesti op vleugelDe uitvoering van 'Messa da requiem' van Giuseppe Verdi een muzikale toonzetting van de rooms-katholieke begrafenismis, betekende voor de luisteraars, dat er echt zwaar werk werd uitgevoerd. (Requiem genoemd naar het eerste woord van de tekst, dat begint met Requiem aeternam dona eis, Domine, wat betekent, 'Verleen hun eeuwige rust, o Heer')

Het was een prachtige uitvoering van de twee musici. En dat terwijl 'Het Requiem' oorspronkelijk is geschreven voor een groot orkest bestaande uit drie fluiten (de derde fluit dubbelt op piccolo), twee hobo’s, twee klarinetten, vier fagotten, vier hoorns, acht trompetten, Tuba mirum, drie trombones, een ophicleïde (een soort tuba), pauken, grote trommen en strijkers.

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het Mirakel van Amsterdam kwartet tijdens het concertHet Mirakel van Amsterdam kwartet voerde onder andere 'Ave Maria' van Tomás Luis de Victoria (1548 – 1611) en 'Ave Verum Corpus' van William Bird (1543 – 1623), dus middeleeuwse cantaten. Ze zongen werkelijk prachtig, in het Latijn, en de zang galmde nog lang na in de kerk.

Het repertoire van het KLM Mannenkoor bestond uit opera, populair-klassieke werken, spirituals en evergreens, maar de aanwezigen kregen ook 'Die Zauberflöte' van Mozart gepresenteerd.

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De koorleden luisteren naar het concert van de twee Italiaanse musici

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De leden van het KLM Mannenkoor in de St. Urbanuskerk

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Na de pauze kwamen de leden van het KLM Mannenkoor zingend binnen met een brandende kaars in de hand, meeneuriend met de muziek van Conquest of Paradise, van Vangelis (1943-..) een sfeervol moment.

Rana Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het KLM Mannenkoor in de St. UrbanuskerkHet KLM Mannenkoor werd opgericht op 14 februari 1949. Sinds 1976 staat het koor onder leiding van dirigent Piet de Reuver. Er wordt met veel enthousiasme gerepeteerd en opgetreden niet alleen Nederland, maar ook in het buitenland. Op 14 februari 2009 bestond het KLM Mannenkoor 60 jaar. Het KLM Mannenkoor telt ongeveer 50 leden, waarbij ook leden van buiten de KLM.

KLM Mannenkoor Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De Rotaryclub Amstelveen Nieuwer-Amstel heeft een prachtig concert voor goede doelen georganiseerd met succes!


Matteo Galli speelde op het Jules Anneessens-orgel met groot succes de vele instrumenten van het muziekstuk en met een spiegel bij de piano waar Francesco Attesti speelde, konden ze elkaars spel goed volgen. Nu bleek, wat een prachtig instrument dit orgel is. Er was nu iemand die werkelijk alles uit de kast trok en speelde, dat de sterren van de hemel vlogen.

Na het concert kreeg de voorzitter van de Stichting Wings of Support een cheque van 3500 euro overhandigd en de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus een cheque met 2500 euro en zo eindigde dit gedenkwaardige Rana-concert in Amstelveen.

KLM Mannenkoor Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

KLM MannenkoorRotary Amstelveen Nieuwer Amstel
De Rotary Amstelveen Nieuwer-Amstel is één van de ongeveer 500 Rotaryclubs in Nederland en maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van Rotary International. De doelstelling van Rotary komt kernachtig tot uitdrukking in haar lijfspreuk 'Service above Self'.

Bij Rotary betekent dit, dat je bereid bent iets van jezelf te geven. Dat je dienstbaar wilt zijn aan de samenleving en dit in de praktijk ook zichtbaar wilt maken. Niet alleen door het mede opzetten van lokale en wereldomvattende fundraisingprojecten, maar ook door het ter beschikking stellen van je (vak-)kennis.