© 2025 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Het belang van veilig drinkwater

Het belang van veilig drinkwater behoeft misschien nauwelijks toelichting Een miljard mensen heeft nog steeds geen toegang tot veilig drinkwater, terwijl het juist de basis vormt voor een betere gezondheidszorg, scholing, voedselvoorziening en economische ontwikkeling.

Gebrek aan veilig drinkwater, slechte sanitaire voorzieningen en onvoldoende besef van hygiëne zijn de oorzaken van meer dan 80% van alle ziektegevallen in ontwikkelingslanden. Vooral jonge kinderen zijn de dupe. Die hebben nog weinig weerstand. De kindersterfte in “arme landen” is daardoor schrikbarend hoog. Maar ook voor volwassenen is ziek zijn in die landen een probleem. Wie ziek is kan niet werken, heeft geen inkomen en belandt in een neerwaartse spiraal.

Let wel: ook in ons eigen land is de gezondheidszorg pas goed op gang gekomen nadat begin 20e eeuw de watervoorziening verbeterde.

Voor ons in Nederland is voldoende en veilig drinkwater inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, maar voor veel mensen in ontwikkelingslanden niet. Dagelijks water halen uit een verafgelegen bron of modderpoel kost veel tijd en energie. Vrouwen en kinderen moeten vaak kilometers lopen, met jerrycans water op hun hoofd of op hun rug, terwijl die kinderen op school zouden moeten zitten!

Zonder water kan een mens niet leven, is er geen voedsel en sterft het vee. Zonder veilig drinkwater zijn een betere gezondheidszorg, scholing en economische ontwikkeling een illusie.

Bij het opstellen van de VN Millenniumdoelen" in 2001 is door de lidstaten gesteld dat het verbeteren van de beschikbaarheid van veilig drinkwater een belangrijk middel is ter bestrijding van armoede in de wereld. Rotary International onderschrijft de : Sustainable Development Goals” van de VN die in 2015 zijn opgesteld. Rotary heeft met name “SDG 6, Verzeker toegang en duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen“ verkozen tot zgn. Focusgebied: Water en Sanitatie.

Doelstelling is om voor iedereen, in 2030, toegang tot veilig en betaalbaar drinkwater te realiseren.

1

Water Platform Rotary Nederland

Om Rotaryclubs, landelijk, daarbij te ondersteunen is het WPRN opgericht. Het Water Platform Rotary Nederland (WPRN) bestaat uit een watercommissaris vanuit elk District alsmede een vertegenwoordiger van het Rotary IHE scholarships. Het WPRN probeert Rotaryclubs te informeren en te stimuleren om deze doelstelling te helpen realiseren door concrete duurzame waterprojecten ter hand te gaan nemen. Daarbij kan het WPRN dan ondersteuning bieden en een Rotaryclub wellicht met een andere –geïnteresseerde- club in contact te brengen om samen een (eventueel zelfs wat groter) project te kunnen aanpakken en een Grant te verkrijgen. Het is dan van belang dat clubs hierover geïnformeerd worden (en blijven) en het WPRN tracht dan ook om in elke Rotaryclub een Watercommissaris die informatie te verstrekken.

Het Water Platform Rotary Nederland heeft drie hoofdtaken:

a.

Het bevorderen van kennis en besef over het focusgebied nr 6: WASH bij Rotaryclubs;

b.

Bevorderen dat elke Rotaryclub een watercommissaris heeft;

c.

Het faciliteren van Rotaryclubs met informatie of ontwikkelen daarvan;

d.

Het harmoniseren en optimaliseren van de info die de Rotaryclubs en andere organisaties beschikbaar hebben of ontwikkelen ten behoeve van Rotaryclubs die (overwegen) een waterproject (te) starten, of daar al actief mee zijn;

e.

Gesprekspartner zijn namens Rotary in Nederland voor alle landelijke en internationaal
werkende organisaties, zoals fondsenwervende instellingen Unesco, AKVO, Aqua for All, Cordaid, etc. alsook voor Rotary International. Washrag, Water Aid. Global Run 4 Water, etc. waar het gaat om waterprojecten waar Nederlandse Rotaryclubs bij betrokken zijn;

2

Rotary Water Seminar 2025

3

Elke club een Watercommissaris

Zoals bij het End Polio Now project is water ook een zgn. focusgebied van Rotary en gaan wij daar wereldwijd werk van maken als Rotary. Niet alleen vanuit ‘t hoogste Rotary niveau maar juist met hulp van de clubs. Onvoorstelbaar wat Rotary dan in gang weet te zetten en te realiseren! Anders dan “Polio de wereld uit” is WASH ofwel “Water, Sanitatie en Hygiëne” juist een geschikt thema voor bottom-up en kleinschalige projecten.

Het Water Platform Rotary Nederland (WPRN) heeft dan wel alle hulp nodig om het Focusgebied Water SAnitatie en Hygiëne (WASH), (nog) meer op de kaart te zetten.

Het WPRN zal in de loop van 2025 een begin maken met het bezoeken van Rotaryclubs en het presenteren van de WASH problematiek en wat clubs daaraan kunnen doen. Van belang is dan dat elke club een watercommissaris krijgt. Voor die watercommissarissen wordt ook een soort Opleidingsprogramma (toolkit) gemaakt.

4

Rotary IHE scholarships

De verbinding tussen Rotary en IHE Delft is groot en bestaat al sinds 2011. 

De Rotary gouverneurs hebben op zich genomen om als doelstelling te stellen dat ieder Rotary district in Nederland in ieder geval 1 en mogelijk 2 studenten structureel sponsort. Sinds 2012 zijn er bijna 200 studenten als Master afgestudeerd.

 

Tot 2019 werd de financiering van de Scholarships vanuit een package Grant geregeld. Vanaf 2019 vindt financiering plaats d.m.v. een Global Grant waarbij ook het District Designated Fund (DDF) een mooie financiële bijdrage levert. Dit heeft een positieve invloed op de betrokkenheid van de lokale Rotaryclubs voor het IHE Scholarships programma. Van alle Rotaryclubs verwachten we een financiële bijdrage van €500,= per jaar en dan het liefst voor enkele jaren achtereenvolgend. 

5

Rotary Waterloop

Al in 2002 werd in Nederland het initiatief genomen voor het inmiddels welbekende “Wandelen voor water“. Een succesvolle manier om –vooral jonge- Nederlanders zich van de problemen bewust te maken en tevens een prima manier van fundraising om daadwerkelijk iets aan dit Focusgebied te doen. (Simavi heeft zich ontfermt over het Wandelen voor Water maar dan voor haar eigen projecten).

Door WPRN is het initiatief genomen dit aangepast voort te zetten onder de titel Rotary Waterloop. Draaiboeken, gastlessen en instructies zijn voor de Rotary clubs beschikbaar.

6

Rotary Focus op Water

In het project Rotary Focus op Water wordt door het WRPN actieve steun en betrokkenheid van Rotarians bij water-onderwijs en projecten gepromoot. Daarbij niet alleen clubs inspireren en uitnodigen om meer te gaan doen op het gebied van water maar vooral ook een landelijk groeiende aandacht en bewustzijn voor WATER te bevorderen. Met de Rotary Waterloop en het Rotary IHE Scholarships wordt de basisschool jeugd en de Universitaire doelgroep bediend. Met Rotary Focus op Water willen we juist, door de Rotarians/watercommissarissen, de middelbare scholieren interesseren voor Water, dat zij, potentiële lbo, mbo en hbo leerlingen, kennis kunnen nemen van de studiemogelijkheden op het vlak van water. En dat is zeer breed! Door topsporters, Rotarians, waterschappen, drinkwaterbedrijven etc. in te schakelen om gastcolleges geven en andere vormen van voorlichting etc.

7

WASH Projecten

Veel Rotaryclubs in Nederland zijn al betrokken bij waterprojecten in ontwikkelingslanden. De som van de investeringen bedraagt inmiddels vele miljoenen euro's. Hiermee zijn de afgelopen jaren honderdduizenden mensen structureel aan veilig drinkwater geholpen. Naast de resultaten t.a.v. water, sanitaire voorzieningen en hygiëne (WASH) bevorderen deze projecten doorgaans ook de sociale cohesie (bijv. door de oprichting van vrouwengroepen en economische bedrijvigheid (bijv. door microfinanciering). Verder verbeteren ze vaak de lokale ecologie (bijv. door boomaanplant). Geleidelijk aan is in de hele wereld, en zeker ook binnen Rotary in Nederland, het besef gegroeid dat het SDG 6 een majeure krachtsinspanning verdient.

Een soort keuze-menu (‘NL wateragenda’) ontwikkelen waaruit dan

meerdere Rotary-waterprojecten gekozen/gesteund kunnen worden. Doel van dit “cafetaria model”

is dat we clubs inspireren en uitnodigen om meer te gaan doen op het gebied van

water. Hoe meer er kiezen valt hoe meer men erbij wil zijn en er meer focus op water

ontstaat…..

Het doel is dan om succesvolle waterprojecten -en samenwerkingen inzichtelijk te gaan maken zodat Rotaryclubs beter kunnen kiezen om hun support aan te geven.