© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

TERUGBLIK BEHORENDE BIJ NIEUWSBRIEF NO: 4 – JANUARI 2016

T1516_MBS-d1580

TERUGBLIK BEHORENDE BIJ NIEUWSBRIEF NO: 4 – JANUARI 2016

div_blue

JULI 2015

http://friendsindeed.nl/wordpress/wordpress/wp-content/uploads/2013/10/DSC09845-250x170.jpg

Zo’n eerste maand is er nog weinig te doen, heel veel mensen zijn met vakantie. Dus uw gouverneur stapte nog even het vliegtuig in voor een aantal vergaderingen in India.

Bijna niemand merkte dat ik weg was, want de mail en telefoon deden het uitstekend! En ik ging met een gerust hart weer terug: met de kinderen op Campus Challenge en met het water- en sanitatie programma gaat het goed!

div_blue

AUGUSTUS 2015

HET EERSTE CLUBBEZOEK

../../../../../../Desktop/grijze-zeehoOp 19 augustus stapte ik voor het eerst in de auto voor een clubbezoek: aan Den Helder-Julianadorp! Uitkijkend over het zonovergoten wad – naast de boot naar Tessel - maakte ik al snel kennis met Bertus, de zeehond, het troeteldier van Den Helder. Bertus zwemt iedere dag bij de visafslag en laat zich verwennen. Het verhaal gaat dat de Marine ooit een oefening wilde doen en een mijn wilde laten ontploffen, maar Bertus zwom alsmaar rond. Toen heeft de Marine de oefening afgeblazen want anders zou Bertus schrikken!

De club Den Helder-Julianadorp doet het prima en ik zou zeggen: ga eens langs. Ik mag niet zeggen waarmee ze hun bankrekening vullen, want dan zijn ze bang dat een ander het ook gaat doen. Maar neem van mij aan dat dit goed gaat; ze steunen tal van projecten zoals: de Voedselbank, een Asielzoekerscentrum, het Dierenasiel en ook het ‘Blote Voeten Pad’.

 

div_blue

27 augustus 2015: de eerste bijeenkomst Armoede

../../../../../../Desktop/foto's%20nieuwsbrief/voedselbank_foMet meer dan 80 mensen zaten we in het bovenzaaltje van café De Pont, achter het CS, aan tegenwoordig ‘de goede kant’ van het IJ.

FRED BEEKERS, van Resto VanHarte, lichtte de Armoedemonitoren toe van Amsterdam, Zaandam, Hoorn en Haarlem. Voor wie het niet weet: bij Resto VanHarte zit veel kennis over armoede want het is een keten van restaurants, waar buurtbewoners voor € 5.- kunnen eten. Doelstelling: kom je huis uit en eet gezond!

MARIE-LOU FLORISSON van de Voedselbank wist ons allemaal stil te krijgen. Ze vertelde over de huilende mensen aan haar bureau omdat ze een beroep moeten doen op de Voedselbank. Ook kregen we informatie over de voedselpakketten: twee maaltijden per week. Maar de ene week zit er pasta in en de andere week saus. Toch is het voor veel moeders een begin, als het pakket binnen is kunnen ze de week gaan plannen.

SEPTEMBER 2015

ROTARACT

http://file-lb-instantmagazine.netdna-ssl.com/magazine/6596v1.1-ezEkAF0pu8Br0XDxXxmA/images/--600-200-rotaract-nederland.deef90246377.pngDe zeven Rotaractclubs organiseerden op 30 september 2015 een avond over verbinding met Martijn Aslander - professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën – als gastspreker.

Martijn Aslander vertelde de Rotaracters over de ongekende mogelijkheden van de huidige netwerksamenleving voor mens en arbeidsmarkt. Zoals hij het zelf noemt: de ‘nieuwe renaissance’, waarin kennisverspreiding sneller gaat dan ooit, biedt enorme kansen voor mensen om zich bottom-up te organiseren en sneller, efficiënter en zonder bureaucratie ideeën te ontwikkelen.

Een reactie van een Rotaracter: “Leerzaam, inspirerend en bovenal verbazingwekkend hoe Martijn ons achterliet in een voor ons nieuwe toekomst of juist heden… Hij heeft ons aan het werk gezet met elkaar en de omgeving. We bleven nog tot laat napraten over de kansen die de informatie- en vernetwerkte maatschappij ons biedt.”

Dank aan de leden van Rotaract Amu, Rotaract Alkmaar en Rotary West voor de bijdrage aan deze prachtige avond.

div_blue

OKTOBER 2015

District Trainingsdag

http://www.rotary.nl/d1580/_resources/sliderimages/did-01.gifBijna 150 Rotarians waren naar het St. Michael College in Zaandam gekomen. De dag begon muzikaal door de Firma Weijland, die de actuele thema’s armoede en vluchtelingen mooi verbond het Rotarywerk.

De workshops waren allen van hoge kwaliteit.

In het kader van het armoedethema werd de tweede bijeenkomst gehouden: Jurenne Hooi van MaDi te Amsterdam kwam uitleggen hoe de schuldhulpverlening in elkaar steekt.

Een eindje verderop was een workshop met ‘Elevator pitch: Daarom ben ik Rotarian’ en natuurlijk werd er ook gepraat over ledenwerving, de foundation en jeugd.

div_blue

NOVEMBER 2015

Zondag 8 november vluchtelingendag

De stroom vluchtelingen kwam op gang en de telefoon stond roodgloeiend. Ik overlegde op landelijk niveau met de zes collega-gouverneurs. Ook individuele Rotarians belden en wilden weten wat we gaan doen.

In Amsterdam nam een aantal clubs het voortouw: zij vroegen hun regio-voorzitter een bijeenkomst te beleggen. Er werd overlegd met het Rode Kruis, met VluchtelingenWerk, met het COA en met het UAF.

De conclusie is dat Rotarians zich individueel prima kunnen aansluiten bij het Rode Kruis en VluchtelingenWerk. Maar dat de kracht van onze organisatie ligt in het vervolgtraject: wanneer de vluchteling de vergunning heeft. Bijvoorbeeld bij de validatie van diploma’s, het schrijven van een cv, het vinden van een stageplek, van betaald werk, etc. Maar vooral: taal, taal, en nog eens taal, dat is de manier om deze groep te laten integreren en een kans te geven in ons land.

Op 8 november werd naar aanleiding van de vraag ‘wat kunnen Rotarians doen?’ een ‘menu’ gepresenteerd. De 80 bezoekers kregen onder andere de volgende suggesties aangereikt: Hulp bieden bij het maken van een cv, taal coaching of helpen bij het valideren van diploma’s. Maar er waren meteen al veel meer ideeën bij de deelnemers. Hardlopen, zwemmen, fietsen, uitnodigen op een Rotary-avond, enzovoort.

En voor vragen hierover kun je terecht bij: vluchtelingen@rotary.nl

div_blue

December 2015

HOE GAAT HET MET DE CLUBBEZOEKEN

Ondertussen bezocht ik in de maanden september, oktober en november en december meer dan 50 clubs en was ik aanwezig bij vele vergaderingen zowel op landelijk- als op districtsniveau.

Mijn eigen club zie ik niet of nauwelijks!

Het blijkt een bijzondere tocht! Want iedere club is uniek en iedere club is het gesprek anders. Het maakt qua inhoud en gesprek uit of er een grote groep is of een heel klein groepje. Wat te denken van een club die zegt: “eigenlijk zijn we geen Rotary, we kunnen net zo goed iets anders zijn”.

Maar als je dan iets langer in gesprek bent, dan grinnik je en weet je: het Rotary DNA zit er wel degelijk in!

Of een club die zegt: “Nou ja het district, moeten we daar echt iets mee?” Maar waar dan daarna in de mail gemeld wordt dat men nog regelmatig napraat over het onderwerp armoede.

Dus iedere keer weer stap ik energiek de auto in terug naar huis, geïnspireerd door de vele verhalen en de bevlogenheid van eenieder!

We doen het gewoon hartstikke goed met ons allen!

div_blue

Rotaract Gala 2015

../../../../Desktop/foto's%20nieuwsbrief/11811325_338710162966421_5853408463578691685_n.jOp 19 december organiseerden Rotaractclub Amsterdam Nacht International, in samenwerking met de andere Rotaractclubs. een groot gala in het vijfsterrenhotel AMRATH te Amsterdam. Het goede doel was het Leefkringhuis in Amsterdam Noord.

Het was een spetterende avond, waar ook veel Rotarians aanwezig waren. De opbrengst was ruim €3.000