© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Les Materiaal

Groepsgrootte

Er kunnen tegelijkertijd maximaal 15 kinderen in groepen van 3 x 5 kinderen aan het werk met het LAB. Mocht de groep uit meer dan 15 kinderen bestaan, dan moet er gewerkt worden met meerdere shifts achter elkaar. Elke shift duurt ongeveer 50 minuten.  Door met drie groepjes te werken kan iedere groep op een ander punt in de keten starten. In totaal zijn er drie punten: 


1. Introductie plastic, welke soorten plastic zijn er en welke kunnen wel of niet worden hergebruikt of gerecycled. 

2. De shredderfiets, 

3. De extruder, mal en pers. 

Optioneel: 

4. Draad maken voor de 3D printer

5. Een product printen met de 3D printer


Er kan ook gekozen worden de groepjes achtereenvolgens de gehele keten vanaf stap 1 te laten doorlopen waardoor het bij elkaar wel langer duurt Er is per onderdeel in de keten een begeleider nodig.

Om ervoor te zorgen dat de boodschap en doelstelling van het Pastic Recycle LAB zo consistent mogelijk worden uitgedragen, Hebben we een suggestie voor een lesprogramma en instructies opgezet. Graag zouden we willen vragen deze in grote lijnen zo veel mogelijk te gebruiken en te volgen. De teksten kunnen worden gecombineerd en aangevuld met eigen input en informatie


Download hier het document over het lab en de machines

Donwload hier het document over het lesprogramma


Het Plastic Recycle LAB is een initiatief van Rotaryclub Amsterdam Nieuwendam. De club wil met het LAB kinderen bewustmaken van het gevaar van onverantwoord gebruik van plastic voor het milieu en onze gezondheid. Leden van de club hebben het LAB zelf gemaakt en gefinancierd met hulp van bijdragen uit hun eigen netwerk en van sponsoren.