© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

OOG VOOR JEUGD ZORGT VOOR INDRUKWEKKENDE LINE-UP IN HEILOO

ovj

OOG VOOR JEUGD ZORGT VOOR INDRUKWEKKENDE LINE-UP IN HEILOO

Op zaterdag 1 oktober was het dan zover: de districtsconferentie van D1580 (zeg maar: groot Noord-Holland) in de Cultuurkoepel Heiloo, over de jeugd. Een bijzondere bijeenkomst. Het was immers geen klassieke districtsconferentie, georganiseerd volgens de traditie van sprekers en discussie. Het was veel meer een dag vol zichtbare jeugdprojecten, met korte pitches, presentaties, veel beeld, marktkramen vol informatie – en vooral was dat tezamen een indrukwekkende line-up van tal van jeugdinitiatieven in Noord-Holland.

Niet voor niets noemde gouverneur Hetty Deinum de bijeenkomst een ‘Inspiratiedag’. Want aan inspiratie geen gebrek. Tal van organisaties zorgden onder de gespreksleiding van Jeugdjournaalpresentator Nick Renooij en kindercorrespondent Tako Rietveld voor warme harten en groeiende betrokkenheid bij de bijna tweehonderd aanwezige Rotarians en belangstellenden. Van groot tot klein presenteerde een hele reeks jeugdinitiatieven zich aan de toehoorders: van pleegzorg tot het Vlielandkamp, van de Weekendacademie tot zuivel op school, van jeugdzomerkamp Alkmaar tot hulp aan vluchtelingenkinderen onder de veelzeggende naam ‘De Vrolijkheid’.

VRIJWILLIGERSINITIATIEVEN

Opvallend was in deze line-up dat heel veel gebeurt door vrijwilligers. Niks peperdure managers, grote gebouwen en eindeloos vergaderende bestuurders – nee, bevlogen vrijwilligers, praktische aanpak, praten met de jeugd zelf, werken in buurt en gemeente en intensieve samenwerking tussen overheid en particulier initiatief bepaalden het beeld van de vele jeugdprojecten.

Duidelijk werd, dat al die particuliere inzet van al-dan-niet-Rotarians de nadelen van de nachtwakersstaat (de term voor een overheid die alleen het hoogstnoodzakelijke doet) ruimschoots lijkt te compenseren. Zonder al die vrijwilligers in en buiten Rotaryclubs die jeugdzomerkampen organiseren, leermiddelen financieren voor schoolkinderen, die als Resto van Harte zorgen voor verbinding in de buurt, die vluchtelingenkinderen op weg helpen door reguliere leerlingen in het voortgezet onderwijs op te leiden tot ‘peerbuddy’, die zich inzetten als Amsterdamse Rotarkids voor kansarme en kwetsbare kinderen, die als ‘doodgewone’ praktijkschool er echt is voor leerlingen met beperkingen – kortom, zonder al die inzet zou de hulp aan jeugd en jongeren er heel wat schraler en armoediger uitzien.

Daar mag Rotary zichzelf wel eens een compliment geven – vooral met het oog op nóg meer inzet van al die Rotarians. Met deze oproep sloot gouverneur Hetty Deinum dan ook de Inspiratiedag af: “Clubs, kom uit je comfortzone, werk hard aan een betere toekomst voor onze jeugd!” En ook was het adagium van de presentatoren: luister vooral eens naar kinderen zelf, praat met ze, ze kunnen je heel veel vertellen.

Tekst: Tom Tossijn,
districtsredacteur Rotary Magazine

FOTO’S

Met dank aan
Iva van Schagen (RC Heiloo)